Ventilatie beci

ventilatie beci

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Folosirea spatiilor de depozitare ale unei case prezinta interes practic pentru confortul proprietarului. Unul dintre aceste spatii este beciul casei ce este folosit preponderent drept loc pentru depozitarea alimentelor pe termen lung, sau pentru pastrarea uneltelor si a altor materiale necesare in gospodarie. Pentru ca spatiul sa fie sigur in utilizare in orice anotimp, trebuie sa asigurati un sistem eficient de ventilatie beci.

Detalii despre metodele de ventilare beci, precum si avantajele acestui procedeu sunt prezentate in cele ce urmeaza.

Ce reprezinta ventilarea beciului?

Aerisirea spatiilor interioare este o regula cunoscuta si care merita multa atentie atunci cand este construita o casa. Incepand cu beciul si terminand cu acoperisul casei, metodele de ventilare trebuie sa fie dimensionate si adaptate pentru fiecare parte a cladirii.

In cazul de fata, ventilarea beciului este o masura obligatorie, ce are drept scop prevenirea unor probleme grave in ceea ce priveste locuirea si in special sanatatea locatarilor. Beneficiile vor deveni evidente si se vor manifesta pe termen lung, astfel:

  • Pastrarea calitatii aerului in spatiul ocupat de beci;
  • Mentinerea unei temperaturi interioare constante, la un nivel scazut, indiferent de anotimp;
  • Imposibilitatea aparitiei igrasiei si, implicit, a eroziunii peretilor;
  • Stoparea transmiterii de mirosuri neplacute in jurul casei si chiar in interior;
  • Eliminarea riscului de propagare a igrasiei si mucegaiului in peretii de deasupra beciului;
  • Conservarea traseelor de alimentare cu apa, electricitate, precum si a tubulaturii de scurgere pentru apa uzata.

Beneficiile prezentate sunt suficiente pentru a declara ca unui sistem de ventilatie beci trebuie sa i se acorde atentie incepand de la etapa de proiectare a casei. Eliminarea posibilitatii de aparitie a condensului si mentinerea umiditatii la o cota rezonabila reprezinta scopul pentru care aveti nevoie de un beci ventilat.

guri aerisire ventilatie beci

Cum putem realiza o ventilatie beci corecta?

Pentru atingerea necesarului de ventilatie a beciului este util ca proiectul sa prevada una din cele doua masuri tehnice aplicabile. Aceste procedee sunt capabile sa asigure o ventilatie beci corespunzatoare, efectul fiind folosirea spatiului fara nicio grija in privinta eventualelor pagube legate de depozitarea sau de afectarea structurii casei.

Vom analiza pe rand cele doua sisteme de aerisire beci, facand obsevatii in privinta aplicarii lor in functie de situatia constructiva si cea climatica.

Ventilatie naturala

Metoda ventilarii beciului in mod natural este cea mai des utilizata, pentru ca este prevazuta inca din proiectul casei. Primul aspect de care trebuie sa se tina cont este ca deschiderea prin care se va face admisia aerului exterior sa fie pozitionata la un nivel convenabil, astfel incat sa nu existe pericol de inundare.

Dimensiunea si forma fantei de ventilatie beci vor fi corelate cu volumul spatiului ce trebuie aerisit natural. Este recomandat ca aceste guri de admisie sa nu fie foarte mari, ci mai curand sa fie mai multe si amplasate echilibrat pe lungimea laturilor opuse ale spatiului din subsol.

Toate spatiile de ventilarea beciului vor fi dotate cu ferestre usor manevrabile. Acestea sunt utile in caz de vreme extrema si pot izola temporar spatiul in cauza. Fiecare fereastra trebuie sa aiba in dotoare o plasa solida antiinsecte si rozatoare.

Folosind aceasta solutie de ventilare beci trebuie sa aveti permanent grija ca spatiile de admisie si aerisire sa fie deschise si curate.

Ventilatie mecanica

Solutia de ventilatie beci in regim mecanic implica un proiect suplimentar fata de cel al constructiei in sine. Metoda este utilizata in situatiile in care suprafata beciului este mare si exista o necesitate de protejare suplimentara a spatiului interior.

Tehnologia de ventilatie beci mecanica are mai multe posibilitati de aplicare, in functie de cerintele concrete. In principiu, functionarea se bazeaza pe utilizarea unui traseu de tubulatura, care se instaleaza si acopera toate zonele spatiului subteran, inclusiv compartimentarile acestuia. Conform proiectului, tubulatura dispune de puncte de colectare a aerului interior, insa exista si puncte de admisie aer proaspat.

Pentru punerea in functiune, sunt folosite vetilatoare specializate, acestea fiind dimensionate in corelare cu volumul de aer ce trebuie miscat. Ventilatia mecanica a beciurilor poate fi folosita in urmatoarele variante:

  • Ventilatie mecanica partiala – Se aplica doar pentru o zona ce face parte dintr-un spatiu de beci cu dimensiuni mari;
  • Ventilatie mecanica locala – Se monteaza doar pentru o incapere;
  • Ventilatie mecanica generala – Se pune in functiune pentru intreaga suprafata;
  • Ventilatie mecanica mixta – Este varianta care imbina cel putin doua dintre metodele anterioare.

