
- Categorii: Ventilatie
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Calitatea aerisirii unei bai trebuie sa fie o solutie permanenta pentru orice casa. Sistemul de ventilatie baie va fi in asa fel dimensionat, astfel incat umiditatea care se dezvolta la fiecare utilizare a baii sa fie indepartata in cel mai scurt timp.
Desi se poate crede ca umezeala sau igrasia vor afecta doar peretii baii, trebuie avut in vedere faptul ca la fel de bine si instalatiile sanitare si mobilierul din incinta se pot degrada in scurt timp. Pentru a sti exact ce aveti de facut in a obtine o solutie eficienta si durabila pentru ventilarea baii, articolul prezent include informatiile principale de care este bine sa tineti cont.
Ce reprezinta ventilatia baii?
Scopul unui sistem de ventilatie baie este de cel de a crea suficienta forta de absorbtie a aerului incarcat cu umezeala si mirosuri caracteristici si de a-l evacua in exterior. Prin includerea unui sistem de ventilatie, se vor obtine o serie de beneficii, precum:
- Aerul din incapere este proaspat si usor de respirat;
- In timpul utilizarii baii, aburul care se formeaza este mult diminuat si nu creaza senzatia de sufocare;
- Peretii si, in special, tavanul vor ramane uscati;
- Instalatiile sanitare nu raman acoperite cu un strat consistent de condens;
- Instalatia electrica si, in special, sursele de iluminat sunt protejate de umiditate;
- Mobilierul isi pastreaza forma si nuanta;
- Prosoapele si alte textile depozitate in dulapuri raman uscate si au un miros placut;
- Pardoseala nu mai devine alunecoasa, eliminandu-se pericolul de accidente prin alunecare.
Regasirea contributiei sistemului de ventilatie baie in atat de multe beneficii demonstreaza ca nu exista vreun motiv pentru a nu-l proiecta, instala si folosi cat mai curand. In functie de caracteristicile apartamentului, casei sau cladirii, este recomandat sa optati pentru cel mai bun proiect de ventilare baie.

Solutii eficiente de ventilare a baii
Un proiect pentru ventilatie baie trebuie sa includa atat locul in care se va instala sistemul de ventilatie baie, cat si aparatura electromecanica care realizeaza acest proces. Va prezentam in continuare cele mai frecvent utilizate metode de aerisire baie.
Retineti ca alegerea se va face in functie de tipologia incaperii baii. Acest lucru include: volumul total al baii, existenta unei aerisiri proiectate (cu fereastra sau cu tubulatura de coloana), dar si elementele de automatizare cu care este prevazut ventilatorul pentru baie.
Ventilatia naturala
Posesorii de ferestre special prevazute din constructie in baie pot spune ca au rezolvat relativ bine necesarul de aerisire baie. O fereastra deschisa dupa folosirea camerei de imbaiere va trimite in exterior aerul umed.
Admisia de aer proaspat se poate face chiar pe sub usa baii, fiind suficient sa existe o fereastra deschisa intr-o camara alaturata. Cu toate acestea, nu intotdeauna aceasta solutie poate fi pusa in practica, in special in anotimpul rece.

Ventilatoare cu grila
Acest tip de ventilatoare sunt disponibile in mai multe variante. Principala lor caracteristica este dimensiunea si capacitatea de ventilare. Sunt recunoscute drept ventilatoare cu grila datorita design-ului carcasei ce este vizibil din baie.
Instalarea acestora poate fi realizata atat pe un spatiu lasat liber intr-un perete exterior, cat si pe zona speciala de aerisire tubulara in cazul apartamentelor de bloc. In functie de necesitati, pot fi gasite ventilatoare cu grila care sunt dotate cu diferite automatizari sau senzori.

Ventilatoare automatizate
Ventilatoarele automatizate au capacitatea de a primi si interpreta informatii legate de umiditatea sau prezenta miscarii in spatiul baii. Cand un anumit nivel de umiditate este depasit, sau cand exista miscare in baie, acest sistem de ventilatie baie va intra in functiune.
Oprirea se realieaza automat cand cele doua functii nu detecteaza miscare, ori umiditate peste nivelul setat. O functie aparte este cea prin care ventilarea baii se pune in functiune folosind o telecomanda.
Dezumidificatoare
Aceasta aparatura este special conceputa pentru aplicatii casnice si poate fi folosita inclusiv in baie. In functie de model, acestea pot fi:
- Mecanice – Se bazeaza pe principiul utilizarii unui higrostat mecanic, principiul functionarii fiind condensarea. Rezultatul functionarii este acumularea de apa intr-o cuva, ce poate fi eventual conectata la un furtun de evacuare, sau golita manual;
- Prin absorbite – Dispozitivul este proiectat pentru a functiona in spatii ce nu sunt incalzite in mod regulat. Va fi extrem de util pentru bai care nu detin un sistem de incalzire eficient, prin urmare umezeala in exces este colectata in cuva aparatului. Sunt dotate cu senzori care masoara continuu nivelul de umiditate, dar si cu un senzor care opreste aparatul pana cand cuva este plina si trebuie golita.
Ventilatie cu recuperare de caldura
Solutia de ventilatie baie prin recuperare de caldura este fiabila si va reduce consumul cu incalzirea locuintelor. Acest sistem de aerisire baie este, in fapt, o centrala de ventilatie ce este proiectata si instalata in toata casa.
Captarea aerului umed din baie se realizeaza printr-o fanta incastrata in perete. Circuitul este astfel conceput incat aerul extras din baie sa treaca printr-un schimbator de caldura si apoi sa fie readus in incapere drept aer curat.
Avantajul este ca aerul baii va ramane mereu la temperatura si umiditate convenabile, iar economia de resurse pentru incalzire va fi evidenta.
In functie de particularitatile fiecarei cladiri, adoptarea variantei eficiente de ventilare baie va oferi un confort deosebit si va mari semnificativ durata de folosita a tuturor obiectelor si finisajelor aflate in baie. Pentru detalii si consultanta in aceasta privinta, puteti apela la un specialist in ventilatie baie.

