- Categorii: Zidarii
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Partea estetica a cladirilor necesita folosirea de materiale si tehnologii care sa conduca la protejarea si aspectarea peretilor drept completare a designului general. In functie de preferinte, aceasta finisare se executa, de regula, in exterior, dar si in anumite zone din interior. Punand in opera o zidarie aparenta, aspectul final va fi cu tot special, scotand in evidenta constructia.
Ce este zidaria aparenta?
Procedeul de zidarie aparenta reprezinta solutia de finisare prin care o suprafata suport este acoperita cu materiale specifice lucrarilor clasice de zidarie. Diferenta intre acestea este ca zidaria aparenta se realizeaza folosind material dedicat, ce are o greutate redusa. In acest mod se vor obtine o serie de beneficii, care se refera la:
- Crearea unui strat de finisare care imita perfect un perete zidit;
- Schimbarea aspectului monoton al peretilor din beton armat finisati cu materiale clasice;
- Protejarea zidurilor prin folosirea unui material cu rezistenta sporita;
- Eliminarea necesitatii refacerii periodice a finisajului aplicat, in special, pe peretii exteriori.
Folosindu-va de aceste beneficii, puteti solicita arhitectului crearea de modele de zidarie aparenta care pot fi folosite pe toata suprafata disponibila, sau intercalate cu zone de suport finisat clasic. Este, insa, recomandat sa se tina cont de cateva aspecte importante:
- Etapa de proiectare trebuie sa tina cont de structura de rezistenta a cladirii, care va suporta o greutate suplimentara;
- Lucrarea in sine se executa cu deosebita atentie la detalii;
- Toate materialele puse in opera trebuie sa fie de foarte buna calitate.
Este deosebit de important ca operatiunile sa fie sustinute de catre o echipa profesionista. Tehnologia de punere in opera pentru orice suprafata de perete acoperit cu zidarie aparenta este complet diferita fata de o zidarie confinata, spre exemplu.
Principalele tipuri
In prezent, sunt disponibile mai multe tipuri de zidarie aparenta, diferentierea lor realizandu-se atat prin metoda de punere in opera, dar si prin starea suportului pe care se va lucra. De la o constructie la alta, peretii suport pot fi din beton armat, fara niciun fel de prelucrare dupa ce au fost turnati, sau poti fi placati cu un sistem de izolatie termica.
In oricare dintre situatii, se va tine cont de faptul ca zidaria aparenta trebuie ancorata de peretele suport. Iata, asadar, care sunt cele mai cunoscute variante de zidarie aplicata, pe care constructorii o pot lucra:
- Zidarie aparenta lipita de zidul de rezistenta – Aceasta solutie este, in principiu, usor de realizat, deoarece intre suport si materialul ce urmeaza a fi zidit nu se interpune niciun alt obstacol. Este cunoscuta si drept zidarie aparenta fara ventilatie. Cu toate acestea, nu este recomandata in situatia in care zidul portant are denivelari. Aceste denivelari pot afecta planeitatea peretelui zidit, sunt dificil de indepartat, drept urmare aspectul va avea de suferit. Mai mult, daca suprafata zidului nu este curata (in special in cazul cladirilor vechi), in timp murdaria ar putea iesi la suprafata peste materialul aparent. Exista, insa, solutii care pot rezolva in mare masura aceste neajunsuri, insa acestea trebuie indentificate inainte de inceperea lucrarilor;
- Zidarie aparenta ventilata fara termoizolatie – Este versiunea de zidarie care se poate executa atunci cand zidurile suport detin suficienta capacitate de termoizolatie si fonoizolatie. In practica, este recunoscuta drept zidarie aparenta ventilata fara termoizolatie. In acest caz, se pune accent pe planeitatea zidului si pe folosirea unui mortar adecvat. In plus, vor fi necesare consumabile specifice pentru ancorare, ce trebuie alese si folosite conform cu normativul pentru acest tip de lucrare. In mod deosebit, recomandam ca tijele de ancorare definite in proiect sa nu fie inlocuite cu alte materiale. Chiar daca costul este mai mare, fiind vorba despre tije din otel inox, acest lucru este bine sa fie respectat;
- Zidarie aparenta ventilata aplicata peste izolatia termica – Zidaria aparenta ventilata, care se monteaza peste o izolatie termica, se va executa asupra peretilor unei cladiri cu structura metalica, ori la cladiri care detin un sistem de izolatie deja montat. Secventele de montaj sunt asemanatoare cu primele doua versiuni, insa si de aceasta data se vor avea in vedere masurile de mentinere ale planeitatii zidului aparent si calitatea elementelor de ancorare montate. Se poate spune ca starea suportului ofera cea mai buna solutie de construire pentru un zid aparent.
