Zidarie confinata

zidarie confinata cadre beton

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Construirea peretilor structurali necesita folosirea unor metode prin care se obtine rezistenta la incarcare pentru toate tipurile de forte. O zidarie confinata este una dintre aceste metode de construire.

Cu aceasta varianta de punere in opera se pot construi cladiri compuse din parter si cel mult patru niveluri. Scopul utilizarii este, in principiu, pentru locuinte rezidentiale, comert, turism, cladiri municipale, sali pentru sport sau productie, ce au dimensiuni maxime bine stabilite.

Ce este zidaria confinata?

Prin zidarie confinata se intelege metoda de lucru ce implica, pe langa zidirea clasica a pieselor de tip caramida, BCA, blocuri ceramice sau boltari, inserarea unor elemente de structura din beton armat. Rolul acestora este cel de a:

 • Creste rezistenta peretilor obtinuti prin zidarie clasica, indiferent de material;
 • Folosirea acestor pereti drept pereti portanti;
 • Cresterea inaltimii cladirii prin supraetajare;
 • Obtinerea unui structuri de rezistenta cu costuri mai mici.

Pentru ca acest tip de zidarie confinata sa distribuie eficient rolul pe care il are, este necesar ca proiectul sa prevada clar:

 • Ordinea punerii in opera – zidirea peretilor si ulterior montarea cofrajului, a armaturii si turnarea betonului;
 • Dimensiunea stalpisorilor care se toarna in plan vertical, de o parte si de alta a zidului;
 • Dimensiunea centurii care se toarna in plan orizontal, peste zid;
 • Clasa de ciment care se foloseste.

Cu aceasta metoda de lucru se vor obtine pereti cu o rezistenta foarte buna. Continuarea inaltarii cladirii trebuie sa respecte intocmai pasii de lucru, care se realizeaza la fiecare sectiune de zid.

zidarie confinata

Principalele tipuri

In functie de materialul cu care se va realiza etapa de zidire, sunt disponibile variante de confinare a peretilor construiti. Fiecare dintre aceste variante contribuie la extinderea calitatilor materialului in asa fel incat rezistenta structurala finala sa fie suficienta pentru inaltimea si scopul utilizarii cladirii. Va prezentam in continuare cele mai cunoscute metode prin care se pune in lucru o zidarie confinata:

Zidarie confinata cu elemente din beton armat (stalpi si centuri)

Este cea mai comuna, putin costisitoare si rapida metoda de a obtine pereti portanti. Pana la momentul turnarii pieselor din beton armat, zidul este construit conform cu specificatiile cunoscute pentru materialul utilizat.

Proiectul prevede clar spatiul necesar pentru instalarea cofrajului si ce tip de armatura va primi. Specificul acestei metode este ca peretele gata construit va fi incadrat pe toate laturile cu piese din beton armat.

La baza, peretele se sprijina pe planseul subsolului, sau pe un soclu construit anterior. Pe vertical, de o parte si de alta a zidului, sunt ridicati stalpisorii, iar partea superioara va fi acoperita de o centura din beton armat.

Zidarie confinata armata in rosturile orizontale

Cresterea rezistentei structurale implica armarea zidului in rosturile sale orizontale. Acest lucru implica folosirea de armatura in cantitatea si dimensiunea prevazute de proiect.

De regula, sunt folosite bare din otel pe toata lungimea rosturilor orizontale, dar si alte materiale ce poseda o rezistenta foarte buna la intindere. Aceasta versiune de punere in opera are drept tinta sporirea rezistentei peretilor la forte de taiere, dar si sporirea ductilitatii zidariei.

Zidarie confinata cu inima din beton armat

Daca la primele doua variante avem de zidit un singur perete, in aceasta situatie vorbim despre zidirea a doi pereti paraleli. Acestia vor avea aceleasi dimensiuni si sunt executati din acelasi material.

Spatiul ramas intre cei doi pereti constituie locul in care se monteaza armatura si se toarna beton. Dupa uscarea betonului armat, cele trei parti ale zidului vor lucra la unison, fiind capabile sa preia toate solicitarile de incarcare structurala ale cladirii.

Pentru fiecare dintre aceste versiuni de zidarie confinata exista recomandari de construire pentru a fi folosite conform cu pontentialul pe care il ofera. In mod cert, zidaria confinata cu inima din beton armat este recomandata pentru cladirile cu mai multe etaje.

zidarie confinata cu boltari

Avantaje si caracteristici

Proiectul constructiei va identifica necesarul de elemente structurale ce trebuie puse in opera. De la fundatie si pana la acoperis, fiecare piesa care se lucreaza trebuie sa preia si sa descarce in siguranta spre sol greutatea proprie cladirii. In aceasta situatie, trebuie sa fiti la curent cu avantajele si caracteristicile pe care le ofera, in general, o zidarie confinata, indiferent de tipul acesteia.

Avantaje

 • Izolare fonica foarte buna datorita grosimii peretilor;
 • Consum redus de cofraje, fier-beton si manopera aferenta;
 • Cost de executie general mai mic in comparatie cu alt tip de pereti portanti.

