Beton amprentat

beton amprentat

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Dezvoltarea urbanistica este strans legata de calitatea constructiilor si de modalitatea prin care accesul si folosirea spatiilor private sau comerciale se realizeaza.

Alegand solutia de pavare a solului cu beton amprentat pe care se poate circula pietonal sau motorizat, nivelul de multumire in privinta locuirii si aspectul general vor deveni evident pozitive.

Ce este betonul amprentat?

Gratie unei solutii tehnologice moderne, amprentarea sapelor din beton conduce la obtinerea unui produs rezistent si estetic. Etapele de lucru sunt clar definite, fiind reprezentate de cateva faze importante:

 • Pomparea mecanizata si continua a betonului in cofraj.
 • Aplicarea colorantului intaritor si amprentarea cu matrite.
 • Pulverizarea lacului de protectie pentru sigilarea sapei.

Procedurile de lucru sunt bine definite si impun o serie de pregatiri inainte ca etapa sa fie pusa in opera efectiv. Scopul utilizarii este cel mai important aspect pentru ca de acest lucru depinde clasa de beton care se comanda la centrala pentru betoane.

Un sol care este acoperit cu beton amprentat are drept baza o sapa care rezulta din pomparea betonului direct din cifa ce soseste de la statia pentru betoane.

Particularitatile locatiei, stare vremii, dar si intinderea lucrarilor sunt verificate de catre echipa de constructori care decid momentul inceperii amprentarii betonului turnat, incepand cu: 

 • Determinarea si delimitarea suprafetei de lucru.
 • Starea vremii, in special temperatura la momentul pomparii betonului si finisarii sale grosiere.
 • Verificarea grosimii sapei conform cu proiectul.
 • Adaptarea formei in functie de cerinta estetica.
 • Bifarea clasei de beton furnizata de centrala pentru betoane cu cerinta de trafic a beneficiarului.

Ca atare puteti alege aproape orice suprafata exterioara si chiar interioara pentru a fi acoperita cu beton amprentat.

In pratica, ofertele din domeniu pot prezenta o denumire asemanatoare pentru acest beton amprentat. Este vorba despre betonul imprimat sau betonul stampilat. In esenta este acelasi produs atat timp cat tehnologia de lucru este respectata.

beton amprentat imprejur piscina

Care sunt utilizarile principale?

Avand in atentie primele informatii stiti deja ca solul acoperit cu beton amprentat produce doua efecte importante asupra spatiului in care este utilizat:

 • Creste aportul estetic cu impact direct asupra calitatii folosirii spatiului.
 • Ofera o suprafata trainica care se poate intretine extrem de usor.

Drept consecinta urmatoarele zone se preteaza pentru aceasta solutie de pavare:

 • Traseul de acces in curte, spre terasa sau garaj, reprezentate prin alei.
 • Trotuare in zonele private si cai de acces pentru automobile.
 • Platouri special amenajate pentru parcare, sau spatii pentru recreere.
 • In parcuri, pe terase, in zone pentru plimbare, etc.

In functie de destinatia efectiva de utilizare se poate opta pentru o sapa ce contine un beton de clasa superiora, astfel incat traficul sa permita inclusiv accesul auto. Se va tine totusi cont sa nu fie depasita o anumita greutate totala cu care se incarca suprafata de beton amprentat.

Caracteristici ale tehnologiei

Suportul de baza utilizat de constructori este in mod evident sapa din beton. Chiar si atunci cand se toarna o sapa simpla se asteapta in mod rezonabil ca durata ei de utilizare si rezistenta sa fie mari.

In situatia de fata, tehnologia cu care se obtine beton amprentat suplimenteaza semnificativ caracteristicile unei sape clasice.

Acest lucru este datorat folosirii unor materiale speciale care intaresc si protejeaza suprafata ce va intra in contact cu traficul preconizat.

Se poate spune ca betonul stampilat este capabil sa faca fata traficului domestic pietonal si auto si chiar sa fie suficient de dur si pentru trafic pietonal sau auto comercial.

Prezentam in continuare setul de caracteristici generale ale produsului:

 • Proceduri rapide de lucru pentru orice intindere aflata in lucrari.
 • Adaptabil din punct de vedere al duritatii sapei (clasa de beton utilizata).
 • Versatil la proiectarea lucrarii in privinta grosimii sapei in functie de necesitatile topografice.
 • Varietate mare a culorilor si modelelor de amprentare.
 • Rezistenta de lunga durata bazata pe suportul oferit de sapa si tehnologia de inchidere prin sigilare la suprafata.
 • Superior ca duritate in comparatie cu o sapa obisnuita din beton.
 • Rezista la caderea unor corpuri cu masa mare, la frecare sau zgariere.
 • Impenetrabil in contact cu lichide agresive sau substante chimice.
 • Solutii de intretinere ieftine si fara implicarea unui efort consistent.
 • Pentru nevoi ce tin de reparatii exista solutii convenabile si rapide.
 • Mentenanta se rezuma la relacuirea periodica a suprafetei amprentate.
 • Costuri de executie convenabile raportate la fiecare m2 de beton amprentat dat in utilizare.
alee curte beton amprentat imitatie piatra iregulara

Care este pretul pe metru patrat?

