- Categorii: Izolatii
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Pentru cresterea efectului de eficienta energetica a unei cladiri, dotata cu spatiu pentru mansarda sau pod pentru depozitare, sunt necesare lucrari de izolatie pod. In functie de destinatia utilizarii acestui spatiu se pune in opera izolarea podului la interior, la exterior, sau pe ambele fete ale acoperisului.
Ce inseamna izolatia podului?
Lucrarile pentru izolatie pod sunt necesare pentru a oferi un mediu ce poate fi propice locuirii in cazul mansardelor, ori depozitarii de obiecte necesare gospodariei.
In acelasi timp, acest spatiu este considerat unul cu rol de protectie termica si fonica pentru incaperea aflata sub planseul podului. Avand aceste lucruri in minte, putem spune ca izolarea podului inseamna:
- Crearea unui spatiu interior ferit de umezeala;
- Asigurarea unei zone protejata de caldura sau frig;
- Eliminarea zgomotului ploii sau al celui din proximitatea cladirii;
- Protejarea structurii cladirii impotriva expunerii la umezeala;
- Conservarea finisajelor interioare si instalatiei electrice in cazul scurgerilor de apa.
Prin urmare, consideram ca este strict necesar sa realizati o izolare pod corespunzatoare. Acest lucru inseamna ca un specialist in constructii va face o evaluare a necesitatilor efective pentru zona podului si acoperisului. In functie de rezultat se alege materialul si tehnologia care vor oferi, in final, un rezultat de calitate pentru izolare pod casa.
De ce este important sa izolam podul?
Proprietarii rezidentiali si comerciali vor sa creeze cat mai mult spatiu si confort interior in cladirile care permit amenajarea podului. Se prespune, in mod rezonabil, ca nu doar acest beneficiu este urmarit, ci inca multe altele pe care le prezentam in continuare:
- Extinderea spatiului disponibil pentru locuit si activitati practice;
- Folosirea spatiului in conditii convenabile de temperatura si umiditate;
- Mentinerea unei atmosfere linistite datorita barierei sonore create;
- Cresterea confortului in incaperea aflata sub spatiul unui pod izolat termic;
- Reducerea semnificativa a costurilor de incalzire si climatizare;
- Pastrarea unei temperaturi stabile pentru perioade mari de timp;
- Protejarea sanatatii locatarilor in lipsa expunerii la mucegaiuri sau igrasie;
- Consolidarea pe termen lung a structurii cladirii impotriva deteriorarilor provocate de apa scursa.
Constructiile noi au deja prevazuta in proiect etapa de izolatie termica pod, prin urmare proprietarii sunt asigurati in aceasta directie. In shimb, daca detineti o cladire veche, cu siguranta va fi necesara reabilitarea acestui spatiu.
Nu incercati sa lucrati in regie proprie daca nu detineti experienta necesara pentru ca rezultatul ar putea fi unul gresit. Consultanta in domeniu este necesara, prin urmare va sfatuim sa colaborati cu profesionistii, fie ca doriti o izolare pod nelocuibil, sau este necesara o izolarea mansardei.
Care sunt principalele avantaje ale izolarii?
Izolarea cladirilor are drept avantaj principal trecerea de la statutul de cladire energofaga la cel de cladire cu eficienta energetica reala. Fiecare grad al temperaturii ambientale, in plus sau in minus, ce este obtinut altfel decat prin consumul de energie electrica sau gaze, reprezinta o sursa de economie.
De aceea, avantajele obtinute dupa instalarea unui sistem eficient de izolatie pod sunt directionate spre:
- Indepartarea riscului de patrundere la interior a apei si umezelii din aer;
- Stoparea efectului undelor sonore nedorite ce perturba confortul la orice nivel al cladirii;
- Reducerea necesitatii utilizarii premature sau prelungite a centralelor termice si instalatiilor de aer conditionat;
- Pastrarea integralitatii structurii de rezistenta si a materialelor cu care au fost finisati peretii si pardoselile.
Izolare in functie de tipul de pod
Majoritatea cladirilor cu pod sunt cele destinate utilizarii rezidentiale. Este o caracteristica ce a fost exploatata dintotdeauna de catre arhitecti pentru a crea case cu o estetica aparte si pentru extinderea spatiului locuibil.
