Automatizare casa

automatizare casa

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Odata cu avansarea tehnologiei, proiectele de automatizare casa au devenit o optiune din ce in ce mai accesibila pentru toata lumea. Cu toate acestea, in ultima vreme, auzim, mai degraba, discutandu-se despre termenul de „casa inteligenta”.

Pentru a putea face distinctia intre cele doua, in articolul ce urmeaza vom discuta despre ce reprezinta o casa automatizata, ce tipuri de automatizari case se pot folosi, dar si care sunt avantajele de care veti beneficia odata cu automatizarea casei. 

Ce reprezinta automatizarea casei?

Scopul final al proiectelor de automatizare casa este acela de a asista locatarii in activitatile recurente prin montarea unor sisteme electronice. De regula, acest lucru se traduce, in practica, prin montarea unor dispozitive electronice, care actioneaza fie telecomandat, fie automat, pe baza unor indici obtinuti de la unul sau mai multi senzori. 

automatizari casa

Care este diferenta intre o casa automatizata si o casa inteligenta?

In primul rand, pentru a explica diferenta dintre o casa automatizata si una inteligenta, trebuie sa intelegem principiul de functionare al dispozitivelor electronice utilizate. Astfel, in cazul caselor inteligente, dispozitivele utilizate fac parte din categoria IoT (Internet of Things).

Acest lucru presupune, practic, faptul ca respectivele dispozitive sunt, in primul rand, conectate si controlate prin intermediul unei retele. Mai mult, retelele respective pot fi la randul lor conectate la internet si controlate de la distanta. Intr-o anumita masura, putem afirma faptul ca intr-o casa inteligenta, majoritatea elementelor sunt interconectate (de la lumini si pana la centrala termica). 

Pe de cealalta parte, dispozitivele de automatizare casa efectueaza repetitiv o actiune simpla, fara asistenta inteligentei artificiale si fara a fi controlate prin retea (sau mai pe scurt, prin internet). La randul lor, acestea pot dispune de senzori in baza carora sa poata actiona, sau pot fi comandate prin telecomanda.

In plus, prin modul simplificat de functionare, dispozitivele de automatizare prezinta mai putine vulnerabilitati. Astfel, majoritatea expertilor in securitate cibernetica afirma ca dispozitivele de automatizare pot fi, de multe ori, mai sigure decat cele inteligente. 

automatizare usa garaj casa

Tipuri de automatizari ale casei

Atunci cand discutam despre un proiect de automatizare casa, putem explora un spectru extrem de larg de optiuni. Cel putin, in principiu, orice parte a casei poate fi automatizata. 

Totusi, pentru a pastra o limita realista, am decis ca, in cele ce urmeaza, sa va prezentam o parte dintre cele mai des intalnite tipuri de automatizari ale unei case:

 • Automatizare porti curte: Deschiderea portiilor cu telecomanda nu mai este de mult o noutate in tara noastra. In prezent, producatorii ofera solutii care pot fi adaptate cu usurinta oricarui tip de poarta, astfel incat oricine sa poata automatiza procesul de deschidere al portilor la un pret extrem de competitiv. Mai mult decat atat, veti descoperi ca prin automatizarea portilor veti spori securitatea intregii proprietati. 
 • Automatizari usi garaj: Asemenea automatizarii portilor, deschiderea automata a usilor de garaj este un concept extrem de vehiculat. Echipamentul de automatizare, in sine, este relativ simplu si usor de instalat. De regula, acesta consta dintr-un motor actionat prin telecomanda, care faciliteaza accesul in garaj, fara a mai fi nevoiti sa parasiti autoturismul. Mai mult decat atat, conceptul de usi automate pentru garaj este atat de popular, incat anumite autovehicule sunt echipate standard cu telecomenzi pentru garaj.  
 • Automatizari ferestre: De cele mai multe ori, automatizare ferestrelor este, mai degraba, intalnita la cladirile comerciale. In prezent, insa, acestea isi fac loc si in proiectele rezidentiale de automatizare casa, datorita sporirii confortului locatarilor. Cu ajutorul echipamentelor de deschidere automata a ferestrelor veti beneficia, deopotriva, de ventilatie naturala controlata, dar si de un plus de securitate impotriva patrunderilor prin efractie. 
 • Automatizari obloane: Pe langa automatizarea ferestrelor, pentru a beneficia de o experienta completa, se recomanda, de asemenea, montarea echipamentelor de automatizare a rulourilor exterioare. Asemenea automatizarii ferestrelor, acestea vor spori, deopotriva, securitatea, dar si confortul, prin controlul automatizat al luminozitatii din incapere. 
 • Automatizari incalzire pardoseala: Spre deosebire de simpla reglare a temperaturii centralei, automatizarea incalzirii in pardoseala presupune montarea unor termostate si a unor senzori in pardoseala, care permit controlul si flexibilitate asupra intregului sistem. Astfel, odata montate aceste accesorii,  acestea vor porni automat centrala la ore prestabilite de utilizator, astfel incat pardoseala sa atinga temperatura optima in anumite intervale orare. De exemplu, atunci cand nu sunteti acasa, pentru a reduce consumul de energie, sistemul va intrerupe incalzirea prin pardoseala. Totusi, pentru a beneficia de maximul de confort, acesta va reporni instalatia cu cateva ore inainte sa reveniti. 
 • Automatizari pompe submersibile: Pentru a eficientiza consumul, pompele submersibile pot fi programate pentru a functiona in anumiti parametri. Acest lucru face, de asemenea, parte din automatizarea casei si se realizeaza practic prin montarea unui tablou de comanda automat. Odata montat, tabloul respectiv va actiona pompa fie la intervale orare prestabilite, fie in functie de presiune ori de nivelul apei. Acest dispozitiv nu doar ca va sporeste nivelul de confort, dar va va ajuta sa evitati si eventuale accidente, care pot conduce chiar la distrugerea instalatiei sanitare. 
 • Automatizari pergole: Pergolele sunt un accesoriu din ce in ce mai cautat de proprietarii de case din tara noastra. In principiu, automatizarea pergolelor presupune montarea unui motor care sa controleze deschiderea acoperisului. Adiacent, puteti opta pentru senzori de ploaie sau de lumina, pentru a controla in mod automat functionalitatea pergolei. 
 • Alte tipuri de automatizari case: Asa cum mentionam inca de la inceputul materialului, proiectele de automatizare casa nu se limiteaza doar la activitatile recurente. Teoretic, absolut orice aspect sau parte a casei se poate automatiza (de la prize si pana la aerul conditionat, de exemplu). Mai mult decat atat, entuziastii de tehnologie pot dezvolta singuri sisteme de automatizare cu ajutorul microcontrolerelor (de exemplu, Arduino sau Raspberry Pi). Aceste proiecte necesita, insa, cunostinte de specialitate in domeniul electronicii si chiar al programarii.
automatizari casa rulouri exterioare