Tinand cont de rezultatul primit la terminarea lucrarilor de amprentare a betonului, ati putea crede ca si pretul este ridicat. Important este din ce unghi priviti acest lucru pentru ca in realitate amortizarea lucrarii se va face foarte convenabil gratie raspunsului excelent pe care suprafata in ofera. Fara batai de cap in privinta intretinerii cu materiale si utilaje scumpe si fara reparatii ani la rand.

Costul pentru beton amprentat se bazeaza in primul rand pe suprafata care va intra in prelucare, asadar pentru fiecare m2 de pavaj pretul va tine cont de:

 • Zona in m2 pe care se va pompa sapa din beton si pentru care se va realiza amprentarea si sigilarea suprafetei.
 • Cantitatea de beton necesara este influentata atat de marimea plana a suprafetei, cat si de grosimea ei. In functie de planul de lucru si destinatia utilizarii sapa poate fi mai inalta sau mai subtire.
 • Specificul conditiilor meteo la pomparea betonului. In caz de temperaturi scazute reteta va fi aditivata cu substante speciale pentru a nu se intari prea rapid.
 • Anumite culori pot avea un pret mai mare.

Raportat la cele prezentare apreciem ca media pretului pentru 1 m2 de beton amprentat  predat la cheie este cuprins intre 100 si 200 de lei. Acest pret este flexibil tinandu-se cont de precizarile anterioare.

Etape de executie

Daca in mare ati inteles la ce se refera tehnologia prin care se definitiveaza o zona din beton amprentat, vom detalia in cele ce urmeaza fiecare pas al lucrarii.

Este important sa cunoasteti aceste amanunte pentru a intelege complexitatea lucrarii si motivul pentru care rezultatele sunt atat de apreciate.

Planul de lucru normat, etapa dupa etapa si cu detalii pentru fiecare, le puteti afla in continuare:

 • Verificarea si prepararea terenului pentru sapa din beton – Scopul acestei etape este de a se lucra pe o suprafata plana, fara resturi vegetale sau alte obiecte, la cota stabilita de proiect. In anumite situatii sunt posibil de realizat unele lucrari de nivelare, sau chiar stabilizare a solului, cand se lucreaza in plan inclinat.
 • Construire si/sau montare cofraj – Pentru a se pastra cotele sapei, ca suprafata si inaltime, dar si pentru a pastra unitar elementul de armare, este necesar sa fie pregatit un cofraj. Avantajul este ca acest cofraj poate  urmari cu exactitate linia dorita de beneficiar. Prin urmare poate fi de forma rectangular, rotund, serpuit, zig-zag. Constructorii verifica etanseitatea cofrajului pentru a mentine laptele de beton in interiorul acestuia.
 • Pozitionare folie PVC sau alt material geotextil (recomandat sa fie folosit) – Cand se lucreaza turnari de sapa direct pe sol aceste materiale sunt recomandate. Se pastreaza astfel la distanta de sapa unele infiltrarii ale apei pluviale si laptele de beton va ramane in masa betonului pompat in cofraj.
 • Construire (bare de otel) sau pozitionare armatura (plasa de fier) – Armarea cofrajului se va dimensiona conform cu proiectul. Pentru trafic greu armatura va fi mai groasa si construita din bare de otel. Numai astfel se poate sustine integritatea betonului si implicit efortul aplicat sapei. Grosimea sapei indica grosimea armaturii, astfel ca la sapele subtiri pentru trafic domestic se foloseste plasa din fier.
 • Umplerea cu beton a cofrajului – Oricat de mica sau intinsa este suprafata sapei este util ca umplerea cofrajului cu beton sa se face mecanizat, continuu si intr-o singur etapa. Lucrand cu statia pentru betoane este simplu sa fie bifata aceasta recomandare. Nivelarea la cota se face dupa incetarea pomparii betonului. Cand sapa este groasa ar putea fi nevoie de o etapa scurta de vibrare.
 • Presararea coloranului de intarire si a pigmentului de culoare – Inceperea acestei operatiuni se stabileste cu atentie, adica exact dupa ce betonul proaspat a fost nivelat. Scopul este de a produce o reactie chimica intre betonul turnat si materialele care se presara.
 • Acoperirea suprafetei cu praf impotriva lipirii matritelor – Amprentarea presupune presarea unor matrite pe betonul inca moale. La desprindere lor forma ramasa pe beton trebuie sa fie perfecta. Impotriva lipirii betonului de matrita praful antilipire joaca un rol important.
 • Procedura de amprentare rand cu rand – Amprentarea se pune in lucru pornind de la o latura a zonei, continunad rand cu rand. Pentru zonele ramase fara amprenta se folosesc matrite speciale. Este necesar sa se urmareasca cu atentie ordinea de amprentare care va defini modelul corect.
 • Uscarea suprafetei – Temperatura la momentul amprentarii are impact asupra timpului de uscare. Cel mai des un timp cuprins intre 11 si 12 ore poate fi considerat suficient. Totusi nu trebuie uitat faptul ca betoanele grele au timp de uscare mai lung.
 • Curatare prin spalare cu apa in jet – Se verifica daca betonul este suficient de uscat incat sa fie spalata suprafata fara a sterge sau deteriora modelul amprentat. Se foloseste jet de apa care indeparteaza resturi fine de beton desprins la marginile suprafetei, sau de pe matrite. Este recomandata o masina pe presiune pentru a indeparta bine praful antilipire.
 • Acoperirea zonei cu lac de sigilare si rasina – Daca sapa in profunzime este dura, atunci si suprafata trebuie sa fie la fel de dura. Cu lacul de sigilare se obtine acest lucru si in plus se inchid porii betonului. Rasina ofera intregii suprafete un luciu inconfundabil pentru beton amprentat. Cand si aceste substante se vor fi uscat se uzeaza de inca o spalare de final.
beton amprentat pentru terasa

