
- Categorii: Ventilatie
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Calitatea aerului respirat in incaperile unui apartament contribuie la mentinerea starii de sanatate si buna dispozitie. Activitatile zilnice, relationarea cu membrii familiei si petrecerea timpului de odihna necesita un nivel cat mai bun de oxigenare a organismului.
Pentru aceste motive, gasirea celei mai bune solutii de ventilatie apartament trebuie sa fie o prioritate. Acest articol va prezinta metode si informatii detaliate despre cum puteti beneficia de un apartament ventilat eficient.
Ce reprezinta ventilarea apartamentului?
Ventilarea apartamentului reprezinta actiunile individuale si/sau ale aparaturii dedicate prin care se produce intr-un timp rezonabil inlocuirea aerului contaminat, din toate incaperile, cu aer proaspat.
Stagnarea unui volum de aer contaminat este prima cauza a starilor de oboseala, lipsa de concentrare si chiar a aparitiei unor boli respiratorii. In schimb, beneficiile resimitite si prezentate in continuare sunt in masura sa va convinga cat de necesar este sa va ocupati de ventilarea apartamentului:
- Capacitatea fizica si psihica sunt evident imbunatatite;
- Inlocuirea aerului contaminat se poate realiza fara pierderi de caldura;
- Hainele, lenjeria de pat, obiectele, peretii nu prind mirosuri neplacute;
- Calitatea finisajelor de zugraveala ramane intacta;
- Nu exista posibilitatea aparitiei condensului, mucegaiului sau igrasiei;
- Instalatiile sanitare si cele electrice nu sunt afectate de umiditate.
Conditiile de locuire vor fi imbubatatite spectaculos atunci cand aveti pusa la punct o rutina de aerisire apartament sau un sistem specializat de ventilatie apartament. Gasirea variantei potrivite poate fi facuta individual prin incercari de ventilare naturala. Daca nu sunteti multumit, puteti opta pentru o consiliere profesionala specializata pentru ventilare apartament.

Tipuri si recomandari de sisteme pentru ventilarea apartamentului
Pentru a beneficia pe termen lung de o ventilatie apartament eficienta este necesara adaptarea solutiei cu volumul si configuratia fizica a constructiei. In anumite situatii, cea mai simpla varianta de ventilare apartament ar putea sa nu fie suficienta.
Iata care sunt principalele tipuri de ventilatie apartament:
- Ventilatie naturala – Schimbarea in bine a calitatii aerului din casa se poate realiza rapid prin metoda naturala. Acest lucru implica un program zilnic in care veti deschide ferestrele fiecarei incaperi pentru aport de aer curat. Metoda este cu atat mai eficienta atunci cand exista cel putin o incapere pozitionata pe o alta latura a cladirii. Fluxul de aer care se creaza intre doua ferestre deschise opuse va fi suficient pentru aportul de aer curat. Controlul cantitatii de aer ce strabate incaperile se poate realiza si prin folosirea sistemului oscilobatant cu care sunt dotate majoritatea ferestrelor termoizolante. In functie de anotimp, conditiile meteo si marimea apartamentului, ventilarea completa se poate realiza intre 15 si 30 de minute. Dificultatea apare in timpul iernii la temperaturi foarte scazute si prcipitatii. In aceste conditii, varianta de ventilatie mecanica isi arata potentialul;
- Ventilatie mecanica – Aceasta metoda este o parte a unui sistem de climatizare cu aparatura adecvata. Aparatele de aer conditionat includ functia de ventilare, insa eficienta lor este conditionata de aportul constant de aer proaspat. Ventilarea apartamentului se poate realiza si prin montarea unei hote de bucatarie si a unui ventilator pentru baie. Ambele incaperi sunt mari producatoare de aer contaminat cu umezeala si mirosuri specifice. Si in acest caz veti avea grija ca intrarea aerului curat din exterior sa fie suficienta. Acest tip de aparatura este mentinuta in functiune cel putin atat timp cat bucataria sau baia sunt utilizate;
- Ventilatie mixta – Combinarea primelor doua solutii de ventilare apartament reprezinta pentru majoritatea locatarilor varianta convenabila. Conditiile de temperatura exterioara pun presiune pe modul si timpul in care poate fi folosita ventilatia naturala. Prin urmare, o combinare a acestora pare sa fie cea mai buna metoda de ventilatie apartament;
- Ventilatie cu recuperare de caldura – Aerisirea prin intermediul recuperatoarelor de caldura este actualmente cea mai moderna solutie de ventilare a aparatamentului. Sistemul are la baza un proces pe cat de simplu pe atat de eficient. Aerul cald in incaperi este condus spre exterior si va incalzi simultan aerul proaspat ce este atras pentru aerisirea casei. Acest schimb de caldura se face prin intermediul sistemului de ventilatie cu recuperare de caldura. Avantajul este incotestabil, deoarece nu veti consuma in plus energie pentru reincalzirea unei camere in care temperatura ar fi scazut drastic datorita aerului rece din exterior. Economia de energie in cazul acestei variante este de pana la cca. 92%.
