Automatizari ferestre

Automatizari ferestre

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Daca, pana de curand, ideea de automatizari ferestre era mai putin vehiculata in Romania, in prezent, acestea au devenit mult mai accesibile, reprezentand o solutie din ce in ce mai cautata de proprietarii de case din tara noastra. Daca va numarati printre cei care planuiesc sa investeasca in sisteme pentru automatizarea ferestrelor, in articolul ce urmeaza gasiti informatiile necesare, care sa va ajute sa luati o decizie informata.

Ce reprezinta automatizarea ferestrelor? 

Prin ferestre automate intelegem acel tip de ferestre care, spre deosebire de cele clasice, sunt actionate cu ajutorul unui sistem electronic. De regula, sistemele de automatizari ferestre sunt echipamente auxiliare, nu integrate in fereastra propriu-zisa, si se pot monta pe orice tip de fereastra, chiar si pe cele deja existente. 

Mai mult decat atat, aceasta tehnologie a evoluat odata cu dezvoltarea sistemelor IT. Astfel, in prezent, automatizarea ferestrelor poate implica montarea unor anumiti senzori, de ploaie, temperatura, etc., astfel incat controlul, de exemplu, al ventilatiei din incapere sa fie controlat cu ajutorul inteligentei artificiale.

Mai multe, insa, despre acestea vom discuta in sectiunea avantaje si dezavantaje ale ferestrelor automate. Haideti sa aflam, inainte de toate, ce tipuri de automatizari putem atribui ferestrelor.

Automatizari ferestre electrice

Tipuri de automatizari ferestre

Echipamentele pentru automatizari ferestre consta dintr-o parte electronica, care practic controleaza miscarea, si o parte mecanica, care actioneaza sistemul propriu-zis. In timp ce partea electronica este asigurata de o placa de baza (microcontroler) comuna, partea mecanica poate fi de doua tipuri: cu lant sau cu tija si cremaliera.

Fiecare dintre cele doua mecanisme se evidentiaza printr-o serie de caracteristici unice si este recomandata in anumite tipuri de investitii. Iata, asadar, care sunt diferentele dintre actionarea pe baza de lant si cea cu tija si cremaliera:

Automatizari ferestre cu lant

De la bun inceput, trebuie mentionat faptul ca sistemele de automatizari ferestre cu lant este destinata greutatilor mici si medii, insa nu este limitat din punct de vedere al functionalitatii. Astfel, cat timp forta de actionare nu este foarte mare, automatizarea ferestrelor cu lant poate fi folosita atat la constructii civile, cat si pentru cele industriale. 

In ceea ce priveste principiul de functionare, acesta este relativ simplu. Fereastra si rama sunt conectate prin intermediul sistemului de automatizare. Odata actionat, motorul sistemului va impinge (pentru a deschide fereastra) sau va retrage (pentru a inchide fereastra) lantul incorporat. Montajul echipamentului se realizeaza pe latura ferestrei unde are loc rabatarea, iar acesta trebuie conectat la o sursa de electricitate. 

Printre caracteristicile generale ale acestui tip de automatizare, amintim:

  • Viteza de deschidere: 9 – 25 mm pe secunda;
  • Lungimea lantului: 100 – 400 mm;
  • Forta de presiune (si de tractare): aprox. 250N.

Automatizari ferestre cu tija si cremaliera  

Echipamentele de automatizari ferestre cu tija si cremaliera sunt mai robuste si, de regula, se recomanda pentru actionarea ferestrelor cu greutate medie spre mare. De asemenea, de cele mai multe ori, materialele din care acestea sunt fabricate sunt inoxidabile, fapt care ofera o durata de exploatare mai mare. Aceste doua caracteristici sunt, de altfel, si motivul pentru care majoritatea cladirilor comerciale sunt dotate cu astfel de sisteme. 

Spre deosebire de automatizarea ferestrelor pe lant, principiul de functionare al sistemelor cu tija si cremaliera este oarecum diferit. Pinionul din interiorul echipamentului angreneaza cremaliera si, astfel, mecanismul de deschidere transforma miscarea circulara in miscare liniara. De asemenea, acest tip de automatizare este mult mai flexibil si se poate monta pe aproape orice tip de fereastra, indiferent de modul de deschidere (rabatare, vertical, etc.).  

Printre caracteristicile generale ale sistemelor de automatizare ferestre cu tija si cremaliera, amintim:

  • Viteza: 25 – 50 mm pe secunda;
  • Lungimea de deschidere: personalizabila;
  • Forta de presiune (si de tractare): pana la 2500N.
ferestre acoperis automatizate

Cum difera utilizarea celor doua tipuri de ferestre automate?

