Cabane din lemn

cabane din lemn

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Constructia unei cabane din lemn este indubitabil cea mai rapida si economica modalitate de amenajare a unui spatiu de locuit. In plus, contrar asteptarilor, acestea se potrivesc in orice zona, indiferent de relief. Pentru ca popularitatea acestora este intr-o continua crestere in ultima perioada, in cele ce urmeaza vom discuta despre cum se construieste o cabana din lemn si ce presupune un astfel de proiect:

  • Care sunt principalele etape de constructie cabana lemn;
  • Cat costa constructia unei cabane de lemn;
  • Ce tip de fundatie este mai potrivit pentru o astfel de structura.

Prezentare generala cabane din lemn

O cabana din lemn este o constructie pe structura usoara, adesea demontabila si considerata de experti una dintre cele mai sustenabile tipuri de locuinta. Dupa cum veti vedea in cele ce urmeaza, exista nenumarate avantaje asociate unei cabane din lemn, iar pasii de executie sunt mai usori decat v-ati fi inchipuit. 

cabana din lemn

Caracteristici si avantaje

Pe langa faptul ca lemnul este un material de constructie natural si sustenabil, proprietatile acestuia fac din constructia de cabane din lemn una dintre cele mai eficiente investitii imobiliare. Iata care sunt caracteristicile si avantajele prin care se remarca o cabana de lemn:

Izolator termic natural

Coeficientul de conductivitate termica al lemnului este extrem de scazut. Pentru a va forma o idee, otelul transmite caldura de 1500 de ori mai rapid decat lemnul. Acesta este si unul dintre motivele pentru care majoritatea cabanelor din lemn pe care le vedeti nu sunt izolate.

Mai mult decat atat, spre deosebire de metale, care se dilata si se contracta odata cu schimbarea temperaturii, forma lemnului nu se modifica aproape niciodata. In principiu, daca ati achizitionat cherestea de buna calitate, uscata corespunzator, nu ar trebui ca aceasta sa mai lucreze in timp. 

Proprietati acustice excelente

Izolarea fonica in sine depinde mai degraba de densitatea materialului, astfel ca peretii usori din lemn pot permite sunetului sa treaca. Cu toate acestea, in ceea ce priveste acustica, lemnul este materialul ideal. Nu veti auzi aproape niciodata vorbindu-se despre ecou intr-o cabana lemn, pentru ca lemnul are capacitatea de a absorbi sunetul. 

Rezistenta mecanica

Pe cat este de usor lemnul, pe atat poate fi de dur si de rezistent sub presiune. Raportul densitate – rezistenta al lemnului este chiar comparabil cu cel al otelului. Atentie! Acest lucru nu inseamna ca lemnul este la fel de rezistent ca otelul, intrucat densitatea lemnului este mult mai mica decat cea a otelului (otelul are o densitate de aprox. 8 g/cm3, in timp ce densitatea lemnului rareori atinge sau depaseste 1 g/cm3). In plus, elasticitatea lemnului permite rezistenta acestuia chiar si in cazul unor seisme foarte puternice. 

cabane construite din lemn

Etape constructie cabana din lemn

In cele ce urmeaza vom prezenta etapele de constructie ale unei cabane din lemn, cu mentiunea ca acestea trebuie efectuate doar de profesionisti. De asemenea, componentele unei cabane sunt de obicei prefabricate, debitarea lemnului fiind efectuata in ateliere specializate. Asadar, odata transportate pe santierul de lucru, componentele vor fi doar montate. Acestea fiind spuse, iata cum se construiesc cabanele din lemn:

Pasul #1: Intocmirea proiectului

Asemeni oricarui proiect de constructie, lucrarea va demara din faza de proiectare. O echipa de specialisti va realiza masuratorile, iar in baza acestora vor putea concepe proiectul tehnic. Atentie! Pentru cabanele prefabricate, acest pas nu este intotdeauna valabil, proiectul tehnic fiind in general standard. 

Pasul #2: Realizarea fundatiei

Fiind structuri usoare, cabanele din lemn nu necesita intotdeauna turnarea unei fundatii din beton armat. Acestea se pot amplasa, de asemenea, pe o podina din lemn. Asadar, acest pas se realizeaza in functie de alegerea facuta de dumneavoastra:

  • Pentru fundatia din beton, se vor realiza cofrajele si armaturile, iar mai apoi se va turna betonul monolit;
  • Pentru podina din lemn, se va excava solul, se va turna un substrat, iar mai apoi se vor monta grinzile din lemn care vor sustine cabana.

Sfat util: Pentru a va fi mai usor pe parcurs, montati de pe acum conductele de canalizare pe sub fundatie. 

Pasul #3: Ridicarea structurii de rezistenta

Structura de rezistenta a cabanelor din lemn consta dintr-o serie de stalpi dispusi vertical pe tot conturul fundatiei si grinzi dispuse orizontal, peste stalpi. Atentie! Modul de realizare al structurii difera de la caz la caz, in functie de materialul pentru care ati optat – de exemplu, lemn rotund, semirotund, lambriu, etc.

Pasul #4: Montarea podelei

Pardoseala cabanelor din lemn se monteaza relativ usor. Placile pentru pardoseala (fie de parchet, fie de dusumea) sunt adesea prevazute cu sisteme de prindere tip click care faciliteaza imbinarea mult mai rapida. 

