- Categorii: Betoane
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Finisajele in constructii sunt variate, rezultatul estetic al acestora tinand, in general, de materialul din care sunt realizate. Versatilitatea betonului este bine cunoscuta, multi optand pentru turnarea de beton aparent, care isi poate gasi utilizarea atat in exterior, cat si interior.
Pentru o mai buna intelegere a modului de realizare a betonului aparent, in cele ce urmeaza va prezentam principalele aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere in momentul realizarii unei astfel de lucrari.
Ce este betonul aparent?
Betonul aparent este, in sine, o solutie folosita pentru a realiza un finisaj brut, fara a fi necesara interventia altor materiale sau tehnologii.
Practic, suprafata betonului aparent va ramane exact asa cum apare imediat dupa decofrare. Asupra rezultatului se poate interveni astfel:
- Prin folosirea de cofraje din materiale diferite;
- Prin utilizarea unor pigmenti de culoare inclusi in reteta betonului turnat;
- Prin mixarea de agregate cu dimesiuni sau culori diferite, insa majoritar fine.
Aceasta solutie moderna pentru finisaje poate fi exploatata, cu rezultate foarte bune, in cadrul designului exterior sau interior. Este important, insa, ca lucrarea sa fie executata profesional, iar incadrarea sa urbanistica sa tina cont de aspectul general al zonei. Acest lucru este necesar, deoarece produsul iese din clasicul cunoscut din domeniul constructiilor.
Tipuri de beton aparent
In functie de tehnologia de fabricare, se pot obtine mai multe tipuri de beton aparent. Cele doua variante, pe care le vom prezenta in cele ce urmeaza, pot fi adaptate si personalizate in functie de cerintele de construire si de cele estetice.
Tip monolit
Produsul se executa direct in santier, constand in doi pasi de lucru, ce trebuie sincronizati. Primul pas presupune prepararea retetei de beton, fie la fata locului, fie comandata la statia pentru betoane.
Pentru ambele situatii, turnarea se va executa continuu, pana la umplerea completa a cofrajelor. Al doilea pas implica montarea panourilor de cofraj. Aceste panouri sunt, in fapt, cele care vor asigura aspectul estetic, ce rezulta dupa intarirea betonului aparent;
Tip prefabricat
Solutia este des utilizata, proiectantii putand alege dintr-o gama variata de modele. Avantajul este, evident, in favoarea constructorului, care nu se mai preocupa de prepararea betonului, cofrarea si decofrarea zonelor pe care se aplica betonul aparent.
Calitatea este cel putin similara, daca nu chiar mai buna fata de betonul monolit aparent, asta datorita faptului ca producatorul lucreaza in regim profesional.
Placile din beton aparent prefabricat se pot obtine intr-o gama variata de texturi si niveluri de calitate. Astfel, cheltuielile pot fi ajustate in functie de decizia beneficiarului.
Caracteristici si avantaje beton aparent
Este important sa cunoasteti cele mai importante caracteristici si avantaje obtinute in urma punerii in opera a betonului aparent. Desi se considera ca betonul nu este cel mai potrivit material pentru detalii estetice, tehnologia betonului aparent contrazice, in mod evident, aceasta afirmatie.
Va oferi suficient spatiu de lucru pentru designeri si, simultan, oportunitati deosebite pentru decorarea fatadelor, dar si a interioarelor, astfel:
- Este recunoscut ca o solutie nonconformista, in special, pentru fatade;
- Poate fi obtinut in multe nuante naturale, cu ajutorul marmurei in granule, fara adaus de pigmenti;
- Ofera o suprafata durabila, care nu se degradeaza la actiunea directa UV, umezeala sau temperaturi excesiv pozitive, ori negative;
- Suficient de rezistent, incat sa nu se fisureze la socuri sau sa fie zgariat;
- Protejeaza excelent suprafata suport si umple golurile sau fisurile de pe aceasta;
- Aderenta foarte buna la suport;
- Gama variata de texturi, ce rezulta in functie de cofrajul folosit;
- Este disponbil in functie de clasa de calitate (I, II, sau III), pentru cladiri rezidentiale, industriale, sau alte proiecte speciale.
Dupa cum se observa, versatilitatea estetica este punctul forte al acestui tip de beton aparent, insa nu poate fi lasata deoparte nici rezistenta pe care o are in timp. Cu toate acestea, nu este recomandat sa fie pus in opera in zone unde mediul este agresiv, prin prezenta in aer a unor substante corozive (acid sulfuric, clor, superfosfati, etc.)