Cum transformam o casa simpla intr-o casa automatizata?

In ziua de astazi, transformarea unei case simple intr-una tehnologizata se realizeaza extrem de usor, prin montarea diferitelor sisteme de automatizare casa. Tehnologia a avansat intr-atat, incat majoritatea acestor dispozitive se pot monta chiar si fara ajutorul profesionistilor.

Iata, deci, ce trebuie sa stiti inainte de a incepe lucrarile pentru automatizarea casei:

 • Identificarea nevoilor: Cel mai important aspect legat de automatizare este adresarea unei nevoi. Pe scurt, inainte de toate, proiectul de automatizare casa ar trebui sa fie practic. Asadar, primul lucru pe care va trebui sa il faceti este sa evaluati situatia actuala, pentru a descoperi, astfel, ariile in care automatizarea v-ar putea fi de ajutor. 
 • Prospectarea pietei: Dupa ce ati stabilit care sunt elementele casei pe care le veti automatiza, va recomandam sa consultati cu atentie oferta producatorilor, pentru a achizitiona echipamentele potrivite. In acest sens, sfatul specialistilor este acela de a nu opta pentru cele mai ieftine echipamente. Asadar, cititi cu atentie specificatiile si, daca este cu putinta, parerile cumparatorilor anteriori. 
 • Achizitionarea echipamentului: Atunci cand sunteti absolut siguri ca ati identificat echipamentele potrivite, nu va ramane decat sa le achizitionati. 
 • Montarea echipamentului: Asa cum mentionam anterior, echipamentele de automatizare din ziua de astazi sunt extrem de intuitive si pot fi montate chiar si de catre neprofesioniști. Asadar, daca dispuneti de uneltele necesare, urmariti instructiunile producatorilor pentru a monta in siguranta echipamentele.

ATENTIE! Daca nu aveti deloc experienta sau daca echipamentele presupun racordarea la reteaua electrica, va recomandam sa contractati serviciile unui profesionist si sa evitati montajul in regie proprie.

Dupa aceasta, nu va ramane decat sa va bucurati de confortul propriei locuinte. Teoretic, automatizarea casei ar trebui sa va consume putin timp si sa nu implice prea mult efort. Cu toate acestea, nu strica sa efectuati o inspectie periodica (cel putin vizuala) a echipamentelor, pentru a evita problemele.

automatizare casa porti de intrare

Care sunt avantajele automatizarii casei?

Confortul este, cu siguranta, principalul motiv pentru care orice familie ar trebui sa investeasca in echipamente de automatizare casa. Totusi, beneficiile nu se rezuma doar la confort. Iata doar cateva dintre avantajele suplimentare pe care o astfel de investitie vi le va aduce:

 • Siguranta: Automatizarea casei presupune controlul mult mai atent al echipamentelor, eliminand, in primul rand, eroarea umana. Conform studiilor, echipamentele de automatizare scad riscul accidentelor cu pana la 90%;
 • Economie: Prin automatizare, proprietarii caselor se asigura, de asemenea, de faptul ca echipamentele instalate functioneaza strict in anumiti parametrii, fapt care reduce consumul de energie si, implicit, cheltuielile recurente;
 • Control: Desi nu pot fi controlate la distanta (precum dispozitivele „smart”), echipamentele de automatizare pot fi programate astfel incat sa respecte anumiti parametrii. 

Asadar, fie ca sunteti sau nu un entuziast al tehnologiei, cu siguranta ati inteles faptul ca dispozitivele de automatizare sunt usor de utilizat si de montat si, mai presus de toate, sunt extrem de utile pentru orice gospodarie.

Daca va doriti o casa automatizata, retineti faptul ca principiul dupa care ar trebui sa va ghidati trebuie sa porneasca de la practicitatea investitiei: automatizarea ar trebui sa fie, in primul rand, utila.

Acestea fiind spuse, desi speram ca am raspuns tuturor intrebarilor dumneavoastra, daca, totusi, aveti inca nelamuriri sau doriti sa aflati mai multe informatii privind un anumit tip de automatizare, va recomandam sa apelati la serviciile unui profesionist. Spor!

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.