- Categorii: Ventilatie
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Cladirile cu dimensiuni mari sunt destinate, de regula, utilizarii industriale, aranjamentelor de birouri de tip open space, sau centrelor comerciale. Pentru oricare dintre aceste volume mari de aer ambiental interior este necesar sa existe in functiune o solutie eficienta de ventilatie industriala. Despre functionarea acestor ventilatoare industriale, gasiti amanunte in cele ce urmeaza.
Ce reprezinta ventilarea industriala?
Ventilatia industriala este sigura solutie cu ajutorul careia se poate asigura aerisirea spatiilor mari in interiorul cladirilor. Sursele de poluare a aerului interior sunt variate si difera in functie de activitatea care se desfasoara.
De la simpla prezenta a unui numar mare de personal care presteaza activitati de birou si pana la halele industriale unde se fabrica diferite produse, aerul va fi contaminat in cursul unui zile de lucru.
In lipsa ventilarii, perpetuarea acestei situatii va conduce in scurt timp la imposibilitatea desfasurarii activitii, in oricare dintre sectoarele ce folosesc spatii mari de lucru. In schimb, montarea unor sisteme de ventilatie industriale corelate cu necesarul de aerisire va aduce beneficii, precum:
- Mentinerea aerului la o cota cat mai buna de oxigenare si filtrare;
- Confortul personalului in ceea ce priveste temperatura si umiditatea;
- Cresterea productivitatii, in special in cazul lucrului la birou;
- Eliminarea producerii unor situatii periculoase in industrie atunci cand creste concetratia de noxe;
- Indepartarea posibilitatii aparitiei bolilor profesionale ce au drept cauza aerul poluat din spatiile de lucru;
- Mentinerea cladirii la norma solicitata pentru siguranta la incendii;
- Eliminarea rapida a fumului sau vaporilor toxici in cazul aparitiei unor defectiuni, incidente de productie sau incendii accidentale.
Studierea acestor beneficii indica faptul ca un sistem de ventilatie industriala trebuie sa fie parte activa in conceptul de securizare al incintei. Inainte de adoptarea unei anumite solutii de ventilare a cladirii se va realiza o analiza profesionala pentru identificarea necesaraului de ventilatie industriala.
Solutii pentru realizarea ventilatiei industriale
Solutiile pentru ventilarea industriala sunt diferite si pot fi adaptate concret pentru fiecare cladire si spatiu in parte. Astfel, intr-o incinta industriala securitatea locului de munca, din perspectiva prezentei aerului curat si temperaturii adecvate, este influentata de mai multi factori. Cei mai importanti sunt prezentati in continuare:
- Existenta unui curent natural de aer;
- Temperatura sezoniera inregistrata in jurul cladirii;
- Prezenta unor perturbatii termice produse de procesul de productie sau parti ale cladirii care se pot supraincalzi sau raci excesiv in functie de anotimp;
- Umiditatea aerului in functie de sezon sau particularitati deosebite ce rezulta din fabricarea produselor si schimba calitatea aearului.
Ulterior, in baza analizei realizata de o firma specializata in ventilatie industriala, se va lua in considerare una dintre metodele de ventilare. In baza factorilor prezentati anterior, analizam in continuare tipurile de ventilatie industriala ce pot fi puse in opera sau pot fi realizate direct chiar de catre personal:
- Ventilatie naturala – Este cea mai simpla si usor de realizat ventilare ce se poate realiza indiferent de dimensiunea spatiului. Va fi suficient sa fie accesibila o zona de intrare a aerului exterior si simultan o alta pentru refulare. Curentul de aer creat va inlocui relativ rapid aerul contaminat. Cu toate acestea, este posibil ca aceasta varianta sa nu fie prielnica lucrului zilnic, aerul rece sau foarte cald fiind greu de suportat pe durata unui schimb. Totusi, la nevoie, ramane cea mai buna solutie de ventilatie industriala fara costuri si in caz de urgenta;
- Ventilatie mecanica – Reprezinta solutia care se aplica atunci cand necesarul de inlocuire a aerului contaminat trebuie sa se realizeze rapid, continuu si cu eficienta maxima. In cladirile industriale acest tip de ventilatie va fi proiectat personalizat, uneori chiar pentru fiecare post de lucru. Sumarea captarii aerului poluat se realizeaza prin intermediul unor trasee speciale de tubulatura ce conduc si evacueaza aerul in exterior. Simultan functioneaza ventilatoare industriale care introduc aer proaspat;2
- Ventilatie mixta – Aprobarea adoptarii acestei solutii de ventilatie industriala se face in urma unui studiu specializat. Sunt situatii determinate de configuratia cladirii si specificul activitatii cand poate fi alternata ventilarea naturala cu ventilarea mecanica. Existenta unui program bine stabilit de ventilare in acest caz este obligatorie;
- Ventilatie cu recuperare de caldura – Ventilarea corecta presupune absorbirea de aer din exterior. Aerul poate fi foarte rece sau foarte cald, prin urmare disconfortul creat in procesul de productie sau lucru la birou poate fi accentuat. In acest caz, si acolo unde spatiul permite, se poate folosi ventilatia cu recuperare de caldura. Aceasta tehnologie este capabila sa extraga aer contaminat si simultan sa introduca aer curat. Aerul extras are o temperatura acceptabila si va incalzi aerul proaspat introdus. Diferenta de temperatura intre cele doua fluxuri este minima si permite functionarea sistemului in mod continuu.
