- Categorii: Dulgherie
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Asa cum probabil ati observat, majoritatea constructorilor de case din Romania opteaza pentru constructia unor balcoane din lemn, in detrimentul celor din beton armat. Acest lucru se datoreaza, bineinteles, unor serii de caracteristici extrem de benefice ale lemnului. Asadar, daca aveti o casa si planuiti amenajarea unui balcon, in cele ce urmeaza vom discuta despre:
- Caracteristicile lemnului si de ce este potrivit pentru constructia balcoanelor;
- Modelele principale si versatilitatea balcoanelor din lemn;
- Cum se calculeaza pretul si cat costa un balcon din lemn.
Ce este un balcon din lemn?
Un balcon din lemn este acea platforma exterioara, amplasata la nivelele superioare ale unei constructii, care deserveste, in principiu, unei arii extrem de variate de activitati. De obicei, balcoanele pe structura din lemn sunt populare in randul proprietarilor de case. In plus, acestea sunt perfect capabile de a fi adaptate oricarei cladiri, indiferent de stilul arhitectural al acesteia.
Ce modele putem alege?
In principiu, lemnul este printre cele mai versatile materiale de constructii. In acest sens, trebuie sa intelegeti ca nu veti fi absolut deloc limitati in ceea ce priveste alegerea modelului. Mai mult decat atat, pentru ca lemnul este usor de prelucrat, design-ul balconului poate cuprinde elemente extrem de complexe. Acestea fiind spuse, iata principalele tipuri de balcoane din lemn, in functie de stil:
- Model rustic: Lemnul merge „mana in mana” cu stilul rustic. In parte, acest lucru se datoreaza faptului ca lemnul este un material natural, iar stilul rustic isi gaseste inspiratia din natura si ne trimite cu gandul catre aceasta. In ceea ce priveste paleta de culori, aceasta variaza adesea intre nuante neutre (maro, verde, tonuri de gri, etc.). Nu in cele din urma, balcoanele rustice se potrivesc caselor sau cabanelor din lemn.
- Model modern: Lemnul se integreaza, de asemenea, excelent cu stilul modern. Adesea, pentru obtinerea unui efect modern (minimalist), elementele de finisare ale balconului din lemn sunt dispuse orizontal. In plus, lemnul folosit pentru balcoanele moderne este debitat perfect si nu are un aspect brut (spre deosebire de cel rustic). In ceea ce priveste paleta de culori, specialistii recomanda nuantele inchise de gri, negrul, sau opusul acestora, culoarea naturala a lemnului.
- Model clasic: Modelul clasic de balcon lemn este acela pe care il intalnim adesea pe casele din Romania. Intr-o oarecare masura, se poate spune ca acest model de balcon reprezinta o imbinare a celor doua prezentate anterior. Astfel, elementele din lemn urmaresc un anumit grad de uniformitate, dar nu conduc neaparat catre un aspect minimalist. Prin contrast, acestea nu conduc nici catre aspectul foarte natural al balcoanelor rustice si nici nu inglobeaza elemente de decor foarte complexe (de tipul sculpturilor maramuresene).
Nu in cele din urma, trebuie mentionat faptul ca alegerea modelului potrivit se face in functie de aspectul casei. Daca aveti o cladire moderna, nu veti opta pentru un balcon din lemn rustic si vice-versa. De asemenea, daca aveti dubii in privinta acestui aspect, va recomandam sa solicitati ajutorul unui specialist. Inca odata, amintim faptul ca lemnul este extrem de versatil, iar cu doar putina imaginatie, balconul dumneavoastra s-ar putea transforma intr-un adevarat obiect de arta.
