- Categorii: Pergole
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Daca planuiti sa acoperiti o terasa, ori sa realizati o anexa la constructia existenta, solutia ideala ar putea fi reprezentata de montarea unei pergole din aluminiu.
Cum, de multe ori, ajungem sa ne confruntam cu probleme, generate de lipsa de informatii, pentru o mai buna planificare a unui astfel de proiect, in articolul prezent gasiti explicate principalele aspecte de care trebuie sa tineti cont. La finalul articolului, ar trebui sa puteti raspunde celor mai importante intrebari despre pergolele din aluminiu:
- De ce aluminiu si nu alt material?
- Cum alegem modelul potrivit de pergola?
- Cum intretinem pergola, astfel incat sa reziste mai bine in timp?
Prezentare generala pergola aluminiu
O pergola aluminiu este o structura exterioara formata, in principiu, din stalpi de sustinere, peste care este asezat un acoperis. Acestea pot ramane deschise, sau pot avea peretii inchisi cu diferite solutii – geam, folie, etc.
Totodata, este demn de mentionat faptul ca acoperisul unei pergole poate fi fix sau mobil. Cele ale caror tavane sunt mobile sunt cunoscute sub numele de pergole retractabile aluminiu, in sine, o solutie moderna, mult mai performanta.
De asemenea, pergolele pot fi elemente de constructie de sine statatoare, sau pot fi anexate unei cladiri deja existente. Totusi, indiferent de amplasare, rolul pergolelor este acela de a crea un spatiu de relaxare semideschis. Acestea sunt ideale pentru amenajarea teraselor, restaurantelor, pietelor agroalimentare sau a altor spatii comerciale.
De ce este aluminiul un material indicat pentru realizarea pergolelor?
Aluminiul este al doilea cel mai folosit metal in constructii, dupa otel, fiind folosit atat in constructii comerciale, cat si in constructii rezidentiale. In timp ce pergolele pot fi realizate din mai multe tipuri de materiale, aluminiul are anumite proprietati extrem de avantajoase pentru o astfel de constructie. Iata care sunt caracteristicile unui astfel de material in realizarea unei pergole:
- Raport rezistenta – greutate: Densitatea aluminiului este de 2.7g/cm2, respectiv o treime din densitatea otelului. Acest lucru se poate traduce si prin faptul ca, o cantitate redusa de aluminiu, poate adauga suficienta rezistenta unei structuri. In plus, greutatea redusa nu aplica presiune pe fundatie si reduce considerabil timpul de montare;
- Rezistenta la coroziune: Aluminiul este extrem de rezistent la coroziune. Indiferent de conditiile meteorologice din zona in care va fi amplasata pergola de aluminiu, aceasta va rezista cu succes impotriva ruginii;
- Maleabilitate: Structurile din aluminiu pot fi modelate intr-o varietate de forme, putand fi adaptate chiar si in cele mai complexe stiluri arhitecturale. Veti putea, deci, sa optati pentru pergole aluminiu simple, curbate, etc.;
- Mentenanta: In primul rand, aluminiul dezvolta o forma naturala de protectie, reprezentata de un strat de oxid, de indata ce este expus aerului. In al doilea rand, aluminiul folosit in constructii beneficiaza de tratamente specifice, care ii vor creste rezistenta si vor reduce costurile de intretinere.
Idei si modele de pergole aluminiu
Dupa cum am mentionat deja, datorita maleabilitatii, piata constructorilor propune o varietate de modele celor care isi doresc o pergola aluminiu. In cele ce urmeaza, vom trece in revista cele mai des intalnite idei si modele de pergole din aluminiu.
In functie de mobilitatea acoperisului
In functie de mobilitate, identificam doua tipuri de pergole aluminiu, respectiv:
- Pergole fixe din aluminiu: Din punct de vedere al costurilor, acestea sunt mult mai accesibile, atat in momentul montarii, cat si pe termen lung, deoarece se elimina necesitatea intretinerii special destinate sistemului de retractare al tavanului. In schimb, pergolele fixe cu pereti din sticla pot crea un efect de sera, drept pentru care, vor necesita un sistem extern de ventilatie;
- Pergole retractabile aluminiu: Pergolele retractabile se diferentiaza prin toate avantajele pe care un plafon amovibil le poate atrage. Printre altele, amintim aerisirea naturala si panorama unica. Acestea sunt ideale in zonele cu climat schimbator.
