Pergole metalice

pergole metalice

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Avand in vedere gama variata de materiale, alegerea unei pergole metalice potrivite poate fi, adesea, destul de dificila. Pentru a va face sarcina mai usoara, vom discuta, in cele ce urmeaza, despre principalele tipuri de pergole din metal, particularitatile fiecarui material si modurile de intretinere a unei pergole, astfel incat sa alegeti un model potrivit propriilor nevoi si sa va puteti bucura de investitie pentru o perioada indelungata.

Asadar, la finalul acestui material, printre altele, veti cunoaste:

 • Tipurile de metal potrivite pentru construirea unei pergole;
 • Modelele pentru care veti putea opta;
 • Moduri de intretinere a unei pergole metalice.

Prezentare generala pergola metalica

Pergolele pot servi unei game largi de scopuri. Puteti opta pentru construirea unei pergole metalice fie in scop rezidential, pentru amenajarea unui spatiu de relaxare, fie in scop comercial – anexe ale unor restaurante, terase, hoteluri, mall-uri, etc. 

In plus, dupa cum veti vedea pe parcursul acestui articol, pergolele pot fi deschise sau inchise cu diferite materiale, cele din urma putand fi utilizate permanent, indiferent de anotimp.

De asemenea, este demn de mentionat, inca de la inceput, faptul ca pergolele metalice pot fi elemente de constructie individuale, ori pot fi construite ca anexe ale cladirii.

pergola din metal pentru terasa

Ce tip de metal sa alegem pentru realizarea unei pergole?

Alegerea materialului din care veti construi pergola metalica trebuie sa fie, in primul rand, eficient in raport cu scopul investitiei. Acest lucru inseamna ca va trebui sa aveti in vedere utilitatea pergolei (comerciala, rezidentiala), utilizarea acesteia (periodica, permanenta), dar si zona in care urmeaza sa o amplasati.

In ceea ce priveste rezistenta, in prezent exista solutii de protectie pentru metale foarte eficiente, astfel ca rugina nu va fi o problema majora. Acestea fiind spuse, iata care sunt principalele materiale folosite in construirea unei pergole metalice:

 • Pergole din otel: Otelul este unul dintre cele mai rezistente aliaje metalice si este utilizat in foarte multe tipuri de constructii. In timp ce costul de achizitie poate fi mai mic, trebuie sa stiti ca otelul poate coroda, astfel ca pergola va trebui tratata periodic, pentru a fi complet ferita de rugina;
 • Pergole din aluminiu: Cea mai eficienta solutie este reprezentata de aluminiu. Acesta este al doilea metal ca utilizare in constructii, dupa otel, si se bucura de foarte multe caracteristici. In primul rand, pergolele din aluminiu nu ruginesc. In al doilea rand, aluminiul este un material foarte usor, care nu va aplica presiune pe fundatie, astfel ca aceasta din urma nu va trebui intarita. Nu in ultimul rand, aluminiul este maleabil, astfel ca profilele pergolei vor putea fi modelate in functie de preferinte;
 • Alte materiale metalice: Cel putin teoretic, pergolele pot fi construite din orice material metalic (inox, fier forjat, etc.). Pentru a identifica metalul potrivit, va recomandam sa apelati la o echipa de specialisti. Acestia vor identifica particularitatile propriului proiectul si va vor putea oferi consultanta specifica. 
pergole metalice aluminiu

Idei si modele de pergole metalice

Pergolele metalice sunt elemente de constructie extrem de versatile, ce pot lua diferite forme. Chiar si cele mai neobisnuite sau indraznete modele pot fi realizate din metal.

In plus, pentru completarea designului, veti putea apela la diferite combinatii de materiale. Lemnul sau sticla securizata sunt doar doua exemple de materiale care se integreaza foarte bine cu o pergola metalica. De asemenea, daca doriti un aspect natural, peretii pergolei se pot decora cu diferite flori sau plante. 

