- Categorii: Acoperis
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Fie ca planuiti construirea unui acoperis nou, ori trebuie sa schimbati acoperisul deja existent, una dintre cele mai eficiente solutii o reprezinta montarea unui acoperis metalic. Data fiind varietatea optiunilor oferite de producatori, pentru a putea finaliza cu succes o astfel de investitie, se recomanda sa fiti foarte bine informati, inca de la bun inceput.
In materialul prezent, gasiti informatiile necesare pentru a putea planifica un astfel de proiect:
- Tipurile de solutii disponibile pe piata, cu particularitatile acestora;
- Etapele de montaj acoperis metalic;
- Aplicabilitatea unui astfel de acoperis.
Prezentare generala acoperis metalic
Cand discutam despre acoperisuri metalice, ne referim, mai degraba, la solutia de invelire a acestora, si nu in mod obligatoriu la structura. Dupa cum veti descoperi pe parcursul acestui articol, acoperisurile metalice sunt extrem de eficiente si au un raport calitate – pret extrem de avantajos.
Astfel, desi exista atat avantaje, cat si dezavantaje, cele dintai sunt, cu siguranta, mult mai multe si pot eclipsa aspectele mai putin benefice.
Avantaje si dezavantaje
Spre deosebire de alte solutii de invelire (sindrila, tigla, etc.), un acoperis metalic se remarca printr-o serie de caracteristici extrem de benefice, insa retineti ca nu este lipsit de dezavantaje.
Iata, deci, care vor fi avantajele si dezavantajele pe care trebuie sa le aveti in vedere atunci cand optati pentru un astfel de acoperis:
- Pro: Termen de garantie extins: In functie de material si de producator, exista acoperisuri metalice care pot rezista intre 40 si 70 de ani, doar cu minimul de intretinere. Pentru a avea un termen de comparatie, sindrila bituminoasa trebuie schimbata odata la cel mult 20 de ani.
- Pro: Rezistenta in conditii meteorologice extreme: Acoperisurile metalice vor rezista cu succes chiar si in cele mai dure contatii meteorologice. Astfel, acestea nu vor fi afectate de curentii puternici de aer (de peste 200km/h), nu isi vor schimba forma sau proprietatile in urma impacturilor puternice si, daca sunt intretinute corespunzator, nu vor fi atacate de coroziune.
- Pro: Nu aplica presiune pe structura casei: Acoperisurile din metal sunt mult mai usoare in comparatie cu majoritatea solutiilor pentru invelirea casei. De exemplu, in timp ce tigla din beton poate cantari pana la 20 kg/mp, solutiile metalice au o greutate cuprinsa intre 2,5 si 7 kg/mp. Astfel, acoperisurile metalice se pot aplica peste orice tip de constructie, indiferent de structura acesteia.
- Pro: Instalare rapida si usoara: O singura placa de tabla acopera, in general, peste 1,5 mp de acoperis. De asemenea, avand o greutate mult mai mica si fiind extrem de maleabile, timpul de montaj al acoperisului poate scadea extrem de mult. Acest lucru se poate traduce, de asemenea, prin costuri mai mici de manopera.
- Pro: Drenaj si impermeabilitate: Suprafata metalica a acoperisului va ajuta la drenajul apei si va impiedica, de asemenea, acumularea de zapada pe cladire. In plus, chiar si fara un sistem de hidroizolatie, aceasta nu va permite apei sa se infiltreze, protejand intreaga structura a casei.
- Contra: Necesitatea unui sistem suplimentar de termoizolatie: In mod natural, desi metalul poate reflecta razele solare (fapt care poate scadea transmisia de caldura catre interior), acesta nu este un bun izolator termic. De aceea, acoperisurile metalice necesita, de cele mai multe ori, un sistem suplimentar de izolatie termica, lucru care va atrage costuri suplimentare.
- Contra: Acoperisul metalic poate fi zgomotos: Metalul rezoneaza mai puternic la impact, iar astfel zgomotele se propaga mai usor. Din acest considerent, acoperisurile metalice pot fi mai zgomotoase (in special atunci cand ploua). Totusi, acest lucru se poate adresa cu usurinta prin montarea unui strat de izolatie fonica.
Dupa cum puteti observa, izolarea termica si fonica sunt singurele dezavantaje ale unui acoperis metalic. Totusi, solutia cea mai eficienta este simpla si relativ accesibila. Aceasta consta, practic, in montarea unui strat de vata minerala, care poate atenua atat zgomotul, cat si schimbul de temperatura.
Principalele tipuri de acoperisuri metalice
In timp ce acoperisurile metalice vin in mai multe tipuri, exista trei materiale demne de mentionat, datorita caracteristicilor avantajoase. Iata care sunt acestea:
- Tigla metalica: Imita aspectul traditional al tiglei ceramice, dar elimina factorul de greutate, putandu-se achizitiona cu un cost mai mic. Aceasta, este ideala daca doriti sa obtineti un aspect clasic, dar nu va permiteti sa ingreunati casa, ori daca bugetul nu va permite sa achizitionati tigla clasica (care, de altfel, poate fi extrem de scumpa). In plus, termenul de garantie pentru tigla metalica este, in general, de aproximativ 50 de ani;
- Tabla faltuita: Fabricata din foi de tabla plana, tabla faltuita are un cost redus de achizitie si, de aceea, este extrem de populara in randul constructorilor. In plus, sistemul unic de prindere presupune imbinarea foilor de tabla fara strapungerea metalului, asigurand astfel rezistenta la coroziune, dar si flexibilitate crescuta;
- Tabla cutata: Beneficiaza adesea de un strat exterior de zinc, fapt care creste rezistenta acesteia la coroziune. In plus, cutele asigura o imbinare mai usoara si dreneaza apa, astfel incat aceasta sa nu patrunda in interiorul casei. Costul de achizitie este apropiat de cel al tablei faltuite, insa costul de manopera poate fi mai redus.
