- Categorii: Case
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Casa inteligenta este visul oricarui pasionat de tehnologie sau a celor care-si doresc un confort deplin, cu efort minim. Amenajarea unei case smart este, in ansamblu, un proces destul de simplu, singurul lucru care cade in sarcina celor care parcurg un astfel de proces de automatizare al casei fiind cunoasterea si stabilirea nevoilor si dorintelor in ceea ce priveste gradul de automatizare. O casa cat mai automatizata va fi o casa mult mai confortabila, care va aduce un plus de valoare in vietile fiecaruia.
Asadar, in cele ce urmeaza vom discuta despre avantajele si dezavantajele unei locuinte smart, afland, printre altele despre:
- Ce inseamna cu adevarat o casa inteligenta;
- Cum amenajam o casa smart si de ce lucruri e nevoie;
- Modul de functionare al sistemelor smart si controlul acestora;
- Tehnologia casei smart;
- Care sunt principalele lucruri de care trebuie sa tinem cont pentru amenajarea casei inteligente.
Definirea conceptului de ,,casa inteligenta” sau smart home
Conceptul de ,,casa inteligenta” a inceput sa se contureze in urma cu 100 ani, fiind o idee ingenioasa, gandita si afirmata de arhitectul francez Corbusier.
Insa, elementul principal pentru a putea da nastere unei case inteligente a aparut ulterior, cand au aparut si calculatoarele, cat si o serie de alte accesorii inteligente cu diferite functii, prin intermediul carora puteau fi derulate automat diferite operatiuni, pe care, de asemenea, omul le putea controla pe deplin.
Mai aproape de zilele noastre, casa inteligenta s-a transformat dintr-un vis in realitate, fiind un concept care defineste o locuinta din prisma unor dispozitive, electronice si electrocasnice mai exact, cat si zeci de alte accesorii care au functii inedite. Practic, orice accesoriu smart detine inglobat o tehnologie de ultima generatie prin intermediul careia se poate duce la bun sfarsit o serie de operatiuni sau activitati casnice fara ca operatorul sa depuna deloc efort.
Dispozitivele fie pot fi controlate sau programate in mod direct de catre utilizatori prin panoul de comanda integrat, fie pot fi controlate de la diferite distante, cu ajutorul dispozitivelor smart (telefoane, tableta, telecomanda, etc.), prin intermediul unor aplicatii dedicate instalate pe dispozitivele personale sau a asistentilor personali, precum Google Home, Alexa, etc.
Aceste accesorii pot comunica intre ele sau pot fi utilizate individual, in functie de cat sunt de performante si, bineinteles, de bugetul pe care-l aveti la dispozitie si marimea proiectului de amenajare casa inteligenta dorit. Astfel, costurile de amenajare a uneii case smart pot porni de la cative zeci sau sute de lei, si pana la cateva zeci de mii de euro.
Sistemele si accesoriile inteligente necesare pentru amenajarea unei case smart va pot oferi, asadar, o viata mai simpla, inteligenta, dat fiind faptul ca puteti lasa in seama acestora o serie de operatiuni casnice sau personale – de exemplu, aprinderea becurilor, stabilirea programului de pornire-oprire a sistemului de incalzire, supravegherea copiilor de la distanta, etc.
Procesul de automatizare al unei case inteligente
Procesul de automatizare al unei case inteligente impune, in primul rand, achizitia unor dispozitive smart si deseori, pentru o casa pe deplin inteligenta, integrarea unor conexiuni inteligente.
Intr-o casa inteligenta puteti pune accentul pe automatizarea oricarui obiect. De exemplu, sistemul obisnuit de iluminare poate fi inlocuit cu un sistem de lumini smart, pe care sa le controlati cu telecomanda, telefonul mobil sau vocal, prin intermediul asistentilor personali. De asemenea, electrocasnicele pot fi schimbate cu electrocasnice smart ce pot fi controlate prin acelasi mod sau prin comanda vocala.
