
- Categorii: Acoperis, Ventilatie
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Proiectarea si construirea acoperisului unei cladiri trebuie sa fie facuta cu multa atentie. Intre punctele de interes functional se numara si metoda de ventilatie acoperis, care va asigura pastrarea in buna stare a tuturor materialelor ce sunt puse in opera la acest nivel.
Pentru ca stim ca aceasta preocupare este intalnita in mod frecvent in proiectele de constructie a caselor rezidentiale, gasiti in continuare detalii si informatii importante despre cum se realizeaza corect un acoperis ventilat.
Ce reprezinta ventilarea acoperisului?
De la bun inceput, trebuie cunoscut faptul ca beneficiile primite pe termen lung de pe urma unei solutii optime de ventilare acoperis vor fi suficiente pentru ca structura acestuia sa ramana in perfecta stare de functionare. Procedeul in sine se bazeaza pe asigurarea spatiului necesar pentru buna circulare a aerului, dintr-o parte in cealalta a acoperisului, in plan orizontal sau vertical.
Aceasta trecere a curentilor de aer se va face prin sistemul de aerisire acoperis, care este mentionat in proiectul de executie. Drept beneficii importante ale acestei maniere de punere in opera a acoperisului, le-am indentificat pe urmatoarele:
- Scaderea semnificativa a temperaturii pe timp de vara la nivelul fiecarui material ce face parte din structura acoperisului;
- Impiedicarea formarii condensului la schimbarile de temperatura;
- Eliminarea aparitiei mucegaiului si a altor spori ce pot conduce la distrugerea materialelor ce alcatuiesc sistemul de temoizolare;
- Scaderea performantei materialelor termo si hidroizolante, precum si pierderea garantiei pe care producatorii o ofera doar in conditii de punere in opera a unor solutii corecte de ventilatie acoperis;
- Afectarea prin impregnare cu umezeala a peretilor podului sau incaperilor in cazul mansarelor locuite;
- Eliminarea unor cheltuieli suplimentare pentru reparatii, generate de lipsa unor solutii tehnice viabile pentru ventilarea acoperisului.
Asa cum se observa, beneficiile sunt in numar mare. Exista motive intemeiate care solicita expres ca elementele de ventilatie acoperis sa fie atent proiectate si dimensionate in functie de suprafata si forma acestuia. Se intelege clar ca in acest punct al construtiei este necesara prezenta unui proiectant profesionist si, ulterior, al unui constructor care sa puna in opera toate aceste detalii.

Cum se realizeaza ventilarea corecta a acoperisului?
Procedura de ventilatie acoperis nu este una complicata, insa sunt de luat in considerare o serie de aspecte ce contribuie decisiv la calitatea acesteia. Vom prezenta in continuare care sunt aceste aspecte, explicandu-va, totodata, si cum contribuie acestea la rezultatul pe care doriti sa-l obtineti:
- Repartizare echilibrata a spatiilor de admisie si evacuare aer – Orificiile pentru circulatia aerului dintr-o parte in alta a acoperisului trebuie sa fie in proportie egala. Asta insemna ca 50% dintre acestea vor fi alocate pentru admisia aerului, iar celelalte vor permite evacuarea naturala a aerului ce intra in sistemul de ventilare al acoperisului;
- Pozitionare corespunzatoare a punctelor de circulare a aerului – Golurile prin care se face intrarea aerului se vor realiza la cea mai mica cota a acoperisului. Cu cat sunt mai aproape de streasina, cu atat mai bine. Pentru golurile de evacuare se va cauta cel mai inalt punct al acoperisului, de regula in apropiere de coama acestuia;
- Asigurarea diferentei de nivel intre punctele de intrare si iesire a curentului de aer – Este ideal ca distanta dintre punctul de intrare si cel de iesire sa fie de cel putin 91 cm. Prin masuratori de laborator este stabilit ca aceasta este distanta minima la care se produce fenomenul natural de convectie, care permite trecerea aerului dintre parte in alta a acoperisului;
- Dimensionarea corecta a suprafetei de ventilare acoperis – Suprafata de ventilare acoperis include toate spatiile de admisie si evacuare. Pentru a sti exact care este suprafata ideala a acestor zone va fi realizat un calcul profesional ce tine cont de panta acoperisului si suprafata tavanului aflat sub acoperis. Acest tavan, asa-zis „cald”, infuenteaza dimensiunea gurilor de admisie si evacuare. Cu cat tavanul este mai bine termoizolat, adica nu trimite caldura spre acoperis, cu atat spatiile de aerisire vor fi mai mici.
Sunt, asadar, cateva amanunte foarte importante in legatura cu modul in care vor fi construite spatiile prin care aerul ambiental va cicula eficient sub invelitoare. De respectarea acestora va depinde, in final, efectul sistemului de ventilatie acoperis, care are drept consecinta pastarea neatinsa a structurii sale interioare, eficienta materialelor termoizolatoare si structurii casei pe care o acopera.