Tinta pe care o urmareste un antreprenor este de a crea un spatiu de lucru bine ventilat, cu temperatura constanta si umiditate acceptabila. Iata cum sunt clasificate tipurile de ventilatie industriala in functie de scopul urmarit:
- Ventilatie cu rol igienic – Productia implica uneori si degajari de noxe, lucru care este rezolvat prin ventilatie mecanica. Confortul personalului trebuie asigurat pe toata durata zilei de lucru prin extragerea aerului viciat. Aceste sisteme de ventilatie industriale sunt foarte utile si in spatiile spitalelor sau clinicilor unde protocolul impune prezenta continua de aer curat pentru pastrarea ingienei sanitare;
- Ventilatie cu rol de confort – Ventilarea naturala este varianta optima pentru pastrarea confortului in marile sali de birouri. Confortul prin ventilare poate fi asigurat si cu aparatura dedicata pentru incalzire sau aparatura de aer conditionat. Mentinerea unui microclimat ce include temperatura, umiditate si puritate a aerului in normele aprobate, va stimula capacitatea de lucru si va sustine sanatatea angajatilor;
- Ventilatie cu rol tehnologic – Procesul tehnologic in orice industrie este principalul factor de poluare a aerului din spatiul in care se lucreaza. Singura varianta pentru contracararea acestui neajus este montarea unui sistem eficient de ventilatie industriala. Adaptarea lui se face tinand cont de toate aspectele legate de tipul si intensitatea poluarii, dar si de necesitatea alimentarii cu aer curat sau rece a unor procese tehnologice;
- Ventilatie cu rol de protectie – Este ventilatia care asigura, in primul rand, protejarea spatiului de lucru si a cladrii. Vaporii, praful, gazele periculoase sunt elementele ce trebuie indepartate cat mai rapid din incinta. Pericolul de explozie, datorat acumularii de factori potentiatori, este astfel indepartat prin ventilatie mecanica permanenta;
- Ventilatie cu rol de avarie – Declansarea functionarii ventilatiei industriale mecanice se poate realiza doar atunci cand sunt detectate anumite substante in aerul ambiental interior. Acumularea neasteptata a unor aerosoli toxici sau inflamabili, ori prezenta unor substante explozive cresc riscul de explozie si implicit aparitia accidentelor de munca.
Metoda adecvata de ventilatie industriala ramane in sarcina specialistilor. Exista protocoale clare in acest sens, iar proiectarea sistemului de aerisire industriala se va realiza de catre profesionisti.
Caracteristici ale sistemelor de ventilare industriala
Ventilarea spatiilor industriale implica folosirea unor sisteme complexe, personalizate si eficiente pentru fiecare locatie. Caracteristicile acestor sisteme de ventilatie industriala sunt capabile sa rezolve aerisirea si protejarea urmatoarelor tipuri de activitati:
- Spatii pentru depozitare produse agricole, alimentare sau magazine mari;
- Sali de sport, fitness, centre SPA, bazine de inot;
- Industria alimentara, metelurgica, textila, chimica, etc.;
- Centre de sanatate private, de stat, clinici sau spitale;
- Spatii destinate birourilor, locatii de cult.
