- Categorii: Automatizare
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
In prezent, sistemele de automatizari porti sunt disponibile intr-o gama relativ larga. Aceasta oferta extinsa poate face, de multe ori, ca alegerea sa fie una destul de dificila. Din fericire, suntem aici sa va ajutam. Daca sunteti in cautarea unui sistem de porti automate, in articolul ce urmeaza gasiti informatii necesare si utile, care sa va ajute sa luati o decizie.
Ce reprezinta automatizarea portii?
Sistemele de automatizari porti reprezinta una dintre cele mai eficiente sisteme de securitate pentru curte, in particular, dar si pentru casa, in general. Acestea se preteaza atat curtilor cu destinatie domestica, cat si celor cu destinatie comerciala.
Ce intelegem, mai exact, prin automatizare poarta? Intelegem, practic, un sistem electronic si mecanic, care controleaza deschiderea si inchiderea portilor si, in mod deosebit, accesul pe proprietate. In ceea ce priveste tipul portilor, asa cum veti descoperi in cele ce urmeaza, producatorii propun, de cele mai multe ori, doua tipuri de porti automate, respectiv porti culisante si porti batante.
Tipuri de automatizari porti
Asadar, daca in spatele principiului de automatizare porti se afla un sistem electronic extrem de complex, portile propriu-zise sunt, in general, de doua tipuri, fiecare avand propriile sale caracteristici, mai mult sau mai putin avantajoase. Pentru a putea alege corect intre cele doua, porti culisante sau batante, iata caracteristicile fiecarui tip de poarta in parte:
Automatizari porti culisante
Portile culisante reprezinta, poate, cea mai des intalnita solutie pentru proprietatile comerciale, insa castiga foarte rapid teren si in randul constructiilor civile. Acest tip de poarta se remarca, in primul rand, prin faptul ca miscarea de deschidere se realizeaza paralel cu gardul.
In al doilea rand, portile culisante au forta de rezistenta in cazul unei patrunderi prin efractie mai mare, greutatea acestora fiind distribuita in mod egal pe toata suprafata portii si, mai apoi, transferata catre sol prin intermediul rotilor montate la baza.
Cunoscand acestea, putem concluziona faptul ca persoanele care opteaza pentru automatizari porti culisante adreseaza din start doua probleme extrem de importante. Pe de-o parte, miscarea paralela permite eficientizarea spatiului, iar pe de alta parte, distribuirea egala a greutatii pe sol reduce riscul patrunderilor prin efractie. Din acest motiv, acest tip de poarta este, de cele mai multe ori, recomandat de expertii in securitate.
In ceea ce priveste dezavantajele portilor culisante, trebuie sa stiti ca, daca rotile de la baza, care fac posibila culisarea, nu sunt de calitate, acestea se pot defecta, de cele mai multe ori, prin griparea rulmentilor, ingreunand, astfel, functionalitatea portii.
Caracteristicile generale ale portilor culisante automate:
- Se deschid paralel cu gardul, iar culisarea se face cu ajutorul unor roti;
- Pentru a facilita deschiderea, rotile culiseaza pe o sina metalica amplasata pe sol;
- Sunt mai stabile si, implicit, mult mai sigure, comparativ cu portile batante.
Automatizari porti batante
Portile batante reprezinta, practic, portile clasice, cele mai des intalnite in curtile rezidentiale din tara noastra. Acestea se deschid, de regula, spre interiorul curtii si pot fi compuse fie dintr-o singura poarta, fie din doua. Cele compuse din doua corpuri sunt considerate mai putin sigure, fiind relativ usor de patruns prin efractie.
Spre deosebire de portile culisante automate, proiectele de automatizari porti batante tind sa fie, adesea, mai putin complexe si, implicit, mai putin costisitoare. Astfel, realizarea unei porti batante poate costa cu pana la 50% mai putin, comparativ cu una culisanta.
Caracteristicile generale ale portilor batante automate:
- Functioneaza pe baza unor balamale montate la intersectia portii cu gardul;
- Se deschid spre interiorul curtii, formand un arc de cerc (de regula, de 90 de grade);
- Arcul de cerc descris poate prezenta riscul unei coliziuni la deschidere;
- Centrul portilor compuse din doua corpuri poate fi instabil si mai putin sigur.
Cum difera utilizarea celor doua tipuri de porti automate?
Asa cum, cu siguranta, ati observat, cele doua tipuri de porti descrise anterior se preteaza atat constructiilor comerciale, cat si celor rezidentiale. Mai mult decat atat, prin montarea sistemelor de automatizari porti, indiferent de tipul ales, veti beneficia de o serie de avantaje, pe care, insa, le vom discuta in detaliu in cele ce urmeaza.