Nu in cele din urma, datorita versatilitatii materialului, pergolele metalice pot fi adaptate oricarui stil arhitectural (clasic, modern, etc.). Acestea fiind spuse, iata doar cateva modele de pergole metalice, in functie de destinatie:

 • Pergole comerciale: Daca investitia are rol comercial, se recomanda utilizarea unei structuri metalice solide, de preferat din aluminiu, pentru a putea suporta incarcatura diferitelor solutii si tehnologii suplimentare (iluminare, ventilatie, etc.);
 • Pergole terase: In cazul teraselor, puteti opta pentru un design simplu, drept, insa este recomandat sa aveti in vedere o usoara inclinatie a acoperisului (in functie de clima). De asemenea, pentru a putea utiliza pergola pe parcursul tuturor anotimpurilor, luati in calcul inchiderea acesteia cu sticla securizata sau cu folie transparenta;
 • Pergole piscina: Modelele de pergole bioclimatice din metal sunt cele mai indicate pentru acoperirea piscinelor. Acestea sunt dotate cu multiple solutii si tehnologii care permit automatizarea sistemelor de rabatare a acoperisului in functie de vreme sau alti factori.
pergola metalica din fier

Sfaturi de intretinere si protectie a unei pergole metalice

In timp ce majoritatea metalelor sunt mult mai rezistente la stres, comparativ cu alte materiale, cum ar fi lemnul, rugina poate genera, adesea, probleme destul de grave. Pentru a evita astfel de probleme, va fi necesar sa acordati atentie intretinerii pergolei. Iata cum puteti face acest lucru:

 • Solutii de protectie: Magazinele de specialitate ofera foarte multe solutii, ce pot fi aplicate pentru a proteja metalele impotriva ruginii. Cu toate acestea, vopseaua ramane metoda clasica de protectie. Un strat de vopsea este suficient pentru a bloca transferul electrochimic dintre metal si substanta coroziva;
 • Curatare regulata: In mod normal, orice constructie metalica ar trebui inspectata si curatata de cel putin doua ori pe an. Totusi, este bine sa indepartati mizeria sau praful de pe pergola ori de cate ori aveti aceasta posibilitate. Mai mult decat atat, in cazul pergolelor retractabile, praful acumulat poate afecta functionalitatea sistemelor care permit culisarea;
 • Reparatii la timp: Nu lasati daunele depistate, nici chiar cele mai mici, nereparate. Inca din momentul in care ati sesizat o anumita problema, apelati la echipa care a montat pergola pentru a efectua interventiile necesare. In caz contrar, problemele se vor agrava, iar reparatiile vor costa mult mai mult.
pergole metalice inchise

De ce sa optam pentru o pergola metalica?

Persoanele care aleg pergole metalice se bucura de foarte multe avantaje. In primul rand, dupa cum spuneam anterior, metalele sunt extrem de rezistente si nu isi vor modifica forma in timp. Insa lista beneficiilor unei pergole din metal continua:

 • Veti eficientiza spatiul exterior: Montand o pergola metalica, veti putea atribui spatiului din curte o anumita utilitate. Mai mult decat atat, solutiile moderne permit inchiderea, si chiar izolarea, pergolelor, astfel ca o veti putea utiliza pe intreg parcursul anului, indiferent de anotimp;
 • Veti infrumuseta aspectul intregii curti: Pergolele sunt adesea recomandate de arhitecti pentru simplu fapt ca adauga o nota de unicitate si completeaza aspectul general al spatiului. Daca, de exemplu, iubiti plantele, puteti „imbraca” pergola cu o planta agatatoare, creand in curte un colt de poveste;
 • Veti creste valoarea proprietatii: Investitia intr-o pergola metalica se amortizeaza, de cele mai multe ori, odata cu vanzarea proprietatii. Ca orice alt element de decor exterior, pergolele adauga valoare proprietatii, iar suma investita initial, fara doar si poate, se va recupera.

Montarea unei pergole metalice in curte are, fara doar si poate, foarte multe avantaje. Documentati-va cu atentie inainte de orice decizie si optati pentru materiale calitative pentru realizarea pergolei.

Nu uitati ca, asemenea oricarui alt element, si o pergola necesita protectie, inamicul principal al metalului fiind rugina, care, cu ingrijire corespunzatoare, poate fi tinut departe, pergola bucurandu-se, astfel, de o durata de viata indelungata.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.