Incalzire baie

incalzire baie

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Alegerea sistemului de incalzire baie poate fi destul de dificila. Pe langa confortul propriu-zis (respectiv temperatura din incapere), solutia de incalzire trebuie sa reziste, de asemenea, umezelii si chiar sa ajute la reducerea acesteia. Pentru a va ajuta sa faceti alegerile potrivite, in materialul prezent gasiti informatii complete cu privire la incalzirea bailor:

 • Principalele sisteme de incalzire pentru baie;
 • Factorii in functie de care trebuie sa alegeti sistemul potrivit;
 • Avantajele si dezavantajele fiecarui sistem de incalzire.

Cum incalzim baia in mod corect? 

Sistemul potrivit de incalzire baie trebuie sa joace un rol dublu: pe de-o parte, acesta trebuie sa deserveasca scopului principal, acela de a incalzi incaperea, iar pe de cealalta parte, trebuie sa ajute la reducerea nivelului de umezeala. Cel de-al doilea rol este important deoarece umezeala reprezinta principalul motiv pentru care conductele de apa ingheata si se deterioreaza in timpul iernii.

Cu toate acestea, in prezent, producatorii propun o gama foarte variata de solutii de incalzire, fapt care poate face ca alegerea tehnologiei sa fie destul de dificila. Mai mult decat atat, pe langa tehnologia propriu-zisa, chiar si pozitionarea elementelor in incapere poate influenta eficienta acestora. 

metode de incalzire baie

Solutii de incalzire baie

Pentru a putea face alegerea potrivita si in cunostinta de cauza, consideram necesar sa va prezentam, in primul rand, principalele solutii de incalzire baie. In acest sens, expertii recomanda urmatoarele cinci sisteme: 

 • Incalzirea prin pardoseala;
 • Incalzirea clasica, prin calorifere;
 • Radiatoarele speciale de baie, portprosop;
 • Panourile radiante;
 • Aerotermele electrice.

Incalzire prin pardoseala

Dintre toate solutiile de incalzire disponibile pe piata in acest moment, cea prin pardoseala este cu siguranta una dintre cele mai eficiente. Instalarea unui sistem de incalzire prin pardoseala in baie va ofera atat maximul de confort, cat si reducerea consumului cu pana la 60%, dar si maximizarea spatiului util din incapere, prin faptul ca nu prezinta elemente exterioare.

Mai mult decat atat, gresia de pe podea va functiona precum o soba, inmagazinand si radiind caldura pentru mai mult timp. Astfel, temperatura se va resimti uniform in orice punct al camerei, iar instalatia va consuma mai putina energie.

Un alt avantaj particular al sistemelor de incalzire prin pardoseala pentru bai este acela ca vor usca foarte rapid podeaua uda. Cu toate acestea, aveti in vedere faptul ca aceasta tehnologie este mai greu de instalat, iar investitia poate fi mult mai costisitoare decat in cazul celorlalte sisteme de incalzire.

incalzire in baie prin pardoseala

Incalzire prin calorifere

Caloriferele reprezinta indubitabil cea mai populara solutie de incalzire baie. Acestea sunt mult mai accesibile, iar montajul se realizeaza usor, astfel incat investitia initiala poate fi redusa chiar si cu 50%, comparativ cu incalzirea prin pardoseala.

De asemenea, intrucat atat radiatoarele, cat si conductele prin care circula agentul termic sunt montate la exterior, mentenanta si reparatiile se realizeaza foarte usor. Totusi, desi pe termen scurt veti cheltui mai putini bani, pe termen lung caloriferele nu sunt considerate a fi o solutie economica. Acestea functioneaza la o temperatura mai mare decat incalzirea prin pardoseala, astfel ca si consumul este mai mare. In acest sens, asteptati-va la cheltuieli recurente mai mari pentru incalzirea baii.  

Radiator portprosop

Principiul de functionare al radiatoarelor portprosop este acelasi cu cel al caloriferelor clasice. Exceptie, insa, face scopul acestora. Asadar, radiatoarele portprosop sunt concepute astfel incat sa faciliteze suportul si implicit uscarea prosoapelor. In plus, pentru ca sunt mai mari decat calorifere clasice, radiatoarele portprosop pot incalzi baia mult mai uniform. Astfel, aceasta optiune este atat eficienta, cat si foarte practica. 

incalzire prin port prosop

Panouri radiante

Panourile radiante se numara printre cele mai moderne solutii de incalzire. Principiul de functionare al acestora presupune incalzirea obiectelor catre care sunt indreptate, cu ajutorul radiatiilor infrarosii. De exemplu, indreptat catre pardoseala, panoul va incalzi podeaua, actionand asemanator incalzirii prin pardoseala.