Gama de culori

Cel mai impresionant aspect al betonului amprentat este legat de culoarea cu care poate fi definit modelul amprentei. Alegerea culorii va tine cont de:

 • Coordonarea culorii imitatiei cu contextul arhitectural.
 • Culoarea care defineste cel mai bine imitatia.
 • Realizarea unui contrast pe anumite zone ale suprafetei cu restul amenajarii.

Consultanta pe acest segment este uneori necesara, prin urmare un arhitect sau chiar un peisagist pot fi de ajutor. Constructorii cu experienta ofera si ei sfaturi in acesta directie, astfel ca paletarul de culori nu va deveni subiect de meditatie indelungata.

Culoarea in sine ascunde inca un element important. Pigmentul de culoare este amestecat cu materiale ce vor oferi duritate si rezistenta in timp. Prin urmare orice culoare contine:

 • Pigment de colorare.
 • Ciment ce intra in reactia cu sapa neintarita.
 • Substanta dedicata pentru intarire.

Inceputurile acestei tehnologii au originea in SUA si s-au depasit deja cincizeci de ani de cand solul poate fi acoperit cu beton amprentat. In timp au fost perfectionate fiecare etapa de lucru, materialele ce intra in proces, modelul imitatiilor, dar si paleta de culori ce include acum variatiuni de nuante pentru crem, maro, rosu, gri, grena, alb, verde, portocaliu, negru, etc.

culori beton amprentat
Culorile sunt pur indicative. Acestea pot diferi in contrast in functie de producator.

Care sunt principalele imitatii?

Arhitectura rezidentiala in mod deosebit, dar si conceptele comerciale si comunitare sunt marcate in prezent de prezenta suprafetelor din beton amprentat.

Calitatile produsului sunt recunoscute si au trecut cu foarte bine peste toate solicitarile si cerintele beneficiarillor. Un desing actual nu poate fi complet fara cai de acces asortate in context si durabile pentru foarte multi ani.

Efectul vizual este remarcabil pentru proprietari, dar si pentru cei care viziteaza locatia. Este in sine o solutie care atrage privirea si arata ca proiectul a beneficiat de o atentie amanuntita in privinta dotarilor.

Utilizati beton amprentat in propria gradina pentru a trasa aleile de acces, sau definiti platoul terasei de langa casa. Folositi un model de amprenta clasic pentru trotuarul din fata sediului firmei.

De aici inainte aria de utilizare este vasta, drept pentru care va incantam cu cele mai solicitate modele de imitatii pentru beton amprentat:

 • Reproducere pavaj belgian sau pavaj parizian.
 • Reproducere piatra neuniforma sau piatra de California.
 • Reproducere piatra clasica de rau.
 • Reproducere granit.
 • Reproducere lespezi mari de piatra.
 • Reproducere placi de gresie sau pavele.
 • Reproducere pavaj antichizat sau piatra englezeasca.
 • Reproducere lemn vechi sau natur.

De ce sa alegem betonul amprentat?

Sa rezolvati problema pavajului folosind beton amprentat este in prezent cea mai frecventa solicitare pe care constructorii o primesc pentru ca veti avea in utilizare:

 • O solutie moderna pentru trafic pietonal sau auto.
 • Un produs care se primeste rapid in utilizare.
 • Un cost convenabil si raportat la suprafata prevazuta de proiect.
 • Cai de acces durabile si cu o estica ce scoate din anonimat orice loc.

Totul porneste de la modalitatea in care veti aborda problema in sensul deciziei in privinta locurilor prin care va trece sapa amprentata.

In rest, profesionistii din doua domenii se vor ocupa sa primiti in scurt timp un pavaj personalizat si durabil.

Statia de betoane livreaza si pompeaza cantitatea de beton adecvata, iar constructorii aplicatori se vor ocupa de amprentarea si sigilarea suprafetei.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.