Tavan lambriu

tavan lambriu

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Montarea lambriului pe tavan pentru reconditionarea unei incaperi sau pentru ascunderea unei suprafete deteriorate este una dintre solutiile actuale de renovare a unui tavan. Inainte de inceperea unui astfel de proiect, este bine de stiut procesul de instalare si avantajele folosirii unui astfel de procedeu.

In articolul ce urmeaza, vom aborda pe rand urmatoarele aspecte: avantajele alegerii lambriului, sfaturi si etape legate de montare, dar si preturi aproximative, toate cu scopul de a va oferi o viziune de ansamblu asupra procedeului de montare tavan fals din lambriu.

Ce este un tavan din lambriu?

Lambriul reprezinta o solutie moderna de finisare, folosita atat pentru tavan, cat si pentru pereti. Practic, un tavan din lambriu presupune montarea placilor de lambriu pe intreaga suprafata suport a tavanului.

Rolul acestui material este extrem de versatil. Nu doar ca acesta va masca sau ascunde suprafetele deteriorate, dar se poate integra cu succes in scop decorativ si in proiectele imobiliare noi. 

In plus, putem afirma cu incredere faptul ca un tavan din lambriu reprezinta, poate, cea mai buna solutie de finisare a tavanului din punct de vedere calitate – pret, fiind accesibil si, in acelasi timp, foarte eficient.

Dupa cum veti observa mai jos, lambriul poate fi fabricat fie din PVC, fie din lemn sau din MDF, iar fiecare material are propriile caracteristici si avantaje. Lemnul, pe de-o parte, poate fi un foarte bun izolator termic si fonic, in timp ce PVC-ul este flexibil si nu se crapa.

Avantaje tavan lambriu

Inainte de toate, este esential sa stim avantajele montarii lambriului pe tavan. De ce? Pentru ca inainte de orice decizie, luam in calcul beneficiile pe care le putem obtine. Asadar, unele dintre avantajele acestui proces sunt:

  • Permite ascunderea unei suprafete deteriorate sau uzate;
  • Ascunde instalatii electrice, tevi sau elemente inestetice;
  • Permite o buna integrare, mai discreta, a instalatiilor de iluminat;
  • Poate fi utilizat pentru a reduce inaltimea plafonului intr-o camera mult prea inalta;
  • Permite o buna izolare termica;
  • Ideal in reconstructia mansardelor;
  • Permite recrearea unor stiluri interioare personalizate.
tavan fals din lambriu

Cum alegem lambriul pentru tavan?

Acum ca stim care sunt avantajele montarii lambriului pe tavan, trebuie sa aflam si cum sa alegem lambriul potrivit incaperii ce se doreste a fi renovata.

  • Lambriul din lemn: este o solutie clasica, preferabila nu doar pentru casele din lemn, ci si pentru cele moderne, lemnul putand fi pictat sau folosit intr-o combinatie de stiluri, cu un rezultat unic, personalizat. Lemnul nu doar ca este rezistent si nu sufera modificari in timp, dar ofera si o gama variata de esente din care puteti alege;
  • Lambriul din PVC: Spre deosebire de lemn, PVC-ul este un material ce necesita un grad scazut de intretinere si o montare rapida. Are o rezistenta mare la umezeala, putand fi folosit in orice incapere, culoarea alba a acestuia fiind una discreta si, in acelasi timp, moderna;
  • Lambriu din MDF: in comparatie cu lemnul, MDF-ul are o duritate crescuta si este un material dezvoltat pentru a rezista mult mai bine in timp. In plus, producatorii ofera o gama extinsa de modele si culori din care veti putea alege. 

In ceea ce priveste pretul celor doua tipuri de lambriuri, cel din PVC este de doua ori mai ieftin decat cel din lemn. In cazul unui buget restrans, poate ca folosirea PVC-ului este una dintre solutiile optime pentru reconditionarea tavanului.

Etapele montarii lambriului pe tavan

Reparatiile in casa nu sunt tot timpul la indemana oricui, dar cu grija si rabdare, se reuseste finalizarea unui renovari. Iar daca nu, mereu sunt profesionisti disponibili care sa va ajute, implicarea acestora fiind, de altfel, de preferat, din mai multe puncte de vedere.

Daca sunteti insa o persoana care vrea sa se descurce de una singura, pentru o astfel de montare a unui lambriu pe tavan, trebuie sa tineti cont de o serie de tehnici.