In plus, acestea sunt dotate cu senzori in vederea eficientizarii consumului. Astfel, desi panourile radiante functioneaza pe baza de electricitate, consumul acestora este mult mai mic decat in cazul unui radiator electric pe ulei. 

Aeroterma electrica

Aerotermele sunt practic resouri care incalzesc aerul, distribuindu-l mai apoi in incapere cu ajutorul unor ventilatoare interne. In prezent, producatorii ofera solutii smart, usor de programat, astfel incat sa eficientizeze consumul de curent. Aveti, totusi, in vedere faptul faptul ca, dintre toate variantele prezentate anterior, aceasta presupune costuri mai mari cu energia. 

Avantajele si dezavantajele sistemelor de incalzire baie

Am identificat mai sus principalele solutii de incalzire baie, iar acum este timpul sa discutam despre avantajele si dezavantajele acestora. Iata, deci, ce ar trebui sa aveti in vedere atunci cand alegeti sistemul de incalzire:


Incalzirea prin pardosealaIncalzirea prin calorifere
ConfortPRO: Incalzeste uniform toata suprafata baii, atat pe plan orizontal, cat si pe plan vertical (de jos in sus). CON: Incalzesc prin convectie, respectiv: aerul cald urca spre plafonul baii, iar cel rece coboara. 
ConsumPRO: Functioneaza la o temperatura de aproximativ 25 de grade Celsius, iar astfel, consumul este redus cu pana la 60%. CON: Functioneaza la o temperatura de peste 45 de grade Celsius, consumand implicit mai multa energie. 
MentenantaCON: Deoarece elementele sunt inglobate in pardoseala, interventia se realizeaza relativ dificil. PRO: Sunt usor de intretinut, iar eventualele probleme pot fi depistate timpuriu. 
InvestitieCON: Atat costurile cu achizitia, cat si cele cu manopera, sunt mai mari decat in cazul altor sisteme de incalzire. PRO: Deoarece majoritatea firmelor sunt specializate in montajul radiatoarelor, acestea sunt mult mai accesibile decat solutiile moderne de incalzire. 

De ce este baia o incapere speciala?

Pentru a putea achizitiona solutia de incalzire baie potrivita, ar trebui, de asemenea, sa intelegeti faptul ca baia in sine nu se aseamana cu restul incaperilor din casa. Iata, deci, de ce este baia o incapere speciala:

 • Umezeala: In primul rand, toate componentele sistemului de incalzire din baie vor fi supuse aburilor si umezelii. Asa cum spuneam anterior, una dintre principalele cauze ale deteriorarii sistemelor termice in baie este reprezentata de inghetarea conductelor in timpul iernii;
 • Utilizare: Temperatura in baie ar trebui sa fie usor de controlat, pentru a eficientiza consumul. Astfel, sistemele de incalzire prevazute cu termostat sunt cele mai recomandate pentru bai; 
 • Sanatate: Mentinerea unei temperaturi constante in baie este vitala pentru sanatate in anotimpurile geroase. Expunerea organismului la schimbari bruste de temperatura poate cauza reale probleme de sanatate. 
solutii de incalzire in baie

Ce solutie de incalzire baie sa aleg?

Conform specialistilor, cel mai bun sistem de incalzire baie este acela potrivit proprilor nevoi. Pe scurt, nu exista neaparat o solutie ideala aplicabila tuturor, ci mai degraba solutii mai mult sau mai putin recomandate.

In cazul bailor, cel mai indicat sistem este incalzirea prin pardoseala. Asa cum ati vazut, desi este un pic mai costisitoare, aceasta poate atrage mult mai multe beneficii pe termen lung. De asemenea, daca din varii motive nu puteti monta un astfel de sistem, puteti alege oricare dintre sistemele mentionate mai sus.

In plus, pentru a va asigura ca ati facut alegerea corecta, va recomandam sa apelati la serviciile specialistilor. Dupa ce vor identifica particularitatile proiectului, acestia va vor oferi cu siguranta consultanta de specialitate. 

Acestea fiind spuse, retineti faptul ca baile nu se asemana cu restul incaperilor din casa si, din acest motiv, necesita anumite sisteme speciale. In plus, speram ca ati obtinut din acest material toate informatiile de care aveati nevoie pentru a demara proiectul si va uram spor la treaba!

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.