Izolatie spuma poliuretanica

izolatie cu spuma poliuretanica

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Valorificarea proprietatilor materialelor izolatoare in constructii este o oportunitate ce creste considerabil calitatea locuirii si reducerii consumului nejustificat de energie. In aceasta categorie se inscrie si lucrarea de izolatie spuma poliuretanica, un material ale carui beneficii se vor concretiza, in special, in legatura cu separarea termica a mediului interior de conditiile climatice din exterior.

Prezentare generala izolatie spuma poliuretanica

O lucrare de izolare cu spuma poliuretanica este definita ca un proces prin care acest material va penetra si umple toate golurile tehnice dintre piesele constructiei. Capacitatea de expandare este suficienta, astfel incat inchiderea acestor spatii se realizeaza inclusiv la nivel de pori.

Procedura de punere in opera ofera constructorului acces in cele mai departate si greu accesibile spatii. Datorita posibilitiatii de a proiecta aceasta spuma cu ajutorul unui dispozitiv dedicat de tip pistol, ce foloseste aerul comprimat, suprafetele sunt acoperite rapid si uniform. In urma lucrarii, beneficiile se concretizeaza prin:

  • Asigurarea unui nivel ridicat de termoizolare, care reduce semnificativ pierderile de energie din cladire;
  • Impiedica patrunderea umezelei, a aerului cald sau rece;
  • Are proprietati ingnifuge;
  • Nu poate fi distrusa de rozatoare sau insecte;
  • Contribuie la diminuarea zgomotului din exterior sau cel dintre etaje;
  • Este usoara, astfel ca la orice grosime finala a stratului greutatea totala este nesemnificativa pentru structura,
  • Are proprietati stabile, care raman neschimbate foarte multi ani;
  • Nu are impact asupra mediului inconjurator atat timp cat lucrarea este executtata profesional.

In functie de indicatiile din proiect, o izolatie spuma poliuretanica poate fi compatibila in procesul de termoizolare incepand cu fundatia cladirii, trecand prin zona de pardoseli si plansee si ajungand pana la utilizarea in exterior pentru termoizolarea unei acoperis.

izolatie termica cu spuma poliuretanica proiectata

Tipuri de izolatie spuma poliuretanica

Densitatea oricarui material termoizolator este caracteristica ce ajuta la alegerea unui anumit tip, in functie de necesitati. Spuma poliuretanica este disponibila in doua variante, una ce are compozitia cu celula deschisa, iar cealalta cu celula inchisa. Cum este usor de presupus, prima va fi mai usoara, iar cea de-a doua mai grea. Pentru a fi siguri ca veti alege spuma potrivita, detaliem in continuare proprietatile fiecarui tip:

  • Spuma poliuretanica cu celula deschisa – Greutatea specifica este de 8 pana la 16 kg/m3, fiind vorba despre un material termoizolator ce este recomandat pentru zone climatice, ce au temperaturi apropiate de zero grade in timpul iernii. Din acest motiv, se poate spune ca pentru lucrarile de termoizolare din tara noastra nu este cel mai recomandat tip de material recomandat. Totusi, pretul mai mic fata de cealalta varianta ar putea pune presiune pe beneficiari, care vor tinde sa accepte acest material. In plus, daca este folosita in zona mansardelor, nu ofera o rigidizare buna cand constructia este din lemn. Nici folosirea la izolarea pardoselilor nu este o solutie, pentru ca rezistenta mecanica este redusa;
  • Spuma poliuretanica cu celula inchisa – Cu o densitate net superioara si o greutate care arata acest lucru, versiunea cu celula inchisa are o greutate de 30 pana la 60 kg/m3. In aceste conditii, va fi ideala pentru aplicarea in majoritatea spatiilor ce necesita termoizolare, incepand cu fundatia si terminand cu acoperisul. Un sigur lucru ramane de prevazut, si anume, cat de multa spuma se poate incarca pe structura, incat sa nu apara probleme de stabilitate a cladirii. Daca proiectul este realizat profesional, atunci orice grija ramane nefondata.

