Tavan decorativ

tavan decorativ

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

De foarte multe ori, un tavan decorativ poate face diferenta in ceea ce priveste nu doar aspectul final al locuintei, ci si valoarea imobilului pe piata imobiliara. Avand in vedere faptul ca foarte multi dezvoltatori sau proprietari de imobile acorda o atentie majora asupra acestui aspect, este bine sa acordam, inca de la inceput, atentia necesara realizarii acestui tip de tavan.

Ce este un tavan decorativ?

Pe scurt, un tavan decorativ este un tavan fals cu un model complex. Acesta se aplica, de obicei, sub tavanul initial, pentru a masca diferite imperfectiuni si pentru a finisa, practic, suprafetele. 

Dupa cum veti vedea in continuare, un astfel de tavan fals are o serie de proprietati si caracteristici unice, motiv pentru care popularitatea acestuia creste exponential in industria constructiilor.

De ce sa optati pentru un tavan fals decorativ?

Dupa cum mentionam initial, motivul pentru care ar trebui sa optati pentru un tavan decorativ este, in principiu, generat de unicitatea ce o ofera incaperii, prin realizarea unor finisaje aparte.

De asemenea, in ceea ce priveste renovarile, care, de cele mai multe ori, presupun inlocuirea pana la zidarie a straturilor de tencuiala si vopsea, optarea pentru un tavan fals poate reprezenta o varianta mult mai economica.

In plus, placile decorative pentru tavan sunt produse intr-o varietate de modele si materiale, astfel ca se pot adapta cu succes oricarui buget.

tavan decorativ cu grinzi de lemn

Avantaje

In functie de materialele din care sunt produse placile, un tavan decorativ poate avea nenumarate avantaje, atat din punct de vedere al investitiei initiale, cat si in ceea ce priveste reducerea cheltuielilor recurente. 

  • Usor de montat

Cu ajutorul uneltelor potrivite, placile decorative se pot monta foarte usor pe suprafetele suport si intr-un timp extrem de scurt. Astfel, tot ce trebuie sa facem pentru a le monta este sa aplicam adeziv si sa le fixam pe tavan.

  • Usor de reparat

Datorita faptului ca placile nu sunt dependente una de cealalta, eventualele daune (din cauza infiltratiilor, de exemplu) se pot repara fara a interveni asupra intregului tavan. Daca un tavan finisat cu tencuiala, de exemplu, trebuie indepartat complet, in cazul tavanelor decorative, va trebui doar sa indepartam placa sau placile afectate.

  • Izolare termica si fonica

Materialul din care sunt fabricate placile poate avea proprietati de izolare, atat fonica, cat si termica. Astfel, nu doar ca un tavan fals decorativ poate costa mai putin (in comparatie cu alte materiale), dar ar putea chiar eficientiza pierderile de energie ale casei.

  • Rezistenta la stres

Materialele pot fi de asemenea elastice, fapt care poate creste rezistenta tavanului la stresul mecanic. Astfel, acestea se vor crapa mai greu, sau poate chiar deloc, atunci cand casa se afla in procesul de asezare pe fundatie.

Tipuri de tavan decorativ

Producatorii pun la dispozitie mai multe tipuri de placi pentru decorarea tavanului, iar fiecare are propriile avantaje si dezavantaje. Iata care sunt optiunile din care veti putea alege, daca optati pentru un tavan decorativ: 

Placi decorative

Placile decorative sunt adesea fabricate din polistiren si se fac remarcate prin cresterea gradului de izolare al camerei. Acestea pot fi produse intr-o larga paleta de modele si, de asemenea, la finalul montajului pot fi vopsite in culoarea preferata. 

placi decorative tavan

Panouri 3D

In prezent, acestea sunt extrem de populare printre arhitecti si designerii de interior din intreaga lume. In plus, panourile 3D sunt extrem de versatile si se pot monta fie pe tavan, fie pe pereti, oferind posibilitatea de a obtine un design interior unic.

Placi de polistiren extrudat

Spre deosebire de placile decorative, placile din polistiren extrudat, desi au aceleasi proprietati, sunt, in general, plane, avand un design mai putin pregnant. Toate placile fabricate din polistiren extrudat sunt preferate de constructori datorita faptului ca au o greutate redusa, in comparatie cu alte materiale.

tavan decorativ din polistiren

Microciment

Microcimentul este un compozit decorativ pe baza de ciment si, asemenea panourilor 3D, se foloseste pentru finisarea peretilor sau a tavanului. Desi in alte tari este un material foarte des folosit, in Romania, acesta este mai putin popular.

Lemn sau lambriu

Lemnul sau lambriul pot fi considerate materiale premium de finisare a tavanului. Acestea ofera camerei o nota de eleganta si sunt, deseori, utilizate in restaurante, hoteluri sau cladiri comerciale. De asemenea, un tavan din lambriu este usor de montat, usor de intretinut si cu un aspect decorativ modern.

tavan decorativ din lambriu

Ce tip de tavan decorativ sa alegem pentru interior?

In primul rand, trebuie sa stiti ca fiecare tip de tavan fals are propriile proprietati si avantaje. Astfel, pentru a face alegerea potrivita, este recomandat sa luati legatura cu un profesionist inainte de a comanda necesarul de materiale.

Alegerea tipului de tavan decorativ pentru interior ar trebui sa respecte, in principiu, 3 factori principali, respectiv:

  • Stilul arhitectural al constructiei

In primul rand, aspectul tavanului trebuie sa se afle in armonie cu designul predominant al constructiei. 

Daca, de exemplu, doriti sa finisati tavanul unei cladiri moderne, ati putea opta pentru microciment sau panouri 3D. Daca este vorba despre o cladire rustica, optati pentru un tavan din lemn sau din lambriu. De asemenea, pentru cladirile clasice cu elemente de decor ample, placile decorative sunt alegerea potrivita, iar anumiti producatori ofera, de asemenea, modele personalizate.

  • Bugetul pentru finisaje

Bugetul stabilit pentru finisarea tavanului dicteaza, in mod direct, alegerea tavanului. Daca scopul investitiei presupune o investitie minima, optati pentru modele cat mai simple. 

Cu toate acestea, ar trebui sa va aducem la cunostinta faptul ca nu este niciodata indicat sa sacrificati calitatea pentru un pret mai mic. O calitate indoielnica nu face decat sa atraga costuri suplimentare in timp.

  • Utilitatea incaperii

Este extrem de important ca materialul din care sunt construite placile sa se poata adapta incaperii in care sunt instalate. 

De exemplu, in camerele cu umiditate (baie sau bucatarie) este indicat sa optati pentru un material care sa permita transferul aburilor de apa. Asadar, avand in vedere ca polistirenul este un bun izolator, acesta trebuie evitat in astfel de incaperi. Alegeti, in schimb, un tavan din lemn. 

In concluzie, daca planuiti o investitie imobiliara, retineti faptul ca un tavan decorativ:

  • Ofera intregii camere un aspect unic, deosebit;
  • In functie de materialul din care sunt produse placile, poate creste nivelul de izolare al casei si reduce facturile de energie;
  • Se monteaza intr-un timp mult mai scurt, comparativ cu alte solutii de finisare, ceea ce inseamna ca veti putea da cladirea in folosinta mult mai rapid, amortizand, de asemenea, investitia initiala.

Acestea fiind spuse, retineti ca, atunci cand vine vorba despre partea de montare a unui astfel de tavan, pentru a asigura o lucrare de calitate, este recomandat sa apelati la o echipa de constructori profesionisti. In plus, investitia in echipamentele necesare unei astfel de lucrari ar putea fi mai mare decat pretul manoperei.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.