Tavan suspendat

plafon tavan suspendat

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Doriti sa acoperiti o suprafata extinsa si inestetica? V-ati apucat de renovari, dar nu stiti cum puteti acoperi mai bine tavanul deteriorat? Nu doar ca avem raspunsuri pentru aceste intrebari, dar si o solutie viabila.

Care, va intrebati? Montarea unui tavan suspendat, despre care urmeaza sa discutam pe larg in cele ce urmeaza, cu scopul de a va oferi o imagine de ansamblu asupra a ceea ce inseamna si implica acest tip de tavan.

Ce este un tavan suspendat?

Un tavan suspendat este reprezentat de un tavan secundar suplimentar, suspendat de plansa superioara a camerei. 

In cazul montarii unui tavan fals suspendat, se creeaza un decalaj de aproximativ 90 – 140 mm intre cele doua planuri, a carui utilitate actioneaza, de asemenea, ca un strat suplimentar de izolare.

De asemenea, spatiul respectiv poate fi utilizat pentru mascarea unor eventuale instalatii sau cablaje, dar si pentru montarea sistemului de ventilatie al cladirii.

De cele mai multe ori, astfel de tavane se monteaza in cladirile comerciale – cladiri de birouri, clinici si cabinete medicale, scoli si gradinite, etc.

Tipuri de tavan suspendat 

Stim ca este recomandat sa folosim tavan suspendat pentru a acoperi imperfectiunile tavanului, dar stim, oare, de ce si, mai mult de atat, ce tip de tavan suspendat sa alegem? 

Cand vine vorba de materialul din care tavanul suspendat este alcatuit, in general, tindem sa credem ca este realizat doar din placi din gips-carton, insa acest lucru este complet eronat, existand o serie de materiale folosite in compozitia acestui tip de tavan, fiecare cu propriile caracteristici.

Tavan suspendat din gips carton

Tavanul din placi de gips carton s-a dovedit a fi o solutie perfecta pentru orice tip de constructie. Placa din rigips este deosebit de izolatoare, arde cu dificultate, este foarte solida si costa putin. Printre cele mai frecvente placi folosite, se intalnesc cele cu o grosime de 13 mm, desi exista si mai subtiri.

Mai mult de atat, gasim si placi special create pentru reducerea unor posibile incendii. Trebuie sa tineti cont de faptul ca placile din rigips au nevoie de o ingrijire speciala, mai ales in colturile camerei.

Pentru a va asigura de acest lucru, trebuie sa acordati atentie slefuirii placilor; o buna slefuire a placilor permite ascunderea acestora dupa aplicarea stratului de tencuiala.

tavan din gips carton

Tavan suspendat din PVC

PVC-ul este un material arhicunoscut, folosit in multe contexte. Nu este deloc surprinzator, deci, faptul ca PVC-ul este folosit si in acoperirea imperfectiunilor tavanului.

Cum natura PVC-ului este atat de rezistenta, nu este de mirare preferinta folosirii acestuia in incaperi cu o umiditate ridicata, de exemplu, montarea acestuia in bai fiind mai multe decat recomandata.

Va intrebati, poate, care este avantajul tavanului extensibil din PVC? Noi va spunem ca, spre deosebire de alte materiale, acesta nu necesita o vopsire ulterioara, ceea ce il face un material de dorit in renovari.

tavan extensibil din pvc

Tavanul suspendat din lambriu

Daca sunteti un fan al stilului rustic, tavanul din lambriu poate fi solutia optima pentru renovarea incaperii. Lambriul este format din scanduri de lemn, cu o grosime similara cu cea a placilor din gips carton, respectiv 13 mm, dar, spre deosebire de aceasta, cu o rezistenta mult mai buna.

Desi poate fi montat si in incaperi cu un grad de umiditate ridicat, nu este neaparat recomandat acest lucru, dat fiind faptul ca implica o intretinere mult mai riguroasa si, deci, gandirea unei modalitati optime de evacuare.

tavan suspendat din lambriu

Tavan suspendat casetat

Tavanele casetate sunt alegerea principala a constructorilor de cladiri comerciale de foarte multi ani, iar acest lucru se datoreaza unor motive bine intemeiate.

