- Categorii: Izolatii
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Pasivitatea unei cladiri fata de mediul inconjurator se poate obtine prin masuri de termoizolare pe mai multe niveluri. Unul dintre acestea este cel prin care toate partile exterioare ale cladirii, dar si o parte din zonele din interior vor fi protejate cu un sistem de izolatie vata minerala.
Acest material este capabil sa ofere chiar mai mult decat izolarea termica, avand in paralel si proprietati fonoizolante sau pentru pastrarea unui nivel de umiditate optim in incaperi.
Ce inseamna procesul de izolare termica cu vata minerala?
Procesul de izolare cu vata minerala se refera la placarea pieselor unei constructii, la interior sau in exterior, pentru crearea unui strat termoizolator. In functie de tipul de material care este utilizat se vor pune in aplicare masuri de lucru specifice.
Totodata calitatile materialului trebuie sa fie sincronizate cu locul in care este montat pentru ca lucrarea sa devina eficienta pentru scopul propus. Va prezentam in continuare cele mai cunoscute beneficii pentru o cladire la care se urmareste diminuarea risipei de energie calorica sau pentru conditionarea aerului:
- Limitarea pierderilor cauzate de schimbul de energie intre interiorul cladirii si mediul exterior.
- Pastrarea unui procent optim pentru umiditatea aerului din incaperi.
- Impiedicarea raspandirii unui incendiu datorita calitatilor ingnifuge.
- Ofera proprietati convenabile pentru limitarea zgomotului exterior.
- Structura constructiei nu este incarcata excesiv cu greutate in urma procesului de termoizolare cu vata minerala.
- Durata de utilizare este extinsa datorita stabilitatii materialului.
Rolul principal al acestui sistem de termoizolatie cu vata minerala este de a proteja constructia impotriva efectelor caldurii si frigului. Lucrarea executata cu materialul adecvat si cu aport de manopera profesionala, va avea efect economic pozitiv pentru proprietar si pentru confortul general interior.
Tipuri de vata minerala:
Produsele din aceasta categorie sunt disponibile in doua variante, lucru care ofera constructorilor folosirea lor precisa in functie de caracteristicile fiecareia.
Principala diferenta se refera la densitatea materialului, aspect care joaca un rol deosebit de important cand aveti de realizat lucrari de termoizolare. Vom analiza pe scurt fiecare dintre aceste tipuri, evidentiind simultan caracteristici si destinatii de utilizare.
- Vata minerala de sticla – Este materialul ce are o densitate redusa, componenta sa principala (sticla expandata) fiind aerata. Aceasta caracteristica ajuta constructorii la punerea in opera pentru ca rata de compresiune este suficienta pentru montarea in spatii greu accesibile. In plus debitarea la dimensiunea necesara se realizeaza mai usor. De aici se intelege ca productivitatea este foarte buna. Alegerea unei anumite grosimi contribuie la folosirea in diferite situatii de montaj. Incepand cu spatiul de sub acoperis si peretii aferenti unei mansarade si pana la izolarea peretilor incaperilor, vata de sticla isi va juca foarte bine rolul de termo si fonoizolare. Datorita densitatii reduse, vata de sticla nu se foloseste in zonele in care umiditatea anuala este ridicata. Pentru montaj vor fi necesare masuri de protectie a lucratorilor datorita resturilor fine de sticla ce pot fi inhalate in timpul montajului.
- Vata minerala bazaltica – Roca bazaltica maruntita si compactata este materialul principal din care se produc placile de acest tip. Datorita aglomerarii acestei componente in procesul de productie, placile au o densitate mare, prin urmare sunt mult mai rigide si au o rezistenta mecaniza superioara comparativ cu varianta prezentata anterior. In procesul de productie se pot adauga aditivi speciali care confera imunitate la foc, caracteristica ceruta in special cand se lucreaza o izolatie vata minerala pentru mansarda. Montarea se face rapid pentru ca placile acopera un spatiu larg, iar debitarea este usoara cand se lucreaza cu ustensile potrivite. Pe langa izolare termica, vata minerala bazaltica este permeabila la vapori si va asigura un foarte bun efect de fonoizolatie.
Care sunt principalele avantaje si dezavantaje?
Daca acceptam pretul platit pentru un anumit material folosit la termoizolare, suntem indreptatiti sa aflam anterior care sunt avantajele si partile mai putin eficiente pe care acesta le ofera. Din acest motiv am decis sa prezentam cele mai apreciate avantaje, dar si dezavantajele cunoscute despre aceste materiale.
- Avantaje:
- Ambele versiune de material ofera productivitate.
- Vata minerala bazaltica are o rezistenta termica foarte buna.
- Ambele au calitati fonoizolatoare sensibil egale.
- Impermeabilitatea este superioara in cazul variantei minerale.
- Rezistenta mecanica este net superioara pentru vata bazaltica.
- Rezistenta la foc poate fi comparabila.
- Sunt materiale clasificate ca fiind necancerigene.
- Dezavantaje:
- Ambele materiale necesita precautii speciale pentru punere in opera.
- Ambele pot fi tinta a daunatorilor daca nu sunt protejate corespunzator.
- In cazul umiditatii excesive si prelungite pot aparea probleme in privinta dezvoltarii unor microorganisme.
- Necesita atentie la montaj si folosirea unor materiale suplimentare pentru sustinerea panourilor (la peretii inclinati) si acoperirea rosturilor.
- Este posibil ca pentru anumite cladiri sa nu fie cea mai rentabila solutie de termoizolare.
