- Categorii: Incalzire
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
In contextul in care umanitatea pune accent pe sursele de energie sustenabile, din ce in ce mai multe persoane opteaza pentru montarea unei pompe de caldura sol-apa ca sursa principala de incalzire a locuintei. Cu toate acestea, cei care exploreaza aceasta solutie se confrunta, asedea, cu o lipsa de informatie. In acest sens, pentru a va veni in ajutor, materialul de astazi va va raspunde celor mai importante intrebari despre pompele de caldura sol-apa:
- Ce reprezinta pompele de caldura sol-apa;
- Cum functioneaza o pompa de caldura sol-apa;
- Care sunt sistemele de incalzire compatibile cu o astfel de pompa.
Ce sunt pompele de caldura sol-apa?
Pompele de caldura sol-apa folosesc energia pamantului pentru a incalzi agentul termic si astfel, intreaga casa. Practic, acestea consta dintr-o serie de conducte ingropate, prin care circula agent termic. In plus, acestea sunt eficiente atat pe timpul iernii, cat si pe timpul verii.
Astfel, iarna, agentul termic va recupera energia solara stocata in sol si o va transporta in casa. Vara, in schimb, acesta va prelua caldura din casa si o va elibera in pamant, pentru a mentine casa racoroasa.
Mai mult decat atat, anumite pompe de caldura sol-apa sunt dotate astfel incat sa ofere apa calda menajera gospodariei.
Care este principiul de functionare?
Dupa cum probabil ca deja v-ati dat seama, principiul de functionare (cel putin la nivel teoretic) al unei pompe de caldura sol-apa este relativ simplu: agentul termic din conducte se incalzeste de la caldura solului, iar astfel intreaga casa poate fi alimentata cu apa calda si caldura. In practica, insa, lucrurile sunt putin mai complicate.
Montarea unor tevi prin pamant si racordarea acestora la calorifere nu va fi suficienta. Asadar, iata cum functioneaza, de fapt, o pompa de caldura sol-apa:
- Agentul termic: Sistemul subteran de conducte este alimentat cu agent termic compus adesea dintr-un amestec de apa si refrigerant. Atentie! Refrigerantul este foarte important in functionarea intregului sistem;
- Captarea energiei: Faptul ca solul are o temperatura constanta si nu foarte mare nu este o noutate pentru nimeni. Astfel, agentul termic preia energia solara din sol, dar nu se incinge suficient pentru a incalzi intreaga casa;
- Incalzirea prin compresie: Prin comprimare, gazele frigorifice se incalzesc mult mai tare. Astfel, in interiorul pompei de caldura sol-apa se afla montat un compresor, care are ca rol incalzirea agentului termic la o temperatura mai mare. Atentie! Fara compresorul din pompa de caldura, recircularea agentului termic intre sol si locuinta ar fi ineficienta si chiar inutila;
- Recircularea: Agentul termic este pompat catre sistemul de incalzire din locuinta si recirculat pentru a mentine o temperatura constanta.
De retinut: Intelegem, asadar, ca pompa de caldura sol-apa are poate cel mai important rol in intreg sistemul de incalzire, datorita compresorului care incinge agentul termic la o temperatura mult mai mare decat cea captata din sol.
In ceea ce priveste eficienta pompelor de caldura, trebuie sa stiti ca acestea se clasifica in mai multe categorii, in functie de performanta. In sensul acesta, trebuie mentionat faptul ca o pompa de caldura nu elimina consumul de energie (deoarece recircularea presupune un consum constant de energie electrica), ci il reduce cu pana la 60%.
Astfel, raportul dintre energia consumata si cea extrasa din sol este cunoscut sub denumirea de COP (coeficient de performanta). In prezent, coeficientul de performanta ar trebui sa fie de peste 4, pentru ca pompa sa fie considerata eficienta.
Sisteme de incalzire compatibile pompelor de caldura
In principiu, pompele de caldura sunt extrem de versatile. Astfel, acestea pot fi cuplate la orice sistem de incalzire din casa si se pot chiar adapta la sistemele deja existente.
In plus, asa cum spuneam anterior, producatorii ofera, de asemenea, pompe de caldura sol-apa care au capacitatea de a oferi apa calda menajera. Acestea fiind spuse, iata principalele sisteme compatibile si recomandate pentru pompele de caldura:
Incalzire prin pardoseala
Incalzirea prin pardoseala este poate cea mai eficienta modalitate de incalzire disponibila in prezent. In primul rand, aceasta distribuie uniform temperatura pe toata suprafata casei. In al doilea rand, aceasta functioneaza la o temperatura mult mai mica.
De aceea, consumul de energie al casei va fi mult mai mic. De asemenea, intrucat caldura este distribuita la nivelul picioarelor, iar toate terminatiile nervoase din corp se termina in talpi, corpul resimte altfel caldura. In acest sens, incalzirea prin pardoseala este, de asemenea, considerata mai sanatoasa pentru locatari.
Radiatoare
Caloriferele raman una dintre cele mai accesibile optiuni de incalzire. Desi acestea ocupa o parte din spatiul util, avantajul este acela ca intreg sistemul va fi la vedere. Astfel, in cazul unor probleme, se poate interveni mult mai rapid pentru efectuarea reparatiilor.
