Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Montarea unei pergole in curte poate schimba complet aspectul unei proprietati. Totusi, avand in vedere multitudinea de materiale si solutii, alegerea potrivita poate fi o decizie destul de dificila. Pentru a va ajuta in acest proces, vom discuta in cele ce urmeaza despre una dintre cele mai populare solutii: pergola lemn.
Prezentare generala pergola din lemn
O pergola lemn este o structura cu acoperis, invelita sau nu, care se poate lipi de cladire (asemenea unei terase), sau poate fi de sine statatoare, montata, pur si simplu, in curte (asemenea unui foisor). Pe scurt, aceasta reprezinta un element de constructie simplu, dar care poate deservi mai multor scopuri.
Daca la inceput rolul acestora era, mai degraba, atribuit uzului rezidential (pentru amenajarea unui spatiu de relaxare), in prezent acestea pot deservi si unor scopuri comerciale. Fiind mult mai economice din punct de vedere al costului de achizitie si montaj, acestea reprezinta solutia ideala de extindere a spatiilor comerciale, a restaurantelor, etc.
Ce tip de lemn alegem pentru realizarea unei pergole?
Una dintre cele mai dificile decizii ale celor care opteaza pentru o pergola lemn este alegerea esentei lemnului. In principiu, orice tip de lemn este potrivit, atat timp cat se dovedeste a fi eficient in raport cu rolul investitiei, din punct de vedere al costurilor, intretinerii, rezistentei, etc. Printre cele mai recomandate esente pentru realizarea unei pergole lemn, amintim:
Lemnul tratat in vid si presiune
Cea mai recomandata solutie pentru amenajarea pergolelor din lemn este lemnul tratat sub presiune. Motivele sunt, desigur, diverse. Printre cele mai importante, insa, amintim:
- Densitate si duritate: Duritatea lemnului se afla in stransa legatura cu densitatea. In cazul lemnului tratat, in urma tratamentului termic, densitatea acestuia se poate mari, fapt care poate creste rezistenta acestuia;
- Rezistenta: Studiile stiintifice au demonstrat faptul ca lemnul tratat termic isi modifica structura si devine mult mai rezistent, atat la stresul mecanic, cat si la conditiile meteorologice si chiar impotriva insectelor sa a altor daunatori.
Salcamul
Nu fara motiv, salcamul este una dintre cele mai folosite esente in amenajarea structurilor de rezistenta. Acesta se bucura de caracteristici extrem de avantajoase, printre care:
- Densitate si duritate: Lemnul de salcam are densitatea de aproximativ 990 kg / m3 si este cu aproape 50% mai dur decat lemnul de stejar. Acest lucru inseamna un risc scazut de degradare si rezistenta excelenta in timp;
- Maleabilitate: Inainte de uscare, lemnul de salcam este extrem de usor de prelucrat. Odata uscat, insa, acesta se intareste si devine extrem de puternic. Astfel, se poate spune ca pergolele din lemn de salcam pot fi modelate cu usurinta, cu conditia ca lemnul sa nu se fi uscat in prealabil.
Alte esente
Dupa cum spuneam, in timp ce anumite esente sunt mai recomandate decat altele, acest lucru nu trebuie sa va limiteze din punct de vedere al alegerilor. Iata alte tipuri de lemn pe care le puteti utiliza cu succes in construirea unei pergole lemn:
- Molidul: Desi nu este la fel de rezistent ca alte esente, molidul este foarte accesibil. In acelasi timp, fiind un lemn relativ maleabil, acesta se modeleaza destul de usor, iar costurile de manopera vor fi, de asemenea, scazute;
- Esente tropicale: In cazul in care planuiti montarea pergolei intr-o zona umeda (la mare), optati pentru esente tropicale (mahon, tec, trandafir, etc.). In mod natural, acestea sunt mult mai durabile in raport cu conditiile meteorologice din aceste zone si vor rezista, fara a necesita solutii de tratare speciale.
