
- Categorii: Automatizare
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Ideea de automatizare incalzire in pardoseala presupune mai mult decat montarea unei centrale termice performante. Dupa cum veti descoperi in cele ce urmeaza, automatizarea incalzirii in pardoseala poate reprezenta un proiect relativ complex, ce necesita cunostinte de specialitate.
Totusi, pentru a va veni in ajutor, in materialul de mai jos vom discuta despre aspectele carora trebuie sa le acordati atentie pentru a beneficia de o investitie eficienta.
Ce reprezinta automatizarea incalzirii in pardoseala?
Automatizarea incalzirii prin pardoseala este o subcategorie din categoria automatizarilor sistemelor de incalzire. Procesul consta, practic, din montarea unei serii de dispozitive prin intermediul carora actionarea incalzirii in pardoseala se va realiza complet automat si despre care vom discuta in detaliu mai jos. Complexitatea unui astfel de proiect este, in principiu, data de mai multi factori, printre care si numarul de camere acoperite, dimensiunea acestora, dar si nivelul de izolatie al incaperilor.
De ce trebuie sa ne asiguram inainte de automatizarea incalzirii in pardoseala?
Inainte de a trece la montarea sau chiar achizitionarea echipamentelor utilizate in automatizari incalzire in pardoseala, specialistii ne recomanda sa acordam atentie anumitor factori. Astfel, inainte de a discuta despre cum se automatizeaza incalzirea in pardoseala, iata care sunt etapele premergatoare:
1. Tipul incalzirii prin pardoseala
In principiu, incalzirea prin pardoseala poate fi de doua tipuri: electrica sau cu agent termic. Asadar, dispozitivele de automatizare vor fi alese, in primul rand, in functie de sursa de energie a incalzirii prin pardoseala.
Mai mult decat atat, identificati inca de la bun inceput specificatiile tehnice ale centralei (de exemplu, puterea) si asigurati-va ca aceasta este compatibila cu automatizarea. Un adevar pe care il veti descoperi demarand un astfel de proiect este ca incalzirile in pardoseala prezinta foarte multe mici variatii, insa nu exista o solutie general valabila pentru a le adresa pe toate.
2. Numarul de circuite
In prezent, termenul de incalzire in pardoseala este utilizat generic pentru sisteme de incalzire incastrate in podea, insa automatizarea destinata acestora este perfect functionala si in cazul tavanelor sau peretilor incalziti.
Astfel, al doilea aspect caruia trebuie sa ii acordati atentie este dat de numarul de circuite ale incalzirii. Tineti cont de faptul ca o cladire poate avea circuite pentru mai multe camere, iar fiecare camera in parte poate dispune de mai multe circuite (de exemplu, doua circuite – unul pentru pardoseala, iar cel de-al doilea pentru tavan). Deopotriva, trebuie spus si faptul ca un singur circuit poate acoperi mai multe camere sau chiar un intreg etaj.
3. Echilibrarea termica a casei
Expertii in solutii termice recomanda ca inainte de a trece la montarea unui sistem de automatizari incalzire in pardoseala, sa ne asiguram de faptul ca am reglat corespunzator centrala si ca aceasta din urma ofera o temperatura uniforma in toata casa. De regula, acest proces poate dura intre cateva saptamani si pana la cateva luni si este valabil, mai degraba, in cazul constructiilor noi.

Cum automatizam incalzirea in pardoseala?
Acum ca ne-am asigurat de faptul ca exista conditii de instalare, putem discuta despre subiectul de interes – echipamentele propriu-zise de automatizari incalzire in pardoseala. In principiu, automatizarea sistemelor de incalzire prin pardoseala este posibila datorita mai multor dispozitive:
- Actuatoare (dispozitiv electromecanic);
- Termostate;
- Unitati centrale de control ale temperaturii.
Ce reprezinta un actuator pentru automatizarea incalzirii in pardoseala?
Un actuator este, practic, o valva electronica de control, care permite deschiderea sau inchiderea unui distribuitor de agent termic. Pentru a automatiza incalzirea in pardoseala, actuatoarele sunt conectate la termostate.
Important de mentionat faptul ca fiecare actuator trebuie sa aiba propriul termostat. Unitatea centrala de control este, insa, cea care realizeaza conexiunea propriu-zisa dintre actuatoare si termostate. Astfel, aceasta primeste datele de la termostat si actioneaza deschiderea circuitului pentru ca agentului termic sa incalzeasca doar o anumita suprafata de pe circuit, atunci cand se sesizeaza o scadere de temperatura in zona respectiva.
Totusi, pe langa actuatoare si termostate, pentru a beneficia de o experienta cat mai confortabila (generata de uniformitatea caldurii din pardoseala) se recomanda, de asemenea, montarea unor senzori externi de compensare. Acestia din urma controleaza temperatura agentului termic, astfel incat aceasta sa creasca odata cu scaderea temperaturii ambientale (din incapere).

