- Categorii: Zidarii
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Pentru delimitarea zonei de proprietate rezidentiala sau comerciala, cel mai adesea sunt folosite garduri construite din diferite materiale. Una dintre variante este folosirea de materiale dedicate pentru zidarie garduri. Rezultatul acestei puneri in opera este de foarte buna calitate si va oferi, in timp, o rezistenta sporita la factorii de clima, un standard de securitate optim pentru proprietar si un aspect estetic placut.
Prezentare zidarie garduri
Prin zidarie garduri se intelege intregul procedeu prin care se pune in opera constructia unui gard. In functie de materialul ales, operatiunile pentru zidire sunt, in cea mai mare parte, asemanatoare. In fapt, se urmareste ca orice lungime de garduri din zidarie sa ofere clientului urmatoarele beneficii:
- Sa poata fi utilizate o perioada mare de timp fara reparatii capitale;
- Sa ofere un potential fizic cat mai bun de protectie a proprietatii;
- Inaltimea lor sa protejeze interiorul proprietatii de privirile trecatorilor;
- Aspectul estetic sa poata fi intretinut cu costuri decente;
- Refacerea texturii sau culorii sa fie usor de pus in practica.
Punerea in opera implica realizarea unui proiect de construire si executie. Acest proiect trebuie sa primeasca aprobare de executie si sa identifice materialul principal cu care se va lucra, dar si materialele consumabile.
Cantitatile de materiale aprovizionate trebuie sa fie suficiente incat sa nu existe riscul imposibilitatii terminarii sau intarzierii proiectului din acest motiv.
Avantaje si caracteristici gard zidit
Cand ati decis ca veti ridica garduri din zidarie, trebuie sa cunoasteti toate avantajele si caracteristicile oferite de aceasta varianta de construire. In functie de materialul pentru care optati, exista mici diferente de abordare, insa, in practica, rezultatul va fi sensibil egal.
Diferentele se refera, in principal, la pretul materialului de construire, dar si la consumul de mortar de lipiere care se utilizeaza. Am ales sa va prezentam in continuare amanunte despre avantajele si caracteristicile procedurii de zidarie garduri.
Avantaje
- Structura care rezulta este solida si stabila;
- Se pot construi in linie dreapta, in unghi de 90 de grade, in panta, sau serpuit;
- Inaltimea si grosimea pentru zidarie garduri sunt usor de adaptat;
- Finisajul poate fi coordonat cu aspectul general al proiectului;
- Intretinerea se face usor prin reimprospatarea stratului de finisare;
- Reparatiile punctuale sau completarile pot fi realizate fara a se observa unde au fost lucrate.
Caracteristici
- Sunt solide si stabile, incat sa isi sustina propria greutate;
- Se pot suprapune si urmari fara probleme linia de demarcare a proprietatii;
- Pot fi aliniate perfect in plan vertical;
- Sunt suficient de solide mecanic si fac fata diferentelor de temperatura si umiditate;
- Ofera cea mai buna si sigura metoda de ingradire a proprietatii.
Materiale utilizate pentru zidarie
Va prezentam in continuare cele mai comune materiale pentru zidarie garduri. Fiecare dintre acestea ofera proprietati fizice ce pot configura prin construire un gard solid. Pentru indentificarea celui mai bun material in contextul propriei lucrari, va oferim cateva amanunte despre fiecare dintre urmatoarele:
- Caramida – Caramida clasica este folosita de sute de ani pentru a ridica garduri din zidarie. Este recunoscut drept un material foarte rezistent pe parcursul a zeci de ani. Singura nevoie a acestui material este mentinerea in buna stare a stratului de protectie care se aplica drept finisaj. Actualmente, tot mai multe proiecte indica aceasta solutie ca fiind una armonioasa in raport cu constructiile rezidentiale, dar nu numai. O apreciere deosebinta este legata de faptul ca un gard din caramida poate fi pus in opera si in plan inclinat, urmarindu-se usor panta terenului;
- Blocuri ceramice – Blocurile ceramice moderne sunt preferate datorita variantelor de forma si dimensiunea cu care sunt produse. Bazandu-se pe acest avantaj, constructorii pot aprecia foarte usor tipul de blocuri ceramice pentru garduri din zidarie in functie de specificatiile necesare pentru grosime indicate de proiect. Este de remarcat, insa, faptul ca acest material este sensibil la socuri mecanice in timpul depozitarii sau punerii in opera, cauzand unele pierderi;
- Boltari – Boltarii din beton sunt cel mai des folositi pentru zidarie garduri in scop de delimitare a unor zone cu scop productiv. Boltarii sunt suficient de trainici in raport cu zonele in care intretinerea gardurilor este relativ dificila. In cazul unui impact mecanic, pana la o anumita intensitate, aceste garduri vor rezista cel mai bine. Singurul aspect nepopular este legat de greutatea acestor blocuri de zidire. Manipularea lor la zidarie garduri va induce un timp mai mare pentru punerea acestora in opera;
- BCA – Cel mai usor de zidit material pentru garduri este BCA-ul. Este un material usor si simplu de prelucrat atunci cand sunt necesare piese de zidarie garduri mai mici sau cu forma neregulata. Chiar daca este cunoscut drept un material usor friabil, BCA-ul folosit in zidarie garduri ofera un rezultat bun, care se poate intretine usor si va rezista suficient de bine in timp. Trebuie, insa, avut in vedere faptul ca suprafata gardurilor din BCA nu suporta presiuni mecanice mari.