Puteti obtine si o locuinta mai sigura prin instalarea unui sistem de siguranta alcatuit din camere si sisteme de monitorizare cu infrarosu (si nu numai), prin intermediul carora sa va supravegheati casa la interior si la exterior, urmand ca la orice problema sa fiti anuntati prin intermediul unei notificari, chiar daca sunteti la departare de locuinta. Sau puteti opta ca sistemul de siguranta sa fie conectat direct la o firma de securitate sau la autoritatile locale competente.
Automatizarea casei se poate face si la un nivel mai avansat, timp in care toate accesoriile, electronicele si electrocasnicele cu memorie sa ,,invete” propriul program obisnuit si sa execute in mod automat o serie de atributii (pregatirea cafelei, ridicarea sau coborarea jaluzelelor, inchiderea geamurilor si a usilor la scaderea temperaturii sau la inceperea unei ploii, etc.).
Asadar, iata ce sisteme puteti introduce in casa smart si cum ajuta acestea la automatizarea casei.
Sisteme de iluminat
Automatizarea casei prin intermediul sistemelor de iluminat impune achizitia unor accesorii speciale (becuri, instalatii inteligente, etc.). Acestea includ senzori speciali care permit fie sa le controlati in mod direct, dupa nevoi, cu ajutorul unei telecomenzi sau prin control vocal, fie pot executa operatiunile necesare conform unei programari in prealabil (programare pe care o puteti face prin intermediul unui smartphone si a unei aplicatii dedicate).
Principalul avantaj al sistemelor de iluminat inteligente este economia de energie. Daca intr-o locuinta obisnuita becurile si sistemele clasice de iluminat pot avea un consum ridicat sau pot fi uitate aprinse din greseala, prin intermediul sistemelor inteligente de iluminat aveti un control deplin, dupa nevoi, si implicit, un consum mai redus de energie pe care-l veti simti la plata facturilor.
Sisteme de securitate
Sistemele de securitate pot fi un adevarat bonus pentru utilizatori, mai ales daca locuinta se afla intr-o zona frecvent expusa unor spargeri, furturi, etc. Practic, acestea va ajuta sa va simtiti in deplina siguranta in adevaratul sens al cuvantului.
Sistemele de siguranta pot fi compuse din camere cu senzori si interfoane dotate cu panou inteligent (inclusiv cu sistem de termoviziune, ce poate analiza o serie de subiecti chiar si in conditii de luminozitate slaba), care sa detecteze orice potential pericol pe amplasament. Sistemele performante determina blocarea usilor si a ferestrelor, atentionarea si alungarea ,,musafirilor neinvitati”, permitandu-va, inclusiv, sa vizualizati sau sa fiti informat cu privire la conditia locuintei chiar si atunci cand va aflati la lucru sau in vacanta.
Electrocasnice smart
Oamenii adora functiile electrocanicelor smart, care au posibilitatea de a face tot ce-si doresc proprietarii fara implicatii speciale. Practic, va fi necesar sa cumparati o serie de electrocasnice care permit un control smart precum: masina de spalat, aspiratorul robot, frigiderul, cuptorul cu microunde, cuptorul, etc.
Acestea pot fi utilizate individual prin control vocal sau cu ajutorul aplicatiei din dotare, direct sau de la distanta. Prin intermediul acestora puteti prioritiza o serie de activitati casnice chiar si atunci cand sunteti lipsiti de energie sau cand va aflati departe de casa.
Imaginati-va placerea intoarcerii acasa, iar spatiul sa fie deja aspirat. Sau cafeaua deja pregatita dimineata, fara prea mult efort, in afara de cel de a comanda vocal lucrul acesta sau apasa pe un buton. Cu ajutorul electrocasnicelor si a casei smart, indatoririle casnice devin o joaca de copii!
Sisteme automate de termoficare
Sistemele de termoficare automate se descriu sub forma unor echipamente dotate cu senzori inteligenti ce permit detectia si controlul automat al sistemelor climatice. In speta, prin achizitia si includerea acestor sisteme automate de termoficare in casa inteligenta, puteti controla sau le puteti atribui aceasta functie acestor sisteme specializate. Exista sisteme de termoficare ce pot controla aparatura electrica (precum centrala termica, aparatele de aer conditionat, geamuri, pardoseala, etc.) chiar si de la distanta.