In plus, atat costul cu achizitia, cat si cel cu montajul vor fi mult mai mici decat in cazul incalzirii prin pardoseala. Cu toate acestea, retineti faptul ca, pe termen lung, radiatoarele nu reprezinta o solutie tocmai economica.
Sfat util: Daca investiti intr-o casa pasiva, va recomandam sa optati pentru combinatia dintre o pompa de caldura sol-apa si un sistem de incalzire prin pardoseala. Astfel, consumul de energie va fi tinut la un minim posibil.
Clasificare in functie de montarea colectorilor
Colectorii sunt practic conductele din sol, prin care agentul termic circula pentru a „recupera” energia solara captata de sol. In functie de montarea acestora, identificam doua tipuri de pompe de caldura sol-apa: cu colectori orizontali sau cu colectori verticali.
Colectori montati orizontal
Montarea orizontala este poate cea mai des intalnita metoda de captare a energiei. Astfel, conductele sunt ingropate la 2 – 3 metri sub nivelul solului si se intind pe o suprafata destul de larga. Asadar, acestea sunt recomandate pentru persoanele care dispun de o curte mai mare. In linii generale, pentru a incalzi o casa de 100 – 150 mp, colectorii ar trebui sa se intinda pe aproximativ 300 mp de teren. Caracteristicile generale ale acestui sistem sunt:
- In general, dispunerea colectorilor pe orizontala este mai accesibila din punct de vedere al costurilor;
- Pot fi accesate mai rapid, astfel ca sunt considerate mai usor de intretinut.
Colectori montati vertical (foraje)
Montarea colectorilor pe verticala presupune forarea in adancime, acolo unde solul atinge temperaturi mai mari. Cu toate acestea, desi nu ocupa spatiu pe verticala in curte, pentru a fi performante, forajele trebuie realizate la adancimi foarte mari (minim 100 m).
Astfel, costurile pentru a monta o pompa de caldura sol-apa sunt mult mai mari decat in cazul sistemului orizontal. Caracteristicile generale ale acestui sistem sunt:
- Pentru ca agentul termic capteaza mai multa energie din sol, pompa va consuma mai putina energie pentru incingerea prin compresie;
- Pot fi montate chiar si pe proprietatile cu curti restranse.
Avantaje si dezavantaje pompe de caldura
Montarea unei pompe de caldura sol-apa, asa cum ati vazut, este o solutie sustenabila, mult mai avantajoasa comparativ cu alte solutii de incalzire. Desigur, acest lucru nu inseamna ca pompele de caldura nu sunt lipsite de dezavantaje. Iata, asadar, doar cateva dintre aspectele pe care ar trebui sa le cunoasteti inainte de a achizitiona o astfel de pompa de caldura:
Avantaje:
- Energie regenerabila: Spre deosebire de combustibilii solizi (lemn, carbuni, peleti) ori de cei fosili (gaz), pompele de caldura utilizeaza in cea mai mare proportie energie solara, care este regenerabila. Astfel, impactul asupra mediului este redus considerabil. Mai mult decat atat, cuplate la un sistem de energie alternativa (solara, eoliana, etc.), pompele de caldura devin o solutie de incalzire 100% verde;
- Maximizarea eficientei: Pompele de caldura moderne au un coeficient de performanta de peste 5. Acest lucru inseamna ca, pentru fiecare unitate de energie consumata, pompa va suplini 5 unitati de energie regenerabila, extrasa din sol. Astfel, pompele de caldura sol-apa reduc consumul de energie din gospodarie cu pana la 60%;
- Solutie personalizata: Pompele de caldura pot fi adaptate oricarui tip de proprietate (casa, curte, spatiu, etc.) si, poate cel mai importat, oricarui tip de climat. De exemplu, in timp ce energia eoliana functioneaza doar in anumite zone, cea geotermala este prezenta peste tot.
Dezavantaje:
- Investitie initiala: O pompa de caldura sol-apa este mai scumpa decat o centrala traditionala. Cu toate acestea, investitia se va recupera inca din primii ani de utilizare, prin economia de energie;
- Montaj complex: Doar firmele specializate pot monta o astfel de pompa, garantand totodata calitatea. Un astfel de proiect nu se poate realiza, asadar, in regie proprie. Acest lucru presupune o investitie initiala mai mare.
De ce sa optam pentru o astfel de solutie de incalzire?
Am identificat pe parcursul acestui material o multime de beneficii asociate unei pompe de caldura sol-apa. Iata, deci, de ce ar trebui sa optati pentru o astfel de solutie de incalzire:
- Veti reduce consumul de energie din gospodarie cu 25 – 60%;
- Veti reduce emisiile de carbon si veti utiliza o sursa de energie regenerabila;
- Veti putea folosi sistemul atat iarna, cat si vara, pentru a raci locuinta;
- Veti incalzi casa in mod independent de marii furnizori de carburanti.
Asadar, pompa de caldura sol-apa este una dintre cele mai eficiente investitii in viitorul proprietatii. Cu toate acestea, inainte de a opta pentru o astfel de solutie, consultati intotdeauna opinia unui specialist. De asemenea, asigurati-va ca montajul este efectuat de profesionisti. Doar astfel veti avea garantia unui sistem de incalzire de calitate.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.