Pergola gradina

pergola gradina

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Montarea unei pergole in gradina poate schimba complet aspectul intregii proprietati. Decorata corespunzator, aceasta va completa perfect aspectul casei si, mai mult, veti putea crea astfel un spatiu intim in propria curte. Cu toate acestea, inainte de a „trece la treaba” si a construi efectiv pergola gradina, va trebui sa planificati fiecare aspect al investitiei. 

Printre altele, articolul prezent va oferi informatii cu privire la:

  • Modelele ideale de pergole pentru gradina;
  • Materialele din care se poate construi o pergola de gradina;
  • Intretinerea si protectia unei pergole.

Prezentare generala pergola gradina

In principiu, rolul primar pe care o pergola gradina il deserveste este acela de a proteja utilizatorii de soare sau de conditiile meteorologice mai putin favorabile. Adiacent, insa, pergolele pot reprezenta accesorii pentru gradina, jucand, de asemenea, un rol foarte important in estetica intregii proprietati.

Mai mult decat atat, in conditiile unei curti deschise (fara pomi, flori, etc.), prin montarea unei pergole veti putea amenaja un spatiu privat, pe care sa il puteti decora in functie de propriile preferinte.

pergola din lemn pentru gradina

Cum alegem pergola pentru gradina?

In realizarea unei pergole pentru gradina, trebuie sa tineti cont de cel putin trei factori, respectiv: 

  • Modelul sau stilul predominant al proprietatii (clasic, modern, etc.);
  • Rezistenta materialelor in raport cu conditiile meteorologice din zona;
  • Destinatia pergolei (unde si cu ce scop va fi aceasta amplasata in gradina).

In functie de model

In mod ideal, pergola de gradina trebuie sa respecte toate normele de stil ale proprietatii. De exemplu, in cazul in care cladirea este construita in stil neo-clasic, cu pereti albi, pergola potrivita ar trebui sa urmeze acelasi design. In plus, in functie de model, identificam doua tipuri de pergole pentru gradina:

  • Pergola fixa: Pergola fixa pentru gradina este cea care, de cele mai multe ori, nu inglobeaza tehnologii suplimentare si serveste strict scopului de protectie impotriva razelor solare. La randul ei, aceasta poate fi plana, curbata, hexagonala, etc. Modelul de pergola fixa se remarca, totusi, prin simplitatea sa, avand un farmec aparte. In plus, este mult mai accesibila, comparativ cu alte solutii moderne.
  • Pergola retractabila: Pergola retractabila este varianta moderna si tehnologizata, acoperisul acesteia, sau chiar alte elemente, miscandu-se astfel incat sa permita controlarea ventilatiei si iluminarii naturale. In plus, modelele de pergole bioclimatice de lux sunt complet automatizate si inglobeaza mult mai multe functii, fiind eficienta conditiilor meteorologice neprielnice, protejand spatiul acoperit prin apasarea unui singur buton.
pergole gradina

In functie de material

Printre altele, materialul din care veti construi pergola de gradina trebuie sa indeplineasca doua conditii extrem de importante: 

  • Sa fie rezistent la conditiile meteorologice;
  • Sa se incadreze in bugetul investitiei (costul materialelor variaza in functie de mai multi factori, insa este important sa prioritizati achizitionarea unor materiale de calitate).

Iata care sunt cele mai recomandate solutii pentru amenajarea pergolelor de gradina:

  • Pergole din lemn: In timp ce toate esentele de lemn sunt extrem de bune pentru amenajarea pergolelor, lemnul tratat in vid si presiune este cea mai moderna si recomandata solutie, atat din punct de vedere al rezistentei, cat si al costului de achizitie. In plus, spre deosebire de alte materiale, lemnul se prelucreaza si se monteaza mult mai usor. Acest lucru poate insemna un cost mai mic de manopera.
  • Pergola din metal: Montarea unei pergole metalice de gradina este recomandata, in special, in cazul investitiilor pe termen lung. Desi principalul inamic al metalului este rugina, tratate in mod corespunzator, metalele rezista extrem de bine in timp. De asemenea, structurile metalice pot suporta mai multa greutate, astfel ca, daca planuiti sa montati un acoperis greu sau sa inveliti peretii cu sticla securizata, aceasta este o solutie cu care sigur nu veti da gres.
  • Pergole din aluminiu: Aluminiul este, poate, cea mai recomandata solutie pentru construirea unei pergole. Acesta este suficient de usor pentru a nu aplica presiune pe fundatie, dar extrem de puternic pentru a rezista incarcaturilor si stresului mecanic. In plus, fata de celelalte metale, aluminiul este, in mod natural, extrem de rezistent la rugina. Asadar, intretinerea unei pergole din aluminiu nu presupune costuri suplimentare.
pergola din aluminiu pentru gradina

In functie de amplasare

Destinatia pergolelor de gradina este destul de variata. Printre altele, in functie de amplasare, pergolele pot avea urmatoarele roluri:

  • Pentru piscina: O pergola pentru piscina scade considerabil costurile legate de intretinerea acesteia. In primul rand, pergola va impiedica infiltrarea mizeriei sau a frunzelor, care ar putea dauna sistemului de recirculare a apei. In al doilea rand, expunerea la soare poate afecta toate elementele piscinei (scari, balustrade, etc.);
  • Pentru barbecue: Pe langa caldura generata de carbuni, razele solare pot crea disconfort in timpul gratarului. Montand o pergola pentru gratar, veti putea adresa aceasta problema si veti putea amenaja un spatiu potrivit acestui scop;
  • Pentru complexele sportive: Amenajarea unui teren sportiv (tenis, fotbal, baschet, etc.) in propria curte nu va mai fi o problema. Odata cu montarea pergolei, veti putea, de asemenea, sa instalati sisteme de iluminare artificiala, pentru a utiliza terenul pe tot parcursul zilei, indiferent de ora.