Aceste poduri, in functie de proiect, pot fi solicitate cu destinatie pentru locuit, insa exista si poduri a caror inaltime nu permit acest lucru. Acestea vor avea drept scop principal obtinerea unei zone de separare intre planseul camerelor si acoperis. Uneori, acest spatiu permite depozitarea de bunuri.
Despre aceste spatii oferim in continuare detalii despre modul de izolare pod locuibil si nelocuibil.
Pod locuibil (mansarda)
Pentru multi proprietari, mansarda are un scop bine determinat. Va deveni spatiul dedicat pentru camera copiilor sau pentru adultii care doresc o zona linistita din casa pentru creatie sau alte activitatii de bricolaj.
Diferenta intre acest spatiu si un altul, in care nu se locuieste si se afla imediat sub acoperis, este mare. Ca urmare, un pod locuibil necesita o lucrare temeinica de izolatie termica. Aceasta se va realiza atat la interior, cat si la exterior.
Mansarda implica pereti laterali, prin urmare si aceste suprafete trebuie izolate, pe langa partea superioara sau pardoseala. La exterior se va tine cont de faptul ca se foloseste o izolatie eficienta pentru blocarea zgomotului produs de ploaie sau pentru blocarea infiltratiilor de apa. Per total, sistemul de izolatie pod este unul complex si lucrarile se vor coordona dupa un proiect profesional.
Pod nelocuibil
Spatiul delimitat de un pod nelocuibil are drept principala utilitate obtinerea unei zone de separatie intre camere si suprafata acoperisului. Pentru izolare pod casa la interior se urmareste asigurarea unui strat suficient de izolare a podului in scop termic.
Va fi suficient pentru ca plafonul camerelor sa nu se supraincalzeasca si nici sa devina rece pe timp de iarna. La exterior, sub invelitoarea acoperisului se pune accent pe montarea unei izolatii impotriva infiltratiilor de apa si blocarea zgomotului exterior.
Mod de izolare pod
Metodele pentru izolatie pod sunt diferite in functie de partea acoperisului unde sunt realizate. Asa cum am aratat anterior, destinatia utilizarii indica clar unde anume se pune acccent pe izolarea podului incat folosirea sa fie confortbila si eficienta. Alegerea materialelor se face in functie de acest aspect, fie ca se va lucra la exterior, sau interior, astfel:
- Pe exterior (acoperisul) – Se urmareste asigurarea unei bariere eficiente impotriva infiltratiei de apa provenita din ploi sau zapada. Simultan, materialul folosit trebuie sa fie un foarte bun izolator fonic. Primul aspect tintit este cel de a elimina complet zgomotul produs de ploaie. Este practic imposibil de locuit intr-o mansarda unde se aude zgomotul ploii cazut pe invelitoare;
- Pe interior – Pentru interior lucrarile se concentreaza in scopul izolarii termice. Fie ca se lucreaza la o mansarda locuibila, fie la un pod clasic, pentru izolatie se folosesc, cu precadere, materiale izolante cu putere mare de blocare a transferului de energie intre medii. Un rezultat corect va avea efect imediat asupra consumului de energie al cladirii.
Materiale folosite pentru izolatie
Varietatea materialelor pentru izolatie pod este remarcabila, prin urmare o parere autorizata in acest domeniu merita sa fie pretuita. Fiecare material ofera beneficii, insa nu intotdeauna este cel mai potrivit in context. Din acest motiv, incercam sa prezentam pe scurt cateva detalii cu privire la principalele materiale folosibile pentru izolarea podului casei.
Vata termoizolanta
Acest material poate fi ales din doua variante. Vata minerala termoizolanta este apreciata, fiind produsa din roca bazaltica sfaramitata marunt, prin urmare, un material ecologic.
Se lucreaza foarte usor cu aceasta si, mai ales, nu impune masuri de protectie speciale. Fiind disponibila in rulouri cu grosimea de 10 cm, are capacitate foarte buna pentru izolatie termica pod.
Zgomotul de dincolo de suprafata acoperita cu vata minerala va fi tinut la distanta. Un produs similar este vata de sticla al carui rol termoizolant este cel putin apropiat de cel al produsului anterior.
