Pergola terasa

pergola terasa

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Acoperirea teraselor nu reprezinta doar un simplu element de decor, ci chiar eficientizarea spatiului respectiv. Astfel, montand o pergola terasa, veti putea utiliza terasa pe toata perioada anului, indiferent de anotimp.

Totusi, pentru ca investitia sa fie una de succes, planificarea este extrem de importanta. De aceea, in articolul urmator, vom discuta despre tot ceea ce trebuie sa cunoasteti despre alegerea si realizarea pergolelor pentru terasa:

 • Cum identificati tipul de terasa potrivit;
 • Care sunt materialele din care se pot construi pergolele pentru terase;
 • Cum accesorizati pergola pentru a se potrivi cu stilul predominant al proprietatii;
 • Cum se ingrijeste corect o pergola pentru terasa.

Prezentare generala pergola terasa

Pergola terasa se diferentiaza de restul pergolelor prin faptul ca aceasta este lipita de constructie, astfel incat sa permita inchiderea, sau, cel putin, umbrirea terasei.

Pergola este, in sine, un element versatil, aceasta putand fi realizata din diferite materiale si chiar combinatii de materiale, precum lemnul si metalul. Trebuie retinut faptul ca fiecare material are caracteristici diferite si trebuie ales in functie de utilitatea pe care doriti sa o oferiti spatiului.

pergola terasa rustica

Cum alegem pergola pentru terasa?

Alegerea tipului de pergola terasa pe care o veti monta trebuie sa aiba in vedere mai multe variabile, precum stilul constructiei, clima, utilitatea acesteia si, desigur, bugetul de care dispuneti.

In functie de model

In ceea ce priveste modelele, exista o gama destul de variata, insa, de cele mai multe ori, identificam doua tipuri principale:

 • Pergola clasica: Pergola clasica deserveste strict pentru a crea un spatiu acoperit, insa aerisit, pentru terasa. Aceasta nu inglobeaza alte elemente tehnologice si, din acest motiv, este mult mai accesibila din punct de vedere al realizarii, dar si al intretinerii. Pe scurt, pergola clasica consta intr-un acoperis sustinut de mai multi stalpi aflati in exteriorul terasei. 
 • Pergola moderna: Pergola pentru terasa moderna inglobeaza atat rolul celei clasice, cat si diferite functionalitati moderne. In general, acestea se disting prin faptul ca sunt dotate din punct de vedere  tehnologic. Un astfel de exemplu este reprezentat de pergola retractabila, al carei acoperis culisabil permite controlul luminii si, in acelasi timp, ofera acces la o panorama unica asupra cerului. De asemenea, merita sa facem vorbire si despre pergola bioclimatica pentru terase de lux, care poate dispune de diferiti senzori (de lumina, ploaie, etc.), ale carei sistemele sunt automatizate complet. 
pergola moderna pentru terase

In functie de material

Pergolele pentru terasa se pot construi din diferite materiale, cele mai des utilizate materiale fiind lemnul, metalul si aluminiul. 

 • Pergole din lemn: Pergolele din lemn reprezinta, poate, cea mai raspandita solutie de invelire a teraselor. Acestea se remarca, in primul rand, printr-un cost scazut al materialelor. In egala masura, daca sunt intretinute in mod corespunzator, pergolele din lemn pot rezista chiar si peste 100 de ani. In ceea ce priveste dezavantajele, amintim, in primul rand, faptul ca lemnul se modifica. Astfel, in timp, pergola si-ar putea schimba structura, fapt care poate atrage de la sine o serie de probleme (de exemplu, ermetizarea – ramele geamurilor nu vor mai fi perfect lipite de stalpii de lemn, iar astfel, eficienta termica va fi mai scazuta).
 • Pergole din metal: Principalul avantaj al pergolelor din metal este reprezentat de integritatea structurii. Pe scurt, pergola va fi extrem de rezistenta, chiar si in cele mai dure conditii meteorologice. De asemenea, anumite metale (cum ar fi aluminiul) nu sunt atacate de rugina, astfel incat intretinerea poate fi mult mai usoara. Cu toate acestea, greutatea crescuta a metalelor va aplica presiune pe structura terasei. De aceea, in anumite situatii, se poate cere intarirea fundatiei terasei inainte de montarea pergolei.
 • Pergole din aluminiu: Pergolele din aluminiu se diferentiaza de restul metalelor, prin mai multe caracteristici.  In primul rand, dupa cum spuneam mai sus, aluminiul este extrem de rezistent la coroziune. De asemenea, aluminiul are un raport foarte bun greutate – rezistenta. Astfel, pergolele din aluminiu nu vor ingreuna terasa, dar vor rezista extrem de bine in timp.
design pergola din lemn pentru terasa

