- Categorii: Incalzire
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Din ce in ce mai multe persoane opteaza pentru sisteme de incalzire alternative in detrimentul celor clasice. Astfel, achizitionarea unei pompe de caldura a ajuns sa fie una dintre cele mai moderne si performante solutii de incalzire a unei locuinte.
Cu toate acestea, pompele de caldura pot fi de mai multe tipuri, alegerea acestora depinzand de diverse considerente. Pentru a va ajuta sa faceti alegerea potrivita, va vom prezenta in cele ce urmeaza aspectele principale pe care trebuie sa le aveti in vedere:
- Cum functioneaza o pompa de caldura;
- De cate tipuri pot fi pompele de caldura;
- La ce sisteme de incalzire pot fi cuplate pompele de caldura.
Ce sunt pompele de caldura?
Pompa de caldura este o tehnologie moderna, capabila de a extrage energia termala din natura (din diverse medii), pentru a o transforma in caldura si a incalzi astfel casa. Dupa cum veti vedea in cele ce urmeaza, exista trei tipuri principale de pompe de caldura. Cu toate acestea, principiul de functionare este asemanator, diferenta fiind reprezentata, in principiu, de sursa din care este extrasa energia.
De asemenea, este demn de mentionat faptul ca anumite pompe sunt dotate cu sisteme ce permit atat incalzirea, cat si racirea casei, dar si alimentarea gospodariei cu apa calda menajera.
Care este principiul de functionare?
Principiul de functionare al unei pompe de caldura este simplu si nu reprezinta o noutate pentru stiinta. In cea mai mare parte, acesta este asemanator cu modul de functionare al unui frigider. Pentru a intelege mai bine insa acest principiu, iata cum functioneaza o pompa de caldura:
Componentele unei pompe de caldura
Pentru a intelege cum functioneaza o astfel de pompa, este necesar sa mentionam, in primul rand, cateva dintre cele mai importante componente ale acesteia. Astfel, iata care sunt elementele componente:
- Captatorii de energie: Consta dintr-o serie de conducte amplasate in exteriorul casei (fie ingropate in sol, amplasate in apa sau chiar externe) prin interiorul carora circula un agent termic (refrigerant). Atentie! Acest principiu se aplica pompelor cu circuite inchise;
- Refrigerantul: Este substanta care absoarbe caldura din mediul sursa. Aceeasi substanta este de obicei folosita si pentru fabricarea frigiderelor, de exemplu;
- Compresorul: Amplasat in interiorul pompei de caldura, compresorul este cel care presurizeaza refrigerantul, astfel incat acesta sa se incinga suficient incat sa incalzeasca casa.
Despre componentele sistemului de incalzire (interior) vom discuta in cele ce urmeaza, la capitolul destinat sistemelor compatibile, care pot fi cuplate la pompele de caldura.
Cum functioneaza o pompa de caldura
Pompele de caldura functioneaza datorita proprietatii refrigerantului, care circula prin captatorii de caldura, modificandu-si starea si temperatura prin compresie. In termeni simpli, iata cum functioneaza pompele de caldura:
- Refrigerantul care circula prin conductele exterioare capteaza o parte din energia termala. Atentie! Avand in vedere temperaturile relativ mici din mediile sursa, aceasta nu ar fi suficienta pentru a incalzi o casa;
- In interiorul compresorului din pompa de caldura, refrigerantul este incins prin compresie. Asa cum spuneam, aceasta este o proprietate fizica a agentului termic, fara de care nu ar fi posibila extragerea energiei geotermale;
- Caldura generata este folosita pentru a incalzi atat agentul termic care circula prin sistemul de incalzire al casei, cat si pentru a genera apa calda menajera.
Clasificare pompe de caldura
Dupa cum spuneam, exista trei tipuri de pompe de caldura, clasificate in functie de mediul din care este extrasa energia. Astfel, identificam intre urmatoarele: pompe aer – apa, pompe apa – apa si pompe sol – apa. Iata ce ar trebui sa cunoasteti despre fiecare tehnologie in parte, astfel incat sa alegeti cea mai eficienta solutie pentru dumneavoastra.
