- Subiecte: Tamplarie
Distribuie articol:
Atunci cand doresti sa-ti imbunatatesti confortul locuintei, una dintre cele mai eficiente solutii este alegerea potrivita a geamurilor termopan. Ferestrele din tamplarie PVC reduc pierderile de caldura in timpul iernii si pastreaza aerul placut la interior in timpul verii. Acestea asigura stabilitate structurala, izolare fonica, dar si rezistenta impotriva intemperiilor.
Pentru a le prelungi durata de viata, de cele mai multe ori se tine cont de intretinerea si, mai ales, reglarea acestora in functie de sezon.
Schimbarea pozitiei ferestrei PVC pe modul in functie de sezon se mai numeste reglajul vara-iarna si contribuie la microclimatul din interiorul locuintei.
Poti sa iti reglezi geamurile termopan pe cont propriu si este o operatiune destul de usoara. Cu uneltele potrivite si cu ghidajul potrivit, vei fi pregatit.
Insa, cat este de eficient reglajul vara-iarna la termopane? Sa aflam in continuare.
Cand au nevoie geamurile PVC de reglaj
Reglajul de vara-iarna este o operatiune a ferestrelor din tamplarie PVC de calitate care se recomanda celor care si-au montat ferestrele in urma cu 5 ani sau mai mult si doresc sa le prelungeasca durata de viata.
In sezonul cald, reglajul iti permite sa ventilezi interiorul locuintei fara sa deschizi complet ferestrele, mentinand aerul proaspat si evitand incalzirea excesiva. In timpul iernii, procedura asigura etanseitatea ferestrelor, pastrand caldura in casa si asigurand un mediu confortabil pentru tine si familia ta.
3 pasi de urmat inainte sa reglezi ferestrele PVC
Cum spuneam, scopul reglajului este sa mentina gradul de eficienta, confort si siguranta al locuintei tale. De aceea, am trecut in revista toti pasii necesari intretinerii geamurilor termopan pe timp de vara si iarna.
Verifica feroneria
Pe langa fereastra de tamplarie PVC in sine, exista si alte componente care necesita atentia ta. Functionarea optima a unei ferestre se realizeaza datorita unui intreg ansamblu in care tamplaria, profilele si feroneria se imbina armonios, toate respectand aceleasi criterii calitative.
O feronerie rezistenta indeplineste urmatoarele functii ale ferestrei:
- izolarea fonica si termica;
- rezistenta impotriva intemperiilor;
- rezistenta antiefractie.
Feroneria contine accesoriile care pun in functiune sistemul de inchidere si deschidere al geamurilor termopan. Este vorba despre balamale, garnituri, suruburi, sisteme antiefractie si incuietori.
Este foarte important ca toate aceste componente sa fie rezistente la uzura si la socuri mecanice.
Pentru ca feroneria sa se mentina intr-o stare buna, este recomandat sa tii cont de urmatoarele sfaturi:
- Lubrifiaza de cel putin doua ori pe an incuietorile, balamalele si mecanismele ferestrelor.
- Utilizeaza uleiui nerasinoase.
- Verifica periodic elementele ce tin de siguranta (blocatorii ce tin de sistemul antiefractie al ferestrei). In caz contrat, le poti intari, prin insurubare, pe cele care au nevoie.
Verifica garniturile
La fel de importante ca piesele de feronerie sunt si garniturile. Acestea joaca un rol important in asigurarea etanseitatii dintre profilul ferestrei si sticla termopan, prevenind astfel pierderile de caldura si infiltrarea aerului exterior.
De ce este important sa verifici garniturile? Asa cum balamalele metalice se pot degrada din cauza particulelor de praf, garniturile pot face rodaj.
In cazul in care garniturile uzate sunt deteriorate, pot aparea anumite probleme, precum:
- Compromiterea izolarii fonice;
- Favorizarea risipei de energie;
- Patrunderea apei in interior.
Asadar, pentru a te asigura ca accesoriile se afla in conditii bune, iata ce ar trebui sa faci.
Cum reglezi termopanele pentru vara?
Toate geamurile si usile din tamplarie PVC de pe piata au o fasie metalica ce se intinde de jur imprejurul tocurilor. Aceste fasii au cate un mic accesoriu din aluminiu care poarta denumirea de imbus de reglaj.
De regula, imbusul are diferite forme: hexagonal, drept sau oblic.
Pentru a trece termopanele pe regim de vara, tot ceea ce trebuie sa faci este sa iei o surubelnita si sa rotesti imbusul spre stanga.
Acest reglaj de vara este important atat pentru ventilatie cat si pentru a elimina din presiunea asupra cauciucului care izoleaza fereastra.
Daca nu esti sigur ca ai facut ceea ce trebuie, poti face un mic test: pune o foaie de hartie pe toc si inchide geamul. Daca tragi de hartie si aceasta nu se rupe in bucati, ci iese intreaga, inseamna ca ai facut o treaba buna.
Cum reglezi termopanele pentru iarna?
Pentru a trece pe regim de iarna, tot ceea ce trebuie sa faci este sa rotesti imbusul spre dreapta. Cu alte cuvinte, rasuceste cu surubelnita dinspre cauciuc spre partea din interior, pana ce geamul se departeaza foarte putin.
Aceasta operatiune va contribui la inchiderea ermetica a ferestrele PVC.
Toate geamurile din PVC au nevoie de acest reglaj?
Nu, doar cele care au o vechime de peste 5 ani. Rotirea imbusului in mod excesiv sau fortarea componentelor poate deteriora tamplaria si poate compromite izolatia termica si fonica.
Indiferent de reglaje, tine cont ca uzura ferestrei poate duce la deteriorari permanente ale tamplariei PVC. Si odata cu aceasta deteriorare, putem vorbi si despre patrunderea in locuinta ta a curentilor de aer reci.
Alege sa investesti in tamplarie PVC de calitate
Intrucat prezinta o serie de avantaje si caracteristici, termopanele sunt alegerea preferata pentru cei mai multi proprietari.
Din acest motiv, iti recomandam sa investesti in tamplarie PVC de calitate pentru locuinta ta. Alege produse certificate realizate din materiale rezistente. Cauta ferestrele potrivite printre produsele Barrier.
Pentru mai multe detalii despre ferestre din PVC sau despre alegerea elementelor de feronerie potrivite, apeleaza la specialistii pregatiti cu informatiile de care tu ai nevoie.
H3: Curata componentele ferestrei
Tine cont de intretinerea corecta a geamurilor termoizolante, care sunt supuse uzurii normale.
Maniera corecta de curatare a ferestrelor PVC se rezuma la stergerea cu o laveta, inmuiata in apa calda. Pe langa curatare, garniturile, ca si balamalele, au nevoie si ele de lubrifiere, de data aceasta cu un creion de silicon sau cu glicerina.
Daca tamplaria nu a mai fost curatata de multa vreme, poti alege un spray degresant. Dar nu uita sa acorzi atentie ustensilelor de curatare, evita periile de sarma, buretii abrazivi sau spaclul. Alegerea cea mai potrivita ramane laveta moale care curata eficient, fara sa provoace zgarieturi asupra sticlei.
De asemenea, este recomandat sa eviti agentii de curatare pe baza de diluanti sau praf de curatat.
august 17, 2023
Sponsorizat