Acoperis mediteranean

acoperis mediteranean

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Stilul mediteranean se numara, cu siguranta, printre cele mai frumoase stiluri arhitecturale, castigand din ce in ce mai mult teren in constructiile civile din Romania. Cu toate acestea, constructia unui acoperis mediteranean are anumite particularitati si necesita, in mod evident, unele cunostinte aparte. In acest sens, materialul prezent are drept scop prezentarea aspectelor principale de care aveti nevoie atunci cand planuiti un astfel de proiect:

 • Care sunt materialele cu care puteti inveli un acoperis stil mediteranean;
 • Caror constructii li se potrivesc acoperisurile mediteraneene;
 • De ce caracteristici trebuie sa tineti cont pentru a realiza un acoperis in stil mediteranean.

Ce este un acoperis in stil mediteranean?

Dupa cum sugereaza si numele, casele in stil mediteranean isi au originea in jurul Marii Mediteraneene, avand influente spaniole, italiene sau grecesti. Un acoperis mediteranean se remarca prin mai multe aspecte.

In primul rand, in mod traditional, acesta este acoperit cu tigla de teracota, insa dupa cum veti descoperi in cele ce urmeaza, acest lucru nu este mereu obligatoriu.

In al doilea rand, panta unui acoperis in stil mediteranean nu este foarte abrupta. Acest lucru se datoreaza, in principiu, faptului ca, in zonele cu climat mediteranean, precipitatiile nu sunt foarte abundente, astfel ca riscul de acumulare este extrem de scazut. 

acoperis stil mediteranean

Ce tip de invelitoare sa aleg pentru un astfel de acoperis?

Dupa cum spuneam, desi acoperisurile caselor traditionale din zonele mediteraneene sunt realizate in cea mai mare parte din tigle de teracota, un acoperis mediteranean modern poate fi acoperit cu o multime de alte solutii.

Printre cele mai populare, dar si cele mai recomandate materiale pentru invelirea acestor acoperisuri, amintim:

Tigla ceramica sau din beton

Tigla ceramica sau cea din beton impartasesc o serie de avantaje comune. In primul rand, ambele solutii sunt extrem de rezistente in timp, cu o medie de viata de peste 50 de ani. Intretinute in mod corespunzator, acestea pot rezista chiar si pana la 100 de ani.

In al doilea rand, atat tigla ceramica, cat si cea din beton, au proprietati de izolare foarte bune. De cele mai multe ori, casele acoperite cu una din cele doua solutii consuma cu pana la 30% mai putina energie. Iar in al treilea rand, acestea sunt printre cele mai rezistente materiale impotriva incendiilor. 

Cu toate acestea, tineti cont de faptul ca tigla ceramica sau cea din beton sunt destul de grele. Astfel, asigurati-va de faptul ca structura de rezistenta a casei va face fata acestei presiuni suplimentare.

De asemenea, atunci cand planificati constructia unui acoperis din tigla ceramica sau din beton, luati in calcul un buget mai mare. Atat achizitia materialelor, cat si costurile pentru manopera vor fi mai mari decat in cazul altor materiale, mai usor de montat. 

acoperisuri mediteraneene

Tigla metalica sau tabla faltuita

Acoperisurile metalice adreseaza o mare parte din problemele legate de greutate, care pot aparea in cazul tiglei traditionale. In plus, tigla metalica, de exemplu, va imita perfect aspectul clasic al celei ceramice si va oferi acoperisului aspectul traditional mediteranean.

Mai mult decat atat, aceasta va fi mult mai usor de montat, astfel ca investitia va fi redusa chiar si pana la jumatate. In ceea ce priveste tabla faltuita, aceasta este, de asemenea, recomandata, in special datorita modului de montaj. Aceasta are un sistem de prindere tip click, care permite imbinarea foilor si elimina necesitatea perforarii acestora, scazand astfel riscul de coroziune. 

In ceea ce priveste aspectele mai putin avantajoase, atat tabla faltuita, cat si tigla metalica au o durata de viata mai mica. De cele mai multe ori, producatorii propun o durata de exploatare cuprinsa intre 10 si 25 de ani. De asemenea, desi costul pentru achizitia acestora va fi mai mic, invelitoarele metalice nu sunt performante din punct de vedere termic. Asadar, aveti in vedere faptul ca veti fi nevoiti sa montati un strat mai gros de izolant, crescand astfel costurile investitiei. 