Pompe de caldura aer-apa
Dupa cum sugereaza si numele, pompele de caldura aer – apa folosesc energia solara din aer pentru a incalzi refrigerantul din captatori, pentru ca mai apoi sa o transforme in caldura.
Desi acestea pot functiona chiar si la temperaturi de peste -10 grade Celsius, eficienta lor scade incepand cu 0 grade Celsius. Asadar, daca traiti intr-o zona foarte rece, s-ar putea sa aveti nevoie de sisteme de incalzire complementare.
Cu toate acestea, daca locuiti in zone mai ferite de temperaturi extreme, aceasta ar putea reprezenta cea mai economica solutie dintre pompele de caldura. Parte a acestei afirmatii se datoreaza faptului ca montajul conductelor de captare a energiei nu presupun foraje.
Pompe de caldura apa-apa
Acest tip de pompa foloseste energia din mediile lichide. La randul lor, aceste surse pot fi de doua tipuri: subterane (apa din panza freatica) sau supraterane (rauri, lacuri, etc.).
Extragerea energiei din panza freatica este de preferat, deoarece temperatura apei este constanta pe tot parcursul anului (in jur de 12 – 14 grade Celsius). Cu toate acestea, dezavantajul consta in faptul ca veti fi nevoiti sa forati in adancime, iar montajul se va realiza relativ dificil. Pe de alta parte, daca aveti un lac sau un rau in proximitatea casei, montarea captatorilor se va realiza mult mai usor si cu costuri mai mici.
Atentie! In cazul pompelor de caldura apa – apa cu circuit deschis, apa este extrasa dintr-un put, transportata in pompa de caldura si eliminata intr-un al doilea put.
Pompe de caldura sol-apa
Pompele de caldura sol – apa sunt poate cea mai des intalnita tehnologie din tara noastra. Expertii sustin ca, daca soarele nu ar mai incalzi pamantul, energia inmagazinata in sol ar fi suficienta pentru a incalzi casa timp de doi ani, cu ajutorul unei pompe de caldura. Desigur, acest lucru se refera mai degraba la faptul ca energia geotermala din sol este practic inepuizabila.
In alta ordine de idei, pompele de caldura sol – apa pot fi dispuse fie orizontal, fie vertical. Prima solutie presupune montarea captatorilor pe o suprafata intinsa de pamant, la o adancime mica (2 – 3 metri). A doua solutie, in schimb, presupune forarea si montarea captatorilor in adancime.
In principiu, ambele solutii sunt la fel de eficiente, diferenta facand doar particularitatile proiectului. De exemplu, daca nu dispuneti de suficienta curte, montarea pe orizontala nu este o optiune pentru dumneavoastra.
Sisteme de incalzire compatibile
Sistemele de incalzire compatibile consta practic din componentele care transporta caldura in interiorul casei. Dupa cum am mai mentionat pe parcursul acestui material, pompele de caldura sunt extrem de versatile si pot fi cuplate la o sumedenie de sisteme de incalzire. Cu toate acestea, cele mai des intalnite solutii sunt incalzirea prin pardoseala, dar si clasicele radiatoare.
Atentie! Este demn de mentionat faptul ca, daca planuiti sa inlocuiti vechea centrala termica a casei cu o pompa de caldura, veti putea face acest lucru fara a interveni asupra sistemului de caldura existent.
Incalzire prin pardoseala
Conform specialistilor, cuplarea unei pompe de caldura la un sistem de incalzire prin pardoseala reprezinta solutia ideala. Acest lucru se datoreaza, in special, faptului ca incalzirea prin pardoseala, spre deosebire de calorifere, functioneaza la o temperatura mult mai mica.
De exemplu, daca intr-un calorifer, agentul termic trebuie sa atinga 65 – 70 de grade Celsius, in incalzirea prin pardoseala acesta va avea doar 30 – 35 de grade Celsius (fara a afecta confortul).
