- Categorii: Tavane
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Un tavan lemn poate reprezenta, fara doar si poate, piesa centrala a camerei, oferind acesteia un aspect premium, elegant. Cu toate acestea, avand in vedere varietatea de tavane false din lemn disponibile pe piata, alegerea celui potrivit poate fi, uneori, destul de complicata.
In cele ce urmeaza, va prezentam tot ce trebuie sa stiti despre un tavan fals din lemn, de la tipuri de materiale folosite si caracteristici, pana la un ghid cu explicatii pas cu pas legate de etapele de executie.
Ce este un tavan din lemn?
Concret, un tavan din lemn se realizeaza prin aplicarea unui strat suplimentar de lemn peste suprafata tavanului.
Dupa cum veti vedea mai jos, in prezent, cea mai avantajoasa optiune o reprezinta panourile decorative din lemn. Cu toate acestea, veti putea folosi, de asemenea, lambriuri, lemn masiv, sau chiar scanduri.
De ce sa optati pentru un tavan fals din lemn?
Daca veti intreba un arhitect sau un designer de interior despre tavane, cei mai multi va vor spune, probabil, ca majoritatea constructorilor sau a proprietarilor de imobile din ziua de astazi, nu acorda suficienta atentie acestui aspect.
Motivul principal pentru care ar trebui sa optati pentru un tavan lemn este pentru a va diferentia de aceasta practica majoritara. Lemnul, in sine, este un material natural, nobil, ce va oferi constructiei un aspect unic.
In plus, placarea cu lemn poate fi mai costisitoare, in comparatie cu alte materiale (ipsos, ciment), drept pentru care acest detaliu ar putea creste valoarea imobilului, in cazul in care urmariti acest lucru.
Tavanele din lemn se preteaza, in special, in casele cu aspect clasic, in hoteluri sau birouri, dar se poate integra cu orice stil, in functie de modelul ales. De asemenea, un astfel de tavan poate asigura o acustica mai buna in incaperile de dimensiuni mari si fara pereti despartitori.
Avantaje si caracteristici
Proprietatile si caracteristicile unice ale lemnului fac dintr-un tavan lemn alegerea perfecta pentru orice tip de constructie.
Singurul dezavantaj pe care il putem mentiona este pretul usor crescut, comparativ cu un tavan din polistiren, de exemplu (cost care, de asemenea, se poate amortiza in timp). Cand vine vorba despre avantaje, insa, acestea sunt cu siguranta mult mai multe. Iata doar cateva dintre acestea:
- Versatilitate
Lemnul ofera o varietate de texturi, culori si nuante. Daca adaugam si paleta larga de modele pe care producatorii o ofera, un astfel de tavan din lemn poate oferi camerei un plus de personalitate. In plus, aceasta este o metoda rapida, eficienta si estetica de a acoperi eventuale imperfectiuni sau chiar circuite electrice.
- Rezistenta
Lemnul se numara printre cele mai vechi materiale de constructie folosite de om. O casa din lemn poate rezista chiar si cateva sute de ani, fara a se deteriora. De asemenea, tavanul de lemn are un grad de rezistenta crescut.
Acesta rezista cu succes in medii uscate sau umede si, in plus, fiind elastic, nu exista riscul de a crapa cu usurinta sub presiunea aplicata de miscarea casei.
- Izolare
Tavanele din lemn nu sunt doar accesorii estetice ale unei camere. Acestea pot, de asemenea, ajuta la izolarea acesteia. Mai mult decat atat, lemnul este un material care ofera atat izolare, cat si circulatia aerului sau vaporilor de apa.
De asemenea, lemnul este cel mai recomandat izolator fonic natural, fiind indicat pentru incaperile mari, unde exista riscul de creare zgomot.
- Ecologic
Nu in ultimul rand, lemnul, fiind un material care se gaseste in natura, este prietenos cu mediul inconjurator. Spre deosebire de alte materiale care pot avea chimicale in compozitie, acesta va elimina riscul poluarii. Exista un motiv pentru care americanii, de exemplu, prefera lemnul pentru constructia caselor.
Totusi, daca aveti intrebari sau vreti sa identificati avantajele particulare pentru care ar trebui sa integrati tavanele de lemn in propriul proiect, va recomandam sa luati legatura cu o echipa de profesionisti. Acestia va vor putea oferi consultanta de specialitate.
Tipuri de tavan din lemn
Producatorii ofera o paleta larga din care puteti alege sa construiti un tavan lemn. Fiecare dintre acestea are propriile caracteristici si este mai recomandata, sau mai putin recomandata, in functie de tipul investitiei pe care o planuiti.
Iata ce tipuri de tavan fals din lemn exista si care sunt particularitatile fiecaruia:
Placi din lemn masiv
Tavanele false construite din placi de lemn masiv sunt, in general, cea mai scumpa varianta din categoria tavanelor din lemn.