Cum fiecare proiect are propriile sale particularitati, alegerea lemnului ajunge sa fie o etapa importanta, de care multe aspecte ajung sa depinda.
Idei si modele de pergole lemn
Lemnul este una dintre cele mai versatile solutii in constructii. O pergola lemn poate lua, in principiu, orice forma doriti, indiferent de complexitatea design-ului. Atat timp cat proiectul va fi realizat de catre profesionisti, „cerul este limita” din punct de vedere al aspectului.
In functie de forma
De la forme clasice, pana la cele mai indraznete modele, pergolele din lemn ar putea fi solutia ideala. Printre cele mai des intalnite modele de pergole din lemn, regasim:
- Pergola dreptunghica: Probabil cel mai popular model, ce consta in patru stalpi de sustinere (sau doi, daca pergola este lipita de cladire) si un acoperis simplu, cu o singura apa. Fiind usor de construit, costurile de manopera sunt mult mai mici, comparativ cu pergolele complexe;
- Pergola cu bolta: Desi sunt mai complicate din punct de vedere al proiectarii si montajului, acestea se bucura de mai multe avantaje. Unul dintre acestea il reprezinta aspectul. Pergolele circulare (sau cu bolta) sunt, fara doar si poate, elemente unice, aproape desprinse din poveste.
In functie de combinatia de materiale
Fiind un material natural, lemnul se imbina foarte bine cu orice alt material de constructie. Astfel, pergola poate fi realizata pe structura din lemn, dar in diferite combinatii. Unul dintre cele mai clasice exemple este reprezentat de pergola din lemn cu acoperis din panza.
Un alt exemplu, mai indraznet, este pergola din lemn invelita cu caroiaj metalic. Punctam, asadar, ca lemnul se adapteaza si se integreaza cu usurinta cu alte materiale, chit ca vorbim despre beton, fier, aluminiu, otel, etc. Identificam, astfel, urmatoarele combinatii posibile:
- Lemn – Metal: Adaugarea unor elemente metalice pergolelor din lemn poate ajuta la cresterea rezistentei structurale a acestora (de exemplu, stalpi metalici de sustinere);
- Lemn – Beton: Rolul betonului in constructia pergolelor poate fi acela de a fixa stalpii de sustinere, dar si de a amenaja fundatia;
- Lemn – Aluminiu: Greutatea scazuta a aluminiului face din acesta materialul ideal pentru acoperirea pergolelor din lemn, deoarece nu aplica presiune pe structura din lemn.
In functie de stilul arhitectural
Nu in ultimul rand, desi ati putea crede faptul ca pergolele din lemn sunt, mai degraba, rustice, in realitate, acestea pot fi amenajate astfel incat sa se potriveasca oricarui stil arhitectural – clasic, modern, romantic, elegant, etc. Putem obtine, astfel, stiluri diferite, in functie de elementele decorative si materialele folosite:
- Clasic: Stilul clasic deriva, in principiu, din arhitectura vechilor greci sau aceea a cladirilor romane. Desi acestea erau preponderent construite din piatra, lemnul poate fi modelat astfel incat sa imite acest aspect. Un astfel de exemplu, in cazul pergolelor, ar putea fi stalpii decorati in stil doric, ionic sau corintic;
- Modern: Modernismul se remarca prin bunul gust al simplitatii. Adesea, pergolele moderne din lemn au forme mai putin complexe si integreaza solutii moderne, precum sticla securizata;
- Romantic: Eleganta se poate obtine atat prin forma pergolei din lemn, cat si prin accesoriile folosite pentru decorarea acesteia. De exemplu, o pergola eleganta poate fi curbata si decorata cu lumini calde si perdele din voal.
Cum sa construim o pergola simpla din lemn?