Pentru ca eficienta acestei lucrari sa devina maxima in raport cu costurile ce sunt implicate, consultarea unui profesionist este recomandata. Se pot aprecia destul de usor care sunt cantitatile de material necesare si cat va costa manopera, in raport cu obiectivul legat de termoizolatie si fonoizolatie.
Principalele utilizari ale vatei minerale la termoizolatie:
Alegerea tipului de material pentru izolatie vata minerala se face si in functie de locul din cladire unde se va monta. Se va tine cont in special daca suportul poate sa fie expus la umezeala, dar si daca exista a anumita presiune mecanica asupra acestui nou strat de izolare termica cu vata minerala. Pentru exemplificare va prezentam zone si piese de constructie care pot beneficia de proprietatile acestui material.
- Izolatie exterioara – Avand in vedere ca ne referim la spatiul exterior al structurii unei cladiri este necesar un material cu calitati mecanice superioare. Vata minerala bazaltica este recomandata pentru izolarea peretilor cladirii, inclusiv a preretilor de fundatie. Calitatea materialului va oferi un suport activ pentru stoparea infiltrarii apei si va mentine o temperatura convenabila in spatele peretilor camerelor de locuit. Montajul nu difera cu nimic fata de cel care se realizeaza la interior, prin urmare pasii de lucru implica o tehnologie si materiale auxiliare specifice. Pentru siguranta personalului in timpul lucrarilor de izolatie exterioara cu vata minerala este util sa fie purtat echipament de protectie, in special masca si manusi.
- Izolatie planseu si pardoseala – Piesele de constructie ce separa etajele cladirii, cum ar fi pardoseala de subsol sau planseul de mansarda, sunt zone peste care poate fi instalat un sistem eficient de izolare cu vata minerala. Daca peste suport se va aplica trafic, atunci se vor monta placi din vata minerala bazaltica. Sunt mentinute recomandarile in privinta folosirii unui echipament de protectie. Drept rezultat se obtine o foarte buna izolare termica si in scop fonic intre etaje.
- Izolatie interioara – Oricare dintre peretii interiori ai cladirii pot fi protejati printr-o solutie de termoizolare cu vata minerala. Efectele imediate se vor resimti in legatura cu temperatura si umiditatea interioara care vor deveni constante, dar si diminuarea substantiala a zgomotului din exterior. Confortul in cazul locuirii va creste, iar investitia se va recupera in scurt timp prin scaderea costurilor de intretinere legate de consumul de energie.
Determinarea exacta a variantei de vata termoizolatoare cu care se va lucra este o cerinta pe care profesionistii din domeniu o rezolva in favoarea clientului. Prin aplicarea unei manopere de calitate o termoizolatie cu vata minerala va avea efectele preconizate.
Etape de lucru termoizolare exterioara cu vata minerala
Daca materialul de constructie este de calitate, acest lucru nu inseamna ca si rezultatul final are aceleasi caracteristici daca procedura de punere in opera nu se respecta. Pentru exemplificare vom prezenta in continuare etapele de lucru pentru montarea unui sistem de izolatie exterioara cu vata minerala bazaltica pentru peretii unui locuinte rezidentiale.
- Pregatire suport – Peretii exteriori trebuie sa fie curati si eliberati de resturi ce pot proveni din turnare sau zidarie. Daca lucrarea se realizeaza pe pereti acoperiti cu un strat de finisaj exterior, acesta se indeparteaza pana la tencuiala.
- Aplicare masa de spaclu – Este vorba despre intinderea unui mortar adeziv peste o zona rezonabila de perete incat placarea se se poata realiza cat timp stratul este umed.
- Montare placi vata minerala – Montajul incepe din partea inferioara a peretelui si de la colt. Placile se monteaza in linii orizontale, pe latura lor mare si intercalate. Se incepe din colt cu o jumatate de placa si se continua cu placi intregi.
- Fixarea placilor de vata minerala – Pentru siguranta fixarii pe suport se vor monta dibluri din material plastic in zonele de intersectare a placilor si in mijlocul acestora.
- Intindere masa de spaclu si montare plasa de armare – Peste toata suprafata se va intinde inca un strat de masa de spaclu. Plasa de armare din fibra de sticla se fixeaza prin inglobare in masa de spaclu. Este o masura suplimentara ce ofera rezistenta mecanica suplimentara stratului de izolatie vata minerala.
- Finisarea peretelui – Etapa de finisare se executa conform cu indicatiile din proiect prin aplicarea unui material rezistent la umezeala.
Cand aceasta lucrare de izolare termica cu vata minerala este preluata de un constructor profesionist termenul de executie va fi scurt. In plus, pierderile de material la debitarea placilor nu vor afecta costul, iar rezistenta lucrarii pe termen lung este garantata pentru ca pasii de lucru sunt respectati.
Care este costul pentru izolare cu vata minerala?
Fiind vorba despre o lucrare ce poate avea amploare in cazul unei constructii de dimensiuni mari, trebuie tinut cont de costul acesteia. Se vor cumula preturile legate de achizitia materialului principal pentru izolatie vata minerala, a materialelor auxilirare care se folosesc la izolarea peretilor inclinati de mansarda, dar si costul manoperei.
Pentru a avea o viziune cat mai apropiata asupra acestui cost, iata care sunt componentele ce-l constituie:
- Suprafata in metri patrati pentru care se solicita lucrarea de izolare termica cu vata minerala.
- Varianta de material folosita.
- Cantitatea de materiale auxiliare in functie de locul montajului.
- Protectia fizica a personalului care executa lucrarea.
- Necesarul de elemente de schela cand se lucreaza la inaltime.
- Alte caracteristici deosebite ale lucrarii.
- Termenul de predare pe care beneficiarul il solicita.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.