Cu toate acestea, lemnul masiv este, in acelasi timp, si cel mai rezistent. De asemenea, orice element din lemn masiv este cunoscut ca adaugand un plus de valoare si, de aceea, consideram ca acest tip de finisare trebuie privit ca o investitie.
Lambriuri
Lambriurile pentru tavan sunt o varianta moderna si se fac cunoscute pentru sistemul de asamblare, care permite o montare rapida. In ceea ce priveste raportul calitate – pret, cu siguranta lambriurile se afla in topul materialelor si se bucura de o popularitate crescuta in randul constructorilor.
Panouri decorative din lemn
Spre deosebire de lemnul masiv – si chiar de lambriuri, panourile decorative din lemn se remarca prin faptul ca au o greutate scazuta si, deci, nu aplica o presiune suplimentara pe structura de rezistenta a casei.
Acestea se monteaza, in general, pe un tavan suspendat, ceea ce permite, de asemenea, mascarea anumitor imperfectiuni, sau chiar a circuitelor electrice, ori a instalatiei de aerisire a constructiei.
Scanduri de lemn
Scandurile din lemn pot crea fie un efect rustic, fie unul foarte modern, in functie de modul in care a fost conceput design-ul casei.
Asemenea placilor din lemn masiv, scandurile se bucura de toate proprietatile lemnului neprocesat, oferind camerei o acustica mai buna, dar si izolare termica naturala. In plus, reprezinta o varianta accesibila pentru construirea unui tavan din lemn.
Grinzi expuse din lemn
La fel ca scandurile, desi grinzile sunt considerate elemente de structura, mai degraba, decat de design, acestea pot genera un efect estetic unic, daca sunt utilizate corespunzator.
Pentru un asemenea efect, se pot integra grinzile folosite in montarea acoperisului, sau se pot aplica grinzi suplimentare de decor. De cele mai multe ori, aspectul unei incaperi cu grinzi expuse este unul rustic.
Din nou, inainte de alegerea tipului de tavan pentru care veti opta, este recomandat sa consultati parerea unui specialist.
Cum se monteaza un tavan din lemn?
Montarea unui tavan lemn poate fi destul de complicata, fiind recomandat ca intotdeauna sa apelati la o echipa de profesionisti pentru realizarea acestui proces. Avand in vedere faptul ca materialele cu care se interactioneaza pot avea o greutate crescuta, santierul, in acest caz, devine un spatiu periculos.
Totusi, pentru a fi informat cu privire la metoda de montare a unui astfel de tavan, am pregatit un ghid cu explicatii pas cu pas, materialul folosit in procesul ce urmeaza sa fie prezentat fiind lambriu rasinos.
Pasul #1: Pregatirea
Vom incepe prin a masura suprafata tavanului pe care urmeaza sa il acoperim cu lambriu rasinos, pentru a stabili necesarul de materiale.
Daca este vorba despre un proiect de renovare, vom scoate din camera elementele de decor si de mobilier, iar peste cele pe care nu le putem scoate, dar si peste podea, vom aplica folie pentru protectie.
Sfat util: Odata achizitionate materialele, este recomandat sa le lasam pret de cateva zile in camera pentru a se aclimatiza.
Pasul #2: Substructura
Tavanele din lambriuri necesita realizarea unei substructuri din sipci, care va fi fixata in tavan folosind dibluri de trecere si suruburi.
Sfat util: Adaugati sipci suplimentare pentru intarire in zona in care vor fi amplasate corpurile de iluminat.
Pasul #3: Montarea lambriului
Placile de lambriu se fixeaza pe tavan cu ajutorul unor cleme de prindere. Pentru fixarea primul strat de placi de lambriu, vom prinde intai clemele de substructura folosind cuie, dupa care vom continua cu restul placilor.
Sfat util: Masurati corespunzator si verificati cu atentie inainte de a taia placile de lambriu pentru a nu irosi material.
Pasul #4: Montarea sipcilor pentru draperii (optional)
Daca optati pentru montarea unor sipci pentru draperii, acordati atentie latimii placilor de lambriu pe care acestea le vor inlocui. In acest caz, lambriul trebuie, de asemenea, ingustat.
Sfat util: Folositi elemente de mascare pentru a nu intrerupe brusc efectul estetic al lambriului de pe tavan.
De asemenea, in locul lambriului poate fi folosit un alt material, precum placile decorative din lemn sau sipcile care pot fi montate pe cadrul de rezistenta.
Acestea fiind spuse, daca va doriti sa finisati suprafata tavanului cu un material premium, care nu doar ca va conduce la o mai buna izolare a camerei, dar ar putea, de asemenea, sa creasca si valoarea constructiei, va sfatuim cu incredere sa explorati varianta tavanelor false din lemn.
Pentru a cunoaste pretul exact de realizare a unui tavan din lemn, va recomandam sa luati legatura cu un specialist pentru a concretiza detaliile legate de tavanul din lemn dorit.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.