- Categorii: Incalzire
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Tehnologia sistemelor de incalzire evolueaza constant. Astfel, pompele de caldura reprezinta una dintre cele mai moderne solutii. Aceste pompe sunt, totusi, impartite in mai multe categorii. Unele dintre acestea extrag energia din sol sau din apa, in timp ce altele o extrag chiar din aer. In cele ce urmeaza, vom discuta despre tot ce trebuie sa stiti despre alegerea unei pompe de caldura aer apa:
- Cum functioneaza o pompa de caldura aer apa;
- Care sunt sistemele de incalzire compatibile;
- De ce ar trebui sa optati pentru o pompa de caldura.
Ce sunt pompele de caldura aer-apa?
Pompele de caldura sunt sisteme termice capabile de a extrage energia (sub forma de caldura) dintr-un mediu sursa, pentru a o transporta catre un alt mediu (casa, cladire de birouri, hala, etc.). In cazul specific al unei pompe de caldura aer apa, energia respectiva este extrasa din aer, cu ajutorul unui fluid refrigerant, care circula prin conductele de captare.
Care este principiul de functionare?
Asa cum spuneam, principiul de functionare al unei pompe de calduri aer apa este foarte simplu: caldura din aer este captata de un refrigerant, iar prin compresie, temperatura acestuia creste suficient incat sa poata incalzi o gospodarie. In practica, acest lucru este posibil, deoarece pompa de caldura aer apa consta din doua parti distincte: modulul interior si modulul exterior. Astfel, pasii detaliati prin care energia aerului este captata si transportata in casa sunt:
- Modulul exterior consta dintr-un circuit inchis, in interiorul caruia este recirculat un agent frigorific;
- In timpul recircularii, refrigeratul este expus la diferite presiuni si temperaturi, preluand astfel o mare parte din energia exterioara;
- Odata ajuns in interiorul pompei de caldura, refrigerantul trece printr-un compresor, iar astfel temperatura acestuia creste considerabil;
- Gazul fierbinte astfel format incalzeste agentul termic care circula prin modulul interior, catre calorifere;
- In final, dupa ce a transferat caldura catre agentul termic interior, refrigerantul ia din nou forma lichida si trece printr-un nou ciclu de incalzire.
De notat faptul ca acest proces necesita un anumit consum de energie electrica, pentru recircularea agentului termic din casa, dar si a refrigerantului care extrage energia termala din aer. Cu toate acestea, consumul este mult mai mic decat in cazul altor sisteme de incalzire. Drept exemplu, o pompa de caldura este cu pana la 60% mai economica decat o centrala termica traditionala.
Sisteme de incalzire compatibile
Modulul intern al unei pompe de caldura aer apa consta, practic, din toate elementele care incalzesc si mentin temperatura din cladire. Desi pompele de caldura sunt extrem de versatile, doua dintre sistemele traditionale sunt cele mai des intalnite: radiatoarele si incalzirea prin pardoseala.
Incalzire prin pardoseala
Incalzirea prin pardoseala este varianta cea mai economica, atunci cand este cuplata la o pompa de caldura. Aceasta dintai functioneaza la o temperatura mult mai mica, comparativ cu caloriferele, oferind, insa, acelasi nivel de confort.
Astfel, suplimentar fata de economia de energie pe care o ofera pompa de caldura aer apa in sine, incalzirea prin pardoseala va reduce considerabil consumul. In plus, incalzirea prin pardoseala este recunoscuta de expertii in sanatate pentru modul de distributie uniforma a caldurii. Asadar, nu doar ca este economica si confortabila, dar incalzirea prin pardoseala poate avea efecte benefice asupra organismului.
Cu toate acestea, aveti in vedere faptul ca incalzirea prin pardoseala poate insemna un cost mai mare in faza de implementare a proiectului. De asemenea, accesul la conducte este relativ dificil. Astfel, pentru a remedia o eventuala defectiune, se poate cere chiar indepartarea intregii podele.
Radiatoare
Caloriferele sunt si vor ramane, probabil, pentru mult timp una dintre cele mai practice solutii. In primul rand, costul pentru achizitia si montajul radiatoarelor este mult mai mic decat cel al incalzirii prin pardoseala. In al doilea rand, in cazul in care depistati scurgeri, fiind la vedere, acestea vor fi mult mai usor de reparat.
Tineti, insa, cont de faptul ca, pe termen lung, caloriferele consuma mai multa energie. In general, comparativ cu incalzirea prin pardoseala, acestea cresc costurile lunare cu aproximativ 50%. De asemenea, acestea incalzesc casa prin convectie.
Acest lucru inseamna ca aerul din jurul caloriferului se incinge, iar pe masura ce temperatura sa creste, acesta urca spre tavan. La racire, aerul coboara din nou catre pardoseala pentru a fi reincalzit. Acest ciclu poate diminua nivelul confortului din incapere. In plus, caldura nu va fi distribuita uniform, ci mai degraba in jurul radiatoarelor.
Pentru a obtine o casa cat mai sustenabila cu putinta, expertii recomanda combinatia dintre pompele de caldura si incalzirea prin pardoseala. Totusi, daca acest lucru nu este posibil, puteti opta fara probleme si pentru radiatoare. De asemenea, merita mentionat faptul ca pompele de caldura pot fi adaptate cu succes sistemelor de incalzire deja existente.