Detaliile proiectului trebuie sa contina toate amanuntele despre zidurile suport in asa fel incat constructorul sa puna in opera varianta de zidarie aparenta corespunzatoare. In mod deosebit, retineti ca detaliile sunt deosebit de importante, altfel rezultatul are de suferit estetic in timp, sau poate colapsa in scurta vreme.
Avantaje si caracteristici
Gasirea solutiilor compatibile pentru finisarea peretilor este o provocare pentru beneficiar. In principiu, arhitectul este cel care prezinta solutii, insa o buna cunoastere a avantajelor si caracteristicilor acestei metode il vor ajuta si pe client. Drept urmare, va prezentam informatii suplimentare despre construirea unei perete din zidarie aparenta.
Avantaje
- Solutia ofera un aspect estetic, ce scoate din anonimat orice cladire;
- Consumurile de material de baza si consumabile sunt relativ mici;
- Timpul de punere in opera este decent daca lucrarea este realizata de catre un constructor profesionist;
- Rezistenta zidului aparent este foarte buna in timp;
- Intretinerea nu implica costuri deosebite;
- Refacerea zonelor deteriorate se realizeaza usor.
Caracteristici
- Ofera cea mai spectaculoasa schimbare a aspectului cladirilor vechi;
- Dispune de o aria mare de utilizare pentru constructii cu scop diferit de folosinta;
- Poate fi pusa in opera pe ambele fete ale peretilor;
- Contribuie la protejarea peretelui suport in fata factorilor meteo;
- Nu incarca semnificativ cu greutate structura cladirii, insa acest aspect trebuie tinut sub control.
Verificarea acestor informatii va ajuta sa luati cea mai buna decizie. Puteti prezenta arhitectului in cadrul sedintei de prezentare a proiectului opiniile despre zidaria aparenta. Colaborarea este recomandata, in special in ceea ce priveste partea de incarcare structurala.
Ce rol are caramida in acest proces?
Caramida este materialul recomandat pentru zidarie aparenta. Aspectul clasic al acesteia reuseste de fiecare data sa concretizeze pozitiv efectul vizual final. Fie doar si pentru acest motiv, folosirea caramizilor pentru ridicarea peretilor aparenti reprezinta cea mai buna varianta. Altfel, peretii placati cu caramida vor oferi si:
- Rezistenta, datorita tehnologiei de ardere in cuptor, care aduce argila la o duritate foarte mare;
- Pastreaza culoarea fatadelor fara nicio interventie de reimprospatare;
- Ofera o suprafata care rezista impecabil in caz de incendiu;
- Protejeaza fatada la impactul cu obiecte purtate de vant in timpul furtunilor;
- Protejeaza peretii suport impotriva umiditatii;
- Nu permit dezvoltarea de mucegaiuri si nici nu ofera o suprafata prielnica pentru insecte.
Valorificarea fiecarui rol oferit de caramida folosita in zidaria aparenta va fi intotdeauna in folosul proprietarului. Cheltuielile vor fi reduse, aspectul va ramane mereu proaspat zeci de ani, iar cladirea in sine va deveni un punct de reper al zonei.
