Plasa fibra de sticla

Plasa fibra de sticla

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Plasa fibra de sticla face parte din categoria tapeturilor. Aceasta este ideala pentru lucrarile de renovare si este alcatuita din materiale naturale de origine minerala. De asemenea, este foarte solida, iar aplicarea destul de usoara. In acest articol ii vom urmari caracteristicile, avantajele si dezavantajele si, mai ales, pretul montarii acesteia, cu scopul de a estima cat mai corect cu putina tariful lucrarii.

Prezentare generala plasa din fibra de sticla

Plasa din plasa fibra de sticla este una dintre cele mai moderne, rezistente si performante solutii de finisare a peretilor. Aceasta este produsa din fibre de sticla de diferite grosimi si densitati, tesute cu atentie pentru a obtine o forma stabila.

Dupa cum veti descoperi in continuare, plasa din fibra de sticla este extrem de benefica atat in proiectele de renovare, cat si in cele de finisare, si se poate monta atat la interior, cat si la exterior, fiind utila pentru rigidizarea tencuielilor.

Mai mult decat atat, este demn de mentionat faptul ca aceasta plasa este, de asemenea, una dintre cele mai ecologice solutii disponibile pe piata. Fibra de sticla nu contine substante nocive (precum  tapetul din vinil), ci doar componente prietenoase cu mediul – argila, calcar, nisip de cuart, etc. Astfel, se poate afirma faptul ca acest tip de plasa reprezinta o metoda sustenabila de finisare. 

Plasa fibra sticla

Avantaje si dezavantaje plasa fibra de sticla

Foarte multi proprietari aleg sa foloseasca fibra de sticla datorita caracteristicilor sale pozitive, extrem de avantajoase pentru orice investitor. Totusi, aceasta nu este ferita de dezavantaje, pe care consideram ca ar trebui sa le aveti in vedere inca dinainte de a demara lucrarile. 

Avantaje

Plasa fibra de sticla are multe avantaje si este utila, in special, in timpul lucrarilor de renovare, pentru camuflarea micilor defecte si iregularitati ale peretilor si tavanelor. Spre deosebire de finisajele traditionale, aceasta se aplica extrem de usor pe perete si va oferi acestuia culoare, dar si textura, astfel incat imperfectiunile vor deveni extrem de dificil de observat. 

De asemenea, fibra de sticla nu este afectata de mucegai si se poate aplica, fara probleme, in orice incapere, indiferent de umiditate (se poate monta chiar si in bai si bucatarii). Este un material foarte rezistent, cu o lunga durata de viata.

In plus, fiind constituita din materiale naturale, aceasta permite suportului pe care este aplicata sa respire, limitand astfel problemele legate de umiditate. In plus, este o solutie extrem de versatila si o puteti aplica atat pe pereti, cat si pe tavan. 

Plasa fibra de sticla este extrem de usor de intretinut. In cazul in care se pateaza, aceasta se poate curata cu apa (in care puteti adauga si sapun), fara a fi nevoie de detergenti puternici. In plus, tapetul din fibre de sticla este un material clasificat cu indicele M0, ceea ce inseamna ca fibra de sticla nu este inflamabila, garantandu-se, astfel, siguranta, locuinta fiind, astfel, protejata impotriva riscurilor de incendii domestice.

Dezavantaje

In ceea ce priveste aspectele mai putin benefice ale plasei din fibra de sticla, desi acestea sunt eclipsate de multimea de avantaje, consideram necesara trecerea acestora in revista. Iata, deci, care sunt principalele dezavantaje ale acesteia:

  • Lavabilitatea fibrei de sticla poate fi influentata de tipul vopselei aplicata peste acesta;
  • La aplicarea incorecta a adezivului sau vopselei, plasa se poate dezlipi de pe perete;
  • Odata montata, plasa din fibra de sticla este foarte greu de indepartat de pe pereti;
  • Interventiile asupra zidariei (reparatiei) presupun indepartarea plasei din fibra de sticla, care poate genera costuri suplimentare.

Etape montare plasa fibra de sticla

Cum se pune fibra de sticla pe tavan si pereti? Din moment ce tehnica de aplicare este una destul de accesibila, in continuare va vom prezenta, etapa cu etapa, cum puteti face acest lucru in regim personal.

Cu toate acestea, daca nu dispuneti de experienta necesara, pentru a garanta reusita proiectului, se recomanda contractarea unei echipe de profesionisti. 