Principalele utilizari ale betonului aparent
Un stil cu totul aparte al fatadelor si zonelor interioare, il puteti obtine imediat dupa turnarea suprafetelor din beton aparent.
Practic, prin respectarea conditiilor de mediu amintite anterior, aria de utilizare a betonului aparent ajunge sa fie nelimitata. In rest, totul tine de proiectarea si preferinta pentru acest stil de finisaj al peretilor.
Prezentam, in continuare, tipuri de cladiri si zone la interior, unde se poate utiliza betonul aparent:
- Peretii exteriori ai cladirilor rezidentiale sau comerciale;
- Gardurile care delimiteaza proprietatile;
- Peretii interiori din zona casei scarilor, in cladirile cu etaj;
- Pereti care delimiteaza zone in interiorul aceleiasi incaperi;
- Un singur perete interior in functie de conceptul de design;
- Semineul si, partial, peretele langa care este construit;
- Peretii care sustin terenurile in panta;
- Oricare unul sau doi pereti din incaperi in combinatie cu alt tip de finisaj.
Dupa cum se poate observa, betonul aparent invita la imaginatie si stil in ceea ce priveste modul de decorare al incaperilor si exterioarelor construite. Tinand cont de varietatea excelenta de nuante si texturi care se pot obtine, este limpede ca, folosindu-l, veti iesi cu usurinta din clasica monotonie din domeniul constructiilor.
Recomandari si sfaturi de punere in opera
Pentru punerea in opera, merita sa fie implicata experienta unei echipe profesioniste. Indiferent de tipul de beton aparent pe care il veti alege, monolit sau prefabricat, sunt de parcurs o serie de pasi si respectate cateva recomandari, pentru un rezultat optim.
Daca doriti sa lucrati in regie proprie, iata care sunt informatiile de baza in legatura cu aceasta lucrare:
- Pregatire strat suport – De regula, stratul suport este un perete din beton, insa sunt situatii in care peretele este si din caramida. Va fi necesar ca suportul sa fie curatat, tencuit, in cazul caramizii, si amorsat cu o substanta compatibila cu betonul aparent care se va aplica;
- Construirea cofrajului – Cofrajul poate fi realizat din materiale diferite, cum sunt lemnul, plasticul, metalul. Este important ca interiorul cofrajului sa fie perfect curat inainte de turnarea betonului. Daca este folosit lemnul, vor fi alese scanduri de foarte buna calitate, trase, incat fibra lemnului sa fie evidentiata. Un cofraj din lemn utilizat pentru beton aparent nu mai poate fi folosit inca o data pentru o lucrare asemanatoare. In schimb, cofrajul din metal sau plastic poate fi curatat si reutilizat de zeci de ori;
- Prepararea betonului – Se va avea in atentie folosirea de agregate fara impuritati, lucru obtinut prin spalarea acestora. Este recomandat ca proportia agregatelor fine sa fie majoritara. Este neaparat necesar ca la o lucrare sa fie folosit acelasi tip de ciment. Astfel, se certifica obtinerea aceleeasi nuante de culoare pe toata suprafata aflata in lucru. Reteta se completeaza cu plastifianti si aditivi de expandare, ce asigura evitarea segregarii in timpul transportului (daca este cazul) si a procedurii de vibrare;
- Turnarea betonului in cofraje – Etapa trebuie sa fie realizata continuu si pana se va umple complet un cofraj. Vibrarea se face in mod progresiv cu turnarea si se va mentine conform cu tipul de beton preparat, dar si in functie de cantitatea turnata;
- Decofrarea – Operatiunea se executa cu atentie, iar cofrajele sunt curatate in amanunt, incat sa fie diponibile pentru o viitoare lucrare. Decofrarea se realizeaza intr-un interval de 4 pana la 7 zile. Dupa acest moment, suprafata de beton aparent va ramane acoperita timp de doua saptamani cu materiale ce pot fi impregnate cu apa, care vor mentine umezeala.
De ce sa alegeti un beton aparent pentru proiect?
Scopul utilizarii acestui produs tine de obtinerea unui finisaj inedit si durabil. In functie de locatia si datele proiectului, se pot pune in opera suprafete din beton aparent care vor contribui la:
- Punerea unei amprente decorative, ce ofera personalitate constructiei;
- Folosirea pe termen lung a unui finisaj exterior sau interior;
- Reducerea costurilor legate de materiale si manopera scumpe, ocazionate de alte solutii pentru finisaje decorative.
In concluzie, speram ca articolul prezent despre beton aparent sa fie unul folositor pentru o viitoare lucrare. In cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri, sfatul nostru este sa apelati cu incredere la o echipa cu experienta in domeniu.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.