Putem automatiza incalzirea in pardoseala folosindu-ne de termometrele electronice?
Teoretic, utilizarea termometrelor electronice ale centralei termice ar putea fi utilizate si pentru controlul temperaturii agentului termic din incalzirea in pardoseala. Totusi, acest lucru presupune, in general, montarea unei unitati de control personalizate.
De regula, acest lucru consta din programarea unui micro controller (de exemplu, Arduino, Raspberry Pi Pico, etc.), care sa preia datele din termometrele electronice si sa calculeze temperatura optima a agentului termic.
Acest model este, insa, mult mai complex si necesita atat cunostinte avansate de electronica, cat si de programare. Mai mult decat atat, orice adaptare adusa prin interventia asupra sistemului existent poate compromite integritatea instalatiei de incalzire a casei.
Intelegem, asadar, ca procesul de automatizare incalzire in pardoseala este mai complexa decat cea a sistemului central de incalzire. Totusi, nu ar trebui sa fiti intimidati de termenii tehnici prezentati mai sus. Nivelul de dificultate al unui astfel de proiect este mediu, iar termenul de finalizare nu depaseste, in general, mai mult de cateva zile.
Ce panou de control automatizare incalzire in pardoseala este recomandat?
Asa cum mentionam anterior, centrul de comanda al sistemului de automatizare se poate realiza in regie proprie cu ajutorul micro controller-elor, sau pot fi achizitionate echipamente profesionale special destinate acestui scop. In principiu, orice profesionist va va recomanda cea de-a doua optiune, nu doar datorita comoditatii, cat mai degraba datorita eficientei. Panourile de control prefabricate sunt testate in medii sigure pe mai multe tipuri de centrale si prezinta garantia ca nu vor afecta instalatia de incalzire.
Mai mult decat atat, in ceea ce priveste alegerea unitatii de comanda, trebuie sa stiti ca oferta producatorilor este extrem de variata. Astfel, puteti opta pentru unitati simple, programabile doar in functie de temperatura, sau chiar pentru unitati smart, actionate prin tehnologia wireless.
De asemenea, notati faptul ca numarul de zone va influenta alegerea centrului de comanda. Zonele, asa cum spuneam anterior, pot fi reprezentate de niveluri (etaje), camere, etc. Daca, de exemplu, aveti o casa cu 3 dormitoare, baie, bucatarie si living si doriti sa controlati incalzirea in pardoseala pe fiecare dintre aceste incaperi separat, unitatea de control trebuie sa aiba 6 zone.

Care sunt avantajele automatizarii?
In timp ce conceptul de automatizari incalzire in pardoseala este relativ nou pe piata din Romania, acesta se bucura de un real succes atat in randul utilizatorilor casnici, cat si printre proprietarii de cladiri comerciale. Succesul se datoreaza, in principiu, unei serii de caracteristici extrem de avantajoase, precum si faptului ca o astfel de investitie este, de cele mai multe ori, lipsita de probleme.
Iata, deci, de ce este recomandat sa montati un sistem de automatizare incalzire in pardoseala:
Echipamentul de automatizare costa relativ putin
Investitia initiala in sistemele de automatizari incalzire in pardoseala este relativ redusa, majoritatea echipamentelor fiind de mici dimensiuni si avand un pret considerat accesibil de cei mai multi proprietari de case din tara noastra.
De exemplu, o unitate de control simpla (care ar putea fi considerata cea mai scumpa piesa a sistemului) poate varia ca si cost de achizitie intre 100 si 1000 lei. Pe langa acestea, costul unui actuator variaza intre cateva zeci si cateva sute de lei, in functie de producator si de caracteristici.
In principiu, pentru a avea o idee generala asupra investitiei pe care urmeaza sa o faceti, cu echipamentele potrivite, o automatizare incalzire in pardoseala pe doua zone poate costa chiar mai putin de 1000 de lei.
Automatizarea reduce considerabil consumul de energie
Mai mult decat costul initial al investitiei, sistemele de automatizare sunt capabile de a reduce consumul de energie al incalzirii prin pardoseala chiar si cu pana la 50%. Practic, in timp ce incalzirea clasica prin pardoseala pompeaza constant aceeasi temperatura in toata cladirea, automatizarea regleaza si eficientizeaza distributia agentului termic.
Pe scurt, sistemul de automatizare va actiona centrala doar in anumite intervale prestabilite (orare sau de temperatura), consumand astfel mai putina energie.
Actionarea automata sporeste confortul
Toate aceste avantaje enumerate anterior vin fara a afecta confortul. Ba mai mult, optand pentru automatizari incalzire in pardoseala veti observa un plus de confort datorat, in primul rand, faptului ca temperatura din pardoseala va fi uniforma pe toate zonele. Asadar, raportul calitate – pret al sistemelor de automatizare destinate incalzirii in pardoseala este extrem de avantajos.
De asemenea, asa cum am mentionat pe parcursul materialului, montajul dispozitivelor nu este extrem de complicat, astfel incat cu un minim de cunostinte tehnice, oricine si-ar putea automatiza incalzirea in pardoseala chiar in regie proprie. Totusi, noi va recomandam sa apelati mai degraba la o echipa de profesionisti. Acestia vor elimina riscul aparitiei eventualelor probleme si vor maximiza eficienta investitiei.
Acestea fiind spuse, speram ca am raspuns in randurile de mai sus tuturor posibilelor intrebari legate despre automatizari incalzire pardoseala si ca acum veti putea demara si finaliza cu succes un astfel de proiect. In rest, nu ne ramane decat sa va uram spor la treaba.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.