In ceea ce priveste utilizarea celor doua tipuri, expertii recomanda, de cele mai multe ori, ca alegerea sa se faca pe baza anumitor factori, influentati, de regula, de tipul proprietatii. Astfel, daca de exemplu sunteti in procesul de a construi o hala industriala si pretuiti siguranta, se recomanda utilizarea unei porti culisante automate. De asemenea, acest tip se recomanda si pentru curtile cu trafic intens (cum ar fi, de exemplu, o parcare privata), fiind mai usor de manevrat.
Daca, totusi, planuiti sa construiti o casa de locuit, iar pentru accesul autoturismului portile nu vor fi utilizate intens (de mai mult de 3-4 ori pe zi), atunci puteti opta pentru o poarta batanta dubla, economisind, astfel, cu pana la 50% mai multi bani.
Pe scurt, inainte de a lua o decizie cu privire la solutia in care veti investi, va recomandam sa raspundeti intrebarilor legate de functionalitate si de practicitate:
- Care este scopul investitiei – rezidential sau comercial?
- Care este traficul estimat – cate autovehicule vor tranzita proprietatea intr-o zi?
- Care este spatiul de deschidere – se permite sau nu arcul de cerc descris anterior?
- Care este bugetul de care dispuneti?
Care sunt avantajele si dezavantajele portilor automatizate?
Spre deosebire de portile manuale, portile automate prezinta o serie de avantaje clare si de lesne inteles pentru oricine. Totusi, trebuie sa aveti in vedere ca investitiile in automatizari porti nu sunt lipsite de dezavantaje. Astfel, pentru a fi corect informati, consideram ca este corect sa va prezentam atat o lista a beneficiilor, cat si a aspectelor pe care ar trebui sa le aveti in vedere atunci cand faceti o astfel de investitie.
Avantaje:
- Securitate: Sistemele de automatizare fac patrunderea prin efractie mult mai dificila, comparativ cu portile clasice, actionate manual. Spre deosebire de incuietorile clasice, securizarea portilor automate se realizeaza cu sisteme mult mai sigure, cum ar fi, de exemplu, electromagneti cu putere de peste 500kg;
- Eficienta: In cazul utilizatorilor civili, automatizarea se poate traduce prin comoditate, iar in cazul constructiilor comerciale, aceasta caracteristica conduce, de asemenea, la reducerea costurilor, eliminand nevoia personalului dedicat pentru actionarea portilor;
- Rezistenta: Investitia in porti automate poate fi mai mare, insa o mare parte a acestui aspect este utilizarea celor mai performante solutii. Astfel, constructorii de porti automatizate utilizeaza doar materiale de foarte buna calitate, care pot creste durata de exploatare a portilor cu pana la 50 de ani.
Dezavantaje:
- Costuri: Asa cum mentionam anterior, investitia initiala pentru realizarea portilor automate este, de regula, mai mare, comparativ cu cel pentru portile manuale. De asemenea, sistemul electronic de automatizari porti necesita, de regula, mentenanta regulata, de specialitate, care poate implica costuri suplimentare;
- Functionalitate: In timp ce portile clasice (manuale) functioneaza indiferent de factorii externi, cele automate sunt actionate electric. Astfel, o eventuala cadere de tensiune poate face ca poarta sa fie blocata.
Costuri sisteme de automatizare
Am aflat, asadar, pe parcursul acestui material ca, din punct de vedere al costurilor, sistemele de automatizari porti sunt mai costisitoare decat cele clasice, actionate manual, dar si ca o anumita diferenta de pret poate exista intre cele doua tipuri de porti: batante si culisante.
Asadar, in ceea ce priveste costurile la care ar trebui sa va asteptati, trebuie sa stiti ca preturile pentru sistemele de automatizare ale portilor pornesc, de regula, de la 1500 de lei si pot depasi 6500 de lei (cu montaj inclus), in functie de accesoriile si specificatiile portii.
Totusi, pentru a obtine o oferta personalizata, va recomandam sa consultati o echipa de profesionisti. Acestia vor putea analiza particularitatile proiectului si cu siguranta vor gasi solutia optima pentru dumneavoastra.
In concluzie, intelegem ca producatorii propun o gama variata de sisteme de automatizari porti, fiecare cu propriile avantaje si dezavantaje. Totusi, inainte de a alege modelul potrivit, va recomandam sa evaluati obiectiv investitia, sa raspundeti intrebarilor mentionate mai sus si sa intelegeti beneficiile, dar si riscurile unui astfel de sistem si, mai presus de orice, sa consultati opinia profesionistilor atunci cand aveti nelamuriri.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.