In functie de tipul peretilor
In ceea ce priveste peretii, pergolele pot fi de mai multe tipuri, fiecare avand propriile caracteristici, mai mult sau mai putin avantajoase. Iata care sunt acestea:
- Pergole deschise din aluminiu: In realitate, acest tip de pergola nu are pereti laterali, asemanandu-se, intr-o oarecare masura, cu foisoarele. Se remarca prin faptul ca ofera acces complet la aer curat si, in acelasi timp, protejeaza utilizatorii impotriva razelor solare;
- Pergole cu pereti din sticla securizata: Sticla securizata a revolutionat industria constructiilor. Aceasta este suficient de elastica si de rezistenta, pentru a nu se deteriora chiar si in urma impacturilor puternice. Astfel de pergole pot fi utilizate indiferent de anotimp;
- Pergole cu alt tip de pereti: Nu in ultimul rand, aluminiul fiind o solutie extrem de versatila, se poate combina cu o varietate de materiale. Astfel, puteti realiza peretii pergolei din lemn, folie transparenta, etc.
Alte tipuri de pergole din aluminiu
Exista nenumarate modele de pergole aluminiu, care se diferentiaza fie prin forma acoperisului (drept, inclinat, in doua ape, etc.), fie prin forma acestora (dreptunghiulare, pergole tip umbrela, etc.), fie chiar prin combinatia de materiale.
Un exemplu demn de mentionat este aliajul de aluminiu si magneziu, care este mult mai usor comparativ cu alte aliaje pe baza de aluminiu si, in plus, este extrem de rezistent la coroziune, indiferent de mediul in care se instaleaza pergola. Totusi, pentru a identifica modelul potrivit, va recomandam sa luati legatura cu o echipa de profesionisti.
Sfaturi de intretinere si protectie a unei pergole din aluminiu
Intretinuta corespunzator, o pergola aluminiu ar trebui sa reziste foarte bine in timp, fara sa fiti nevoiti sa investiti in reparatii. Pentru acest lucru, iata care sunt particularitatile pe care ar trebui sa le aveti in vedere in ceea ce priveste intretinerea pergolelor din aluminiu.
- Inspectii regulate: Este indicat sa realizati cel putin doua inspectii anual, pentru a identifica eventualele probleme. Cu cat adresati mai repede aceste probleme, cu atat mai mic va fi riscul ca acestea sa se agraveze. Acordati atentie elementelor de imbinare, dar si sistemului de culisare, in cazul in care aveti o pergola retractabila aluminiu;
- Curatare periodica: Cel putin odata cu schimbarea anotimpului, pergola ar trebui curatata. Exista o multime de solutii de curatare si protectie in comert, dar daca timpul nu va permite sa faceti acest lucru, puteti apela la o firma specializata;
- Aplicati solutii de protectie: Unul dintre cele mai simple trucuri este de a aplica ceara auto sau silicon (spray) direct pe suprafata din aluminiu. In principiu, ar trebui sa acordati atentie grosimii stratului pe care il aplicati, respectiv acesta ar trebui aplicat uniform pe intreaga suprafata.
De ce sa optam pentru o pergola aluminiu?
O pergola aluminiu este o solutie atat aspectuoasa, cat si extrem de eficienta. Beneficiile aluminiului intr-o astfel de constructie se vor face simtite inca din momentul constructiei si vor continua pe intreaga perioada a utilizarii. Iata cateva motive pentru a monta o pergola din aluminiu:
- Aluminiul se instaleaza mai rapid: Greutatea scazuta a aluminiului avantajeaza echipa de montaj, ceea ce reduce considerabil timpul de instalare. Acest lucru se traduce prin doua avantaje, darea rapida in folosinta, dar si costuri mai mici de manopera;
- Aluminiul presupune mai putine costuri: Spre deosebire de alte solutii, de exemplu lemnul, pergolele din aluminiu necesita mai putina ingrijire. Astfel, desi investitia initiala ar putea fi un pic mai mare, pe termen lung, veti cheltui mai putin;
- Aluminiul nu isi modifica forma: In timp ce lemnul isi modifica forma in procesul de uscare, pergola de aluminiu va ramane la fel pe intreaga durata de viata. Desi poate parea mai putin important, integritatea formei se resimte atunci cand pergolele sunt invelite cu geam ori alte solutii.
Chiar daca o pergola aluminiu necesita o investitie initiala mai mare, pe termen lung, insa, aceasta se va dovedi a fi mult mai economica. Retineti ca aspectele legate de rezistenta sunt direct influentate de modul de ingrijire. Pentru a creste durata de viata a pergolei, asigurati-va ca respectati normele de intretinere si protectie.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.