Ventilatie pod

ventilatie pod

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Eficienta sistemului de ventilatie pod si asigurarea continuitatii acestui efect sunt criterii pe care se bazeaza pastrarea in buna stare a acoperisului unei case. Ce inseamna cu exactitate acest lucru?

Faptul ca umezeala nu va produce efecte de degradare a materialelor, proprietatilor acestora de termoizolatie si sustinere a structurii acoperisului ramanand intacte. Vom prezenta in continuare detalii importante despre cum puteti pune in practica si mentine in functiune ventilarea podului.

Ce reprezinta ventilarea podului?

Podul reprezinta un spatiu proiectat special pentru a delimita si proteja zona utila a casei de exterior. Exista, de asemenea, poduri ce pot fi locuibile, asa-numitele mansarde. In ambele cazuri, asigurarea solutiei de ventilatie pod este absolut necesara pentru a preveni daune importante.

Aceste daune se refera atat la deprecierea materialelor din care este construit podul in sine, dar si a suprafetelor zidite aflate sub sau in interiorul structurii podului. O ventilare pod adecvata este capabila sa indeparteze o serie de neajunsuri, cum sunt:

  • Diminuarea eficientei sistemului de izolare a podului;
  • Posibilitatea crearii conditiilor pentru aparitia bacteriilor din care se dezvolta mucegaiurile;
  • Cresterea sanselor de dezvoltare a cuiburilor de insecte ce pot ataca structurile din lemn;
  • Degradarea prin umezeala a elementelor de finisaj in cazul mansardelor;
  • Deprecierea semnificativa a conditiilor de locuire in mansarde;
  • Posibilitatea aparitiei unor boli aerogene sau cutanate declansate de prezenta sporilor de mucegai.

In aceste conditii, este simplu de acceptat faptul ca o metoda de aerisire pod construita si pastrata in cele mai bune conditii conduce, implicit, la o ventilatie pod functionala.

Daca nu sunteti siguri ca veti adopta solutia corecta in functie de tipul podului, solicitati consultanta unui arhitect profesionist. Mai multe detalii despre cum sa ventilati podul corect va vom prezentam in cele ce urmeaza.

ventilatie pod prin acoperis

Cum putem ventila in mod corect podul in functie de tipul acestuia si gradul de ocupare?

Dimensiunile unui pod si, in mod special, tipul acestuia sunt determinante pentru a pune in practica varianta eficienta de ventilatie pod. La aceste criterii se adauga si modul in care alegeti sa ocupati fizic cu obiecte sau persoane spatiul de sub acoperis. In aceste conditii, avem de folosit urmatoarele metode pentru aerisirea podului:

  • Pod nelocuibil – Pentru acest tip de pod si in conditiile in care latimea acoperisului este pana in 12 metri si are o panta de inclinare de maxim 12 grade, optati pentru ventilatie pod de la streasina la streasina. Daca dimensiunile prezentate sunt depasite, va fi necesar sa fie asigurata ventilarea podului de la streasina si pana la coama acoperisului. Aceasta varianta de vetilatie pod este in masura sa ofere o foarte buna circulare a aerului. Se va evita astfel producerea condensului pe suprafata interioara a invelitorii. Calitatea aerisirii podului este data si de tirajul aerului, precum si de conditiile meteo preponderente in legatura cu presiunea vantului;
  • Pod locuibil – In acest caz se presupune ca este vorba despre o mansarda sau un pod care adaposteste o camera inalta. Din acest motiv, solutia de ventilatie pod se va aplica de la streasina si pana la coama, deoarece inclinatia pantei acoperisului va fi in mod cert mai mare de 12 grade. Conditia aplicarii acestui tip de ventilare pod este ca incinta podului sa nu fie prevazuta cu ferestre sau lucarne. Ca si in cazul podului nelocuibil, calitatea ventilarii podului poate fi influentata de curentii de aer care se formeaza in fiecare sezon;
  • Pod cu lucarne sau ferestre de mansarda – Podul cu lucarne ori ferestre pentru mansarda necesita un tip special de ventilare. In aceasta situatie, se vor proiecta punctual variante de ventilatie pod adecvate si dimensionate in corelatie cu fiecare element in parte. Solutiile adiacente proiectate corect sunt in masura sa ofere o ventilare pod eficienta pe toata durata de viata a cladirii.

Ceea ce ramane important, insa, este faptul ca nu trebuie sa aveti vreo suspiciune in privinta aplicarii sistemului corespunzator de ventilare pod. Presupunerea ca aerisirea podului ar putea sa induca aer rece si sa existe pierderi de energie in camerele casei este o greseala.

O camera aflata sub un pod nelocuibil va fi perfect protejata de pardoseala izolata a podului. Similar, o camera in mansarda este protejata termic de sistemul interior de izolare al podului.

Corelarea tipului de ventilatie pod cu zona geografica este o sarcina de care trebuie sa se achite proiectantul. Lipsa unei aerisiri eficiente a podului, in special in anotimpul rece, conduce la producerea condensului pe sarpanta si pe astereala podului, acestea putrezind in urmatorii ani.

aerisire pod

Avantaje si dezavantaje aerisire pod

Potentialul maxim al solutiilor adoptate pentru ventilatie pod se poate obtine atunci cand lucrarea este realizata profesional. Inainte de a aproba in calitate de client o solutie de aerisire a podului, este util sa cunoasteti care sunt avantajele si dezavantajele acestei etape de construire a unei case.