Prize inteligente
Prizele inteligente sunt cel mai accesibil accesoriu smart ce poate fi inglobat intr-o casa inteligenta.
Functiile prizelor pot fi diverse, de la controlul aparatelor cu care sunt conectate (pornire-oprire), pana la stabilirea consumului energetic si determinarea unor potentiale electronice nefunctionale. Acestea pot ajuta la reducerea consumului de energie electrica, cat si la o buna mentenanta a celorlalte echipamente.
Cum se controleaza sistemele inteligente utilizate in proiectarea unei case smart?
Sistemele inteligente ce sunt inglobate in casa inteligenta sunt foarte simplu de controlat si de operat. Majoritatea sistemelor noi vin cu posibilitatea de a le controla vocal sau de la distanta, prin intermediul unor dispozitive frecvent utilizate de catre oameni (smartphone, tableta, etc.), fiind o optiune mult mai avansata si mai facila decat controlul prin telecomanda.
Astfel, in cele ce urmeaza va prezentam principiile de functionare si control asupra sistemelor inteligente:
Aplicatii
Orice sistem inteligent (de la o retea de senzori, un accesoriu sau un echipament) functioneaza in baza unei aplicatii dedicate. Exista, de asemenea, dispozitive inteligente produse de diferiti producatori care sunt compatibile cu o aplicatie unica, nefiind necesar sa mai instalati zeci de aplicatii pentru a controla fiecare echipament si dispozitiv in parte.
Aplicatiile sunt optimizate atat pentru dispozitive smart mai vechi, cat si mai noi. Aplicatiile trebuie descarcate din App Store, Google Play sau din alte marketuri oficiale ale producatorilor de aplicatii (precum Huawei Market) si dispozitive smart (in functie de modelul dispozitivului detinut) si instalate de catre utilizatori. Acestea sunt cu caracter gratuit.
Asistenti personali
Dispozitivele inteligente faciliteaza controlul accesoriilor si al electronicelor prezente intr-o casa smart.
Alexa este un asistent vocal dezvoltat de catre Amazon, prin intermediul caruia puteti descoperi o serie de informatii necesare sau da o serie de comenzi catre celelalte dispozitive smart (de exemplu, puteti cauta o reteta si da comanda cuptorului sa gateasca preparatul ales).
Google Home este, de asemenea, un asistent vocal dezvoltat de catre Google, ce functioneaza in mod similar cu Alexa. Prin intermediul comenzilor vocale puteti optimiza casa si activitatile pe care doriti sa le efectueze fiecare dispozitiv in parte.
Marci si tehnologii utilizate pentru amenajarea unei case smart
Pe piata exista o gama foarte vasta de dispozitive inteligente, apartinand unor branduri diverse, cu diferite functii, avantaje si dezavantaje. Unele dispozitive sunt mai performante ca altele, preturile fiind in conformitate cu gradul de performanta.
De asemenea, unele echipamente comunica cu sistemul smart al casei printr-o conexiune dedicata (Wi-fi sau Bluetooth), in timp ce altele pot functiona cu ambele.
De aceea, alegerea unei anumite marci si a tehnologiei de comunicare poate fi o adevarata provocare pentru incepatori, insa nu e o alegere imposibila.
Principalele tehnologii si marci
Exista mai multe tehnologii special concepute pentru sisteme smart. In termeni de specialitate dedicati putem vorbi de sisteme smart home ZigBee si Z-Wave, tehnologii care permit o conexiune stabila pentru functionarea completa a dispozitivelor smart, care pot rula prin tehnologia Wi-fi.
Acestea formeaza un sistem separat de conexiune, ceea ce inseamna ca comunicarea dispozitivelor si actiunea lor se va face in timp util, fara sa interfereze cu actiuni obisnuite si sa consume banda de trafic (de pilda, cu lucrul si accesatul unor pagini si aplicatii pe calculator), oferind o conexiune stabila si sigura.