Principalul avantaj al unui tavan suspendat casetat este acela ca, in cazul deteriorarii unei placi, inlocuirea acesteia se realizeaza cu foarte mare usurinta, fara a interveni asupra intregului tavan.

Astfel, costurile cu intretinere sunt mult mai scazute, in comparatie cu alte materiale.

tavan suspendat din dale, casetat

Tavan suspendat din lemn

Fara doar si poate, un tavan suspendat din lemn este un accesoriu extrem de elegant pentru orice casa. Modul de realizare a unui astfel de tavan este asemanator cu cel al tavanelor casetate, diferenta constand in faptul ca placile sunt fabricate din lemn.

Pe langa aspect, un alt avantaj al unui tavan din lemn este acela ca ofera camerei o acustica extraordinara. Acesta se poate integra cu succes in cladirile comerciale – hoteluri, cafenele, etc., dar si in cladirile rezidentiale – case, apartamente, penthouse-uri, etc.

Ghid de montare a tavanului suspendat

Montarea tavanului suspendat nu o sa vi se para atat de dificila daca, in procesul de instalare, veti tine cont de o serie de pasi recomandati. 

Pentru a va usura acest proces, va propunem o serie de sfaturi de care sa va folositi pentru montarea unui tavan suspendat din gips-carton (insa procesul este asemanator si in cazul altor materiale):

Pasul 1: Realizarea masuratorilor

Vom incepe prin a masura intreaga suprafata a tavanului, pentru a putea calcula necesarul de materiale. De asemenea, in functie de inaltimea bridelor de prindere, vom calcula si vom marca pozitia placilor de tavan fals.

Pentru ghidaj si uniformitate, vom trasa o linie orizontala continua pe toti peretii camerei la inaltimea stabilita anterior.

Sfat util: Luati in considerare grosimea placilor de gips-carton atunci cand faceti calculele pentru stabilirea inaltimii.

Pasul 2: Fixarea bridelor

Vom monta bridele in fiecare colt al camerei, la o distanta de aproximativ 10 cm de pereti, respectand, in acelasi timp, inaltimile stabilite anterior. Dupa ce am aliniat tijele, vom lega de acestea o coarda de nailon, pentru vizualizarea ulterioara a profilelor. 

Sfat util: Montati bridele la o distanta de aproximativ 60 cm una de cealalta pe lungimea camerei, si maximum 120 cm pe latimea acesteia.

Pasul 3: Montarea profilelor

Vom proceda acum la montarea profilelor pe bride. Acestea sunt prevazute cu un sistem de tip click, astfel ca tot ce trebuie sa faceti pentru a fixa profilele, este sa le impingeti cu putere in bride. 

Inainte de a fi fixate la extremitatile peretilor, este necesara taierea acestora la o lungime favorabila.  In toate aceste etape, nu uitati sa verificati linia dreapta a tavanului.

Sfat util: Distanta dintre profile nu ar trebui sa depaseasca 60 cm si, de asemenea, aveti in vedere faptul ca linia de imbinare dintre doua placi de gips-carton trebuie sa fie in afara acestora.

Pasul 4: Montarea izolatiei (optional)

In cazul in care doriti sa montati un strat suplimentar de izolatie termica sau acustica, veti putea realiza acest pas, inainte de montarea placilor de gips-carton. In plus, profilele montate anterior vor fixa izolatia, astfel ca nu va fi nevoie de sisteme de sustinere suplimentare.

Pasul 5: Fixarea placilor

Folosind un elevator, vom ridica placile de gips carton la inaltimea profilelor / sinelor si le vom fixa cu suruburi, pastrand o margine de aproximativ 5 mm intre placa si peretii camerei.

Pentru a evita sa taiati in mod repetat mai multe placi, masurati dimensiunile in mod corespunzator, inca de la bun inceput.