Ardezie sau alt tip

Nu in ultimul rand, acoperisul in stil mediteranean poate fi acoperit, dupa cum spuneam, cu aproape orice tip de material – natural sau sintetic. Un exemplu demn de mentionat in acest sens este ardezia. Aceasta piatra naturala, desi este mai costisitoare decat tigla ceramica, va oferi casei un aspect unic. In plus, aceasta este foarte performanta din punct de vedere termic, dar si mult mai rezistenta la impact. De cele mai multe ori, un acoperis din ardezie va rezista peste 100 de ani, doar cu minimul de intretinere. 

acoperis casa

Pentru ce tip de constructii este ideal?

Asa cum mentionam anterior, un acoperis mediteranean are anumite particularitati, spre deosebire de alte stiluri arhitecturale, insa poate fi adaptat cu succes in aproape orice situatie si oricarui tip de cladire. In acest sens, iata doar cateva idei de constructii carora le puteti construi acoperisuri mediteraneene:

 • Cladiri rezidentiale: Fie ca este vorba de o casa rustica sau una moderna, acoperisul mediteranean poate fi adaptat cu succes. In plus, acesta va oferi casei un aspect extrem de elegant, indiferent de situatie;
 • Cladiri comerciale: Acoperisul mediteranean se poate utiliza, de asemenea, pentru cladirile comerciale de mici dimensiuni (sedii ale unor firme), dar si pentru complexe comerciale mari (mall-uri);
 • Alte tipuri de cladiri: Pentru a incununa aspectul proprietatii, puteti opta, de asemenea, pentru un acoperis stil mediteranean pentru anexele din curte. Un exemplu practic in acest sens sunt foisoarele in stil mediteranean. 

Caracteristici de calitate ale acoperisurilor mediteraneene

Un acoperis mediteranean se remarca, in primul rand, prin simplitate, din care deriva mai apoi eleganta sa aparte. Printre caracteristicile unui astfel de acoperis, remarcam:

 • Panta: Versantii acoperisurilor mediteraneene nu sunt foarte abrupti, spre deosebire de cei ai unei case aflate intr-o zona montana, de exemplu. Unghiul acestora este, in general, de aproximativ 26 de grade;
 • Ape: Acoperisul mediteranean este construit de obicei in patru sau mai multe ape, avand adesea forme mult mai complexe decat alte stiluri de acoperis;
 • Culoare: Nuantele acoperisului mediteranean sunt, in general, naturale, in tonuri maronii (specifice tiglei ceramice). De asemenea, tiglele pot prezenta culori diferite si nu sunt intotdeauna uniforme. 
acoperis modern pentru casa

De ce sa optam pentru un acoperis mediteranean?

Asa cum ati observat pe parcursul acestui material, constructia unui acoperis mediteranean reprezinta un proiect destul de complex, dar care va oferi constructiei o nota de unicitate. In plus, iata doar doua dintre motivele pentru care ar trebui sa optati pentru un astfel de acoperis atunci cand construiti o casa, ori cand planuiti renovarea vechiului acoperis:

 • Versatilitate: Acoperisul in stil mediteranean este versatil atat din punct de vedere al aspectului, cat si al optiunilor in ceea ce priveste materialul de invelire. Astfel, acesta poate avea atat forme simple, cat si forme foarte complexe si, in plus (dupa cum ati observat) se poate inveli cu absolut orice material;
 • Durabilitate: Materialele utilizate in constructia acoperisului joaca un rol crucial in ceea ce priveste durabilitatea. Daca veti opta pentru un acoperis mediteranean traditional, din tigla, acesta va rezista fara foarte multa atentie, cel putin 50 de ani. In plus, panta acoperisului in stil mediteranean este suficient de inclinata incat sa nu permita acumularea precipitatiilor, eliminand astfel riscurile asociate acestui fenomen. 

Asadar, daca planuiti sa construiti un acoperis, cel mediteranean ar putea fi exact solutia de care aveati nevoie. Acesta este extrem de simplu si de elegant in acelasi timp si se potriveste pentru orice tip de cladire. Totusi, asa cum spuneam, pentru ca este mai complex decat alte tipuri de acoperisuri, pentru a avea garantia unei lucrari de calitate, va recomandam sa colaborati cu o echipa de profesionisti pentru implementarea proiectului. 

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.