Foisoare din lemn

foisoare din lemn

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Majoritatea constructorilor din Romania opteaza pentru foisoare din lemn, iar acest lucru se datoreaza unei liste lungi de avantaje pe care acestea le au, spre deosebire de alte tipuri de foisoare. Daca planuiti sa construiti un foisor din lemn, materialul de astazi este o lectura obligatorie. Pe parcursul acestuia, printre altele, vom discuta despre:

 • Etapele de constructie ale unui foisor de lemn;
 • Tipul de pardoseala potrivit pentru un astfel de foisor;
 • Invelisul recomandat pentru foisoarele din lemn.

Ce sunt foisoarele din lemn?

Prin foisoare din lemn intelegem structuri de sine statatoare, adesea semideschise (dar nu obligatoriu) si care au ca scop amenajarea unui spatiu intim in curte. Dupa cum veti vedea in cele ce urmeaza, desi par relativ simple, aceste structuri sunt extrem de complexe. De aceea, vom discuta pe rand despre fiecare aspect legat de constructia foisorului, inainte de a prezenta etapele de executie.

foisor din lemn

Principalele forme

In ceea ce priveste forma, este demn de mentionat faptul ca foisoarele din lemn sunt extrem de versatile. Acestea pot acomoda chiar si cele mai indraznete design-uri. Cu toate acestea, cele mai des intalnite modele de foisoare din lemn sunt cele dreptunghiulare si cele hexagonale sau octogonale. 

 • Foisoarele dreptunghiulare: Se aseamana foarte mult cu pergolele din punct de vedere al structurii, insa acoperisul este cel care face diferenta. In cazul foisoarelor, acoperisul este intotdeauna solid si nu este amovibil. In plus, foisoarele dreptunghiulare atrag adesea atentia prin simplitatea lor. Nu in ultimul rand, este demn de mentionat faptul ca acestea reprezinta poate cea mai economica solutie de amenajare a unui spatiu exterior umbrit. 
 • Foisoarele hexagonale sau octogonale: Acestea sunt atat de populare, incat atunci cand ne gandim la un foisor din lemn, fara sa vrem, de cele mai multe ori, vizualizam un foisor hexagonal sau octogonal. Forma mult mai complexa a acestora poate pune foarte bine in evidenta intreaga proprietate. Cu toate acestea, aveti in vedere ca investitia poate fi mai mare, spre deosebire de un foisor dreptunghiular. 
foisor lemn

Caracteristici si avantaje

Asa cum spuneam, foarte multi constructori opteaza pentru foisoare din lemn, datorita unei lungi liste de avantaje. In cele ce urmeaza, va vom prezenta doar o parte dintre caracteristicile lemnului si cum sunt acestea utile in constructia foisoarelor:

 • Varietate: Lemnul exista intr-o varietate de esente, unele mai eficiente decat altele. In acest sens, nu veti fi limitati in ceea ce priveste alegerea lemnului potrivit pentru propriul proiect;
 • Structura: Spre deosebire de alte materiale, lemnul (asa cum deja stiti) are o structura circulara (inelara chiar) care se formeaza pe parcursul anilor. Aceasta structura este responsabila cu rezistenta lemnului la tractiune. Pe scurt, optand pentru o esenta de calitate, foisorul nu ar trebui sa isi schimbe forma sau sa sufere daune sub actiunea greutatii;
 • Maleabilitate: Procesarea lemnului se realizeaza mult mai usor, comparativ cu alte materiale de constructie. Astfel, elementele foisorului pot fi cu usurinta sculptate, pentru a obtine un efect vizual unic. Mai mult decat atat, aceasta proprietate a lemnului faciliteaza un montaj foisor lemn mult mai rapid;
 • Greutate: In timp ce greutatea lemnului este mult mai mica decat cea a metalelor, in general, raportul dintre densitatea si rezistenta acestuia este comparativ cu cel al otelului. Avantajul care deriva din acesta caracteristica este acela ca foisorul va fi foarte rezistent, dar nu va aplica presiune pe fundatie. 

Unde pot fi amplasate?

Pentru ca sunt structuri independente fata de casa, foisoarele au propria structura de rezistenta. Pe scurt, acest lucru inseamna ca puteti construi (sau mai bine spus, amplasa) un foisor din lemn oriunde considerati de cuviinta.