In principiu, fiecare dintre aceste variante pentru ventilarea apartamentului pot fi folosite zi de zi. Cu toate acestea, este posibil sa nu fie necesara o investitie majora, ci mai curand adaptata cu specificul fiecarei locatii.
Numarul membrilor unei familii va determina intensitatea cu care sunt folosite in special bucataria si baia ca principale surse de poluare a aerului unei case. Daca este necesar, investiti fara grija in folosirea unei solutii cu recuparare de caldura, altfel poate fi suficienta si ventilatia mixta.

Cum ventilam corect in functie de camerele apartamentului?
Desi ventilarea apartamentului pare o sarcina simpla, trebuie sa aveti in vedere ca ar putea aparea probleme in acest demers. De regula, lipsa performantei unui versiuni de ventilare apartament provine din faptul ca aparatura mecanica nu este corect aleasa.
Acest lucru inseamna, in primul rand, ca nivelul puterii de evacuare a aerului murdar este mic, sau pozitionarea ventilatorului este gresit aleasa. La fel si fanta de refulare ar putea avea o dimensiune prea mica, cu toate ca aerul extras este la o capacitate corelata cu volumul incaperii.
Ventilatoarele cu grila pentru baie sau bucatarie, sau hotele pentru bucatarie, vor fi achizitionate dupa ce ati calculat necesarul de volum de aer evacuat. Pentru restul incaperilor folositi zilnic ventilatia naturala, sau ventilatia cu recuperare de caldura.
Avantaje si dezavantaje
Inainte de alegerea, montajul sau punerea in functiune a celui mai bun sistem ventilatie apartament este convenabil sa cunoasteti care sunt avantajele, dar si dezavantajele acestei manevre. Urmariti in continuare avantaje si dezavantaje generale pentru toate variantele unui sistem ventilatie apartament:
Avantaje
- Pastrarea curata a aerului ambiental indiferent de anotimp;
- Protejarea sanatatii, in special a aparatului respirator;
- Diminuarea pierderilor de caldura din apartament;
- Eliminarea condensului si umiditatii accentuate din bai si bucatarii;
- Mentinerea in prefecta stare de functionare a instalatiei sanitare din baie si bucatarie;
- Conservarea instalatiei electrice, a corpurilor si surselor de iluminat;
- Extinderea duratei de folosire a finisajelor tip zugraveala;
- Excluderea posibilitatii ca produsele textile sa fie umede sau sa mentina mirosuri specifice.
Dezavantaje
- Posibilitatea aparitiei unui disconfort fonic la utilizarea aparaturii mecanice;
- Prezenta unui curent de aer produs de hota sau ventilatoarele pentru baie;
- Necesitatea strapungerii peretilor exteriori pentru montarea tubulaturii de evacuare a hotelor, sau pentru montarea sistemului de ventilatie apartament cu recuperare de caldura;
- Costuri proportionale cu varianta de ventilare apartament pe care o alegeti.
Valorificarea avantajelor este mai curand de dorit in raport cu cele cateva dezavantaje pe care le-am aratat. Scopul in sine este evident si va ridica in mod clar nivelul de confort. Pentru a nu intampina neplaceri cu privire la capacitatea de ventilatie apartament pe care o alegeti, solicitati consultanta de specialitate a unui profesionist autorizat.

