Pergole

pergole

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Luand in considerare diversele tipuri si modele de pergole disponibile pe piata, nu este de mirare faptul ca, de cele mai multe ori, ajunge sa fie dificila pana si alegerea unui model potrivit. Din fericire, in articol prezent am pus laolalta informatiile necesare pentru demararea unui astfel de proiect. Astfel, la finalul articolului, printre alte date utile, veti cunoaste:

 • Care sunt principalele modele si cum se diferentiaza acestea intre ele;
 • Cum alegeti materialul potrivit pentru pergola pe care urmeaza sa o construiti;
 • Unde pot fi amplasate pergolele si cu ce scop.

Prezentare generala pergola

Pergolele sunt elemente de constructie relativ simple, formate, in principal, dintr-un acoperis amplasat pe mai multi stalpi de sustinere. In functie de complexitatea proiectului, acestora le pot fi adaugate diferite alte functii sau tehnologii (de exemplu, pereti, acoperis retractabil, etc.).

De asemenea, este demn de mentionat, inca de la bun inceput, faptul ca acestea pot fi individuale (asemanatoare unui foisor) sau atasate de o constructie (in genul unei pergole pentru terasa).

pergola

Tipuri de pergole

Dupa cum spuneam, pergolele sunt de mai multe tipuri si se impart, in principiu, in trei categorii principale: dupa model, material si amplasare. Pentru a putea face alegerea corecta, in continuare, le vom prezenta pe fiecare in parte.

In functie de model

In functie de model, identificam doua tipuri distincte de pergole: cele clasice si cele moderne. Dupa cum veti vedea, in timp ce pergola clasica serveste strict scopului de protectie impotriva soarelui, pergola moderna este dotata cu tehnologii si sisteme care permit controlul si chiar automatizarea unghiului de patrundere a luminii, ventilatiei, etc.

Pergole clasice

Asa cum spuneam, pergolele clasice sunt simple si nu dispun de niciun fel de tehnologie. Cel mai emblematic exemplu in acest sens este, poate, pergola din lemn, montata fie in curte, fie pe terasa, cu scopul de a proteja utilizatorii de soare. Aceste pergole se remarca printr-un cost mai scazut de achizitie si de montare. 

Pergole moderne

Spre deosebire de cele clasice, dat fiind ca dispun de tehnologii special destinate acestui scop, pergolele moderne ofera utilizatorilor mai mult confort. Acestea sunt ideale, in special, in cazul amenajarii spatiilor comerciale (de exemplu, pergola pentru piscina de lux), dar pot fi, de asemenea, utilizate si cu scop rezidential.

La randul lor, in functie de tehnologia si sistemele utilizate, pergolele moderne sunt de doua tipuri:

 • Pergole retractabile: A caror acoperis se poate culisa, astfel incat sa permita atat ventilatia naturala, cat si controlul unghiului de patrundere a luminii. De asemenea, in functie de buget, veti putea opta pentru un sistem de culisare manual, sau chiar electric;
 • Pergole bioclimatice: Care sunt dotate cu diversi senzori (de ploaie, de lumina, etc.) si care sunt, de cele mai multe ori, complet automatizate. Acestea vor fi dotate cu computere performante, care vor actiona automat sistemele rotative sau de culisare, pentru a oferi utilizatorilor maximul de confort. 
pergole bioclimatice

In functie de material

Odata stabilit modelul de pergola potrivit in raport cu scopul investitiei, cel de-al doilea factor extrem de important, care va influenta rezistenta si integritatea pergolei pe termen lung, este materialul din care aceasta urmeaza a fi construita. Pentru a putea face o alegere in acest sens, trebuie, in principiu, sa aveti in vedere conditiile meteorologice din zona. De exemplu, in zonele maritime, mediul este umed si sarat, astfel, materialul trebuie sa poata rezista la expunerea in astfel de conditii.

Acestea fiind spuse, iata care sunt cele mai recomandate materiale de construire a pergolelor:

Perogole din lemn

Utilizarea lemnului in constructii are extrem de multe avantaje. In primul rand, fiind disponibil din abundenta in natura, lemnul are un pret de achizitie mult mai mic. In plus, solutiile moderne (precum lemnul tratat sub presiune) asigura o densitate mai mica si o rezistenta mai mare.

Acest lucru se traduce prin faptul ca pergola va fi mai usoara (drept pentru care nu va necesita o fundatie foarte solida), insa va fi suficient de rigida pentru a rezista chiar si unor incarcaturi foarte mari.

Totusi, trebuie notat faptul ca expertii recomanda utilizarea lemnului doar in cazul amenajarii unei pergole mici sau (cel mult) medii.

pergole lemn

Pergole din aluminiu

Aluminiul este, cu siguranta, unul dintre cele mai indicate materiale pentru construirea unei pergole. Raportul eficient greutate – duritate – rezistenta al acestui material se traduce astfel:

 • Greutate scazuta – Pergola nu va ingreuna si nu va aplica presiune pe structura (fundatia) peste care va fi amplasata;
 • Rigiditate – Desi are o greutate scazuta, aluminiul este extrem de rigid, ceea ce inseamna ca nu isi va schimba forma (nu se va indoi), nici chiar in urma unor incarcaturi foarte grele;
 • Rezistenta – Spre deosebire de alte metale, aluminiul este, poate, cel mai rezistent la coroziune. Pergolele din aluminiu pot fi amplasat cu succes chiar si la baza piscinelor (de exemplu), fara a fi afectate de umiditate.

Dat fiind toate acestea, aluminiul este excelent pentru amenajarea oricarui tip de pergola, indiferent de model, marime sau scop. 

pergole pentru casa

Pergole din fier forjat

Fierul forjat este, pur si simplu, fierul in forma sa naturala (extras, nu in aliaje) si prelucrat in mod traditional de un fierar. Avand in vedere ca nu trece prin diverse procese tehnologice, pretul de cost al fierului forjat este mult mai mic, in comparatie cu aliajele.