Avantaje

  • Este asigurata circulatia naturala a aerului ambiental exterior;
  • Se pune o baza corecta pentru protejarea tuturor materialelor de constructie aferente podului si incaperilor aflate sub acesta;
  • Este indepartata eficient posibilitatea crearii conditiilor de dezvoltare a sporilor de mucegaiuri si apariatia igrasiei;
  • Impiedica suficient de bine stabilirea cuiburilor de insecte;
  • Asigura o atmosfera placuta pentru locuirea in camerele de la mansarda;
  • Permite depozitarea in siguranta a unor obiecte sau provizii in cazul podurilor nelocuibile;
  • Sunt eliminate costuri pentru reparatiile legate de degradarea peretilor sau a structurii de sustinere a podului afectate de umiditatea excesiva;
  • Este mentinuta in buna stare de utilizare intreaga cladire.

Dezavantaje

  • Sunt posibile costuri suplimentare pentru proiectarea si montarea unor sisteme speciale pentru ventilatie pod in cazul spatiilor mansardate de dimensiuni mari;
  • Spatiile de admisie si iesire a aerului ar putea provoca disconfort estetic vizual atunci cand proiectarea lor nu tine cont de acest aspect;
  • Se pot crea curenti de aer neplacuti atunci cand nu exista un echilibru corect intre volumul de intrare si cel de iesire al fluxului de aerisire pod;
  • Se poate crea presiune in structura acoperisului atunci cand volumul de iesire al fluxului de aer este subdimensionat.

Pentru a primi toate avantajele, dar, in special, pentru eliminarea majoritatii dezavantajelor indentificate, este necesar un proiect profesional, care sa fie pus in opera cu materiale si lucrari de calitate. Beneficiile obtinute printr-o ventilare pod eficienta pot fi maxime, ca atare cladirea va ramane protejata sub acest aspect.

ventilare pod locuibil

Probleme generate de ventilarea incorecta a podului

Ventilarea defectuoasa a unui pod poate sa aduca proprietarului in timp scurt multe probleme legate de locuirea si starea generala a casei. Pentru a preintampina aceste neplaceri, am indentificat cateva aspecte pe care consideream ca merita sa le aveti in vedere. Pentru fiecare dintre acestea, sunt expuse si cauzele care le provoaca:

  • Aparitia mucegaiului sau igrasiei pe un singur perete – Chiar daca sistemul de ventilatie pod este functional, este posibil ca unul dintre peretii podului sa fie afectat. In acest caz, sunt identificabile doua situatii: fie izolatia acelui perete este subdimensionata si sistemul de aerisire pod nu poate face fata umiditatii, fie exista o discrepanta volumetrica majora intre punctul de intrare al aerului si cel de iesire;
  • Dezechilibru in valoarea temperaturii spatiului in puncte diferite – Acest neajuns este, de regula, cauza a izolarii cu materiale diferite (volum si/sau calitate) a peretilor podului sau mansardei. Atat timp cat ventilarea podului este corect realizata, temperatura interioara trebuie sa fie constanta in orice punct al spatiului din pod;
  • Resimtirea unor curenti puternici de aer – Fenomenul se produce atunci cand fluxul de iesire al curentului de aer pentru ventilatie pod este directionat spre o gura de iesire de mari dimensiuni. Din acest motiv, echilibrarea in raport de 50% cu 50% ca dimensiune si numar de porturi de admisie / iesire aer este obligatorie;
  • Degradarea accentuata a izolatiei interioare a podului – Sunt prea putine puncte de admisie si refulare a aerului din pod. In acest caz, ventilarea podului este insuficienta si nu face fata ritmului de producere a condensului de sub acoperis.

Pentru a putea depasi oricare dintre aceste situatii, este ideal sa colaborati cu o firma profesionista in constructii. Aducerea in discutie a temei legata de ventilatie pod trebuie sa fie una dintre prioritatile dumneavoastra.

ventilatie pod casa

Sfaturi de urmat care sa garanteze ventilarea corecta a podului

Garantia unei lucrari de calitate este oferita, in primul rand, de proiectul cladirii. Implicarea din postura de client este utila in sensul discutiilor legate de aerisirea podului, atat cu firma de proiectare, cat si cu constructorul. Va prezentam cele mai importante criterii ce trebuie luate in considerare pentru lucrarea de ventilatie pod:

  • Analiza atenta a pozitionarii geografice a cladirii;
  • Definirea utilizarii ulterioare a podului;
  • Dimensiunea cladirii si implicit a suprafetei ocupata de pod;
  • Inclinatia acoperisului;
  • Alte aspecte estetice si de design.

Fiecare dintre aceste criterii sunt, de fapt, sfaturi de urmat pentru obtinerea unui rezultat optim. Acestea vor contribui la ventilarea corecta a podului, evitarea unor neplaceri si cheltuieli cu reparatii. Indiferent de scopul utilizarii sale, podul trebuie sa ramana un spatiu in care umiditatea sa fie controlata, iar caldura sau frigul sa nu influenteze structura cladirii sau locuirea in mansarde.

Podurile caselor sunt vazute, in general, drept spatii de depozitare, sau cel putin spatii care asigura un tampon intre acoperis si camera aflata imediat sub pardoseala acestora. Cu atat mai mult, podurilor care sunt construite cu scop de locuire trebuie sa li se asigure un sistem foarte bun de ventilatie.

In ambele cazuri, efortul de proiectare si cel financiar vor fi rasplatite cu mentinerea in siguranta a podului casei.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.