Mai mult decat atat, pentru ca structura foisoarelor din lemn este usoara, nu va trebui sa va faceti foarte multe griji privind stabilitatea solului. In plus, pentru ca nu necesita o fundatie solida din beton armat, nu veti avea nevoie nici de autorizatie de constructie. Asadar, toate acestea conduc catre libertate absoluta in alegerea locului de amplasare al viitorului foisor. 

constructii foisoare din lemn

Etape constructie foisor din lemn

Cel putin teoretic, foisoarele de lemn sunt destul de usor de construit. Cu toate acestea, pentru a avea garantia unei lucrari de calitate, va recomandam sa apelati intotdeauna la serviciile unei firme specializate in constructia de foisoare din lemn. Acestea fiind spuse, pentru a putea supraveghea bunul mers al lucrarilor, iata cum se construieste un foisor lemn:

Pasul #1: Platforma din beton sau podina din lemn

Asa cum spuneam, pentru foisoarele din lemn nu este obligatorie turnarea unei fundatii solide, ci se poate merge pe varianta unei terase din lemn la baza. Pentru aceasta din urma, va recomandam sa cititi ghidul detaliat despre constructia unei terase din lemn. Totusi, pentru ca recomandam intotdeauna o structura solida, iata cum se va realiza fundatia din beton: 

 1. Excavam pamantul pe toata suprafata unde va urma sa ridicam foisorul;
 2. Montam cofrajele din lemn pe toate laturile conturului excavat;
 3. Montam plasa sudata (de Buzau) pe toata suprafata (sau armaturi din beton, dupa preferinta);
 4. Turnam betonul monolit si asteptam cateva zile sa se usuce.

Atentie! Dupa cum observati, fundatia foisorului se aseamana mai degraba cu placa dintre nivelele casei. Acest lucru se datoreaza faptului ca lemnul nu este un material greu, drept pentru care nu necesita o fundatie continua cu santuri si nici chiar pe cuzineti. 

Pasul #2: Montarea popilor

Popii sunt practic stalpii de sustinere ai foisorului. Pentru montarea acestora, vom efectua, in primul rand, masuratori astfel incat sa stabilim pozitia pe platforma. Dupa aceasta, vom gauri platforma pentru a monta suportii si vom fixa popii verticali. 

Pasul #3: Montarea sarpantei

Peste popii montati anterior, vom amplasa grinzile de sustinere ale acoperisului. Acestea se vor fixa in interior cu ajutorul unor coltare metalice de asamblare (de 90 de grade). Vom continua apoi cu montarea capriorilor si a coamei, dupa care vom imbraca structura cu astereala.

Nu in ultimul rand, pe toti versantii vom instala o folie anticondens, peste care va veni invelitoarea. Aceasta din urma poate fi din tabla, tigla, sindrila, etc. Mai multe despre invelitoare vom discuta, insa, in cele ce urmeaza. 

Pasul #4: Montarea balustradelor sau a gardurilor decorative

Partea de jos a peretilor foisorului va fi delimitata prin montarea unor balustrade sau a unor placi decorative. Peste acestea, vom monta, de asemenea, grinzi solide din lemn, fixate in popi, pentru intarirea structurii, dar care vor servi, de asemenea, si drept punct de sprijin pentru utilizatorii foisorului.

Pasul #5: Instalatiile (daca exista)

Daca decideti dotarea foisorului cu instalatie electrica sau sanitara, se va proceda la montarea pe rand a acestora. Atentie! Partea electrica trebuie intotdeauna realizata de un electrician profesionist. In caz contrar, efectele unor erori pot fi devastatoare. 

Pasul #6: Finisajele si accesorizarea

Nu in ultimul rand, vom finisa elementele din lemn fie prin lacuire, fie prin vopsire, dupa care vom monta pardoseala si trece la instalarea tuturor accesoriilor – electrice, sanitare, obiecte de mobilier, etc. Tot ce ramane de facut la final este sa va bucurati de noul foisor din lemn. 

foisoare din lemn pentru gradina

Tipuri de pardoseli folosite

In ceea ce priveste pardoseala potrivita pentru amenajarea unui foisor lemn, aceasta depinde, in principiu, de modul in care veti utiliza foisorul (trafic), iar mai apoi de propriile preferinte. Iata cateva exemple de materiale potrivite pentru pardoseala foisoarelor:

