Turnare beton in curte. Tipuri de beton si Avantaje.

Distribuie articol:

Turnarea betonului in curte este o metoda frecvent utilizata pentru amenajarea spatiilor exterioare. Prin alegerea betonului, se poate obtine o suprafata robusta si durabila, adaptabila pentru diverse utilizari, cum ar fi alei, parcari sau zone de recreere. Avantajele betonarii includ nu doar rezistenta, ci si posibilitatea personalizarii si usurinta intretinerii, facand-o o optiune practica si estetica pentru multi proprietari de locuinte.

turnare beton in curte

Care este pretul pentru betonarea curtii?

Pretul pentru betonarea curtii se incadreaza in general in intervalul de 100 – 200 RON pe metru patrat. Acest cost acopera toate materialele incluse si poate varia in functie de tehnologia de betonare folosita. Este vital sa se tina cont ca pregatirea terenului nu este inclusa in acest pret, reprezentand un cost auxiliar care ar trebui calculat si luat in considerare separat in evaluarea totala a costului proiectului.

Avantaje betonare curte

 1. Durabilitate: Betonul este cunoscut pentru rezistenta sa, oferind o suprafata solida care poate suporta atat traficul pietonal, cat si pe cel vehicular, fara sa se degradeze rapid.
 2. Mentinere redusa: Spre deosebire de alte materiale, betonul necesita intretinere minima. O curatare periodica cu apa si sapun este, de obicei, suficienta pentru a pastra aspectul curat.
 3. Personalizare: Cu ajutorul betonului amprentat sau colorat, puteti personaliza designul curtea pentru a se potrivi cu stilul casei si peisajului. Exista numeroase modele si culori din care se poate alege.
 4. Cost-eficienta: Pe termen lung, betonul poate fi o optiune mai economica in comparatie cu alte materiale pentru pavare. Rezistenta si durabilitatea sa reduc necesitatea reparatiilor frecvente.
 5. Rezistenta la intemperii: Betonul rezista bine la schimbarile de vreme, inclusiv la ploaie, zapada si temperaturi extreme. Aceasta calitate il face ideal pentru utilizare in exterior.
 6. Ecologic: Betonul poate fi un material mai prietenos cu mediul, mai ales daca este utilizat beton reciclat sau daca se ia in considerare productia sa in comparatie cu alte materiale de pavare.
 7. Valoare adaugata: O curte betonata bine intretinuta poate creste valoarea proprietatii, facand-o mai atractiva pentru potentialii cumparatori si imbunatatind aspectul general al casei si al proprietatii.
betonare curte

Tipuri de beton perfecte pentru betonarea curtii

 • Beton clasic: Betonul clasic este o solutie ideala pentru betonarea curtii datorita robustetii si durabilitatii sale. Este usor de turnat si de lucrat, oferind o suprafata rezistenta si fiabila pentru ani de zile. Simplitatea sa in ceea ce priveste pregatirea si intretinerea il face alegerea perfecta pentru cei care doresc o solutie economica si eficienta.
 • Beton amprentat: Pentru cei care cauta o curte cu un aspect estetic placut, betonul amprentat este o optiune excelenta. Prin utilizarea diferitelor matrite si culori, se poate crea o varietate de modele care imita piatra naturala, lemnul, caramida, pavajele sau alte materiale. Nu doar ca ofera un aspect unic, dar si o durabilitate comparabila cu betonul clasic.
 • Beton dezactivat: Betonul dezactivat este potrivit pentru cei care doresc o curte cu un aspect natural si texturat. Expunand agregatele din compozitie, creeaza o suprafata rugoasa ce ofera o aderenta mai buna, reducand riscul de alunecare. Estetica sa naturala se potriveste bine cu orice stil arhitectural si zonele verzi.
 • Beton maturat: Pentru proiectele care necesita o rezistenta superioara, betonul maturat este alegerea potrivita. Procesul controlat de maturare imbunatateste rezistenta si durabilitatea, facandu-l ideal pentru zonele cu trafic intens sau pentru structurile care necesita suport suplimentar. Acest tip de beton ofera o investitie pe termen lung in calitate si stabilitate.
 • Beton drenant: In zonele cu probleme de drenaj sau acolo unde acumularea apei este o preocupare, betonul drenant este o solutie inteligenta. Permite apei sa treaca prin suprafata sa, prevenind astfel baltile si ajutand la gestionarea apei pluviale. Aceasta caracteristica il face ideal pentru aleile sau alte zone ale curtii unde drenajul eficient este esential.
beton in curte

Ce retete de beton sunt recomandate pentru a turna beton in curte?

Pentru turnarea betonului in curte, este esential sa se aleaga tipul corect de beton care sa corespunda cerintelor specifice ale proiectului. Clasele de beton recomandate pentru aceasta aplicatie sunt de la minim B250 si pana la B400.