Etape generale de executie
Pentru a pune in opera ziduri aparente din caramida, este recomandat sa se lucreze cu materiale de calitate. Incepand cu materialul de baza, caramida, continuand cu mortarul preparat si adaugand tijele de fixare din otel inox, toate vor contribui la reusita finalizarii oricarei suprafete cu zidarie aparenta. In continuare va prezentam care sunt principalele etape de executie:
- Alegerea modelului de tesere al caramizilor pe zidul aparent – Se presupune ca beneficiarul a avut deja o sedinta cu arhitectul in care a stabilit deja modelul de tesere al caramizilor. Acest model se poate alege din cel putin 6 variante: model clasic, model clasic decalat, model englezesc, model englezesc dublu, model american sau model flamand. Cu cat modelul este mai complicat, cu atat timpul de excutie va fi mai mare;
- Aprovizionare cu materiale – Etapa are drept punct de reper informatia regasita in proiectul de executie. Cantitatile sunt aprovizionate de catre constructor, acesta raspunzand de acest aspect;
- Pregatirea suprafetei suport – Peretii pe care se executa placarea cu caramida se vor curata si indrepta cat mai bine. Cu cat peretii sunt mai plani, cu atat consumul de mortar va fi mai redus si aspectul liniar al zidului va fi perfect;
- Trasarea nivelului pe zidul suport – Este necesara o linie de nivel de la care se va incepe montarea caramizilor. Daca conditiile de lucru impun, se pot monta console pentru sustinere. De regula, aplicarea caramizilor se face incepand de la colturile zidului, cateva randuri, urmand ulterior completarea fiecarui rand inceput;
- Aplicarea pieselor din caramida – Mortarul peparat se va intinde uniform peste randul deja pozitionat. Grosimea stratului trebuie sa fie cat mai egala pentru intregul zid. Piesei de caramida, ce urmeaza a fi asezata in zid, trebuie sa i se aplice mortar pe unul dintre capete. Operatiunea se repeta pana la completarea randului si apoi in continuare. Pentru a pastra alinierea, se foloseste o sfoara speciala de nivel. Pentru zidaria aparenta nu se folosesc piese de distantare intre caramizi. Cand se constata ca mortarul este aproape intarit, atunci se executa rosturirea cu ajutorul unui fier de rostuit. Rosturile joaca un rol important in aspectul zidului finalizat, prin urmare trebuie pastrata aceeasi forma si adancime;
- Inserarea tijelor de ancorare si suportilor – In functie de inaltimea partii de zidarie aparenta, tijele de ancorare din otel inoxidabil se pozitioneaza la distanta egala. Este obligatoriu sa fie utilizate tije care nu corodeaza, altfel umezeala va actiona si va pata rosturile si caramida. Daca in portiunea de zid exista o deschidere de fereastra sau usa, se vor monta suporti din material care rezista la coroziune;
- Curatarea zidariei aparente – Dupa terminarea operatiunii de montare a caramizilor, peretele aparent trebuie curatat. In functie de atentia acordata in timpul executiei, curatarea va fi mai rapida, sau mai dificila. Este important sa nu se incerce stergerea imediata a mortarului in surplus, care a curs peste caramizi. Se va lasa pana la uscare si apoi se va curata cu o perie, care nu zgarie caramida. Nu se foloseste peria din sarma.
Asa cum se poate observa, lucrarea are suficiente momente importante, care trebuie tratate profesional. Atat manopera cat si materialele utilizate la obtinerea de ziduri aparente sunt decisive pentru un rezultat foarte bun.
Pentru ce fel de proiecte se preteaza acest tip de zidarie?
In practica, o zidarie aparenta ar putea fi montata pe majoritatea constructiilor cu pereti din beton. In fapt, acest lucru nu este recomandat, deoarece un zid aparent din caramida merita sa fie incadrat intr-un anumit context de design arhitectural.
Acesta este un motiv suficient de solid de care toti arhitectii vor tine cont. Atunci cand zidaria aparenta nu reprezinta solutia optima pentru finisare, ei vor anunta si propune alta varianta.
Iata, insa, care sunt cele mai pretabile cladiri si zone unde ati putea valorifica din plin avantajele si caracteristicile acestei tehnici de construire a finisajului exterior sau interior.
- Case de resedinta situate in cartiere cu limita de inaltare P+1;
- Cladiri turistice de tip hotel, pensiune, motel;
- Cabane personale sau pentru turisti;
- Sediu de companie, magazine mici, sedii pentru afaceri personale;
- Cladiri culturale reprezentative – teatre, sali de expozitie;
- Garduri din beton pentru imprejmuirea proprietatilor rezidentiale sau comerciale.
Este important sa se tina cont de contextul urbanistic pentru ca o astfel de lucrare sa fie bine primita de comunitate. Chiar si in zonele in care predomina proiectele bazate pe otel si sticla, peretii finisati cu zidarie aparenta din caramida pot sa creeze un aspect inedit.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.