1. Realizarea masuratorilor

Incepeti prin a masura cu atentie suprafetele pe care urmeaza sa le acoperiti. Acest pas este vital atat pentru schitarea proiectului, cat si pentru stabilirea necesarului de materiale. De asemenea, in ceea ce priveste marcajele, pentru a va usura munca, aveti in vedere latimea sulurilor de tapet. Acestea fiind spuse, trasati reperele pe perete astfel: 

  • Cu ajutorul unui metru, marcati latimea fasiei pornind din josul peretelui pana sus;
  • Coborati un fir cu plumb si marcati micile repere regulate de pe toata suprafata peretelui;
  • Masurati apoi inaltimea peretelui, lucru care va servi la decuparea bucatilor la dimensiunile corecte.

2. Pregatirea materialelor

Daca ati stabilit dimensiunile suprafetelor suport, veti putea calcula necesarul de materiale. Aveti in vedere decupajele (colturi, usi, ferestre, prize, etc.). O regula general valabila este ca atunci cand achizitionati materialele, sa optati pentru un surplus de aproximativ 10 – 15%, care ar trebui sa acopere pierderile.

Pentru un proiect complet (care presupune si eventuale reparatii), veti avea nevoie de urmatoarele materiale:

  • Adeziv (recomandat de producatorul plasei);
  • Plasa din fibra de sticla;
  • Profile pentru colturi;
  • Ipsos sau chit acrilic pentru reparatii.

3. Pregatirea instrumentelor

In principiu, montarea plasei din fibra de sticla este posibila cu un minim de ustensile. Totusi, pentru a va usura munca, pentru a eficientiza timpul si pentru a asigura integritatea proiectului pe termen lung, se recomanda utilizarea urmatoarelor instrumente:

  • Galeata sau recipient pentru amestecarea adezivului;
  • Gletiera mare pentru intinderea adezivului;
  • Gletiera pieptene mare pentru realizarea striatiilor.

4. Pregatirea peretelui

Inainte de a incepe sa puneti plasa, este obligatoriu sa pregatiti peretele pe care va fi lipit. Pe scurt, peretele trebuie sa fie curat, uscat si neted. Daca constatati ca nu este curat, puteti sa il stergeti de praf sau sa il spalati.

De asemenea, va recomandam sa astupati toate fisurile si gaurile importante pe care le veti observa, utilizand tencuiala. La final, peretele trebuie sa fie uscat in totalitate. Daca observati vreo urma de umiditate, trebuie sa acordati timp pentru rezolvarea acestei probleme inainte de aplicarea plasei din fibra.

5. Pregatirea adezivului

Amestecati adezivul pentru a deveni omogen, urmarind proportiile sugerate de fabricant.

6. Aplicarea plasei fibra de sticla

Incepeti prin a aplica adeziv pe zona coltului cu o gletiera dintata, dupa care adaugati profilul de colt. Treceti la aplicarea adezivului pe toata suprafata peretelui folosindu-va tot de o gletiera dintata, dupa care montati prima fasie de plasa pe adeziv. Niciodata invers! Folositi-va de o mistrie canelata pentru aplicarea plasei in adeziv. Uniformizati si egalizati adezivul.

Continuati astfel cu punerea celorlalte fasii. Dupa ce observati ca adezivul cu care s-a inglobat plasa s-a uscat, continuati cu aplicarea celui de-al doilea strat de adeziv, finisand lucrarea.

Veti putea zugravi apoi peretii acoperiti cu plasa fibra de sticla cu doua straturi de vopsea. 

De ce sa alegem plasa fibra de sticla?

Dupa cum ati identificat pe parcursul acestui material, plasa fibra de sticla are extrem de multe beneficii. Iata doar cateva motive, pentru care ar trebui sa integrati aceasta solutie in propriul proiect:

  • Creste rezistenta mecanica: Plasa din fibra de sticla este elastica si va creste rezistenta peretilor la tractiune. Astfel, indiferent de miscarile casei, peretii finisati cu plasa din fibra de sticla nu ar trebui sa prezinte fisuri sau crapaturi pentru foarte mult timp;
  • Sporeste duritatea peretilor: Montata atat la interior, cat si la exterior, plasa din vata de sticla va intari structura peretelui, iar acesta va rezista la impacturi relativ puternice;
  • Se aplica rapid: Spre deosebire de metodele traditionale de finisare, plasa din fibra de sticla se aplica mult mai rapid si reduce considerabil termenul de predare al lucrarilor;
  • Reduce consumul de materiale: Plasa din fibra de sticla poate reduce cu pana la 30% consumul de glet utilizat pentru finisarea peretilor. 

Tarif plasa fibra de sticla

Desi, in general, plasa fibra de sticla este alba, aceasta se gaseste astazi in diferite culori si diferite modele. Este solutia perfecta pentru cei ce doresc sa ofere o nota decorativa incaperii.

Este o solutie ideala pentru a reface de la zero un tavan aflat intr-o stare deplorabila. Totusi, aplicarea acesteia va trebui sa fie facuta de catre o persoana calificata, pentru a se lucra in cele mai bune conditii.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.