Pasul 6: Finisarea tavanului

Pentru finisarea tavanului, vom aplica banda adeziva pe imbinarile placilor, dupa care vom aplica un strat de chit peste fiecare imbinare in parte. Acelasi pas il vom repeta si pentru imbinarile cu peretii camerei. La final, tot ce ne ramane de facut, este sa alegem culoarea si sa zugravim tavanul. 

montaj tavan suspendat

Avantaje tavan suspendat

Un tavan suspendat are asociate mai multe avantaje si aproape niciun dezavantaj, fiind, de altfel, alegerea principala a constructorilor si dezvoltatorilor. Iata cateva dintre caracteristicile unui astfel de tavan:

  • Usor de instalat

Din usurinta cu care se pot instala, deriva doua alte avantaje ale acestui tip de tavan. 

Pe de-o parte, timpul de executie scade, astfel ca veti putea da cladirea in folosinta intr-un timp mult mai scurt. 

Pe de cealalta parte, fiind usor de instalat si necesitand mai putine ustensile profesionale, pretul manoperei este mai scazut in comparatie cu alte materiale.

  • Ascunde cablaje sau conducte

Dupa cum mentionam anterior, tavanele suspendate sunt utilizate, de asemenea, pentru mascarea diverselor cablaje sau chiar conducte de apa, ori de aerisire. 

Totodata, aceste tavane suspendate se pot utiliza in proiectele de renovare, pentru mascarea rapida a vechiului tavan, daca acesta are un aspect inestetic, ori daca reconditionarea este mult prea costisitoare.

  • Diversitate

Placile folosite pentru realizarea unui tavan fals suspendat vin intr-o varietate de materiale, modele si culori. Astfel, acestea se pot integra cu usurinta in orice stil arhitectural.

In plus, anumite materiale pot avea proprietati de izolare sau chiar de ignifugare, sporind gradul de securitate al camerei.

pret montaj tavan suspendat

Tarif montare tavan suspendat

Proiectul de montare tavan suspendat poate fi incredintat unui profesionist. Acest lucru va fi deosebit de avantajos, deoarece specialistii dispun de instrumente specifice care faciliteaza foarte mult munca.

Daca nu sunteti increzator in realizarea unui astfel de proiect de unul singur, oricand puteti apela la un specialist care sa va ajute.

Care sunt avantajele de care veti dispune? In primul rand, timpul de executie va fi mult mai scurt, un specialist fiind mult mai agil in procesul de montare.

In al doilea rand, detinerea tuturor uneltelor necesare montarii corecte si eficiente a tavanului.

Si nu in ultimul rand, obtinerea unui finisaj impecabil, care, de altfel, poate ca ar fi greu de obtinut, mai ales daca sunteti un incepator in renovari. Desi implica un cost suplimentar, uneori este de preferat, din varii motive, sa recurgeti la serviciile unui profesionist.

Pentru a va face o idee de ansamblu asupra preturilor de pe piata, montarea unui tavan suspendat incepe de la 15 RON pe metru patrat. 

De ce sa optati pentru un tavan suspendat?

Fiecare constructie are proprietati unice, insa cu siguranta, oricare ar fi utilitatea acesteia, beneficiile unui tavan suspendat vor adauga un plus de valoare imobilului.

Daca discutam despre o cladire de birouri, motivul principal pentru care ar trebui sa optati pentru un astfel de tavan este timpul scazut de montare. In functie de suprafata acoperita, tavanele suspendate pot reduce termenul de predare cu pana la 50%. Acest lucru se traduce, bineinteles, prin amortizarea investitiilor intr-un timp mai scurt.

Daca discutam despre o casa locuibila, tavanele false sunt ideale, in special, in proiectele de renovare. Dupa cum mentionam anterior, acestea pot fi mult mai accesibile decat restaurarea vechiului tavan.

De asemenea, indiferent de scopul investitiei, aspectele legate de design sunt printre cele mai importante. Imaginea si calitatea lucrarilor vor creste valoarea constructiei pe piata imobiliara.

Asadar, daca planuiti sa finisati tavanul, solutia prezentata astazi ar putea fi cea mai eficienta alegere.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.