Zugraveli exterioare

zugraveli exterioare case

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

In cazul in care va ganditi la o renovare de primavara sau, pur si simplu, doriti sa zugraviti noua casa, in articolul ce urmeaza ne-am gandit sa discutam in detaliu despre zugraveli exterioare. Sunt cateva aspecte pe care e bine sa le stiti si de care sa tineti cont inainte de a incepe o astfel de lucrare.

In cele ce urmeaza, veti afla caracteristici despre zugraveli exterioare, rolul acestora, cum sa alegeti culorile potrivite, tipurile de vopsea si ce includ preturile pentru o astfel de lucrare.

Prezentare generala zugraveli exterioare

Aspectul exterior al unei case este foarte important, nu numai din punct de vedere estetic, dar si din punct de vedere al protectiei si igienei. De aceea, renovarea fatadei ofera protectie impotriva intemperiilor si, in acelasi timp, mentine si protejeaza structura de rezistenta a casei. 

Drept urmare, executiei zugravelii trebuie sa i se acorde atentie in aceeasi masura ca celorlalte componente ale unei constructii.

O tencuiala exterioara de calitate realizata cu materiale de constructii bune, poate rezista ani buni, cu o ingrijire minima, ce presupune o spalare cu apa sub presiune si, optional, adaugarea unei solutii de curatare.

zugraveala la exterior pentru casa

Care sunt rolurile zugravelii exterioare?

Zugravelile exterioare indeplinesc simultan mai multe roluri: de protectie, estetic si igienic.

Rol de protectie: Reprezinta baza si consta in aplicarea unui strat protector pe suportul pe care urmeaza sa se realizeze zugraveala. Protectia poate fi ignifuga, anticorosiva, hidrofuga sau antiacida.

Rol estetic: Zugraveala exterioara asigura unei case un aspect uniform, acoperind rosturile, betonul, caramida, chiar daca aceasta nu este tencuita. Aplicarea vopselei are si rolul de a acoperi imperfectiunile prezente pe stratul suport. 

Pentru finisarea suprafetelor exterioare, poate fi utilizata o tencuiala decorativa, ce poate fi de mai multe feluri.

Tencuieli acrilice, minerale, mozaicate, siliconice sau alte derivate sunt, din punct de vedere al calitatii si durabilitatii, produse superioare care rezista o perioada indelungata.

Mai mult decat atat, optiunile de colorare sunt foarte diverse, au mai multe tipuri de granulatii (1, 1.5, 2, 2.5 sau 3 mm), ceea ce ofera mai multe modele de zugraveli exterioare, fie sub forma de bob de orez, fie cu aspect de scoarta de copac (zgariat).

Rol igienic: Acesta este asigurat de netezimea si continuitatea suprafetei pe care s-a aplicat zugraveala exterioara, care nu permite prafului si altor impuritati din aer sa adere usor. Astfel, ajuta foarte mult la intretinerea pe termen lung a suprafetei. 

Durabilitatea diverselor tipuri de zugraveli exterioare si aprecierea performantelor initiale, presupun cunoasterea si analiza catorva aspecte:

  • Cunoasterea conditiilor si durabilitatii specifice finisajelor fatadelor;
  • Cunoasterea factorilor care au un impact asupra finisajelor;
  • Analiza fenomenelor pe care diversi factori le pot provoca finisajelor, atat la suprafata, cat si in profunzim;
  • Cunoasterea masurilor pentru a preveni un eventual comportament neadecvat al tipulului de finisaj utilizat;
  • Cunoasterea masurilor de reparatii in cazul degradarii finisajelor.
zugravire fatada casa

Tipuri de vopsea

O vopsea de exterior buna prezinta o rezistenta crescuta la umezeala, radiatii UV, temperaturi ridicate si inghet.

Atentie! Nu trebuie folosita aceeasi vopsea utilizata la interior, deoarece conditiile si suprafetele difera, si prin urmare, si vopseaua se va comporta diferit. Pe eticheta vopselurilor scrie daca sunt adecvate pentru suprafete exterioare sau nu. Va sfatuim sa cititi cu atentie.

In cazul in care se doreste o revopsire, primul pas este alegerea tipului de zugraveala potrivit pentru proiect. Important de stiut este si faptul ca pentru o fatada foarte expusa la factori atmosferici, trebuie avuta in vedere o vopsea siliconica, de exemplu.

Astfel, se contureaza doua variante: o vopsea acrilica sau una siliconica. Exista, insa, si alte tipuri de vopsea cu tehnologii noi, speciale, cum ar fi cele nano-siliconice.

Cea mai comuna varianta pentru revopsirea la exterior este vopseaua pe baza de apa. Acest tip de vopsea se usuca in maxim 6 ore si este indicata pentru suprafete placate, datorita procesului de dilatare si contractie, nu retine umezeala, nu se crapa. 