Factori de avut in vedere in alegerea ventilatorului pentru baie
Ventilatorul pentru baie nu trebuie achizitionat si montat la intamplare, sau doar pentru ca designul se potriveste cu aspectul baii. Fiecare model de ventilator este prevazut cu o serie de caracteristici tehnice si dimensionale.
Corelarea acestora cu conditiile efective de volum ale baii si dimensiunea spatiului de evacuare pentru aerul umed sunt esentiale. Iata care sunt aceste specificatii tehnice ce pot influenta in bine scopul pe care vi l-ati propus:
- Capacitatea de ventilare – Este un factor important de care va depinde eficienta eliminarii aerului umed. Formula cu care se calculeaza capacitatea de ventilare se bazeaza pe inmultirea volumului camerei de baie cu un coeficient. Acest coeficient este 10 si reprezinta numarul de cicluri de ventilare completa a aerului din incapere;
- Modalitatea de montare – Instalarea trebuie sa fie facuta cu precizie in sensul de a fixa temeinic corpul ventilatorului de marginile spatiului prin care se va evacua aerul. In functie de situatia concreta, se pot folosi mai multe metode. In caz de nefixare corecta, vibratiile carcasei pot crea zgomot deranjant sau pot disloca ventilatorul din spatiu destinat;
- Zgomotul emis – „Sone” este unitatea de masura pentru un sistem ventilatie baie. Cand ventilatorul este de calitate, aceasta valoare inscrisa in datele tehnice ale produsului nu trebuie sa fie mai mare de 1,5 Sone. Cu cat valoarea este mai mica, cu atat mai bine. Acest lucru nu va insemna ca nivelul de ventilare este precar;
- Senzor de umiditate – Este una dintre functiile cu care sunt dotate ventilatoarele pentru baie ce intra in categoria celor automatizate. Odata ce dispozitivul este alimentat cu tensiune, pornirea si oprirea se vor realiza cand umiditatea se incadreaza ca valoare in cea prestabilita de producator. Mai mult, automatizarea atinge performanta de a modifica viteza de rotatie a ventilatorului atunci cand aburii produsi de folosirea cazii sunt la un nivel mare;
- Amplasarea ventilatorului – Locul de montaj este recomandat sa fie aproape de tavan si pe un perete exterior atunci cand este posibil. Cu cat aerul extras paraseste incaperea pe cel mai scurt traseu, cu atat mai mare va fi eficienta. Ventilatoarele se pot monta si in gaurile de aerisire special prevazute in cazul bailor din blocurilor de locuinte. Functionarea coloanei de aerisire trebuie verificata inainte de montaj;
- Izolatia ventilatorului – Izolatia se refera la doua aspecte. Primul si cel mai important este legat de securitatea utilizarii aparaturii electrice in conditii de umiditate ridicata, fiind prioritar. Verificati, asadar, daca ventilatorul detine indicele de protectie IP 45. Al doilea aspect este legat de izolarea ventilatorului fata de mediul exterior sau tubulatura de evacuare. Alegeti in consecinta un produs ce poate izola impotriva patrunderii insectelor sau mirosurilor din exterior, ori de pe coloana de aerisire;
- Automatizari si caracteristici speciale – Aceastea tin de folosirea confortabila a ventilatorului si sunt: prezenta a trei viteze de lucru, actionarea de la distanta cu o telecomanda, protectia motorului la supraincalzire si garantia produsului.
Fiecare dintre aceste caracteristici pot sa influenteze deciziv efectul de ventilatie baie. Cand nu sunteti familiarizati cu aceste aspecte, indreptati-va atentia spre un electrician autorizat care poate sa aleaga si sa monteze in conditii de siguranta un sistem de aerisire baie.