Probleme generate de lipsa unei ventilatii eficiente
Convectia naturala a aerului este un fenomen care se manifesta in orice conditii. Vara sau iarna, in conditii de umiditate normala sau excesiva, in orice conditii de relief, convectia este prezenta si trebuie sa fie folosita in folosul proprietarului de cladire. Un acoperis ventilat exclude probleme ce pot fi accentuate, in special, in functie de anotimp, astfel:
- Primavara si iarna – Datorita trecerilor rapide de la temperaturi scazute sau negative la temperaturi pozitive, acumularea de umiditate este preponderenta. Faptul ca temperatura aerului nu este suficient de ridicata, nu va ajuta la eliminarea rapida a surplusului de umezeala ce se acumuleaza sub acoperis. Curentul de aer creat prin gurile de ventilatie acoperis reduc considerabil si chiar elimina imbibarea structurii acoperisului cu umezeala;
- Vara si toamna – In aceasta perioada a anului, temperatura pozitiva ridicata este factorul determinat pentru supraincalzirea acoperisului. Toate materialele cu care este construit vor avea de suferit si isi vor pierde caracteristicile normale. In plus, sunt create conditii optime pentru instalarea insectelor care pot distruge structura din lemn. Beneficiind de o aerisire acoperis realizata profesional, circulatia continua a aerului impiedica cresterea necontrolata a temperaturii sub invelitoare.
Aceste modificicari sezoniere sunt usor de controlat cu conditia respectarii informatiilor prezentate anterior. Calculul dimensional pentru ventilarea acoperisului trebuie cedat profesionistilor. Spre exemplu, pentru o cladire cu mansarda locuibila si care este construita intr-o zona geografica preponderent umeda, suprafata de ventilatie trebuie dublata.
Cum putem preveni aceste probleme?
Oricare dintre problemele generate de un calcul necorespunzator, ca sa nu mai vorbim despre lipsa sectiunii de proiect pentru ventilatie acoperis, pot fi evitate. Inainte de orice, trebuie sa respectati in totalitate prevederile legislative in domeniul constructiilor. Aceste prevederi sunt adaptate in functie de zona in care se pune in opera o cladire.
Exista diferente importante intre modul in care se proiecteaza sistemul unui acoperis ventilat in zona de campie fata de zona de munte. Colaborand de la bun inceput cu o firma profesionista in constructii, proiectul si, ulterior, executia vor fi in favoarea dumneavoastra.

Avantaje si dezavantaje ale ventilarii acoperisului
Avand in vedere toate amanuntele prezentate pana acum, se poate deduce ca avantajele sunt preponderente, iar suma dezavantejelor poate fi usor inteleasa si tinuta sub control. Cu toate acestea, va prezentam cate o lista cu ambele, pentru a puncta si mai bine de ce este atat de important sa proiectati o ventilatie acoperis corecta.
Avantaje
- Curentii de aer circula liber, impiedicand formarea condensului si cresterea excesiva a temperaturii sub acoperis;
- Intregul asamblu al acoperisului, la interior si exterior, este protejat impotriva deprecierii premature;
- Nu se mai creaza conditii pentru dezvoltarea de mucegaiuri, igrasie sau stabilirea insectelor;
- Locuirea sau pastrarea de obiecte sub acoperis se face in conditii conforatabile, fara riscuri de sanatate sau probleme de igiena;
- Nu cheltuiti sume importante pentru reparatii, deratizari si nici nu riscati imbolnaviri de pe urma aerului contaminat cu spori de mucegai;
- Toata cladirea este protejata si sigura pentru locuire.
Dezavantaje
- Consum suplimentar de materiale dedicate in proiectele de ventilatie acoperis cand suprafata acestuia este mare;
- Discutii si vizionari repetate ale proiectului din punct de vedere al designului atunci cand numarul si dimensiunea gurilor de admisie si evacuare a aerului este mare;
- Pot aparea dezechilibre in sistemul de aerisire acoperis atunci cand nu se tine cont de inclinarea si suprafata sa. Cu alte cuvinte, intra prea mult aer si spatiul de refulare este insuficient, lucru ce conduce la aparitia curentilor sau presiunii in ansamblul casei.
Daca ne concentram strict pe lista dezavantajelor, este limpede ca acestea pot fi combatute apeland la solutii de proiectare si punere in opera profesionale. Tineti cont de faptul ca nu doar mana de lucru este important sa fie experimentata, ci si calitatea materialelor, ambele contribuind la reusita proiectului.

Cum proiectam un acoperis ventilat inca de la inceput?
Primul aspect ce trebuie urmarit este ca acoperisul sa fie dublu ventilat. Ideea ca este suficient sa existe spatii prin care sa intre aerul sub invelitoare este total gresita. Fara existenta unui spatiu pentru evacuare, dimensionat corect, efectul asteptat nu se va concretiza niciodata.
Un alt sfat se refera la modalitatea in care vor fi folosite materialele de termoizolatie. Alegeti sa montati materiale de termoizolare in asa fel incat sa nu acoperiti fantele de admisie a aerului.
Prin urmare, solicitati consultanta profesionala pentru aceasta etapa a construirii, asta in cazul in care ati decis sa lucrati in regie proprie. Altfel, firmele profesioniste sunt in masura sa tina cont de aceste detalii si procesul de ventilare acoperis sa ofere beneficiile asteptate.
De ce este recomandata ventilarea acoperisului?
Fara o ventilatie acoperis executata dupa toate normele, efectele de distrugere vor aparea in scurt timp. Nu exista conditii de clima in tara noastra care sa nu produca condensarea naturala a aerului. Prin repetarea acestui fenomen de la sezon la sezon, sau chiar in cursul aceluiasi anotimp, acumularea de umiditate la nivelul acoperisului va aduce doar pagube.
Urmarind cu atentie amanuntele prezentate puteti trage singuri concluzia ca etapa de construire ventilatie acoperis isi justifica in totalitate scopul.
Fiecare parte construita a unei cladiri trebuie sa joace eficient rolul pentru care a fost proiectata. Daca o fundatie este in masura sa sustina in siguranta si sa transmita spre sol greutatea intregii structuri, atunci un acoperis trebuie sa nu fie afectat de umiditate sau caldura excesiva, permitand astfel degradarea propriei structuri si, implicit, a cladirii.
Drept urmare, fiabilitatea acoperisului trebuie sa fie suma dintre calitatea materialelor folosite si eficienta sectiunii de proiect pentru o buna ventilatie acoperis.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.