Caracteristici

 • Timpul de punere in opera este mai mare, datorita dimensiunii pieselor ce compun zidul;
 • Daca se doreste o recompartimentare pot aparea probleme de siguranta a structurii, sau chiar imposibilitatea actiunii;
 • Este necesara folosirea de forta de munca specializata in construirea de zidarie confinata.

Avand la indemana aceste informatii, puteti decide impreuna cu proiectantul daca aceasta zidarie este potrivita pentru structura de rezistenta a constructiei. Respectarea normelor de siguranta nu este o recomandare, ci o obligatie pe care trebuie sa vi-o asumati.

zidarie

Materiale utilizate pentru zidarie

De la caz la caz, dar si in functie de bugetul de care dispune viitorul proprietar, se poate alege materialul de construire pentru ziduri confinate.

Cereti fara ezitare consultanta de specialitate cand ajungeti la acest pas pentru ca de caracteristicile materialului vor depinde costurile, calitatea locuirii si, nu in ultimul rand, rezistenta cladirii. Materialele des utilizate pentru zidarie confinata sunt prezentate in continuare:

 • Caramida – Folosirea caramizilor este o metoda clasica si care ofera rezultate foarte bune. Aria de utilizare este foarte mare pentru ca acest material edifica pereti structurali rezistenti, indiferent de versiunea zidariei ce este prevazuta in proiect. Drept avantaje se remarca nivelul foarte bun de fonoizolatie, dar si efectul de stopare a pierderilor de energie din interiorul cladirii. Punerea in opera este simpla si nu implica utilaje speciale. Cu toate acestea, alegerea unei echipe de zidari profesionisti reduce semnificativ timpul de executie si creste calitatea;
 • Blocuri ceramice – Varianta moderna a caramizilor sunt blocurile ceramice. Sunt apreciate, in special, pentru structura lor celulara, care oferteaza foarte bine necesarul de izolare termica a oricarei cladiri. Fonoizolarea este si aceasta foarte buna, gratie aerului ce ramane captiv in fiecare bloc ceramic, dupa zidire. Din punct de vedere al timpului de punere in opera, acesta este mai mic pentru ca blocurile ceramice au un volum mai mare fata de caramida clasica. Se pune, insa, problema depozitarii si manevrarii, momente in care acest material poate fi usor deteriorat, aducand astfel un consum mai mare de fonduri;
 • Boltari – Realizati din beton nearmat, boltarii sunt blocuri cu care un zid se poate construi destul de rapid. Volumul fiecarei piese este mai mare fata de blocurile ceramice, prin urmare construirea zidurilor decurge rapid. Nu sunt, insa, recomandati pentru a construi zidarie confinata la case de locuit, deoarece indicele de termo si fonoizolatie este foarte redus. Cand nu exista alternativa, sunt necesare masuri suplimentare prin care peretii se izoleaza la exterior si/sau interior. Greutatea punerii in opera este punctul nevralgic al acestui material, deoarece fiecare piesa are o masa mare;
 • BCA – Este cunoscut drept materialul pentru zidarie confinata cu cea mai mica masa raportata la volumul fiecarei piese. Varietatea de forme si grosimi este un alt punct forte al BCA-ului. Cu aceste atuuri, puteti construi pereti confinati foarte rapid si fara mult efort fizic. Potentialul izolator este bun pentru ambele necesitati (termic si fonic), iar consturile generale de executie (manopera + materiale) sunt printre cele mai reduse.
stalpi din beton pentru zidarie

Pentru ce fel de proiecte se preteaza acest tip de zidarie?

Diversitatea proiectelor in care se foloseste zidarie confinata este destul de versificata. Arhitectii si proiectantii se bazeaza pe faptul ca aceasta zidarie are drept finalitate pereti portanti.

In functie de variantele de zidarie prezentate anterior, rezistenta structurala creste, lucru care se tranfera direct in nivelul de inaltare al cladirilor. Iata care sunt cele mai frecvente proiecte pentru care este recomandata zidaria confinata:

 • Locuinte rezidentiale cu parter si unul sau doua etaje;
 • Case de vacanta cu unul sau mai multe niveluri;
 • Cladiri cu scop turistic (motel sau hotel);
 • Cladiri in domeniul invatamantului: gradinite, scoli, licee, facultati;
 • Cladiri pentru scopuri municipale: primarii, sedii de agentii, spitale, policlinici;
 • Cladiri pentru centre comerciale mici si medii;
 • Cladiri pentru afaceri si birouri;
 • Cladiri pentru serviciile oferite de meseriile independente: notariate, cabinete medicale, cabinete stomatologice, saloane de coafura;
 • Sali de sport sau depozite, cu precizarea ca deschiderea acoperisului sa nu depaseasca norma stabilita si suportata de acest tip de pereti.

In fapt, orice cladire care nu depaseste nivelul de inaltime de parter + 4 etaje poate sa includa zidarie confinata. Se va tine cont, in mod special, de alegerea corespunzatoare a materialului din care se zidesc peretii, pentru a conferi constructiei un nivel cat mai bun de eficienta energetica.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.