Caracteristici tehnice ale sistemelor de ventilatie
In functie de tip, fiecare sistem de ventilare baie este construit cu anumite caracteristici generale. Amplitudinea acestora si restul dotarilor de automatizare sunt in masura sa readuca aerul la nivelul de calitate de dinaintea utilizarii baii. Urmatoarele caracteristici tehnice sunt prezente la majoritatea vetilatoarelor pentru baie:
- Puterea de absorbire a aerului umed;
- Fiabilitatea in functionare in conditii de umezeala accentuata;
- Numarul de recirculari complete a intregului volum de aer;
- Posibilitatea de a modifica viteza de rotatie;
- Facilitatea de a fi actionate de la distanta;
- Functionarea controlata de senzori in functie de gradul de umiditate la un anumit moment.
In aceste conditii, eficienta oricarei solutii de ventilatie baie este garantata atat timp cat alegerea acestor caracteristici tehnice se face in raport de necesar.
Cum difera alegerea sistemului de ventilare in functie de locuinta si lipsa unei ferestre?
Spatiul dedicat bailor difera de la o constructie la alta. Baile de apartament sunt, in general, mai mici ca volum si majoritatea nu sunt dotate cu aerisire prin fereastra. In schimb, cele din locuintele rezidentiale individuale au un spatiu mai generos si au o fereastra. Va prezentam in continuare solutii de ventilatie baie pentru ambele situatii:
- Cum alegem ventilatia pentru apartament vs. casa – Pentru apartamente, cea mai rentabila si fiabila varianta de ventilare baie este prin montarea unui ventilator adaptat cu fanta de aerisire prin coloana. Calculati rapid volumul incaperii si aflati prin inmultire cu 10 de ce volum de aer extras aveti nevoie. In cazul caselor, fereastra poate fi utilizata ca atare, insa pentru suplimentarea efectului de aerisire baie puteti folosi un aparat dezumidificator mecanic. Cand baia unei case este folosita frecvent, pe spatiul ferestrei poate fi instalat un ventilator clasic;
- Cum ventilam o baie fara ferestre cat mai bine – Lipsa ferestrei in baie poate fi depasita usor daca realizati urmatorii pasi. Identificati caracteristicile ventilatorului potrivit si montati-l. Folosirea acestuia trebuie sa fie facuta de fiecare data cand utilizati baia. Pe durata ventilarii, lasati usa baii usor intredeshisa pentru a aduce aer proaspat din restul casei. Fluxul de aer evacuat va fi mult mai eficient in acest mod si umezeala nu va ramane mult timp pe obiectele din baie.
Adaptarea corecta a solutiei de ventilarea baii pentru fiecare spatiu in parte va ofera suficiente beneficii si va scuteste de problemele ce pot aparea in caz de stagnare a umiditatii intr-un spatiu restrans.

Ce probleme pot determina o ventilatie precara?
Ineficienta eliminarii aerului contaminat cu umezeala si mirosuri din baie poate avea mai multe cauze. Daca se intampla sa observati ca obiectele sau instalatia sanitara incep sa se deprecieze, ori exista un miros neplacut care persista, acestea sunt primele semne ca ventilarea baii nu este eficienta. Urmariti in continuare cateva aspecte ce pot fi cauza acestor neplaceri:
- Subdimensionarea capacitatii de evacuare a ventilatorului;
- Subdimensionarea tubulaturii de evacuare;
- Obturarea la exterior a fantei de evacuare;
- Defectarea senzorului de umiditate cu care este dotat ventilatorul;
- Turatie insuficienta datorata defectarii sistemului de rulare;
- Folosirea ocazionala a ventilatorului;
- Lipsa aportului de aer proaspat.
Oricare dintre aceste deficiente este capabila sa reduca considerabil calitatea ventilarii camerei de baie. Pentru siguranta si remedierea rapida a defectiunilor, colaborati cu un profesionist in aparatura de ventilatie baie.
De ce este importanta ventilatia in baie?
Deteriorarea puritatii aerului intr-un spatiu cum este baia se face extrem de rapid, iar consecintele vor aparea la fel de repede. Iata de ce este importanta ventilarea baii:
- Respirati un aer curat, lipsit de mirosuri si spori de mucegai;
- Nu riscati accidentari prin alunecare pe suprafete umede;
- Pastrati in conditii foarte bune si pe termen lung toate obiectele din baie;
- Umezeala nu va fi eliberata dincolo de camera baii;
- Nu afectati peretii adiacenti acestei incaperi;
- Faceti economie de energie calorica si nu cheltuiti inutil pentru inlocuirea instalatiei sanitare, a celei electrice si decoratiunilor din baie.
Aducerea la un echilibru privind calitatea, temperatura si umiditatea intre aerul din baie cu cel din restul casei este o tinta ce poate fi atinsa foarte usor. Oricand puteti solicita ajutor pentru instalarea sistemului de aerisire a baii, dar si manopera profesionala pentru aceasta operatiune.
Locuirea in siguranta implica folosirea tehnologiei, a aparaturii destinata diferitelor necesitati, dar si atentia pe care trebuie sa o acrodati includerii acestor aspecte. O sarcina cum este montarea unui sistem ventilatie baie o puteti considera ca si rezolvata cand folositi un proiect si produse de calitate.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.