Idei de accesorizare a unei pergole pentru terasa

In principiu, apelam la accesorii fie pentru a integra pergola terasa cu stilul casei, fie, pur si simplu, pentru a infrumuseta terasa. Iata cateva dintre cele mai des intalnite metode de accesorizare a pergolelor pentru terase:

 • Caroiaje din lemn: Peretii din panouri decorative pot delimita terasa la nivel vizual, permitand, in continuare, ventilatia naturala pe terasa;
 • Plante cataratoare: Astfel de plante sunt ideale pentru a decora pergola pentru terasa intr-un mod natural. In plus, plantele din jurul terasei vor imbunatati calitatea aerului;
 • Perdele din voal: Daca doriti ca terasa sa aiba un aer elegant si romantic, ajunge doar sa o inveliti cu perdele din voal. Mai mult decat atat, perdelele se vor dovedi extrem de benefice in ceea ce priveste blocarea umezelii sau a aerului cald;
 • Jaluzele exterioare: Ofera un grad sporit de umbrire si, in egala masura, sunt rezistente la ploaie si chiar zapada. De asemenea, utilizatorii pot controla unghiul de patrundere al luminii;
 • Folie terasa: Pentru a putea utiliza terasa si in anotimpurile reci, cea mai simpla solutie de inchidere o reprezinta folia transparenta. Desi nu izoleaza, aceasta va bloca curentul de aer, oferind un spatiu suficient de confortabil, chiar si in conditii meteorologice aspre. In plus, odata cu instalarea anotimpului cald, aceasta se poate strange foarte usor;
 • Sticla securizata: Spre deosebire de folie, inchiderea cu sticla securizata asigura un grad mai mare de rezistenta. Retineti ca in acest caz va fi necesara instalarea unui sistem de aerisire, pentru a combate efectul de sera.

Dupa cum ati observat, pergolele sunt elemente de constructie extrem de versatile, ce se pot accesoriza in nenumarate moduri. In plus, accesoriile sunt cele care pot personaliza orice constructie, astfel incat sa va puteti bucura de o terasa unica.

pergola metalica pentru terasa

Sfaturi de intretinere si protectie

Intretinerea unei pergole terasa difera, in primul rand, in functie de materialul din care aceasta este construit, dar si in functie de alte detalii, precum sistemele tehnologice – culisare, rotire, etc. 

In principiu, pentru a intretine orice tip de pergola terasa, este important sa efectuati cel putin doua inspectii pe an, iar daca identificati probleme, sa nu amanati repararea acestora. De asemenea, discutati cu echipa de montaj si cereti-le sfatul cu privire la solutiile de protectie potrivite, in functie de materialul pentru care ati optat. 

In principiu, urmatoarele solutii sunt, in general, eficiente pentru protejarea pergolei pe termen indelungat:

 • Pentru pergolele din lemn: Vopseaua sau lacul sunt, in general, extrem de performante in protejarea suprafetelor din lemn si, in plus, au si rol decorativ. Totusi, acestea protejeaza lemnul doar la suprafata. Daca doriti o solutie de protectie in profunzime, puteti acoperi pergola cu ulei;
 • Pentru pergolele metalice: Desi exista in comert solutii special destinate protectiei constructiilor metalice, unul dintre cele mai simple trucuri consta in aplicarea unui strat subtire de ceara pentru autoturisme. Puteti, de asemenea, sa vopsiti structurile metalice pentru a spori gradul de protectie. 

Retineti, deci, faptul ca, pentru a creste durata de viata a pergolei, trebuie sa aveti in vedere:

 • Inspectarea regulata, cu atentie, a pergolei;
 • Repararea problemelor depistate cat mai repede cu putinta;
 • Utilizarea solutiilor speciale de protectie, potrivite pentru materialul folosit.
umbrire terasa cu pergola retractabila

De ce sa optam pentru o pergola pentru terasa?

Optand pentru o pergola terasa, va veti bucura de extrem de multe avantaje, printre care:

 • Maximizarea perioadei de utilizare: Pergola va oferi protectie impotriva soarelui, dar si in anotimpurile reci, daca optati pentru invelirea acesteia. Astfel, veti putea utiliza terasa pe parcursul intregului an;
 • Instalare rapida si usoara: Spre deosebire de construirea unui foisor, pergola pentru terasa se monteaza mult mai rapid, mai usor si cu mai putine eforturi financiare;
 • Infrumusetarea proprietatii: Pergolele se pot accesoriza in moduri inedite, adaugand un plus aspectului casei, dar si al curtii.

Montand o pergola terasa veti beneficia de un spatiu intim si confortabil, pe tot parcursul anului. Retineti, insa, ca orice lucrare necesita materiale de calitate si montaj optim. Sunt doua aspecte care mereu vor face diferenta, indiferent de tipul de lucrare.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.