Constantand aceste caracteristici pentru materialele de zidarie garduri, aveti deja o imagine foarte buna asupra unor aspecte importante. Ramane sa stabiliti impreuna cu arhitectul care este cel mai bun material pentru a imprejmui propria proprietate cu garduri din zidarie.
Etape generale de executie
Inainte de a incepe lucrarea pentru zidarie garduri, trebuie indeplinite cateva conditii, precum:
- Primirea autorizatiei de construire care se obtine de la autoritatea locala;
- Alegerea tipului de material pentru zidarie garduri;
- Stabilirea clara a punctelor de acces in interiorul proprietatii.
Cand aceste conditii sunt puse la punct, construirea gardurilor se va baza pe urmatorii pasii de lucru, general valabili pentru oricare material pus in opera.
- Fundatia – Se sapa fundatia tinand cont de informatiile precizate in proiect;
- Pozitionarea si alinierea stalpilor – Stalpii de sustinere au drept scop sectionarea lungimii unui gard in sectoare. Fiecare sector de zidarie garduri se va sprijini de stalpi. Este metoda prin care se suplimenteaza rigiditatea constructiei;
- Turnarea betonului pentru stalpi – Betonul preparat se toarna in fundatia sapata unde sunt deja pozitionati si aliniati stalpii;
- Turnarea betonului in fundatie – In functie de proiect, se toarna beton in fundatie in scop de creare a suportului pe care se pozitioneaza primul rand de piese din materialul utilizat. Inainte de turnare, se monteaza cofraje care se vor pastra pe pozitie circa 24 de ore pana la uscare betonului;
- Construirea propriu-zisa a gardului – Piesele de material se zidesc folosind o tehnologie potrivita cu fiecare dintre acestea. Zidirea se face pe randuri, prin suprapunerea si intercalarea pieselor fata de pozitia celor de pe randul anterior;
- Crearea de spatii speciale – In functie de cerintele beneficiarului, se pot crea spatii speciale in gard pentru montarea a diverse facilitati, in special, in zona portilor de acces (loc pentru cutia postala, loc pentru interfon, loc pentru adaugarea unor grilaje, etc.);
- Finisarea suprafetelor – Se folosesc materiale de finisare cu textura si culoare asortate cu designul general al constructiei si cel urbanistic.
De ce sa alegem un gard zidit?
Un gard zidit va fi intotdeauna o solutie cu durabilitate foarte mare in timp. Indiferent de materialul pe care il veti alege, este cunoscut faptul ca o zidarie garduri este net superioara in comparatie cu alte variante de materiale. Iata, in cele ce urmeaza, cateva argumente pentru care gardurile din zidarie merita atentia dumneavoastra:
- Pot fi folosite, cu toate avantajele intacte, timp de zeci de ani;
- Sunt usor de intretinut in comparatie cu gardurile din lemn sau metal;
- Aspectul estetic al finisajului se poate inlocui cu costuri minime;
- Protejeaza net superior proprietatea, oferind siguranta beneficiarului;
- Pot fi refacute punctual in caz de deteriorare.
Tinand cont de aceste amanunte si utilizand toate solutiile de proiectare si construire de zidarie garduri, puteti fi siguri ca ati incheiat sau demarat cu succes un proiect rezidential sau comercial.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.