Desigur, acestea sunt doar cateva idei. Pergolele sunt elemente de constructie extrem de versatile si, spre deosebire de foisoare, pot acoperi o suprafata mai mare, construindu-se mult mai rapid.

design pergola lemn pentru gradina si gratar

Idei de accesorizare a unei pergole pentru gradina

In ceea ce priveste accesorizarea sau personalizarea unei pergole, doar imaginatie ne poate limita. Mai important decat accesoriile in sine, insa, este integrarea elementelor de decor cu stilul predominant al curtii. Acestea fiind spuse, iata doar cateva idei de accesorii pe care le puteti folosi in realizarea unei pergole curte.

  • Ghivece cu flori: Florile exprima cel mai bine sentimentele sau personalitatea interioara. In plus, paleta larga de culori va permite sa gasiti nuante care sa se asorteze cu proprietatea;
  • Plante agatatoare: Acestea pot transmite utilizatorilor pergolei o intoarce in natura. Mai mult decat atat, plantele respective isi vor face simtita prezenta si prin calitatea imbunatatita a aerului;
  • Lumini decorative: Prin montarea unor lumini ambientale nu doar ca veti extinde programul de utilizare al pergolei, dar veti infrumuseta, de asemenea, si aspectul acesteia. Luminile vor oferi intotdeauna o atmosfera calda si romantica;
  • Perdele din voal: Asemenea baldachinelor, perdelele din voal vor oferi pergolei un aspect intim si, in acelasi timp, elegant.
pergola din metal pentru gradina

Sfaturi de intretinere si protectie

Pentru a intretine corect o pergola gradina, este important sa aveti in vedere materialul din care aceasta este construita. De exemplu, in cazul lemnului, lacul, vopseaua sau chiar uleiul sunt solutiile principale de protectie. Pe de alta parte, metalele se pot trata inca din faza de procesare, astfel incat sa le creasca rezistenta la coroziune. Pentru a va forma o idee generala, iata care sunt principalele solutii de ingrijire si preventie a pergolelor:

  • Pergole din lemn: Dupa cum spuneam, lemnul, la suprafata, se poate proteja cu vopsea sau lac, iar pentru tratarea in profunzime se poate utiliza ulei. Odata atacat de insecte, daunatori, sau daca putrezeste, lemnul este mult mai greu de reparat, astfel ca preventia este cheia rezistentei pergolelor din lemn.
  • Pergole metalice: In principiu, in cazul pergolelor metalice, trebuie sa aveti in vedere impiedicarea coroziunii si indepartarea petelor de rugina, in cazul in care acestea apar. Pentru a preveni, puteti vopsi structura metalica in doua straturi (grund si vopsea), iar mai apoi puteti aplica un strat de ceara pentru autoturisme. Desigur, inainte de a efectua aceste interventii, folositi o perie de sarma si smirghel pentru a indeparta rugina deja formata.
  • Pergole din aluminiu: Aluminiul este extrem de rezistent si durabil, acesta avand minimul de intretinere. Pentru a va proteja pergola din aluminiu, este necesar sa efectuati inspectii regulate pentru identificarea eventualelor probleme si repararea acestora. De asemenea, curatati pergola de cel putin doua ori pe an, intrucat mizeria sau depunerile de praf pot conduce la distrugerea stratului exterior de protectie al aluminiului.
design pergola terasa si gradina

De ce sa optam pentru o pergola pentru gradina?

Dupa cum ati vazut, montand o pergola gradina, veti putea amenaja un spatiu special destinat unei anumite activitati (sport, recreere, etc.). In plus, beneficiile unei astfel de constructii sunt mult mai multe. Iata doar cateva dintre avantajele de care va veti bucura:

  • Definirea spatiului: O pergola delimiteaza vizual spatiul din curte si ofera un flux unic. In plus, aceasta permite amenajarea unui colt intim, ferit de privirile vecinilor sau a celor din jur;
  • Protejarea mobilierului: Expunerea la soare poate deteriora mobilierul de gradina intr-un timp extrem de scurt. Pergola va oferi acestora protectie impotriva factorilor de mediu;
  • Infrumusetarea curtii: Nu in ultimul rand, pergolele completeaza si infrumuseteaza aspectul intregii proprietati. In special, in cazul curtilor lipsite de pomi, acestea sunt adevarate accesorii arhitecturale.

Desi poate parea usor de construit, o pergola curte se poate dovedi un proiect mult mai complicat decat ati fi putut anticipa. Planificati atent fiecare detaliu al investitiei, iar daca aveti nevoie de ajutor, nu ezitati sa puneti intrebari profesionistilor. In ceea ce priveste alegerea materialelor, tineti cont de eficienta acestora, dar si de rezistenta la conditiile meteorologice si optati intotdeauna pentru calitate si nu neaparat pentru un pret mic.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.