Ventilatie bucatarie

ventilatie bucatarie

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Aerul curat trebuie sa fie prezent in toata casa, cu atat mai mult in spatiul destinat bucatariei. Daca pana in prezent nu ati gasit cea mai buna solutie pentru ventilatie bucatarie, va prezentam in continuare metodele si efectul pe care acestea il vor avea.

Este important sa stiti inca de la inceput ca un sistem eficient de ventilatie trebuie sa detina performante tehnice corelate cu volumul de aer al spatiului in care va functiona.

Ce reprezinta aerisirea bucatariei?

Scopul aerisirii unui spatiu este evident, fiind cea mai simpla cale pentru pastrarea sanatatii si confortului in orice cladire. Bucataria si baia sunt zone expuse, unde aerul se contamineaza usor cu mirosuri si umezeala.

Pentru aceste motive, varianta eficienta pentru aerisire bucatarie este cautata de noi toti. Eliminarea aerului contaminat si inlocuirea acestuia cu unul proaspat este tinta pe care o urmarim. Beneficiile oferite de un sistem activ de ventilatie bucatarie se concretizeaza in:

  • Impiedicarea impregnarii peretilor si obiectelor din bucatarie cu mirosuri specifice bucatariei;
  • Eliminarea riscului de degradare a incaperii prin actiunea vaporilor ce contin grasimi;
  • Reducerea posibilitatii patrunderii aerului viciat in alte incaperi;
  • Mentinerea temperaturii aerului ambiental la un nivel acceptabil;
  • Posibilitatea folosirii sistemului de ventilatie bucatarie pentru echilibrarea temperaturii in restul casei;
  • Imposibilitatea formarii de mucegaiuri sau igrasie.

Analizand toate aceste beneficii, scopul ventilarii este evident si trebuie gasita, deci, cea mai buna varianta. Un ventilator aerisire bucatarie este, in principiu, cea mai buna varianta, insa dimensionarea puterii de evacuare este in realitate problema cu care se confrunta beneficiarul. Despre verificarea datelor tehnice si semnificatia acestora vom prezenta amanunte in cele ce urmeaza.

ventilatie bucatarie natural

Moduri de efectuare a ventilatiei in bucatarie

Ventilarea bucatariilor se poate realiza prin mai multe metode, insa cea recomandata este aceea in care este montata si utilizata hota potrivita.

Altfel, puteti aerisi bucataria in timp ce gatiti fie in mod natural, prin intermediul ferestrelor deschise, fie cu ajutorul unui sistem integrat de ventilatie. Montarea unui aparat de aer conditionat nu reprezinta cea mai eficienta solutie. Vom detalia in continuare, pe scurt, toate aceste posibilitati:

  • Ventilarea cu hota – Prima recomandare la folosirea unei hote pentru ventilatie bucatarie este ca montajul sa permita evacuarea direct in exterior a aerului viciat. Asta inseamna ca hota se pozitioneza direct pe peretele exterior, sau gura de evacuare este conectata la perete prin intermediul unei tubulaturi flexibile. Metoda folosirii de filtre pentru recircularea aerului nu este eficienta. Dimensiunea hotei, in speta suprafata prin care poate absorbi aerul din bucatarie, este extrem de importanta. Aceasta suprafata este recomandat sa fie cel putin echivalenta cu suprafata orizontala a aragazului. Daca hota este putin mai mare, cu atat mai bine, nivelul de aerisire bucatarie va fi foarte bun. Un alt aspect este cel legat de puterea de absorbtie a hotei. Volumul de aer din bucatarie trebuie sa fie inlocuit de cel putin 20 pana la 30 de ori in fiecare ora de functionare, in functie de volumul spatiului;
  • Ventilarea cu sistem integrat – Sistemele integrate de ventilatie reprezinta o metoda avansata, insa costisitoare. Sunt sustenabile in cladiri cu dimensiuni medii si mari, acolo unde si bucatariile sunt de regula de tip deschise, adica comune cu livingul. Un astfel de sistem este proiectat special, tinandu-se cont de toate caracteristicile bucatariei si se bazeaza pe un sistem de tubulatura, zone de capatare a aerului degradat si spatii destinate evacuarii. Aceste sisteme folosesc mai multe tipuri de ventilatoare bucatarie;
  • Ventilarea naturala prin ferestre – Aceasta solutie este cea care, in prima instanta, nu consuma resurse, insa nici efectul de primenire al aerului nu este de buna calitate. Cel putin jumatate din aerosolii impregnati cu mirosuri si grasimi se vor depune pe toate suprafetele bucatariei si chiar dincolo de aceasta. Este o solutie temporara pana la montarea unui ventilator aerisire bucatarie. In timpul iernii disconfortul este important atat timp cat ferestrele sunt deschise;
  • Ventilarea cu climatizorul – Dintre totate variantele prezentate, consideram ca aceasta este cea mai putin potrivita. Capacitatea unui sistem de climatizare clasic, tip monosplit, in privinta ventilarii aerului din bucatarie este redusa. Ventilarea prin aparatul de climatizare se refera, in principal, la spatii ce contin deja un aer curat, fara mirosuri si aerosoli cu substante grase. Sistemul de filtrare nu va face fata pe o perioada lunga de timp, mentenanta pentru curatarea unitatii interioare fiind necesara frecvent. Pentru aceste motive, puteti opta pentru ventilatie bucatarie cu climatizor doar pana cand instalati hota adecvata.