Daca la capitolul conductivitate termica spuma poliuretanica cu celula inchisa exceleaza, sa vedem care sunt celelalte avantaje pe care le ofera. Va fi un foarte bun izolator fonic, astfel ca se poate ajunge pana la injumatatirea intensitatii sunetului din exterior. In plus, izolarea la umezeala va fi perfecta pentru ca materialul este impermeabil.

izolare cu spuma poliuretanica

Care sunt principalele avantaje si dezavantaje?

Inclinarea balantei avantajelor in detrimentul dezavantejelor este cel mai cautat aspect atunci cand se ia decizia utilizarii unui anumit material. In cazul acestei spume poliuretanice, avantajele sunt pregnante pentru scopul propus, insa pentru echililbru vom prezenta si dezavantajele:

  • Avantaje:
    • Este un material care se pune foarte rapid in opera;
    • Conductivitatea termica este foarte buna daca se folosete varianta cu celula inchisa;
    • Reduce presiunea sonora cu 1/2 din intensitate, daca se foloseste spuma cu celula deschisa. Cealalta varianta ofera o fonoizolare cu un raport de 1/3;
    • Spuma cu celula inchisa este impermeabila;
    • Durata de viata a materialului este foarte mare daca este protejat corespunzator cu materiale de finisare.
  • Dezavantaje:
    • Este dificil de decopertat atunci cand este necesara refacerea sistemului de termoizolare;
    • Dupa punerea in opera, finisarea (aducerea la nivel) consuma timp si necesita aparatura electrica suplimentara;
    • Costul de punere in opera este mai ridicat in comparatie cu alte materiale izolatoare. Este necesar un utilaj dedicat;
    • Sunt necesare precautii speciale in privinta echipamentului de lucru;
    • Nu este admis personal neautorizat pentru aceasta lucrare;
    • Este interzis lucrul la alte operatiuni de constructie din apropiere cat timp spuma este proiectata pe suport. Materialul emana vapori toxici pana la momentul uscarii complete.

Exista posibilitatea de a folosi ambele variante de termoizolatie cu spuma poliuretanica, insa este necesar sa existe un proiect clar pentru fiecare spatiu ce trebuie izolat. Lucrarea realizata de o echipa profesionista ofera, in final, un rezultat echilibrat din toate punctele de vedere.

izolatie mansarda cu spuma poliuretanica

Principalele utilizari ale spumei poliuretanice la izolatie

In functie de destinatia utilizarii, procedura de izolatie spuma poliuretanica isi aduce aportul in termoizolarea constuctiilor rezidentiale, comerciale si chiar industriale. Cea mai buna decizie in privinta tipului de material folosit este luata de proiectantul cladirii. Aratam, in continuare, care sunt zonele unde poate fi indicata o izolatie spuma poliuretanica:

  • Izolatie exterioara – Acoperisul este cel mai potrivit loc in care acest material isi va pune in valoare caracteristicile. Performata de a putea patrunde in orice spatiu liber ofera un rezultat impecabil din punct de vedere al termoizolarii. In acest mod, stratul de izolare cu spuma poliuretanica se va interpune intre structura acoperisului si invelitoarea acestuia. Aceleasi manevre de lucru se pot realiza si pentru peretii exteriori ai cladirii. Este recomandat sa fie folosita varianta de spuma cu celula inchisa;
  • Izolatie planseu si pardoseala – Ambele piese ale constructiei sunt zone ce pot fi protejate prin termoizolare cu spuma poliuretanica. In mod special, pardoseala care este comuna cu subsolul va primi un spor important de protectie termica. In cazul unui planseu care desprate podul sau terasa cladirii de o incapere, beneficiul este atat pentru termoizolare, cat si pentru fonoizolatie;
  • Izolare fundatie – Precautiile in privinta pastrarii intacte a rezistentei unei fundatiei trebuie sa fie maxime. Hidroizolarea fundatiei cu spuma poliuretanica cu celula inchisa rezolva impecabil aceasta problema;
  • Izolatie interioara – Toate piesele interioare ale unei cladiri care au contact cu exteriorul pot deveni candidate perfecte pentru o lucare de termoizolatie cu spuma poliuretanica. Aici intervine decizia constructorului care poate opta pentru una dintre variantele acestui material.

