- Categorii: Acoperis
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Este necesar sa intelegem importanta depistarii si adresarii problemelor legate de acoperis la timp. Chiar si o simpla prindere slabita a unui element din acoperis poate avea efecte devastatoare.
Vom discuta in acest articol despre importanta intretinerii acoperisului, dar si cum ne poate ajuta o echipa specializata in reparatii acoperisuri.
De ce sa apelam de urgenta pentru reparatii acoperisuri?
Pe langa faptul ca acoperisul poate afecta intreaga structura de rezistenta a casei, de cele mai multe ori, podul sau mansarda sunt utilizate fie pentru depozitare, fie chiar pentru locuit.
In aceste conditii, suntem siguri ca va puteti da seama si singuri care ar putea fi efectele problemelor aparute la acoperis.
Pentru a va asigura ca nu va expuneti unor riscuri generate de eventual probleme la structura acoperisului, va sfatuim in primul rand sa efectuati cel putin doua inspectii vizuale anual, atat in interiorul podului sau al mansardei, cat si la exterior.
Acordati atentie chiar si celor mai mici detalii, iar daca aveti suspiciuni, apelati imediat la o echipa de profesionisti pentru a face reparatiile la timp.
Tipuri inspectii la acoperis
Exista mai multe tipuri de acoperisuri si fiecare are propriile particularitati si riscuri. Vom prezenta mai jos o lista cu acestea, pentru a va putea face o idee cu privire la aspectele pe care trebuie sa le aveti in vedere atunci cand efectuati inspectia vizuala.
La interior
In interiorul podului sau al mansardei, va trebui sa inspectati cu atentie elementele de dulgherie acoperis. Asigurati-va ca:
- Nu exista elemente lipsa sau rupte
- Lemnul nu este afectat de daunatori
- Nu exista piese din lemn putrede
- Elementele de fixare sunt bine prinse
- Nu exista gauri sau semne de patrundere a apei
- Penele si popii nu s-au aplecat si nu si-au modificat pozitia
De asemenea, daca exista, verificati si izolatia – vata de sticla, spuma poliuretanica etc. – si asigurati-va ca nu exista urme de mucegai.
Atentie! Inlocuirea pieselor de rezistenta poate afecta structura casei. Daca depistati probleme, apelati la o echipa de reparatii acoperisuri pentru a le adresa si nu incercati sub nicio forma sa le reparati pe cont propriu.
La exterior
Ideal ar fi sa apelati la un montator profesionist pentru a putea inspecta suprafetele de la exterior de aproape. In lipsa acestuia, iata care sunt aspectele pe care sa le urmariti, in functie de materialul cu care ati invelit acoperisul.
Tigla ceramica
Desi rezista foarte bine in timp, sub actiunea loviturilor puternice sau a vantului, aceasta se poate deteriora. Asigurati-va ca:
- Nu exista tigle lipsa.
- Nu exista tigle sparte.
- Nu exista urme de muschi sau licheni.
Tigla din beton
Este asemanatoare din punct de vedere al proprietatilor si al intretinerii cu tigla ceramica.
Tigla metalica
Vantul poate fi cel mai mare inamic al acoperisului din tigla metalica. Pentru a va asigura ca aceasta nu se va desprinde de pe casa, dar si pentru a evita alte neplaceri, aveti in vedere ca:
- Placile de tigla metalica sa fie bine fixate pe acoperis.
- Gaurile suruburilor sa nu permita apei sa se infiltreze.
- Tabla sa nu fie indoita. Deformarile pot afecta structura metalului si pot permite formarea ruginii.
Tabla faltuita
Tabla faltuita este considerata cea mai fiabila optiune pentru invelirea acoperisului. Sistemul unic de prindere ajuta la o instalare rapida si permite foilor de tabla sa se dilate si sa se contracte odata cu fluctuatiile de temperatura.
Desi se considera ca doar timpul o poate distruge, iata ce trebuie sa urmariti pe parcursul inspectiei:
- Sistemul de prindere nu a suferit lovituri.
- Nu exista urme de rugina.
Sindrila bituminoasa
Acoperisul din sindrila bituminoasa este foarte usor de instalat si, din fericire, daca prezinta urme de uzura, un profesionist in reparatii acoperisuri le poate repara relativ rapid si usor.
Iata ce trebuie sa aveti in vedere:
- Nu exista placi de sindrila lipsa sau rupte.
- Nu observati urme de mucegai.
Tabla din cupru
Cuprul este un element extrem de durabil, un acoperis din cupru putand rezista chiar si peste 100 de ani cu mentenanta minima. Cu toate acestea, inspectia trebuie efectuata regulat.
Iata care sunt punctele vulnerabile ale unui acoperis acoperit cu tabla din cupru si caror aspecte trebuie sa le acordati atentie:
- Culoarea continua sa se schimbe. Pentru cupru, acest lucru este un semn bun si inseamna ca materialul se oxideaza si se intareste.
- Prinderea tablei nu este slabita si nu exista riscul sa se desprinda de pe acoperis.
Reparatii sau inlocuire. Ce alegem?