Clasa B300 este adesea folosita pentru betonarea in zone rezidentiale, oferind un echilibru bun intre rezistenta si cost. Aceasta este adecvata pentru zonele cu trafic pietonal moderat si poate sustine greutati mai mici, cum ar fi masinile mici sau echipamentele de gradina.

Pe de alta parte, clasa B350 ofera o rezistenta mai mare si poate fi utilizata in zone unde se asteapta un trafic mai greu sau o uzura mai intensa. Aceasta clasa de beton este ideala pentru alei, parcari sau alte zone unde se poate astepta trecerea vehiculelor mai grele.

Selectarea clasei corecte de beton nu doar ca va asigura o durata de viata lunga a suprafetei betonate, dar va si imbunatati aspectul si functionalitatea spatiului. Utilizarea unei clase de beton prea slabe ar putea duce la fisuri si deteriorari premature, in timp ce alegerea unei clase prea puternice ar putea fi costisitoare fara a oferi beneficii suplimentare semnificative. Astfel, alegerea intre B250 si B400, in special B300 sau B350, ofera flexibilitate si rezistenta pentru majoritatea aplicatiilor de betonare in curte.

betonare curte terasa

Ce grosime de beton este recomandata pentru o sapa de beton in curte?

Pentru aplicatii rezidentiale, grosimea betonului depinde de tipul de trafic anticipat. Pentru suprafete pietonale, o grosime de 8 – 10 cm este suficienta, oferind rezistenta si durabilitate fara costuri suplimentare inutile.

Daca se asteapta trafic mai greu de autovehicule, cum ar fi intr-o alee sau parcare privata, o grosime de 12 – 14 cm este recomandata pentru a sustine greutatea suplimentara si a preveni fisurarea sau deteriorarea.

Pentru aplicatii comerciale sau industriale, unde traficul si incarcaturile pot fi semnificativ mai mari, o grosime minima de 14 cm este recomandata. Aceasta asigura ca sapa de beton poate face fata solicitarilor crescute si ofera o fundatie solida si rezistenta pentru uz comercial sau industrial intens.

Alegerea corecta a grosimii betonului este vitala pentru longevitatea si functionalitatea spatiului, si ar trebui sa fie facuta in considerare cu tipul specific de utilizare si asteptarile de trafic in zona respectiva.

turnare finisare beton curte

Etape principale turnare beton in curte

 1. Pregatire teren si strat suport: Aceasta etapa implica curatarea terenului de pietre, radacini si alte obiecte care ar putea interfera cu betonul. De asemenea, se va compacta solul si se va pregati un strat suport stabil, cum ar fi pietris sau nisip, pentru a asigura o fundatie solida pentru beton.
 2. Realizare cofraj sau instalare borduri/pavele pentru delimitare: Acest pas presupune construirea unui cofraj sau instalarea de borduri/pavele pentru a delimita zona in care se va turna betonul. Acest lucru ajuta la mentinerea formei dorite si la prevenirea raspandirii betonului in afara zonei proiectate.
 3. Turnare beton, finisare conform tehnologiei de betonare aleasa: In aceasta etapa, se toarna betonul in cofraj sau zona delimitata, tinand cont de nivelul si panta dorite. Finisarea se realizeaza conform tehnologiei de betonare alese, cum ar fi netezirea, amprentarea sau alte tehnici specifice, pentru a obtine aspectul si textura dorite.
 4. Realizare rosturi de dilatatie: Pentru a preveni fisurarea si deformarea betonului datorita variatiilor de temperatura si umiditate, se creeaza rosturi de dilatatie. Acestea permit betonului sa se extinda si sa se contracte fara a se deteriora.
 5. Spalare suprafata si aplicare lac sigilant (daca este necesar): Dupa ce betonul s-a intarit corespunzator, suprafata poate fi spalata pentru a indeparta eventualele reziduuri. In functie de tipul de beton si de cerintele specifice, poate fi necesara si aplicarea unui lac sigilant pentru a proteja si a imbunatati aspectul final.

Fiecare etapa trebuie sa fie realizata cu atentie si in conformitate cu specificatiile tehnologice ale materialelor si echipamentelor folosite, pentru a asigura un rezultat final de calitate si durabil.

Curte betonata sau pavata?

Fiecare metoda are avantaje si dezavantaje, si alegerea dintre betonare si pavare depinde de preferintele si nevoile proprietarului. Turnarea unui pavaj de beton poate oferi o suprafata neteda si continua, care poate fi personalizata prin diferite tehnici de finisare. Pe de alta parte, instalarea de pavele ofera un aspect estetic placut si posibilitatea de a crea modele unice si complexe.

In privinta rezistentei, ambele metode pot oferi un proiect solid si durabil daca sunt corect executate, folosind materiale de calitate si respectand normele de constructie.

Cat priveste preturile, nu sunt mari diferente dar, in final, costul total depinde de calitatea materialelor si de costul manoperei practicat in zona. Atat betonarea, cat si pavarea pot fi adaptate pentru a se incadra in diferite bugete, fara a compromite calitatea sau aspectul final.

august 15, 2023