Privind aceste solutii pentru aerisirea bucatariei, aveti deja o imagine clara a modului in care trebuie sa conduceti acest proiect important. Daca intampinati vreo dificultate in alegerea hotelor pentru bucatarie, aveti doua variante:

  • Solicitati consultanta unui tehnician profesionist din domeniul constructiilor;
  • Urmariti in continuare explicatii despre parametrii ventilatoarelor de bucatarie si alegeti in consecinta.
ventilare bucatarie

Aspecte de care sa tinem cont in alegerea ventilatoarelor

Verificarea aspectelor tehnice pentru un ventilator aerisire bucatarie trebuie sa fie facuta cu multa atentie. De regula, aceste informatii sunt cuprinse in fisa tehnica a aparaturii electrocasnice, respectiv hota de bucatarie.

Daca vanzatorul nu ofera aceste informatii, cautati-le direct pe site-ul producatorului. Cand ne referim la un ventilator, luam in considerare pe cel inclus intr-o hota, dar si unul de sine statator, care se monteaza direct pe gura de evacuare din perete.

Va prezentam in continuare cele mai importante caracteristici ale unei hote. Acestea trebuie corelate direct cu volumul de aer al bucatariei:

  1. Capacitatea de ventilare – Reprezinta debitul de aer ce poate fi evacuat intr-un interval de o ora de functionare. Corelati aceasta valoare cu volum de aer din incaperea unde montati hota;
  2. Modalitatea de montare – Hotele sunt prevazute cu doua guri de evacuare. Montarea se face pe perete, deasupra aragazului, iar evacuarea se realizeaza fie prin spate, direct in exterior, fie deasupra, prin tubulatura flexibila;
  3. Zgomotul emis – Nivelul de zgomot este diferit in functie de producator, dar si de numarul de motoare incluse in hota. Exista hote cu un singur motor, sau cu doua motoare. Controlarea zgomotului se poate realiza si prin folosirea unei viteze mai mici, insa eficienta va scadea. De regula, exista trei viteze de evacuare. Intre 30 si 45 dB zgomotul este rezonabil. Peste 55 dB deja poate fi deranjant, insa pentru scurta vreme utilizarea va avea rezultate foarte bune;
  4. Senzor de umiditate – Acest senzor este folosit, in special, cand montati un ventilator aerisire bucatarie individual. Este util, deoarece ventilatorul intra in functiune cand este depasit un anumit nivel de umiditate in incapere. Valoarea umiditatii la care senzorul declaseaza este de regula setata intre 40 si 60%;
  5. Amplasarea ventilatorului – Hota se monteaza deasupra plitei sau aragazului la cel mult 60 cm fata de ochiurile acestora. Un ventilator montat direct in peretele exterior va fi instalat cat mai aproape de aragaz, insa nu la mai mult de 1 metru fata de zona arzatoarelor;
  6. Izolatia ventilatorului – Izolatia electrica si impotriva umiditatii sunt extrem de importante, avand in vedere conditiile de utilizare. Cand achizitionati hote sau ventilatoare pentru bucatarie drept dispozitive dedicate acestui domeniu, acest parametru este asigurat de catre producator.
aerisire bucatarie

Ce probleme pot aparea in lipsa aerisirii bucatariei?

Lipsa aerisirii, ori folosirea unei metode de ventilatie bucatarie ineficiente, va conduce intr-un timp relativ scurt la conditii neprielnice de folosire a spatiului. La aceasta se adauga distrugerea cu fiecare zi a finisajelor de pe pereti, a mobilierului si afectarea aparaturii electrocasnice. Iata care sunt neplacerile cu care va veti confrunta cand nu folositi o hota sau un ventilator pentru bucatarie:

  • Cresterea umiditatii cu efect direct asupra conditiilor de lucru in acest spatiu;
  • Impregnarea cu vapori de aer plini cu grasimi a peretilor si a tuturor obiectelor din bucatarie;
  • Afectarea instalatiei electrice vizibile (corpuri de iluminat, intrerupatoare, prelungitoare) si a aparatelor electrocasnice;
  • Imposibilitatea controlului fluxului de aer ce poarta mirosuri specifice bucatariei spre alte spatii ale casei;
  • Imbacsirea cu miros de mancare a hainelor.