Pasul #5: Realizarea acoperisului

Se monteaza prima data sarpanta (structura de rezistenta a acoperisului), iar mai apoi se va continua cu materialele de finisare (tabla, tigla, sindrila, etc.). Un aspect foarte important in cazul unei cabane lemn este hidroizolatia. Desi cheresteaua este tratata in prealabil, expunerea la umezeala poate crea daune nu doar acoperisului, ci intregii cabane. De aceea, va recomandam ca, inainte de a monta invelisul acoperisului, sa montati cel putin o membrana hidroizolanta pe toata suprafata versantilor.  

Pasul #6: Montarea peretilor

La fel ca in cazul structurii de rezistenta, montarea peretilor difera in functie de materialul pentru care veti opta. De exemplu, atat lemnul rotund, cat si lambriul se fixeaza prin imbinare. In aceste cazuri, elementele componente sunt debitate si modelate in prealabil, intr-o fabrica de productie. 

Pasul #7: Instalatiile interioare si finisajele

In cele din urma, inainte de a da cabana in folosinta, se va trece la montarea instalatiilor (sanitare, electrice, termice), iar dupa acestea se vor realiza finisajele. De cele mai multe ori, simpla lacuire a peretilor este suficienta pentru a finisa. In plus, aspectul obtinut va fi cel rustic, atat de potrivit pentru o cabana din lemn. 

constructie cabana din lemn

Care este pretul unei cabane din lemn?

Inca de la bun inceput trebuie sa stiti ca pretul unei cabane din lemn se calculeaza in functie de o multime de factori. Primul factor de influenta al costurilor este tipul materialului ales. Cu cat materialele sunt mai greu de montat, cu atat si costurile de montare vor fi mai mari. In al doilea rand, trebuie mentiont faptul ca tarifele se calculeaza la metru patrat. 

Acestea fiind spuse, in principiu, costul pentru o cabana este de aproximativ 900 de lei, dar poate creste in functie de complexitatea proiectului. Daca doriti sa obtineti o oferta personalizata, va recomandam sa luati legatura cu o echipa de profesionisti. Cu siguranta acestia va vor putea prezenta pretul unor modele prefabricate, iar daca doriti un proiect personalizat, vor putea calcula costurile finale in functie de cerinte. 

Ce tip de suport sa aleg pentru constructia unei cabane?

Fundatia este una dintre cele mai importante elemente ale unei constructii. Asa cum faceam mentiune anterior, in cazul unei cabane din lemn, pentru ca greutatea este, in general, redusa, puteti opta fie pentru o fundatie clasica, din beton armat, fie pentru o podina din lemn. Iata ce trebuie sa stiti despre fiecare suport in parte, inainte de a face o alegere:

Fundatie din beton

Fundatia din beton este mult mai rezistenta si este, in general, recomandata pentru orice tip de constructie. Pentru a economisi material, puteti opta pentru o fundatie pe cuzineti si nu pentru una continua. Practic, acest lucru inseamna ca betonul armat se va turna doar in zona stalpilor de sustinere. Singurul aspect mai putin avantajos al fundatiilor din beton este costul. O fundatie din beton (chiar si cea pe cuzineti) este de obicei mai scumpa decat o podina din lemn. Nu in ultimul rand, acestea sunt de obicei recomandate pentru structurile mai grele (de exemplu, casele din lemn rotund). 

Podina din lemn

Intretinute corespunzator, podinile din lemn pot rezista chiar si peste 100 de ani. Dovada in acest sens stau vechile case maramuresene din lemn. Mai mult decat atat, o casa fara fundatie nu necesita autorizatie de constructie. In acest sens, cabanele pe podina din lemn nu doar ca sunt mai economice, dar pot fi construite intr-un timp mult mai scurt. Cu toate acestea, pentru a preveni viitoare probleme, va recomandam sa montati, de asemenea, o folie hidroizolanta intre sol si casa. In plus, pentru a creste stabilitatea solului, este indicat sa excavati o parte din sol (cel putin 30 cm) si sa turnati in loc pietris si criblura. 

interior cabana din lemn

De ce sa optam pentru construirea unei cabane din lemn?

O cabana din lemn reprezinta modalitatea ideala de amenajare a unui spatiu de relaxare, unde sa va puteti retrage alaturi de cei dragi, cel putin la sfarsit de saptamana. In plus, asa cum ati vazut mai sus, proprietatile lemnului atrag o multime de avantaje. In ceea ce priveste motivele pentru care ar trebui sa construiti o cabana din lemn, iata doar cateva dintre acestea:

  • Se monteaza rapid: Cea mai mare parte a procesului de realizare a cabanei se va petrece intr-o fabrica specializata. Pe santier, componentele cabanei vor fi doar montate. Adesea, dupa finalizarea productiei, cabanele se pot monta complet in mai putin de o saptamana;
  • Sunt foarte economice: Pentru ca lemnul nu permite schimbul termic cu exteriorul, dar si data fiind dimensiunea compacta a cabanelor, acestea sunt de obicei foarte economice;  
  • Rezista foarte bine: Inainte de montaj, lemnul va fi supus unor tratamente (ignifugare, insectofungicizare, etc.) pentru a preveni eventualele probleme pe viitor. In plus, lemnul este un material foarte flexibil si nu se va crapa cu usurinta.

Asadar, daca detineti un teren liber si vreti sa amplasati o cabana din lemn, speram ca acum aveti la dispozitie toate informatiile pentru a demara cu succes un astfel de proiect. In ceea ce priveste alegerea fundatiei, va recomandam ca inainte de a achizitiona cabana, sa cereti sfatul producatorului. Spor!

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.

inapoi sus