Caracteristici
Asa cum spuneam inca de la bun inceput, din caracteristicile lemnului deriva o serie de avantaje de care va veti bucura. Iata care sunt proprietatile pe care lemnul folosit in constructii ar trebui sa le aiba:
- Durabilitate: Inainte de design sau orice alta proprietate, duritatea este poate cel mai important aspect al oricarui material de constructie. Din fericire, esentele de lemn folosite in amenajarea balcoanelor se bucura de rezistenta la actiunea agentilor chimici (cu care lemnul este tratat in prealabil), la conditiile atmosferice (ploi, umezeala, etc.), dar si la presiune (greutate);
- Permeabilitate: Lemnul este un material higroscopic. Acest lucru inseamna ca, indiferent de esenta, va absorbi o parte din umiditatea din jur, iar acest lucru poate cauza probleme. Pentru a evita orice neplaceri, optati pentru lemn foarte bine uscat, care sa nu absoarba mai mult de 10% de apa (din greutatea sa);
- Aspect: In timp ce fiecare lemn este unic si are propria structura si culoare, atunci cand construiti un balcon din lemn, trebuie ca aspectul sa fie relativ uniform. Din fericire, atat timp cat veti achizitiona cherestea de buna calitate si de la acelasi furnizor, nu ar trebui sa aveti probleme in acest sens.
Atentie! Toate aceste proprietati difera in functie de esenta folosita. Inainte de a achizitiona cheresteaua pentru constructia balconului, consultati opinia unui specialist.
De ce sa optam pentru un balcon din lemn?
In principiu, exista doua tipuri de balcoane din lemn: cele cu balustrada sau inchise total. Iata asadar, caracteristicile fiecarui tip in parte:
- Pentru inchiderea totala: Un balcon din lemn inchis pe deplin presupune realizarea unei structuri acoperite si etanse. Cele mai cunoscute astfel de modele sunt balcoanele malteze, a caror provenienta isi are originea in Turcia si in tarile arabe. Atunci cand construiti un astfel de balcon de lemn, se recomanda sa acordati atentie sporita hidroizolarii. In caz contrar, lemnul se va deteriora intr-un timp relativ scurt, iar investitia va fi supusa esecului.
- Pentru balustrada balconului: Folosirea lemnului in amenajarea balustradei este una dintre cele mai economice solutii de inchidere partiala a balconului. In plus, aceasta se poate realiza indiferent de materialul din care este construita platforma balconului (fie placa turnata, ori lemn). Aceasta ofera un grad sporit de siguranta si, spre deosebire de balustradele metalice, este mult mai economica.
Care este pretul unui balcon din lemn?
Pentru ca lemnul exista sub o varietate de forme si esente, costul balconului se calculeaza in functie de mai multi factori. In primul rand, se are in vedere materialul. De exemplu, un balcon din lemn masiv de molid este mai accesibil decat un balcon din stejar.
In al doilea rand, se va tine cont de complexitatea proiectului. Acest lucru include, printre altele, dimensiunea balconului si eventualele elemente de decor. Acestea fiind spuse, tarifele pentru constructia unor balcoane din lemn variaza undeva intre 500 si 1000 de lei pe metru liniar.
Totusi, pentru a obtine o oferta personalizata, va recomandam sa apelati la serviciile unui profesionist. In urma evaluarii, acesta nu doar ca va va putea oferi un cost concret pentru manopera, dar va va recomanda si cel mai bun lemn pentru proiect. Astfel, veti putea calcula un buget complet, care sa includa atat manopera, cat si materialele.
De ce sa alegem un balcon din lemn masiv?
Exista mai multe motive pentru care specialistii recomanda montarea unor balcoane din lemn masiv. In cele ce urmeaza, va vom prezenta doar 3 dintre cele mai populare motive. Iata, asadar, care sunt acestea:
- Rezistenta: Lemnul masiv poate rezista peste 100 de ani, chiar si expus unor conditii atmosferice mai putin favorabile. In plus, acesta este suficient de dur pentru a garanta siguranta utilizatorilor;
- Sustenabilitate: Fiind o resursa regenerabila, lemnul folosit in constructii reprezinta o solutie extrem de prietenoasa cu mediul. In plus, procesul de prelucrare nu implica chimicale puternice care sa afecteze stratul de ozon;
- Pret: Spre deosebire de beton sau de metal, balconul din lemn este mult mai accesibil, atat din punct de vedere al costului de achizitie al materialelor, cat si a costurilor pentru manopera.
Acestea fiind spuse, speram ca ati identificat toate informatiile de care aveati nevoie pentru a demara proiectul de constructie a balconului din lemn. Retineti faptul ca unul dintre cele mai importante aspecte este alegerea lemnului potrivit. Daca aveti indoieli in ceea ce priveste desfasurarea proiectului, apelati mai degraba la un profesionist, pentru a asigura o mai buna longevitate a proiectului.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.