
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Lemnul este un material preferat pentru acoperirea pardoselilor multor constructii rezidentiale si amenajari exterioare. Motivele sunt, desigur, diverse. O pardoseala din lemn nu doar ca emana un aer elegant, ci si caldura, fiind un material placut la atingere. In plus, caracteristicile ecologice si regenerabile il fac un material mai mult decat favorabil.
Pentru o imagine de ansamblu asupra pardoselii din lemn, in cele ce urmeaza va prezentam principalele aspecte pe care sa le aveti in vedere in realizarea unei astfel de lucrari.
Ce este o pardoseala din lemn?
O pardoseala lemn reprezinta stratul de uzura ce va fi montat peste suportul care, de regula, este un planseu. Folosirea acestui strat de finisare este intalnita inca din cele mai indepartate timpuri.
Lemnul este un material preferat pentru utilizari care nu implica trafic de mare anvergura. Ca atare, imediat ce veti primi spre utilizare camere, spatii de terase, balcoane sau chiar ateliere cu podele din lemn, va veti bucura imediat atat de aspectul estetic, cat si de cel practic.
Indiferent de tipul de podea lemn pe care ati ales-o, beneficiile evidentiate intotdeauna sunt:
- O suprafata care se monteaza rapid si fara prea mult deranj;
- Rezistenta foarte buna la trafic mic si moderat;
- Design general sincronizabil, in raport cu nuanta si modelul natural al lemnului;
- Posibilitati de refacere a stratului de uzura sau completare a suprafetelor;
- Folosirea in asociere cu solutii de incalzire, montate sub pardoseli din lemn;
- Durata mare de folosire si intretinere relativ simpla atat timp cat este realizata la timp.
Odata ce a fost montata o pardoseala lemn, va fi aproape imposibil sa reveniti, sau sa optati in viitor pentru alt tip de material. Calitatea lemnului de a se integra si sustine conceptul locuirii confortabile, este motivul pentru care veti pretui si ingriji corespunzator fiecare metru patrat de podea din lemn.

Avantaje podea din lemn
Alegerea materialului pentru pardoseli a fost, si va ramane, in prim planul jurnalului de constructie al unei case, aceasta axandu-se, in principal, pe avantajele ce le oferea fiecare material in raport cu spatiul in care este folosit. De exemplu, in baie se vor prefera intotdeauna pardoseli din placi ceramice sau piatra naturala. Acesta este un lucru cert.
Aceasta solutie, insa, nu este o optiune practica si pentru spatiul dormitoarelor. Moment in care lemnul intra in discutie, pardoseala din lemn avand avantajele si confortul necesar pentru astfel de incaperi. Printre principalele avantaje ale unei pardoseli din lemn, amintim:
- Este adaptabil in contextul amanajarii ca forma, culoare, textura si model al fibrei;
- Este usor de prelucrat si imbinat la montaj;
- Punerea in opera nu implica tehnolgie deosebita sau masuri speciale de protectie a muncii;
- Este disponibil in dimensiuni variate, inclusiv grosimea;
- Este pretabil la refacerea stratului sau superficial si reimpregnarea cu lacuri de protectie;
- Ofera o rezistenta indelungata, atunci cand este folosit in stare 100% naturala;
- Se pot alege esente diferite ale lemnului in functie de traficul pe care il va sustine o podea lemn;
- Creste valoarea estetica si financiara a cladirii.
Printre acestea, recunoastem usor acele avantaje, care nu vor fi regasite la alte materiale specifice pentru acoperirea pardoselilor. Spre exemplu, o suprafata acoperita cu placi ceramice nu va putea fi niciodata refacuta, prin urmare, inlocuirea va fi obligatorie.