Pergolele din fier forjat se bucura de un aspect simplu, dar foarte elegant, in acelasi timp. De asemenea, desi la suprafata ar putea aparea urme de rugina, acestea vor fi doar superficiale, iar fierul nu va fi afectat cu usurinta pe termen lung.

Acestea fiind spuse, puteti alege o pergola din fier forjat de mici dimensiuni, pentru a va decora proprietatea cu un element clasic. 

Pergole metalice

Pe langa cele doua metale mentionate anterior, trebuie sa stiti ca pergolele se pot construi dintr-o multime de alte aliaje metalice. Un astfel de exemplu il reprezinta otelul inoxidabil, care, desi poate fi usor mai scump, se bucura de foarte multe caracteristici avantajoase.

Pergolele din otel inoxidabil nu sunt afectate de rugina, au un coeficient de densitate mai mare decat al aluminiului (ceea ce inseamna ca sunt mai dure) si, nu in ultimul rand, ofera structurii un aspect premium.

De asemenea, pentru a identifica aliajul potrivit, va recomandam sa solicitati opinia unor specialisti. 

pergole metalice

In functie de amplasare

Nu in ultimul rand, stabilirea detaliilor tehnice ale viitoarei pergole trebuie sa tina cont de amplasarea sau rolul pe care aceasta il va deservi.

In acest sens, desi pergolele sunt extrem de versatile si pot acoperi o gama foarte variata de scopuri, mentionam cinci dintre cele mai des intalnite zone de amplasare a pergolelor:

Pergola gradina

Pergola de gradina este un element de sine statator, destinat amenajarii unui spatiu intim. Acestea sunt, de asemenea, considerate elemente de decor pentru gradina si pot delimita la nivel vizual spatiul, in cazul proprietatilor extinse. Avand in vedere dimensiunile, in general, reduse, pergolele de gradina se pot construi din oricare dintre materialele mentionate mai sus, insa va recomandam sa acordati atentie accesoriilor si detaliilor.

pergole deschise

Pergola terasa

Pergolele pentru terasele rezidentiale sunt, de cele mai multe ori, construite din lemn, optandu-se, de asemenea, pentru inchidere peretilor cu folie transparenta sau sticla securizata.

Astfel, pergolele pentru terase extind perioada de utilizare a terasei pe tot parcursul anului, ferind utilizatorii atat de soare, cat si de vant, ploi sau alte precipitatii. Acordati atentie imbinarii dintre acoperisul pergolei si peretele exterior al casei si asigurati-va ca acesta este perfect etans pentru a impiedica infiltratiile de apa.

Pergola balcon

Pergolele pentru balcon functioneaza similar cu cele pentru terase, diferenta constand in faptul ca sunt montate la etajele superioare. Acestea pot fi fixe sau mobile si, de asemenea, permit utilizarea balconului in conditii de siguranta (ferind utilizatorii de ploaie, razele UV, etc.). 

Pergola piscina

Pergolele pentru piscine pot fi de doua tipuri, amplasate deasupra piscinei, pentru acoperirea si protejarea acesteia, sau amplasate pe plaja, pentru confortul utilizatorilor. Exista, totusi, un al treilea tip, care le imbina pe cele doua precedente. In cazul pergolelor care acopera piscina, optati pentru structuri inalte, dar si pentru un acoperis retractabil, astfel incat sa permiteti patrunderea luminii.

In ceea ce priveste pergolele pentru plaja piscinelor, acestea sunt asemanatoare celor de gradina, dar pot fi accesorizate cu baldachine, sezlonguri sau alte elemente de mobilier pentru plaja.

pergola piscina

Pergola restaurante

Extinderea terasei unui restaurant se poate realiza cu succes prin montarea unei pergole. In plus, daca veti opta pentru o pergola bioclimatica, complet automatizata, veti putea oferi clientilor o experienta unica. Astfel, in timpul zilei, acestia vor fi protejati de razele soarelui, in timp ce noaptea veti putea deschide acoperisul, oferind o panorama catre cerul instelat, dar si ventilatie naturala.

De asemenea, pentru a utiliza pergola in conditii de siguranta pe tot parcursul anului, se recomanda inchiderea acesteia cu sticla securizata, dar si montarea unui sistem termic suplimentar.

Care sunt avantajele unei pergole?

Indiferent de model, material sau amplasare, montarea unei pergole va atrage, de la sine, o multitudine de avantaje. In cazul in care veti monta pergola acasa, aceasta va oferi confort intregii familii si prietenilor, iar in cazul in care planuiti sa montati o pergola pentru o afacere (club, piscina, restaurant, etc.), aceasta va atrage mai multi clienti, iar investitia va genera profit inca din primele luni de utilizare. Iata, totusi, cateva dintre avantajele punctuale ale unei pergole:

 • Veti proteja utilizatorii de conditiile meteorologice, extinzand perioada de utilizare a spatiului respectiv pe intreg parcursul anului;
 • Veti definii spatiul din curte si veti amenaja spatii intime, de relaxare;
 • Veti creste valoarea intregii proprietati, iar investitia se va amortiza, cu siguranta, in timp;

In concluzie, montarea unei pergole atrage extrem de multe beneficii, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru investitori. Totusi, dupa cum ati vazut pe parcursul acestui material, alegerea pergolei potrivite trebuie sa respecte anumite caracteristici, pentru ca aceasta sa fie eficienta si sa reziste foarte bine in timp.

Pentru a garanta succesul investitiei, apelati intotdeauna la profesionisti si nu faceti compromisuri in ceea ce priveste calitatea.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.