Oricare dintre aceste neplaceri va afecta confortul locatarilor. Peste acest aspect se va suprapune necesitatea realizarii de reparatii pentru refacerea zugravelilor si chiar servisarea aparaturii electrice folosita.

Avantaje si dezavantaje aerisire bucatarie

Fie ca aveti la dispozitie o bucatarie clasica de apartament, ori una cu suprafata peste medie in cazul caselor individuale, avantajele montarii unui sistem de ventilatie bucatarie este indubitabil un plus de confort. Sunt indentificabile si o serie de dezavantaje, insa acestea pot fi relativ usor indepartate. Pentru edificare, urmariti-le pe ambele in continuare:

Avantaje

  • Calitatea aerului ramane placuta chiar si in urma unei sesiuni intense de gatit;
  • Temperatura ramane placuta fara a deschide fereastra;
  • Sunt eliminate pentru o perioada lunga de timp cheltuieli inoportune legate de refacerea zugravelii sau inlocuirea lampilor;
  • Este evitat riscul aparitiei unor probleme de sanatate produse de dezvoltarea microorganismelor cand umezeala persista;
  • Casa si hainele nu vor fi purtatoare de mirosuri de mancare gatita.

Dezavantaje

  • Zgomotul produs de ventilatoare cand sistemul de aerisire bucatarie este folosit la capacitate mare;
  • Necesitatea unui proiect separat cand este pus in opera un sistem de aerisire bucatarie bazat pe tubulatura si ventilatoare specializate;
  • Consum de electricitate suplimentar atunci cand sistemul de ventilatie bucatarie este folosit des si pe perioade mai mari de timp;
  • Mentenanta profesionala a sistemelor de aerisire bucatarie cu tubulatura;
  • Costuri si intretinerea periodica in regie proprie, a filtrelor de hota.
ventilare bucatarie restaurant

Cum alegem sistemul potrivit in functie de tipul bucatariei?

Raportarea la volumul bucatariei este primul aspect de la care se porneste alegerea sistemului potrivit. Vom prezenta in continuare doua tipuri de bucatarii si variante pentru alegerea corecta a solutiei de ventilatie bucatarie.

  • Bucatarie inchisa cu volum pana in 25 m3 – Acest tip de bucatarie poate sa fie intalnita in apartamente sau case individuale. Bucataria este complet separata de restul casei prin pereti si usa. Varianta optima pentru aceasta situatie este montarea unei hote al carui volum de aer evacuat sa fie de cel putin 360 m3/h.;
  • Bucatarie deschisa cu volum peste 25 m3 – In acest caz, este evident ca volumul de aer va fi cu mult mai mare, deoarece include si aerul de dincolo de linia imaginara a spatiului destinat bucatariei. Din acest motiv, este recomandat sa fie utilizat un sistem bazat pe ventilatia cu tubulatura. In functie de rezultatele unui calcul precis ar putea fi eficienta si o hota ce poate disloca un volum de cel putin 750 m3/h.
ventilare bucatarie comerciala

De ce este importanta aerisirea bucatariei?

Analizand posibilitatile pe care le aveti in scopul ventilarii eficiente a bucatariei, putem concluziona ca importanta demersului coincide cu propriul interes. Argumentele in aceasta directie sunt si acestea menite sa va atraga atentia, prin urmare vi le prezentam:

  • Bucataria devine cel mai placut lor de intalnire al familiei, la cafeaua de dimineata sau la cina;
  • Nu mai persista ulterior mirosurile grele, inevitabile atunci cand se gateste;
  • Peretii, mobila si aparatele electrocasnice de pe blatul bucatariei nu vor mai fi afectate de umezeala sau spori de mucegai.

Pastrarea aerisirii fiecarui loc al casei la un nivel bun pentru ocupanti este un demers pentru care efortul merita sa fie facut. Cand ne referim la metoda de aerisire bucatarie, cu atat mai mult interesul trebuie sa fie mare. Este esential ca pregatirea mancarii sa se faca in conditii de igiena. Igiena aerului este deosebit de importanta in aceasta situatie.

Profitati de varietatea mare de aparatura si solutii de aerisire bucatarie, colaborati cu experti in acest domeniu si veti primi certitudinea ca efortul va fi rasplatit.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.