Daca am inteles caracteristicile generale ale celor doua tipuri de automatizari ferestre, dar si principiile acestora de functionare, este timpul sa discutam despre functionalitatea acestora. 

Asadar, iata cateva scenarii prin care putem intelege mai bune cum difera utilizarea sistemelor pe lant si a celor cu tija si cremaliera:

  • Ferestrele cu lant: De regula, sistemele cu lant sunt utilizate pentru automatizarea ferestrelor rezidentiale (pentru case de locuit) sau a birourilor prevazute cu ferestre de mici dimensiuni. Avantajele principale al acestui tip de tehnologie sunt pretul redus, dar si usurinta de montare. De asemenea, asa cum mentionam anterior, acest tip de automatizare ferestre se poate adapta cu usurinta chiar si pe ferestrele deja existente. 
  • Ferestrele cu tija si cremaliera: Data fiind puterea mai mare a ferestrelor electrice cu tija si cremaliera, acestea sunt utilizate cu precadere in investitiile imobiliare cu scop comercial. De exemplu, aceasta tehnologie se poate integra cu usurinta la ferestrele cladirilor de birouri pe structura metalica sau a halelor industriale, care necesita controlul strict al ventilatiei. De asemenea, aceste sisteme nu se limiteaza doar la automatizarea ferestrelor, ci se poate monta chiar si pe alte tipuri de deschideri, cum ar fi luminatoare, trape de fum, cupole, etc.

Avantajele si dezavantajele ferestrelor automatizare 

Dupa cum, cu siguranta, ati putut observa pe parcursul materialului, sistemele de automatizari ferestre au nenumarate avantaje si pot fi utilizate in aproape orice domeniu. Cu toate acestea, acestea prezinta si caracteristici mai putin avantajoase, de care ar trebui sa fiti informati inainte de demararea unei astfel de investitii.

Iata, deci, care sunt avantajele si dezavantajele ferestrelor automatizate:

Avantaje

  • Reprezinta solutia ideala pentru ferestrele greu de accesat: Adesea, cladirile de dimensiuni mari pot dispune de ferestre la nivelurile superioare, care sunt mai greu de accesat, de exemplu, ferestrele integrate pe tavan. In acest sens, automatizarea nu este doar comoda, ci reprezinta o reala necesitate;
  • Faciliteaza ventilatia naturala: Ventilatia este importanta deopotriva pentru sanatatea locatarilor, in cazul cladirilor civile, dar si pentru desfasurarea activitatilor comerciale. Astfel, automatizarea ferestrelor va permite controlul ventilatiei naturale in incapere;
  • Eficientizarea consumului de energie: S-a demonstrat ca, prin montarea senzorilor auxiliari de temperatura si a computerelor pentru programare, sistemele automate pentru ferestre pot reduce consumul de energie al unei cladiri cu pana la 30%. Atat pentru proprietarii de centre comerciale, cat si pentru proprietarii rezidentiali, acest aspect se traduce prin economii recurente. 

Dezavantaje

  • Dependenta de electricitate: In timp ce ferestrele actionate manual pot fi deschise oricand, independent de factori externi, ferestrele automate depind de alimentarea cu energie electrica. Pe scurt, in cazul unei caderi de tensiune, acestea nu vor mai functiona. Sfat util: Pentru a evita acest scenariu, puteti opta pentru achizitionarea unui UPS (sursa neintrerupta de tensiune). 
automatizare fereastra

Costuri ale sistemelor de automatizare ferestre

De la bun inceput, ar trebui sa stiti ca sistemele de automatizari ferestre variaza ca pret de la caz la caz, in functie de mai multi factori (dimensiunea ferestrei, lungimea de deschidere, etc.). In acest sens, daca doriti sa aflati o cotatie de pret exacta pentru propriul proiect, va recomandam sa contactati o firma profesionista. Acestia vor evalua proprietatea si va vor oferta in consecinta. 

Totusi, daca sunteti in proces de inspectare a pietei ferestrelor automate, va putem spune ca echipamentele de automatizare ferestre pot costa intre 50 si peste 500 de EURO. In medie, insa, un sistem cu lant costa aproximativ 150 de EURO, in timp ce unul cu tija si cremaliera costa aproximativ 200 de EURO. De asemenea, desi montajul se realizeaza relativ usor si il puteti realiza in regie proprie, in cazul contractarii unei echipe, acesta poate genera costuri suplimentare. 

Acestea fiind spuse, speram ca am raspuns pe parcursul materialului tuturor intrebarilor legate de automatizari ferestre. Retineti, deci, ca majoritatea producatorilor propun doua tipuri de sisteme, iar alegerea celui potrivit in raport cu propria investitie trebuie sa se realizeze in functie de necesitati. Pana data viitoare, spor la treaba!

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.