Care sunt avantajele si dezavantajele?
Dupa cum ati observat, cu siguranta, achizitia unei pompe de caldura aer apa reprezinta o solutie extrem de eficienta. Totusi, pentru ca solutia perfecta nu a fost descoperita inca, acestea nu sunt lipsite de dezavantaje. Asadar, in cele ce urmeaza, consideram ca este corect sa cunoasteti atat avantajele, cat si partile mai putin benefice ale pompelor de caldura aer apa.
Avantaje
- Pentru ca extrag caldura solara chiar din aer, pompele de caldura pot fi utilizate pe tot parcursul anului, chiar si atunci cand temperatura exterioara nu este pozitiva;
- Anumite pompe de caldura au capacitatea de a functiona atat pentru incalzirea, cat si pentru racirea casei, inlocuind deopotriva centrala termica, dar si aparatele de aer conditionat;
- Energia extrasa din aer este 100% regenerabila si nu afecteaza mediul inconjurator, astfel ca pompele de caldura sunt printre cele mai sustenabile solutii termice disponibile pe piata;
- Contrar asteptarilor, pompele de caldura pot fi chiar mai accesibile decat alte tipuri de centrale termice traditionale;
- Spre deosebire de centralele pe combustibil solid (lemn, carbuni, peleti), care necesita alimentare periodica, pompele de caldura pot functiona automat;
- Totodata, acestea sunt mult mai usor de intretinut si nu presupun interventii pentru mentenanta la scurte perioade de timp;
- In timp ce centralele pe combustibil fosil (gaz) emit foarte mult dioxid de carbon, folosind o pompa de caldura, impactul asupra mediului este redus la minim;
- Pompele de caldura au o durata de viata garantata mult peste alte tehnologii de incalzire traditionale;
- Nu doar ca ofera caldura, dar acestea pot alimenta, de asemenea, cladirea cu apa calda menajera.
Dezavantaje
- Intrucat functioneaza cu un anumit consum de curent electric, nu sunteti 100% independent de marile retele de distributie – totusi, acest aspect se adreseaza usor, prin montarea unei surse de energie alternativa (eoliana, panouri solare, etc.);
- Spre deosebire de o centrala clasica, mai putin performanta, costul pentru achizitia unei pompe de caldura poate fi mai mare – desigur, pe termen lung, investitia se va amortiza indubitabil;
- La temperaturi mai mici de -10 grade Celsius, eficienta acestora poate fi afectata – prin comparatie, pompele apa – apa functioneaza indiferent de temperatura exterioara, deoarece apa din subteran are o temperatura constanta de 12 – 14 pe tot parcursul anului.
De ce sa optam pentru o astfel de solutie de incalzire?
Putinele dezavantaje ale unei pompe de caldura aer apa conduc la ideea ca aceasta nu este tehnologia perfecta, dar, cu siguranta, reprezinta solutia ideala pentru cei care isi doresc sa investeasca intr-o casa pasiva si sustenabila. Asadar, pentru a insuma toate datele prezentate in materialul de astazi, iata de ce ar trebui sa achizitionati o pompa de caldura aer apa:
- Pot reduce consumul fara a afecta confortul: Daca centralele pe lemn consuma mai putin decat cele pe curent, acestea dintai presupun mai multa munca (alimentare, golire, etc.). Pompele de caldura, in schimb, pot consuma chiar cu pana la 75% mai putin decat cele pe curent electric, fara a va afecta comoditatea. Pur si simplu va veti bucura de acelasi nivel de confort, dar cu mai putine cheltuieli.
- Functioneaza in orice climat, dar sunt ideale in Romania: Pompele de caldura aer apa pot fi adaptate oricarui climat. Mai mult, clima din Romania este ideala pentru o astfel de solutie. Asa cum spuneam, acestea pot functiona perfect chiar si la temperaturi mai mici de 0 grade Celsius. Astfel, nu ar trebui sa resimtiti diminuarea confortului nici chiar in timpul iernii.
- Sunt o investitie de viitor: In primul rand, pompele de caldura sunt o investitie pentru viitor in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca nu afecteaza mediul inconjurator. In contextul in care planeta se sufoca din cauza poluarii, pompele de caldura aer apa pot reprezenta schimbarea de care avem nevoie. In al doilea rand, acestea reprezinta o investitie de care se vor bucura mai multe generatii. Conform studiilor, cele mai multe pompe de caldura au o durata de viata care poate depasi usor 20 de ani.
Asadar, daca ati terminat o casa si va ganditi la tehnologia de incalzire, ori pur si simplu daca planuiti sa schimbati vechea centrala cu una noua, mai performanta, pompele de caldura sunt una dintre solutiile pe care ar trebui sa le aveti in vedere. De asemenea, discutati cu un expert si identificati daca pompa de caldura aer apa este intr-adevar eficienta pentru dumneavoastra. Speram ca am raspuns mai tuturor intrebarilor pe care le-ati avut la inceputul articolului si va dorim succes in noul proiect!
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.