Iata care sunt caracteristicile sistemelor de ventilatie industriala pentru a putea realiza eficient necesarul de aerisire in locatiile prezentate anterior:
- Prezenta tehnologiei de ventilatie industriala cu recuperare de caldura permite economii importante in timpul iernii si conditionarea aerului in timpul verii;
- Folosirea flexibila a ventilarii prin control individual a cantitatii de aer eliminat in raport cu cel introdus;
- Reglarea debitului de evacuare in conditii de temperatura interioara foarte ridicata;
- Crearea unui program de ventilare industriala procentuala in functie de debitul de evacuare;
- Masa redusa, adaptabilitate, compactitate si fiabilitate;
- Versatilitate pentru a fi pus in opera cu sau fara tubulatura;
- Costuri de exploatare reduse;
- Costuri suportabile pentru achizitie si instalare;
- Mentenanta asigurata.
Avantaje si dezavantaje
In functie de amploarea proiectului de ventilatie industriala se vor evidentia atat avantaje, cat si dezavantaje. Ceea ce ramane obligatoriu se refera la faptul ca proiectul unei astfel de cladiri trebuie sa includa si sectiunea pentru instalarea de ventilatoare industriale. Iata lista oportunitatilor si a constrangerilor legate de acest demers:
Avatanje
- Crearea unui mediu de lucru optim si sigur pentru angajati;
- Valorificarea capacitatii de productie preconizata;
- Evitarea aparitiei accidentelor de munca produse de acumulari de substante sau gaze periculoase in aerosolii din incaperi;
- Pastrarea integritatii cladirii prin evitarea producerii unor incendii sau explozii;
- Atragerea de personal prin calitatea conditiilor de munca.
Dezavantaje
- Costuri suplimentare legate de sectiunea de proiect pentru ventilatie industriala;
- Costuri adaugate in legatura cu materialele si manopera de instalare a instalatiei de ventilare industriala a spatiului;
- Costuri specifice pentru lucrari de mascare a tubulaturii si finisaje aferente in cazul birourilor;
- Zgomot suplimentar indus de functionarea ventilatiei;
- Necesitatea semnarii unui contract pentru mentenanta si reparatii.
In toate situatiile ce necesita punerea in functiune a unei solutii de ventilare in spatii industriale este recomandat sa colaborati cu personal profesionist. Dimensionarea si fiabilitatea aparaturii sunt criterii esentiale pentru ca rezultatul sa fie cel corespunzator.
Cum intretinem sistemele de ventilare?
Aparatura de ventilare industriala este compusa din doua elemente principale. Partea activa este reprezentata de ventilatoarele electrice, iar partea pasiva de conductele de evacuare aer contaminat si aport de aer proaspat.
Intretinerea acestui ansamblu se va realiza exclusiv cu mentenanta profesionala. Fiind vorba despre echipamente actionate electric si parti de structura metalice, nu este recomandat sa fie intretinute prin masuri proprii.
Astfel, sistemele de ventilatie vor fi curatate si igienizate periodic conform contractului. Beneficiariilor le ramane sarcina de a oferi acces usor si la timpul stabilit pentru aceasta interventie.
Importanta ventilatiei industriale
Modul de utilizare diferit a spatiilor de productie si cerintele speciale de ventilare industriala solicitate de normele de protectie a muncii, arata cat de importanta este aceasta procedura. Va prezentam in continuare cele mai importante aspecte pentru a sublinia clar necesitatea includerii unui sistem de ventilatie adecvat:
- Asigura continuitatea productiei in conditii sigure de munca;
- Permite realizarea calitatii produselor sau serviciilor conform activitatii;
- Reduce semnificativ posibilitatea aparitiei de accidente de munca;
- Contribuie la atingerea eficientei energetice prin stoparea pierderilor de caldura;
- Sporeste valoarea de piata a cladirii si implicit a afacerii in sine.
Analizand aceste facilitati, putem afirma ca proiectul pentru aerisirea spatiilor industriale sau comerciale mari isi merita pe deplin sustinerea. Bazati-va de la bun inceput pe experienta producatorilor de sisteme de ventilatie industriale si puneti-le in opera doar cu ajutorul unei echipe calificate in acest domeniu.
Abordarea activitatilor din industrie implica valorificarea resurselor si tehnologiei actuale pentru protejarea angajatilor si a mediului. Un sistem de ventilare industriala este apreciat, in primul rand, pentru functia pe care o indeplineste, insa contribuie direct la reducerea consumurilor ocazionate de producere de energie termica sau climatizare.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.