Tipuri de pardoseli din lemn
Pentru ca materialele pentru pardoseli se gasesc intr-o gama atat de variata, este bine ca, inainte de orice alegere, sa studiati fiecare posibilitate, pentru a va asigura, astfel, de optiunea facuta. Lemnul este un material versatil, acesta fiind utilizat pentru crearea unor tipuri de pardoseli din lemn, potrivite in contexte diferite. Pentru o mai buna intelegere, in cele ce urmeaza va prezentam principalele tipuri de pardoseli ce au la baza lemnul.
Parchet din lemn masiv
Foarte apreciat in cadrul amanajarilor interioare, parchetul din lemn masiv continua sa fie o alegere populara in randul utilizatorilor.
O pardoseala ce are la baza parchetul din lemn masiv este, in sine, o adevarata creatie, dat fiind efectul special cu care fibra si nuanta lemnului se vor reflecta in designul general al incaperii. Este preferat in spatii rezidentiale, dar si in birouri comerciale, sedii de magazine, etc.
Este un tip de pardoseala, care, indiferent de moment, va fi in lumina reflectoarelor, aceasta caracterizandu-se prin prestanta si eleganta. Rezistenta in timp face ca perchetul din lemn masiv sa obtina trofeul pentru una dintre cele mai durabile pardoseli.

Podea cu placi OSB
Placa OSB este un material care a fost creat, initial, cu scopul de a reduce pierderile rezultate din prelucararea lemnului. Prin folosirea unei tehnologii speciale, resturile mici si fasiile din lemn, ce ar fi fost altfel irosite, sunt presate si aduse la o forma plana, cu o grosime specifica.
Aceste placi vor acoperi foarte rapid suprafete mari de podea, finisarea acestora realizandu-se prin tratamente speciale de intarire si protejare la actiunea traficului. O astfel de pardoseala din placi OSB este des utilizata, atunci cand se urmareste reducerea costurilor si a timpului de executie a pardoselilor.

Pardoseala din scanduri ondulate
Scandurile din lemn cu aspect ondulat sunt o solutie estetica, cu un impact impresionant in ceea ce priveste aspectul final al unei incaperi. La prima vedere, acest tip de pardoseala duce cu gandul la un spatiu retro, invechit, asta si datorita posibilei utilizari a unui bait de protectie, care schimba nuanta lemnului.
Montajul poate pune ceva probleme de imbinare, insa, prin apelarea la o solutie profesionala, acest impediment va fi depasit. Rezultatul se preteaza perfect atat pentru o casa de vacanta, cat si pentru livingul unei cladiri rezidentiale din oras.
Pardoseala cu scanduri de lemn masiv
Aceasta versiune de pardoseala din lemn se incadreaza in clasicul amenajarilor, fiind des folosita in recrearea unui stil retro.
Scandurile din lemn masiv ofera continuitate si spatialitate, prin urmare le puteti solicita pentru montare si in camere cu dimensiuni reduse. Sentimentul de siguranta la pasirea pe aceste scanduri din lemn masiv este pregnant.
Siguranta este o caracteristica bine cunoscuta, de aceea aceste pardoseli sunt atat de apreciate. Intretinerea acesteia este similara cu cea construita din parchet lemn masiv, la fel si refacerea suprafetei, atunci cand este necesar. Investitia este sustinuta din punct de vedere al calitatii utilizarii.

Dusumea flotanta din lemn
Aceste dusumele din lemn sunt dedicate, in special, acoperirii spatiului dedicat teraselor in aer liber. Fiecare scandura din lemn masiv isi va gasi sprijin si va fi fixata pe un suport format din rigle din lemn de esenta tare.
De aici vine si denumirea de dusumea flotanta, datorita faptului ca suprafata ce va fi folosita nu are contact direct cu solul, sau planseul din beton, ori alt material. Tehnologia de punere in opera necesita atentie, o firma specializata fiind capabila sa ofere un rezultat foarte bun.
In plus, vor fi necesare precautii in legatura cu tratarea suprafetei lemnului impotriva umezelei, cea mai des folosita fiind tratarea cu un strat special de lac. Pardoselile flotante se pot monta si la interior (case de vacanta), atunci cand proiectul include drept suport folosirea unor rigle din lemn.