In anumite cazuri, este recomandata o vopsea de exterior pe baza de ulei. Este potrivita pentru suprafete patate, calcaroase pentru ca adera si ascunde petele mai bine. Acest tip de vopsea este recomandata pentru suprafete din lemn crud sau metal coroziv. 

Diferenta dintre pulverizare si vopsire?

In primul rand, vopseaua trebuie aplicata pe un suport uscat si curat. Dupa spalarea cu apa, se asteapta uscarea stratului suport. Este bine ca straturile suport deformate sa fie uniformizate. Ulterior, se aplica o amorsa compatibila cu noua vopsea si se va astepta uscarea stratului (cel putin 4 ore).

Spre deosebire de vopsirea traditionala, pulverizarea vopselei prezinta cateva avantaje:

  • Creste controlul asupra acoperirii suprafetei si cantitatii de vopsea pulverizate. Pistolul de vopsire pulverizeaza minimul de cantitate de vopsea necesara pentru vopsire. Rezultatul este un finisaj omogen, care nu necesita retusuri. In acelasi timp, se economisesc timp si bani;
  •  Suprafata acoperita prin pulverizare este mai neteda decat cea vopsita in mod obisnuit. Acest lucru ii confera o rezistenta mai mare la intemperii si un grad ridicat de igiena, fiind mai usor de curatat;
  • Pistolul de vopsire este usor de manevrat si de curatat, putand fi utilizat, ulterior, pe diferite suprafete, chiar si in locurile greu accesibile cu o pensula normala;
  • Pistolul de vopsit furnizeaza vopseaua intr-un mod mai eficient, acest lucru insemnand mai putina vopsea inspirata de catre utilizator si o calitate a aerului mai buna.
vopsire fatada casa din lemn

Ce culori putem alege pentru exterior?

Culoarea tencuielii de exterior este o alegere complexa. Exista mai multi factori de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti o culoare:

  • Zona in care este situata casa;
  • Preferintele personale;
  • Culorile altor elemente ale casei (de exemplu: acoperis, usa de la intrare);
  • Stilul arhitectural al casei;
  • Modificarea culorii in timp ca urmare a murdariei, intemperiilor si decolorarii solare.

Nuantele deschise dau iluzia unui spatiu mai mare, iar cele inchise par sa micsoreze spatiul. In acelasi timp, pe culorile deschise petele si praful sunt mult mai vizibile. Pe cand nuantele inchise si intense se decoloreaza in timp si absorb mai multa caldura, lucru care poate afecta, in timp, termoizolatia casei.

Exista cateva culori si combinatii de culori populare:

  • Gri: Este o culoare neutra ce se potriveste, mai ales, in zonele urbane. Nuantele de gri sunt, in primul rand, rezistente, stabile in timp si usor de intretinut, pentru ca praful si petele sa observa mai greu;
  • Albastru: Bleu, albastru intens, turcoaz sunt nuante vesele, intalnite mai ales in zona litorala. Aceste nuante sunt asociate deseori cu albul pentru un efect mai accentuat;
  • Maro: Este o culoare ce se intalneste cel mai adesea in zonele montane. Este usor de intretinut si confera o atmosfera calda. Desigur, se pot alege diferite combinatii de nuante, cum ar fi galben pal cu un maro mai putin puternic sau bej cu maro inchis;
  • Negru: Elegant, are un efect vizual si termic opus nuantelor deschise. Absoarbe razele solare si retine caldura, fiind astfel potrivit pentru zonele mai reci.

Combinarea culorilor in zugraveli nu este deloc neobisnuita. In cazul in care doriti sa folositi doua sau mai multe culori pentru zugraveala exterioara, este de preferat sa folositi culori complementare si sa nu folositi prea multe nuante. Cel mai bine este sa va sfatuiti inainte cu un specialist in privinta alegerii culorilor.

vopsire casa din lemn la exterior

Ce include pretul pentru zugraveli exterioare?

Este util sa retineti cateva aspecte cand incepeti calcularea bugetului pentru zugraveli exterioare. Pretul variaza, putand fi influentat de:

  • Calitatea materialului;
  • Suprafata;
  • Mana de lucru (daca decideti sa apelati la un specialist).

Concluzie

Este important sa fiti la curent cu aspectele legate de zugraveli exterioare, pentru a alege materiale de calitate potrivite casei. 

In acelasi timp, design-ul joaca un rol important. Alegerea potrivita a culorilor si a vopselei exterioare reflecta in mare, preferintele personale, dar si anumite aspecte ce tin de clima, zona, arhitectura si modificarile in timp a culorii. Fiind o lucrare complexa, este indicat sa tineti cont de sfaturile specialistilor in zugraveli exterioare.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.