Decizia in privinta aplicarii uneia dintre aceste metode revine proiectantului. Totul porneste de la definirea utilizarii spatiului cu destinatie de beci, insa exista si alte criterii legate de volumul acestuia, amplasarea cladirii si aspecte climatice.

ventilare subsol

Probleme generate in lipsa ventilarii

Imposibilitatea ventilarii, sau folosind o ventilatie beci subdimensionata, vor conduce inevitabil la aparitia condensului. Cel mai bun exemplu este atunci cand in timpul verii exista diferente mari de temperatura intre aerul exterior si interiorul beciului. Peretii si pardoseala beciului vor prelua temperatura scazuta a solului, efectul fiind condensarea si aparitia apei in subsol. Iata care sunt neplacerile cauzate de lipsa ventilatiei in beci:

  • Formarea condensului – Apa provenita din condens afecteaza peretii si pardoseala beciului. Stagnarea apei conduce la aparitia igrasiei si mucegaiului;
  • Dezvoltarea de mirosuri neplacute – Aerul umed si structura impregnata cu umezeala sunt factori propice pentru dezvoltarea de microorganisme;
  • Deprecierea alimentelor si obiectelor depozitate in beci – Depozitarea, fie si pe termen scurt, in conditii de umezeala afecteaza calitatea alimentelor si distruge structura obiectelor;
  • Afectarea altor parti ale constructiei – Prin propagare, igrasia va afecta planseul superior al beciului si, implicit, peretii spatiului de deasupra. Fenomenul poate depasi usor spatiul interior, extinzandu-se pe fatada.

Avand in proiect o aerisire beci corespunzatoare, toate aceste probleme pot fi controlate si, in special, eliminate. Pentru securizarea unui spatiu de subsol accesibil trebuie tinut cont si de modalitatea de anvelopare prin solutii moderne de hidroizolare. Este o masura care contribuie la echilibrarea temperaturii interioare a beciului.

Avantaje si dezavantaje ale aerisirii beciului

Oricare varianta de ventilatie beci ofera avantaje importante, insa pot exista si cateva dezavantaje. Ameliorarea dezavantajelor poate fi realizata folosind metode profesionale de proiectare si punere in opera. Va oferim informatii despre ambele situatii, pentru a sti exact cum sa va raportati la acestea.

Avantaje

  • Control eficient pentru calitatea aerului si temperaturii;
  • Posibilitatea folosirii beciului drept spatiu de depozitare;
  • Confort in utilizare cand este folosit un ventilator aerisire beci;
  • Personalizarea puterii de ventilare beci cand se adopta tehnica mecanizata;
  • Confort cand este utilizata ventilarea mecanica a beciului;
  • Economie de fonduri prin protejarea spatiului impotriva umiditatii;
  • Pastrarea unui climat sanatos pentru intreaga constructie.

Dezavantaje

  • Elaborarea unui proiect suplimentar, cu costuri aferente, pentru ventilatie beci in sistem mecanizat;
  • Grija in privinta deschiderii periodice a spatiilor de admisie si evacuare a aerului cand folositi ventilatie beci naturala;
  • Mentenanta periodica si specializata a tubulaturii si ventilatoarelor la ventilatia mecanica;
  • Mentenanta individuala pentru curatarea sitelor de protectie in cazul ventilarii naturale.

In final, este evident avantajul folosirii unei aerisirii controlate mecanic pentru subsolurile cu destinatie de beci. Aportul zilnic si controlat al cantitatii de aer curat, lasand deoparte manevrarea manuala a fantelor de admisie si refulare, conduce la propriul confort.

ventilare naturala beci

Cum intretinem sistemele de ventilatie din pivnita?

Avand in vedere ca aerul este componenta ce pune in miscare un sistem de ventilatie beci, vor fi necesare masuri de mentenanta pentru o buna functionare.

Particulele de aer contin pulberi fine de praf si alte elemente naturale ce sunt purtate de vant. Colmatarea gurilor de admisie si evacuare poate fi cauza ineficientei acestui sistem de aerisire beci. Iata care sunt cele mai uzuale si usor de realizat metode de intretinere:

  • Deprafuirea prin spalare a sitelor ce protejeaza admisia si evacuarea aerului in varianta naturala;
  • Curatarea grilelor de protectie pentru versiunea cu ventilator aerisire beci;
  • Verificarea profesionala, cel putin o data pe an, a sistemului de tubulatura in cazul ventilarii mecanice;
  • Inlocuirea la termen a ventilatoarelor sistemului de ventilatie beci mecanizat.

Observarea periodica a starii de curatenie este esentiala. Prevenirea infundarii partiale sau complete a golurilor de intrare a aerului este cea mai simpla metoda pe care o puteti folosi.

De ce este necesara ventilatia beciului?

Pastrarea functionalitatii si igienei unui spatiu care se afla cel putin trei sferturi ingropat in pamant este o actiune ce merita interes. Iata care sunt motivele pentru care devine util sa actionati, folosind metoda clasica sau cea moderna pentru ventilatie beci:

  • Mentinerea unei umiditati si a unei temperaturi propice pentru depozitarea de aliemente sau alte obiecte;
  • Conservarea structurii de rezistenta a fundatiei;
  • Excluderea formarii de colonii de mucegaiuri periculoase pentru sanatate;
  • Mentinerea unui aer curat in jurul casei si chiar in interiorul acesteia;
  • Contributia efectiva la extinderea duratei de viata a cladirii.

Folositi toate amanuntele prezentate si pretindeti proiectantului sa realizeze un calcul corect si adaptat cu volumul beciului. Punerea in opera pentru ambele variante de ventilatie beci se face cu manopera si materiale profesionale.

Din informatiile prezentate reiese ca puteti fi beneficiarii un beci ventilat, luand, in primul rand, decizia corecta in privinta proiectarii sistemului optim de ventilatie beci. Daca aveti nelamuriri in aceasta privinta, consultarea unui specialist in domeniu este primul pas pe care trebuie sa-l faceti.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.