Atunci cand planuiti sa construiti o pergola lemn, trebuie sa stiti ca, desi poate parea simplu, in practica, lucrurile se pot complica destul de rapid. De aceea, pentru a garanta succesul lucrarii, se recomanda sa evitati construirea in regim propriu si sa apelati intotdeauna la profesionisti. Pentru a va forma o idee cu privire la etapele de executie, in continuare va prezentam principalele aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere.
- Achizitionarea materialelor: Dupa ce ati stabilit dimensiunile proiectului, alegeti patru stalpi rindeluiti, dar si scanduri pentru realizarea acoperisului;
- Marcajele si realizarea gropilor: Masurati pe teren locul unde veti amplasa pergola din lemn, iar in cele patru colturi, sapati gropile in care vor fi asezati cei patru stalpi de sustinere;
- Fixarea stalpilor: Asezati stalpii in gropile sapate anterior, verificati nivelul (acestia trebuie sa fie perfect verticali) si betonati. Asteptati aproximativ 24 de ore, pentru ca betonul sa se usuce;
- Inaltimea stalpilor: De cele mai multe ori, stalpii nu vor avea aceeasi inaltime. Masurati, asadar, fiecare stalp si taiati din varf, acolo unde este cazul, pentru a ii aduce pe toti la aceeasi inaltime;
- Instalarea grinzile: Montati grinzile pe intreg conturul pergolei, folosind piroane sau suruburi suficient de groase;
- Montarea scandurilor: La final, tot ce va ramane de facut este sa montati scandurile. Acestea se prind in cuie si, in functie de proiect, se poate lasa un anumit spatiu intre acestea.
Sfaturi de intretinere si protectie a unei pergole lemn
Lemnul este un material natural si, cu foarte putina atentie, poate rezista chiar si peste 100 de ani. Iata cateva solutii utile de ingrijire a pergolelor de lemn:
- Uleiul: Prin tratarea lemnului cu ulei, intreaga structura a acestuia va fi protejata. Desi uleiul nu formeaza o pelicula exterioara, acesta intra in profunzime si protejeaza lemnul, permitand, de asemenea, si schimbul de umiditate;
- Lacul: Lacurile pentru exterior sunt printre cele mai recomandate solutii de finisare si protejare a unei pergole din lemn. In plus, acesta formeaza o pelicula protectoare, ce conserva o parte din aspectul natural al lemnului;
- Vopseaua: In final, vopseaua permite protejarea lemnului, dar si decorarea pergolei in functie de aspectul predominant al constructiei.
Pe langa aceste solutii de protectie, asigurati-va ca verificati periodic intreaga structura a pergolei, iar daca identificati probleme, actionati cat mai repede pentru a le remedia.
De ce sa optam pentru o pergola lemn?
Lemnul are o multime de beneficii, iar folosirea acestuia ca material de baza in realizarea unei pergole aduce, de la sine, o serie de avantaje, precum:
- Usor de realizat: Spre deosebire de un foisor, pergolele din lemn sunt mult mai usor de construit. Astfel, nu doar costurile de manopera vor fi mai reduse, dar si timpul de executie;
- Foarte versatile: Lemnul este unul dintre cele mai versatile materiale de pe piata. Asadar, veti putea personaliza aspectul pergolei in functie de cele mai indraznete preferinte, dar si de stilul predominant al proprietatii;
- Rezista in timp: Daca este ingrijit in mod corespunzator, lemnul nu ajunge sa fie la fel de expus ca alte materiale (de exemplu, fierul care poate rugini). In principiu, atat timp cat veti aplica cel putin un strat de vopsea sau lac peste pergola, nu ar trebui sa aveti probleme cu aceasta.
O pergola lemn poate schimba complet aspectul general al curtii. In plus, spre deosebire de metal, lemnul este o varianta mult mai accesibila, iar prelucrarea acestuia permite obtinerea chiar si a celor mai neobisnuite modele.
Totusi, pentru a asigura succesul investitiei pe termen lung, evitati materialele de calitate indoielnica si apelati intotdeauna la profesionisti care sa va poata garanta o lucrare trainica.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.