Sfaturi pentru alegerea sistemului potrivit de ventilare
Pentru performanta maxima in domeniul ventilarii apartamentelor sunt de luat in considerare o serie de factori. Acestia trebuie sa fie coordonati cu specificatiile tehnice ale aparaturii mecanice pe care o veti pune in functiune. Cele mai importante caracteristici le prezentam in continuare:
- Puterea de ventilare – Este cea mai importanta caracteristica de care va depinde rezultatul ventilarii. Norma pretinde ca, pentru bucatarii si bai, sa se atinga recircularea de 12 ori pe ora a intregului volum de aer din aceste incaperi;
- Sistemul de montaj – In functie de dispozitivul mecanic cu care se realizeaza necesarul de ventilatie apartament, montarea se face diferit. Hotele si climatizoarele se aplica direct pe perete, iar ventilatoarele si ventilatia cu recuperare de caldura se incastreaza in spatii special prevazute in pereti;
- Nivelul de zgomot – Silentiozitatea solutiei de ventilatie apartament trebuie as fie sinonima cu confortul. Necesarul de volum de aer ce trece printr-un dispozitiv mecanic necesita diametre si puteri diferite pentru ventilator. Reducerea acestor diametre implica turatii mai mari si de aici zgomot mai mare. In mod rezonabil, un zgomot care se incadreaza intre 30 si cel mult 45 dB poate fi usor admis. Daca zgomotul va depasi 55 dB, cu siguranta confortul va fi grav afesctat. Zgomotul poate fi influentat si de lungimea si cursivitatea traseului pe care aerul evacuat trebuie sa le strabata pana in exterior. Mai multe coturi ale tubulaturii de evacuare inseamna mai mult zgomot;
- Senzor de umiditate – Implicarea automatizarilor intr-un sistem ventilatie apartament faciliteaza intrarea in functiune a aparaturii mecanice in momentul potrivit. Acest lucru inseamna ca depasirea unui nivel de umiditate de 40% pana la 60% va fi sesizat de senzor care comanda pornirea ventilatorului. Se estimeaza si o economie de energie electrica pentru ca aparatura va functiona doar atat cat este necesar;
- Pozitionarea – Proiectarea este o etapa importanta pentru ca include pe langa alegerea tipului optim de ventilatie apartament si locul in care va fi montata. Hotele sunt fixate la maxim 60 cm in plan vertical de ochiurile aragazului. Unitatile interioare de climatizare cat mai aproape de tavan, iar ventilatoarele de baie cat mai aproape de sursa principala de umezeala si aburi;
- Izolarea – Acest factor are doua componente. Izolarea fata de mediul exterior a sistemului de ventilare a casei si izolatia electrica pentru protejarea utilizatorului. Ambele caracteristici sunt extrem de importante si de calitate lor va depinde confortul complet al locatarilor;
- Consumul energetic – Cand exista automatizari, sistemele pentru ventilatie apartament sunt economice. Lipsa acestor automatizari nu ridica cu mult consumul de electricitate, insa poate fi evitat printr-o alegere adecvata. Cu toate acestea, mai multa aparatura mecanica montata si utilizata va genera un consum mai ridicat.
Pentru oricare dintre acesti factori sunt prevazute date tehnice care se regasesc in fisa fiecarui produs. Cand informatiile de acest tip nu va sunt familiare, apelati la consultanta de specialitate.

De ce este necesar un sistem de ventilatie in apartament?
Parcurgerea acestor informatii cu privire la modalitatile prin care puteti asigura calitatea aerului din propriul apartament, arata clar care sunt motivele pentu care merita sa fie aplicate si mentinute in buna functionare:
- Respirarea unui aer curat si cu o umiditate normala;
- Pastarea starii de sanatate, in special pentru copii si seniori;
- Uniformizarea calitatii aerului si temperaturii in toate incaperile;
- Economia de energie consumata pentru incalzirea casei;
- Extinderea timpului pana la care sunt necesare improspatari ale finisajelor peretilor, inlocuirea mobilei, corpurilor de iluminat sau instalatiei sanitare;
- Pastrarea unor aerosoli neutri ce pot fi inviorati cu odorizante de camera care isi vor mentine mai mult capacitatea de parfumare cand aerul este curat.
Avand in vedere aceste motive, urmatorul pas este sa decideti cum actionati pentru indeplinirea acestui proiect important. Puteti actiona in regie proprie, verificand fiecare dintre sfaturile prezentate, sau puteti realiza un contract cu o firma profesionista in lucrari de ventilatie apartament.
Nevoia de ventilare a apartamentelor este justificata, in primul rand, datorita poluantilor care se produc in interiorul acestora. La aceasta se adauga si eventuale perturbari ale calitatii aerului exterior ce poate avea in anumite momente concentratii neprielnice pentru sanatate.
Umiditatea, concentratia de CO2, temperatura, sunt indicatori ce pot fi adusi usor la niveluri normale, aplicand solutii corecte pentru ventilatie apartament.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.