Asa cum se poate observa, vorbim despre un material modern, extrem de flexibil din punct de vedere al punerii in opera si care ofera beneficii consistente pe mai multe planuri. Multumirea beneficiarului va fi totala doar daca etapele de lucru pentru termoizolare sunt respectate si lucrate profesional.

izolatie termica exterioara poliuretanica

Etape de lucru termoizolare exterioara cu spuma poliuretanica proiectata

Chiar daca acesta metoda de termoizolare este scumpa, avantajele ulterioare sunt si acestea consistente. Amintim ca punerea in opera este foarte rapida si materialul va adera perfect pe beton, lemn, caramida si chiar metal.

Cum nu va exista vreun orificiu sau fisura care sa nu fie penetrate de aceasta izolatie cu spuma poliuretanica, inseamna ca nu vor exista punti termice.

Lucrarea reprezinta un pas decisiv pentru aducerea cladirii la valorile normate pentru eficienta energetica. Etapele de lucru si modul in care sunt realizate sunt prezentate in continuare:

  • Indentificarea suprafetei – Este necesar sa fie indentificata dimensiunea totala a suprafetei peste care se va monta noua izolatie spuma poliuretanica;
  • Utilaj de proiectare spuma si material necesar – Aprovizionarea cu cantitatea de material necesar si aducerea in santier a utilajului cu care se proiectaza spuma. Este recomandat sa nu existe sincope in proiectarea spumei, prin urmare estimarea necesarului trebuie sa fie cat mai precisa;
  • Masuri de protectie a personalului si mediului – Manopera se incadreaza in zona de risc pentru sanatate, deoarece vor exista emisii de vapori toxici in momentul proiectarii jetului pe suport. Mediul trebuie protejat prin colectarea si reciclarea in siguranta a surplusului de spuma intarita ce rezulta dupa finisare;
  • Proiectarea materialului – Cu ajutorul unui pistol cu aer comprimat, spuma este priectata treptat, in straturi egale, in plan orizontal. Dupa acoperirea integrala, se reia procedura de proiectare in plan vertical. In functie de grosimea finala prevazuta de proiect, operatiunea se reiau alternativ;
  • Lucrari de nivelare – Dupa uscarea completa a spumei, suprafata va fi netezita cu ajutorul unui dispozitiv electric tip fierastrau. Aplatizarea se face in asa fel incat sa se pastreze grosimea stratului necesar.
spuma poliuretanica proiectata pentru izolatii termice, fonice si infiltratii de apa

Care este costul pentru izolare cu spuma poliuretanica?

Pentru oricare beneficiar, aflarea costului acestei lucrari este important, deoarece se diferentiaza in plus ca valoare in comparatie cu oricare alta varianta de termoizolare.

O serie de indicii vi le vom prezenta in continuare, insa, valoarea exacta a partii de izolatie spuma poliuretanica o veti primi direct de la constructorul cu care veti colabora. Prin urmare, costul variaza in functie de:

  • Suprafata totala a suportului peste care se proiecteaza spuma termoizolatoare;
  • Tipul de spuma care se utilizeaza;
  • Partea de cladire unde realizeaza proiectarea spumei – daca este necesar, sau nu, montarea unei schele;
  • Grosimea finala a stratului de izolatie spuma poliuretanica.

Prin cumularea rezultatelor oferite de aceste indicii, constructorul este in masura sa va trimita in scurt timp un raport preliminar, care evidentiaza costurile pentru lucrarea solicitata.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.