Din nefericire, anumite probleme pur si simplu nu pot fi reparate, iar in aceste cazuri nu putem discuta despre reparatii acoperis si trebuie sa optam pentru inlocuirea completa a acestuia.
Iata 3 factori care sunt luati in considerare pentru a decide intre reparatie sau inlocuire acoperis:
- Varsta acoperisului: Acesta este cel mai important factor. Majoritatea invelisurilor ceramice au o garantie de 35 – 50 de ani, in timp ce garantia pentru cele din metal este de aproximativ 15 ani. Daca acoperisul este stricat, dar o buna parte din el poate fi conservata, se va proceda la reparatia acestuia. Daca in schimb, acesta se apropie de finalul termenului de garantie, montatorul ar putea sugera inlocuirea.
- Calitatea lemnului: Calitatea lemnului si gradul de deteriorare dicteaza in mod direct alegerea intre reparatie si inlocuire. Daca dulgheria este macinata sau afectata de daunatori, pentru a nu pune in pericol sanatatea locuitorilor, se va proceda direct la inlocuire. Daca, totusi, doar anumite elemente sunt afectate de apa – de exemplu – iar structura permite acest lucru, se poate incerca repararea.
- Costuri: Desi poate parea greu de crezut, de foarte multe ori, costurile reparatiilor la acoperis pot depasi costul total al inlocuirii acestuia. Cel mai indicat ar fi ca, inainte sa luati o decizie in sensul acesta, sa discutati cu un montator profesionist despre ambele variante.
Caracteristici privind calitatea
Calitatea unei inlocuiri sau reparatii acoperis se poate reflecta prin urmatoarele:
- Termenul de garantie: Orice operatiune asupra acoperisului dumneavoastra – fie reparatie, fie constructie, fie inlocuire – trebuie sa aiba o perioada minima garantata.
- Calitatea materialelor: Materialele de proasta calitate trebuie evitate cu orice cost, in special in cazul reparatiilor, acolo unde stim ca exista o zona de risc si unde problemele pot reaparea.
Care este pretul unei reparatii?
Pretul pentru reparatia acoperisului este diferit de la o operatiune la alta si este influentat, in general, de termenul de executie al lucrarii. Cu cat problema dumneavoastra poate fi rezolvata mai rapid, cu atat mai putin va va costa manopera.
Daca pentru inlocuire discutam despre costuri aferente demontarii si reconstructiei, in cazul reparatiilor simple, tarifele practicate in general de montatorii profesionisti pot varia intre 3 si 20 de Euro pe metru patrat.
Cu toate acestea, pentru a obtine un pret adaptat nevoilor dumneavoastra, va sfatuim sa permiteti inca de la inceput unui profesionist sa evalueze gradul de dificultate si sa va faca o oferta personalizata.
Care sunt cele mai frecvente probleme?
Problemele care pot aparea la un acoperis sunt extrem de variate, insa astazi vom discuta despre cele mai des intalnite dintre acestea.
- Scurgeri si infiltratii: Chiar si cele mai rezistente invelisuri pot provoca scurgeri si alte probleme casei dumneavoastra. Pentru a evita mucegaiul si a proteja lemnul de putregai, este necesar sa efectuam reparatii acoperis chiar si la depistarea unor celor mai mici gauri.
- Acumulari de apa: Daca nu au fost montate corect, tigla ceramica sau tabla pot permite apei sa se acumuleze pe acoperis. Umezeala respectiva poate patrunde cu usurinta in casa.
- Gauri in acoperis: Gaurile nu doar ca permit apei sa se infiltreze, ci dau posibilitate si gandacilor sau chiar soarecilor si altor daunatori sa patrunda in casa. Din fericire, aceasta problema poate fi foarte usor de reparat pentru un montator profesionist.
- Desprinderea invelisului: Vremea extrema si vantul puternic pot desprinde relativ usor foile de tabla sau tigla de pe acoperis. Bucatile desprinse trebuie sigilate din nou pe astereala, pentru a evita agravarea problemelor.
De ce sa apelati la un profesionist pentru reparatii acoperis?
Daca nu sunt executate corespunzator, anumite reparatii acoperis ar putea chiar agrava problemele depistate in prima instanta. Din acest motiv, este foarte important sa apelati la un profesionist pentru astfel de operatiuni.
Iata cateva dintre avantajele colaborarii cu un montator profesionist:
- Calitate garantata: Indiferent de dificultatea lucrarilor dumneavoastra, montatorul profesionist dispune de cunostintele necesare pentru a va garant calitatea executiei.
- Siguranta: Avand in vedere inaltimea unei cladiri, lucrarile de reparatii acoperisuri pot fi extraordinar de periculoase. Profesionistii dispun de echipamente care le permit sa isi desfasoare activitatea in deplina siguranta.
- Costuri scazute: Un montator profesionist va poate asigura consultanta in achizitionarea materialelor potrivite pentru lucrarea dumneavoastra.
Daca si dumneavoastra aveti o problema cu acoperisul si aveti nevoie de ajutor cu reparatiile, nu ezitati sa apelati la serviciile unui profesionist.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.