Alte tipuri de lemn
Pluta este un material ce provine din scoarta de stejar, fiind catalogata ca fiind cel mai ecologic material, deoarece scorta copacului are capacitatea de a se reface. Este preferata pentru calitatiile termoizolante si fonoizolante, dar si pentru faptul ca ofera o podea lemn mai elastica decat cea din lemn masiv.
Este de departe cea mai reciclabila varianta a lemului, pentru ca lemnul paletilor provine din resturi de scanduri deja prelucrate. Montajul se face usor, iar lacuirea sau vopsirea sunt elemente ce tin de preferinta beneficiarului.

Etape generale de montare pardoseala din lemn
Clasica pardoseala din lemn masiv se realizeaza cu scanduri ce au aceeasi grosime si latime. De regula, se foloseste varianta de 50 mm grosime, ce este suficienta pentru a rezulta un suport de trafic durabil, care nu flambeaza la greutatea umana sau a mobilierului. Va prezentam, in continuare, etapele generale de montaj ale unei pardoseli din lemn:
- Pregatirea suportului – In functie de proiect, suportul poate fi realizat din beton sau placi OSB montate pe rigle din lemn. Suportul trebuie curatat de resturi, eventual aspirat. Cand nu se monteaza cu adeziv, se foloseste o folie de protectie impotriva umezelei;
- Montarea scandurilor din lemn masiv – Se realizeaza in functie de fiecare tip de suport in parte, astfel:
- Pe un planseu din beton – Treptat, se aplica un adeziv special, peste care se aseaza scandura dupa scandura. De regula, se folosesc scanduri cu elemente de imbinare gata realizate. Fixarea se face prin presare in plan vertical si batere cu ciocanul in plan orizontal pentru imbinarea scandurilor;
- Pe un planseu din placi OSB – Fiecare scandura se fixeaza prin insurubarea de suruburi speciale pentru lemn. Se tine cont de decalarea pozitionarii scandurilor. Suruburile sunt infiletate astfel incat sa intre in scandura din lemn masiv cel putin 5 mm. Gaurile ramase se vor chitui inainte de acoperirea cu stratul de finisare;
- Finisarea pardoselei din lemn masiv – Etapa de finisare include slefuirea mecanizata a suprafetei si deprafuirea. Se vor folosi lichide de impregnare impotriva riscului la incendiu, daunatorilor, dar si a umiditatii. Stratul final este cel de protectie si va conferi, simultan, si un apect estetic deosebit.
Care este pretul de executie?
Va puteti astepta ca pretul sa fie diferit, deoarece materia prima prezenta intr-o podea lemn poate avea un anumit nivel de calitate, prelucrare sau procent de materie prima. Prin urmare, iata care sunt indiciile in baza carora va fi calculat pretul de executie:
- Suprafata suport peste care vor fi montate pardoseli din lemn;
- Esenta de lemn pe care o alegeti;
- Nivelul de prelucrare al lemnului utilizat;
- Grosimea scandurilor folosite la noua podea din lemn;
- Gradul de finisaj solicitat;
- Termenul la care solicitati predarea lucrarii.

Sfaturi privind intretinerea unei pardoseli de lemn
De regula, un constructor profesionist este cel care ofera informatii in legatura cu modalitatile uzuale de intretinere pentru pardoselile din lemn. Pentru a ne asigura, insa, ca modurile de intretinere sunt cunoscute in avans, in cele ce urmeaza va prezentam o serie de sfaturi legate de intretinerea pardoselilor din lemn:
- Curatati cat mai des suprafata prin periere sau aspirare uscata;
- Nu folositi niciodata substante agresive, care ar putea dilua sau pata stratul de protectie;
- Utilizati doar substante care sunt certificate pentru curatarea suprafetelor de pardoseala din lemn masiv;
- Evitati caderile de corpuri dure sau frecarea acestora de suprafata podelelor din lemn;
- Nu pozitionati direct pe suprafata aparatura electrica, care emite caldura (radiatoare, calorifere, convectoare);
- Nu incercati reparatii sau refaceri ale stratului de protectie, daca nu aveti experienta si materiale adecvate.
Acestea fiind spuse, speram ca acum dispuneti de informatiile necesare pentru realizarea unei pardoseli din lemn.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.