Montarea lambriului din lemn

In primul rand, ne ocupam de realizarea structurii, cunoscuta sub numele de caroiaj. Pentru realizarea acesteia, avem nevoie de rigle de lemn corespunzatoare, in functie de grosimea lambriului.

Incepem, asadar, prin a verifica suprafata, asigurandu-ne ca starea acesteia este potrivita pentru montarea caroiajului. Urmarim ca aceasta sa fie in acelasi plan cu structura. 

Pentru fixare, avem nevoie de dibluri sau suruburi de lemn. Pentru a monta riglele, trebuie sa tinem minte tot timpul ca este nevoie sa incepem de la margine spre interior. Retineti ca distanta intre rigla poate fi de 40-50 cm. 

Toate aceste etape fiind indeplinite, trecem la montarea efectiva a lambriului, pe care il fixam in coriaj cu ajutorul unor cleme sau suruburi de lemn.

Daca va intrebati care este diferenta dintre cele doua modalitati de fixare, trebuie sa stiti ca clemele, spre deosebire de suruburi, ofera un aspect mult mai estetic, fiind un sistem mascat. Suruburile de lemn, in schimb, ofera rezistenta, dar un aspect nu atat de estetic.

cadru montare lambriu

Montarea lambriului din PVC

Spre deosebire de lemn, PVC-ul este un material care se poate monta imediat, fara a fi necesara pregatirea in prealabil a suprafetelor. Asemenea lemnului, si PVC-ul vine intr-o gama variata de modele, dar si metode de instalare, cea mai des folosita fiind varianta pe verticala.

Pentru montaj, incepem cu fixarea unor sipci din lemn pe orizontala, la o distanta de 40-50 cm. Le fixam cu ajutorul unor dibluri, verificand intotdeauna daca acestea sunt asezate in conformitate.

Trecem la montarea efectiva a lambriului, in pozitie verticala, mereu de la margini spre interior. Retineti ca mereu trebuie sa aveti la indemana o nivela pentru a va asigura ca lambriul este asezat in mod corect.

Intervine in scena pistolul de capsat, pe care il folosim pentru a fixa lambriul de sipci. Pentru mascarea imbinarilor vom folosi coltare pe care le vom fixa cu un adeziv special pentru PVC.

Pe tot parcursul procesului, nu uitati de spatiile de prize si intrerupatoare, pe care le puteti crea cu ajutorul unei freze metalice. 

plafon lambriu din lemn

De ce sa alegem un tavan fals din lambriu?

Un tavan fals din lambriu poate reprezenta alegerea ideala de finisare si de design. Iata doar 3 dintre cele mai des intalnite motive pentru care constructorii sau proprietarii de locuinte aleg aceasta solutie:

  • Izolare

In functie de materialul din care sunt produse placile de lambriu, acestea pot avea functie de izolare suplimentara a camerei, atat termica, cat si fonica. 

In plus, anumiti producatori indica faptul ca lambriul poate avea proprietati ignifuge, fapt care poate impiedica sau incetini un eventual incendiu.

  • Pret

Spre deosebire de renovarea tavanului vechi, care presupune o procedura complexa de indepartare a tencuielii si aplicare a unui nou strat de material, un tavan din lambriu poate fi o solutie mult mai rapida si mai accesibila.

De asemenea, avand in vedere faptul ca acestea pot fi produse in diferite culori sau chiar imitatii de lemn, ori alte materiale, montarea lambriului pe tavan elimina, implicit, costurile cu zugravirea.

  • Aspect

Daca majoritatea dezvoltatorilor imobiliari sau a proprietarilor de case se multumesc cu un tavan simplu alb, trebuie sa stiti ca puteti iesi din aceste tipare. Lambriul este un material foarte estetic si, in plus, extrem de usor de montat. 

Mai mult decat atat, daca tencuiala clasica prezinta riscul de a se crapa, in cazul lambriului acest risc este aproape inexistent. Fiind un material flexibil, acesta poate rezista unei presiuni foarte mari si nu se sparge sau crapa cu usurinta.

Desigur, dupa cum spuneam, acestea sunt doar motivele principale. Pentru a identifica modul in care lambriul va poate avantaja, va sfatuim sa luati legatura cu o echipa de profesionisti, care va vor putea oferi sfaturi si consultanta de specialitate.

tavan lambriu din pvc

Tarif montare

In ceea ce priveste pretul de montare al unui astfel de material pe tavan, este aproximat undeva intre 15 RON si 20 RON pe metru patrat. Va sfatuim sa apelati la un profesionist pentru a duce la bun sfarsit proiectul dumneavoastra.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.