Automatizare pompa submersibila

automatizare pompa submersibila

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Panoul de automatizare pompa submersibila reprezinta un accesoriu relativ nou pe piata din Romania, insa se bucura de un real succes. Totusi, data fiind noutatea, cei mai multi dintre cei interesati in astfel de dispozitive se confrunta cu o lipsa, aproape totala, de informatie.

Din fericire, articolul urmator are rolul de a rezolva aceasta problema. Pe parcursul materialului vom discuta despre cum se automatizeaza pompa submersibila, ce reprezinta acest concept, dar si care sunt beneficiile de care va veti bucura. 

Ce reprezinta automatizarea unei pompe submersibile?

Conceptul de automatizare pompa submersibila presupune montarea unui controler electronic exterior la o pompa submersibila simpla. Acesta dintai are rolul de a actiona pompa in mod automat, la ore prestabilite sau in functie de presiune, ori de nivelul apei, fara interventia umana. 

Automatizarea propriu-zisa se poate face in doua moduri: in regie proprie sau montand un tablou standard de automatizare si control. Prima optiune presupune realizarea proiectului, plecand de la zero. In acest sens, va trebui sa realizati schema electrica, sa achizitionati echipamentele electronice si sa realizati programul microcontroler-ului intr-un limbaj de programare. Desigur, acest lucru va va permite o anumita flexibilitate si control absolut. 

Cea de-a doua optiune este, desigur, mult mai simpla si se bucura de conceputul plug-and-play. Pe scurt, odata achizitionat tabloul de automatizare, tot ce veti avea de facut va fi sa conectati pompa submersibila la acesta si sa il programati in functie de preferinte. 

automatizari pompe submersibile

Cum putem automatiza o pompa submersibila?

Dupa cum mentionam mai sus, un panou de automatizare pompa submersibila (fie el artizanal sau profesional) poate fi programat sa actioneze in functie de trei parametrii: ora presetata, presiunea din bazin sau nivelul apei. Putem, astfel, afirma ca automatizarea pompelor submersibile se realizeaza in functie de timp, presiune sau nivelul apei. 

  • Automatizari pompe submersibile in functie de timp: Acesta este cel mai simplu mod de automatizare pompa submersibila. Practic, controler-ul va fi setat astfel incat sa porneasca sau sa opreasca din functiune pompa submersibila la anumite intervale orare. Acest tip de automatizare este in special benefic in cazul grupurilor pompare rotire, asigurand uzura omogena a electropompelor. 
  • Automatizari pompe submersibile in functie de nivelul apei: Acest tip de automatizare pompa submersibila se realizeaza cu ajutorul unor senzori de nivel (sonde electronice sau plutitori). Astfel, tabloul de automatizare va da comanda de oprire atunci cand nivelul apei este ridicat, si va porni pompa odata cu scaderea nivelului. Rolul acestui tip de automatizare este acela de a proteja pompa submersibila in cazul secarii putului. 
  • Automatizari pompe submersibile in functie de presiune: Automatizarea pompelor submersibile in functie de presiunea din bazin este, poate, cea mai complexa solutie. Practic, panoul de automatizare pompa submersibila citeste valorile traducatorului de presiune al pompei si porneste sau opreste pompa in functie de aceste date. Acest tip de automatizare este, de asemenea, util in cazul utilizarii a doua pompe submersibile, una principala si una de ajutor, punand in functiune cea de-a doua pompa, atunci cand cea principala nu asigura debitul necesar.
pompa submersibila automatizata

Avantajele automatizarii pompelor submersibile

Echipamentele de automatizare pompa submersibila joaca un rol important atat in ce priveste confortul utilizatorului, cat si in privinta duratei de exploatare a pompelor.

Iata, asadar, doar cateva dintre motivele pentru care expertii recomanda achizitionarea unui sistem complet de automatizare pentru pompele submersibile:

  • Reduce consumul de energie: Principiul acestui beneficiu este simplu: pompa submersibila automata nu functioneaza permanent, ci periodic, in functie de anumiti parametrii, fapt care limiteaza, implicit, consumul de energie electrica. In contextul in care majoritatea proprietarilor de case exploreaza noi metode de sustenabilitate, acest sistem de automatizare pompa submersibila poate fi extrem de benefic. 
  • Reduce cheltuielile lunare: Odata cu limitarea consumului de energie electrica, va vor scadea, implicit, si costurile recurente. Mai mult decat atat, veti observa ca nu doar consumul de curent va scadea, cat si cel de apa. Conform datelor, utilizatorii de sisteme de automatizare a pompelor submersibile au constatat o economie de pana la 30% a cheltuielilor lunare aferente energiei electrice si apei curente. 
  • Sporesc durata de exploatare a pompei: In lipsa sistemelor de automatizare, pentru a functiona in parametrii optimi, pompele submersibile trebuie monitorizate constant, fapt care, in realitate, este aproape imposibil. Cu ajutorul unui sistem de control electronic, pompele vor functiona la capacitate optima, reducand, astfel, uzajul si crescand durata de exploatare a acesteia. Mai mult decat atat, nu veti mai fi nevoiti sa verificati nivelul pompei de mai multe ori pe zi.  
  • Se monteaza foarte usor: Panourile de control automat al pompelor submersibile sunt extrem de usor de instalat si, adesea, nu necesita contractarea unui profesionist. Acest lucru inseamna ca, daca dispuneti de ustensilele necesare, veti putea monta sistemul de automatizare chiar si in regie proprie. 

Pe de cealalta parte, in privinta aspectelor mai putin avantajoase, aveti in vedere faptul ca anumite accesorii ale dispozitivelor de control pot necesita inlocuire periodica. Un astfel de exemplu poate fi reprezentat de senzorii de nivel al apei care, pentru a functiona la parametrii optimi, adeseori trebuie inlocuiti odata la cativa ani. 

Acestea fiind spuse, retineti faptul ca echipamentele de automatizare pompa submersibila pot fi construite de la zero sau pot fi achizitionate de la producatori profesionisti. Pentru a explora prima varianta, se recomanda sa aveti cunostinte temeinice de electronica si automatizare.

Altfel, cea de-a doua optiune este disponibila oricarei persoane, chiar si celor fara experienta in domeniu. De asemenea, daca aveti nevoie de informatii suplimentare, va recomandam sa luati legatura doar cu profesionisti. Chiar si cele mai mici greseli pot compromite nu doar pompa submersibila, ci intreg sistemul de alimentare cu apa.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.