In ceea ce priveste tehnologia universala sau cea de conectivitate, recunoscuta la nivel larg, cele mai cunoscute sunt tehnologia Wi-fi si cea bluetooth.
Tehnologia Wi-fi este mult mai stabila ca cea bluetooth si are o arie de acoperire mult mai larga. De asemenea, trebuie sa stiti ca majoritatea dispozitivelor vin cu o conexiune de tip Wi-fi, ce permite comunicarea si accesul la mai multe dispozitive concomitent, lucru ce nu poate avea loc prin conexiune bluetooth, unde si transferul de informatii sau comenzi este mult mai lent. Dispozitivele cu conexiune bluetooth, insa, pot avea costuri mai rezonabile.
In ceea ce priveste alegerea marcilor potrivite, depinde, in primul rand, de buget. Marcile cunoscute folosesc o tehnologie superioara, recunoscuta pentru longevitate si performanta, insa exista si optiuni mult mai accesibile si la fel de performante.
Alegerea marcii influenteaza conectivitatea, stabilitatea si functionalitatea dispozitivelor smart, deseori si durata de viata sau mentenanta.
Aspecte de avut in vedere in amenajarea unei case inteligente
E de ajuns sa auziti ce beneficii ofera o casa smart si cat confort puteti avea amenajand locuinta astfel, ca sa va doriti una. Cu toate acestea, exista, totusi, cateva aspecte de care trebuie sa tineti cont.
Totul pleaca de la buget si de la conditia actuala a locuintei. Cu cat proiectul de amenajare casa smart va fi mai complex, cu atat dispozitivele necesare si costurile vor fi mai ridicate. Daca locuiti in chirie, nu e o idee foarte buna sa automatizati complet locuinta, ci sa opttati pentru elemente care pot fi transportate, astfel incat sa dispuneti de acestea oricand, chiar si la alte viitoare locuinte.
De asemenea, daca va propuneti transformarea unei locuinte achizitionate recent, este bine sa automatizati casa inca de la bun inceput, evitand o serie de investitii extra intre articolele necesare unei locuinte clasice si ulterior, in schimbarea lor cu cele inteligente.
Cu cat suprafata amplasamentului este mai mare, cu atat puteti retehnologiza si automatiza mai mult locuinta, costurile fiind, bineinteles, mai mari. Daca nu aveti un buget ridicat, puteti incepe cu achizitia unor prize inteligente si ulterior cu electronice si sisteme mai performante.
Nu uitati ca alegerea tehnologiei si a marcii va poate influenta costurile, dar si performantele in ansamblu, iar daca nu sunteti ferm convinsi de beneficiile unei case automatizate, puteti opta pentru alegeri simple si accesibile, dar de preferat sa evitati dispozitivele sau marcile aparute peste noapte, care pot veni cu performante reduse, cu uz limitat sau cu o serie de bug-uri.
Avantajele unei case inteligente
Printre avantajele recunoscute ale amenajarii unei case smart, se numara:
- Reducerea consumului la utilitati, deci costuri mai mici la facturi;
- Confort sporit, ideal pentru persoanele care lucreaza mult timp, pentru cele cu dizabilitati sau pentru persoanele pasionate de tehnologie;
- Mai multa siguranta, atat in ceea ce priveste consumul si functionarea unor sisteme automatizate, cat si pentru prevenirea unor accidente casnice;
- Adaptarea tehnologiei la nevoile personale la fata locului sau de la distanta;
- Posibilitatea de a desfasura mai multe atributii in acelasi timp, cat si de a va bucura de timp liber, vacante indelungate si fara griji, etc.
In concluzie, o casa smart va poate oferi intreg confortul la care ati visat vreodata. De asemenea, aceasta este renumita si pentru siguranta absoluta pe care v-o poate oferi pe diferite planuri. Bineinteles, costurile pentru automatizarea casei inteligente pot fi ridicate, insa puteti cladi aceasta casa a viitorului si treptat, prin investitii mai mici. Rezultatul va fi o locuinta moderna, pe deplin confortabila, ecologica si sofisticata din punct de vedere al aspectului.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.