Etape montaj acoperis metalic
Dupa cum mentionam anterior, procesul de montaj acoperis metalic este mai putin dificil, in comparatie cu alte solutii. Cu toate acestea, acoperisurile, in general, sunt elemente de constructie care necesita cunostinte specifice.
De aceea, daca nu dispuneti de experienta necesara, va recomandam sa apelati la un profesionist pentru executarea lucrarilor. Totusi, pentru a va forma o idee cu privire la acest procedeu, iata care sunt principalii pasi de montare:
- Optional: Indepartarea vechiului acoperis: Daca planuiti restaurarea vechiului acoperis, incepeti prin indepartarea materialelor de invelire si izolatie (daca acestea exista). Cu aceasta ocazie veti putea, de asemenea, repara eventualele probleme identificate. Daca discutam despre un acoperis nou, veti incepe cu:
- Pasul #1: Grinzile: Montati grinzile pe intreg conturul casei, la o distanta cuprinsa intre 30 si 60 cm una de cealalta, in functie de proiect. Acestea vor prelua greutatea sarpantei si o vor transmite catre structura casei.
- Pasul #2: Popii si penele: Peste grinzi, veti monta popii si penele. Acestea sunt, practic, stalpii verticali de sustinere, iar inaltimea acestora va influenta in mod direct unghiul de inclinatie al acoperisului.
- Pasul #3: Coama si capriorii: Peste penele centrale, montati coama si verificati ca nivelul acesteia sa fie perfect orizontal. In caz contrar, ajustati inaltimea popilor, astfel incat sa obtineti nivelul dorit. Continuati apoi cu montarea capriorilor pe versanti.
- Pasul #4: Astereala: Astereala poate fi din scandura sau din placi de diferite solutii (OSB, PFL, etc.). Veti monta materialele direct pe capriori, fixandu-le in cuie si respectand distanta recomandata de proiectant.
- Pasul #5: Folia anticondens: Montati folia anticondens pe toata suprafata acoperisului si fixati-o cu ajutorul riglelor de lemn. Daca bugetul nu va permite achizitionarea foliei speciale, puteti utiliza folie simpla de plastic.
- Pasul #6: Invelitoarea: In functie de solutia aleasa, puteti proceda la montarea invelitorii. Fiecare material are propriul mod de prindere, astfel ca va fi necesar sa respectati instructiunile producatorului.
Pentru ce tip de constructii se preteaza acoperisul cu placi de metal?
Un acoperis metalic este o solutie extrem de versatila. Greutatea scazuta a materialului permite montajul acestuia pe orice structura, indiferent de rezistenta acesteia. Iata, totusi, care sunt principalele domenii de aplicabilitate a acoperisurilor metalice:
- Pentru case: Peste 50% dintre constructori aleg metalul atat pentru construirea, cat si pentru renovarea acoperisurilor rezidentiale. In principiu, acest lucru se datoreaza costurilor mici de achizitie, dar si rezistentei excelente in timp;
- Pentru terase: Acoperirea terasei cu o solutie metalica poate extinde durata de utilizare a acesteia pe intreg parcursul anului. In plus, montajul usor asigura amenajarea rapida a unei terase inchise;
- Pentru foisoare: In timp ce foisoarele sunt construite in preponderenta din lemn, acoperisul metalic va proteja structura acestora impotriva apei si va creste durata de viata a investitiei;
- Pentru garaj: Intrucat garajele nu necesita neaparat izolatie termica, ci doar protectie impotriva infiltratiilor de apa, acoperisurile metalice ar putea reprezenta cea mai eficienta solutie din punct de vedere al costurilor;
- Pentru hale: Placile metalice sunt ideale pentru acoperirea halelor industriale, in special datorita rezistentei acestora in timp. In plus, izolat corespunzator, acoperisul metalic va eficientiza consumul de energie al halei si va reduce cheltuielile recurente.
Costuri montaj
Pentru a putea calcula un pret acoperis metalic, este important sa cunoasteti, in primul rand, solutia (tipul materialului) pentru care veti opta. Astfel, preturile pot fi cuprinse intre 15 si 40 de lei pe metru patrat, putand varia in functie de complexitatea proiectului.
Pentru a obtine o oferta personalizata, va recomandam sa apelati direct la o echipa de profesionisti. Acestia vor identifica particularitatile proiectului si va vor spune cu exactitate ce costuri trebuie sa aveti in vedere.
Montarea unui acoperis metalic poate fi cea mai eficienta solutie. Cu toate acestea, diversitatea optiunilor de pe piata pot face ca alegerea solutiei potrivite sa fie destul de complicata. Pentru ca investitia sa fie de succes, alegeti intotdeauna materiale de calitate si lucrati cu specialisti in domeniul acoperisurilor.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.