Asadar, nu doar ca pompele de caldura sunt economice in sine, dar prin montarea acestora la sistemele de incalzire prin pardoseala, veti reduce suplimentar consumul, chiar si cu 50%.
Radiatoare
Caloriferele raman in continuare cea mai populara solutie de incalzire a casei. In primul rand, costurile pentru achizitia si montajul acestora sunt mult mai mici decat in cazul incalzirii prin pardoseala.
In al doilea rand, in cazul unei eventuale defectiuni, fiind la vedere, se poate interveni mult mai simplu si mai rapid. Iar in al treilea rand, in combinatie cu pompele de caldura, radiatoarele vor consuma chiar si cu pana la 60% mai putin.
Avantaje si dezavantaje pompe de caldura
Montarea unei pompe de caldura ca solutie de incalzire a casei are extrem de multe beneficii, dar nu este lipsita si de aspecte mai putin avantajoase. In acest sens, iata ce ar trebui sa stiti inainte de a investi intr-o pompa de caldura:
Avantaje
- Energie verde: Desi pompa de recirculare a refrigerantului din interiorul pompei de caldura este actionata electric, impactul asupra mediului este redus considerabil. In plus, cuplata la o sursa de energie alternativa (de exemplu, panouri solare), pompa va deveni complet sustenabila. Astfel, putem afirma ca 100% din energia extrasa pentru incalzirea casei este regenerabila;
- Reducerea cheltuielilor: Conform studiilor, pompele de caldura sunt cu pana la 80% mai economice decat centralele termice traditionale. De exemplu, daca incalzirea casei cu o centrala electrica v-ar costa 1000 de lei pe luna in timpul iernii, cu o pompa de caldura ati putea cheltui doar 200 de lei.
- Spoirea confortului: In timp ce o centrala traditionale trebuie inspectata regulat (sau chiar alimentata, in cazul celor pe lemn, carbune sau peleti), pompele de caldura functioneaza fara a necesita interventie din partea dumneavoastra. De asemenea, in cazul pompelor de caldura, producatorii urmaresc reducerea nivelului de zgomot generat, astfel incat acestea ajung sa fie extrem de silentioase.
Dezavantaje
- Investitie mare: Investitia intr-o pompa de caldura poate fi destul de mare. In plus, costurile pentru montaj (in cazul forarilor in adancime, de exemplu) pot fi, de asemenea, destul de ridicat. Desi veti recupera rapid investitia, ar trebui sa va pregatiti pentru un efort financiar initial mai mare.
De ce sa optam pentru o astfel de solutie de incalzire?
Montarea unei pompe de caldura este, cu siguranta, o investitie eficienta, iar singurul dezavantaj se adreseaza usor si chiar pe termen scurt, prin reducerea consumului si, implicit, a cheltuielilor lunare. In acest sens, iata trei dintre cele mai importante motive pentru care ar trebui sa optati pentru achizitionarea unei astfel de pompe:
- Veti proteja intreaga planeta: Pompele de caldura extrag energie 100% regenerabila, iar impactul asupra mediului este minim. Astfel, investind intr-o pompa de caldura veti proteja nu doar confortul locatarilor, cat si intreaga planeta;
- Nu veti depinde de furnizori: Daca centralele traditionale (pe gaz, de exemplu) va leaga de marile retele de distributie a energiei, pompele de caldura va vor permite sa incalziti casa independent de acestia. Mai mult decat atat, cat timp soarele va incalzi planeta, nu veti duce lipsa de energie;
- Veti maximiza eficienta: Pompele de caldura moderne au un coeficient al performantei de peste 5. Acest lucru inseamna ca pentru fiecare unitate de energie consumata, pompa va extrage alte 5 din natura.
Asadar, indiferent daca ati finalizat constructia unei case, ori daca planuiti sa schimbati vechea centrala, va indemnam sa explorati ideea de a achizitiona o pompa de caldura. Aceasta este una dintre cele mai sustenabile tehnologii de extragere a energiei pana in prezent si, cu siguranta, va reprezenta o investitie in viitor.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.