 • Pardoseala din beton: Puteti turna pur si simplu o sapa din beton, ori puteti opta pentru o pardoseala din beton decorativ. Indiferent de solutia pentru care veti opta, pardoseala din beton se remarca, in general, printr-un grad crescut de eficienta. In primul rand, aceasta este economica din punct de vedere al costurilor, iar in al doilea rand, pardoselile din beton sunt extrem de rezistente. De altfel, acestea sunt potrivite chiar si pentru un trafic intens. 
 • Pardoseala din lemn: Acest tip de pardoseala completeaza adesea aspectul rustic al foisorului. In plus, placile din lemn pentru realizarea pardoselilor au un sistem de prindere tip click, datorita caruia montajul se realizeaza extrem de usor. Aveti, totusi, in vedere faptul ca lemnul nu este recomandat pentru un trafic intens. De asemenea, pentru a spori durata de exploatare a pardoselii, va recomandam sa o tratati corespunzator, cel putin odata pe an. 
 • Pardoseala din gresie sau piatra naturala: Nu in ultimul rand, gresia si pietrele naturale (marmura, granitul, etc.) sunt ideale pentru finisarea pardoselilor exterioare. Asadar, acestea se potrivesc de minune in cazul foisoarelor, acolo unde traficul presupune trecerea permanenta de la exterior la interior. Spre deosebire de solutiile prezentate anterior, aceasta varianta, desi este cea mai rezistenta, este cea mai costisitoare.
foisor din lemn octagonal

Ce fel de acoperis alegem?

In ceea ce priveste invelitoarea, trebuie sa aveti in vedere faptul ca structura de rezistenta a unui foisor din lemn nu este menita sa suporte o greutate foarte mare. De aceea, va recomandam sa optati pentru materiale usoare. Acestea fiind spuse, iata ce puteti folosi pentru acoperirea unor foisoare din lemn:

 • Tigla metalica: Imita excelent aspectul tiglei traditionale, dar adreseaza problema greutatii. In plus, in procesul tehnologic de fabricare, metalul folosit pentru realizarea tiglelor este tratat astfel incat sa sporeasca rezistenta. De obicei, termenul de garantie al tiglei metalice depaseste 25 de ani. 
 • Sindrila bituminoasa: Sindrila bituminoasa este poate cel mai des utilizat material pentru invelirea foisoarelor. Aceasta este atat usoara, cat si extrem de rezistenta in timp. In plus, acest material se monteaza mult mai usor decat tigla metalica, astfel incat si costurile sunt mai mici. Cu toate acestea, aveti in vedere faptul ca sindrila bituminoasa este un material inflamabil. 
 • Tigla ceramica sau de beton: Nu in ultimul rand, daca doriti, puteti folosi tigla ceramica sau din beton pentru invelirea foisorului. Pentru aceasta, insa, va recomandam sa discutati cu constructorul si sa aveti in vedere o structura de rezistenta mult mai solida. 
design foisor din lemn

De ce sa optam pentru un foisor din lemn?

Motivele pentru a construi un foisor sunt extrem de diverse. Unii proprietari aleg o astfel de structura pentru a amenaja un spatiu de relaxare, in timp ce altii urmaresc amenajarea unui spatiu de petrecere alaturi de invitati. Cu toate acestea, indiferent de motivele pe care le aveti, iata de ce ar trebui sa optati pentru un foisor din lemn:

 • Se monteaza rapid: Un foisor de lemn poate fi construit de la zero in mai putin de o saptamana. Prin comparatie, unul din zidarie se poate extinde chiar si pe durata catorva luni;
 • Nu costa mult: Lemnul, fiind un material natural disponibil din abundenta, este mai ieftin decat alte materiale. In plus, pentru ca se monteaza mai rapid, si costurile pentru manopera sunt mai scazute;
 • Rezista timp indelungat: Intretinute in mod corespunzator, foisoarele din lemn pot rezista foarte mult timp.

Asadar, daca planuiti amenajarea unui foisor, va recomandam sa explorati lemnul ca material principal de constructie. In plus, pentru a garanta succesul investitiei, considerati colaborarea cu o firma specializata in constructia de foisoare din lemn si evitati sa efectuati lucrarile in regie proprie. Acestea fiind spuse, nu ne ramane decat sa va uram spor la lucru!

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.