Necesita, insa, la montaj precautii speciale in privinta echipamentului de lucru. In schimb, este foarte rezistenta la foc si reduce, in mare masura, impactul sonor exterior. Este usor lucrabila, astfel ca productivitatea este foarte buna.
Spuma poliuretanica proiectata
In practica, acest material pentru izolarea podului nelocuibil este preferat pentru ca, de regula, aceste poduri au o inaltime mica si spatiul de lucru este limitat.
Prin proiectarea spumei poliuretanice se pot acoperi zone greu accesibile sub coama acoperisului. Spuma este capabila sa patrunda pana in cel mai indepartat spatiu disponibil, ca atare izolatia va fi impecabila.
Dupa intarire nu exista nicio sansa ca rozatoarele sa o strapunga, iar termenul de circa 80 de ani pentru utilizare perfecta spune totul. Chiar daca pretul este mai ridicat, per total sunt eliminate alte materiale consumabile folosite la punerea in opera.
Folie termoizolanta
Folosirea acestei solutii ajuta direct la reducerea timpului alocat pentru izolatie acoperis, dar si pentru pod. Nu sunt necesare precautii sau aparatura speciala de montaj, prin urmare suprafetele sunt acoperite rapid si eficient.
Se poate monta atat la interior, sub acoperis, cat si sub stratul de invelitoare. Ambele fete sunt acoperite cu un material reflexiv din folie de aluminiu, iar interiorul este un strat ce contine bule cu aer.
Stratul exterior permite o transmitere a energiei calorice de cel mult 5%, iar stratul interior contribuie consolidarea acestui efect. In plus, protectia fonica este impecabila, iar greutatea materialului foarte mica.
Placi din polistiren
Polistirenul expandat sau cel extrudat sunt cele mai cunoscute materiale in scop de izolatie pod. Diferenta intre acestea este densitatea, drept urmare grosimea cu care se asigura izolatia pentru pod poate diferi in functie de materialul ales.
Un exemplu simplu arata ca echivalentul a 10 cm grosime de polistiren expandat vor avea acelasi efect cu 3 cm grosime de polistiren extrudat. Ambele sunt materiale neecologice, insa izolatia va fi de foarte buna calitate si impactul sonor va fi net diminuat.
Sunt folosite exclusiv la interiorul podurilor cu destinatie locuibila, fiind preferata varianta expandata, deoarece are conductivitate termica mai buna decat cea extrudata.
Celuloza
Avand in compozitie cel putin 75% material reciclat, celuloza pentru izolarea podurilor este cert o solutie ecologica. La punerea in opera, celuloza se prezinta relativ fluida, ca atare va penetra toate spatiile libere pe care le intalneste in cale (fisuri sau gauri in suportul din lemn sau beton).
Viteza de lucru este apreciata atunci cand este pusa in opera profesional. Eficienta pentru izolare pod locuibil nu este cea mai buna, prin urmare este recomandata pentru spatiile in care nu se va lucra sau locui.
Greutatea pe metru patrat este mai ridicata fata de oricare alte materiale, ca atare structura va fi incarcata. Nu riscati sa lucrati cu acest material atat timp cat un inginer structurist nu isi da acordul.
Care este costul izolarii unui pod?
Prezentarea anterioara a materialelor indica, de la bun inceput, ca pretul izolarii unui pod difera in functie de stratul de izolatie care se va realiza. In egala masura, pentru costul total de izolatie se vor lua in considerare:
- Suprafata ce trebuie izolata;
- Complexitatea suprafetelor pe care se aplica materialul;
- Executarea lucrarilor si la exterior;
- Termenul de predare solicitat de beneficiar.
Sfaturi in alegerea si montarea izolatiei in pod
Alegerea materialului pentru izolatia podului nu este cea mai simpla decizie. Sunt de luat in considerare mai multi factori, printre care amintim:
- Ce nivel de izolare pod trebuie atins;
- Daca un pod mansardabil va fi ulterior amenajat pentru locuire;
- Daca sunt necesare precautii suplimentare in legatura cu zona in care se gaseste cladirea din punct de vedere al temperaturilor sezoniere (foarte ridicate, foarte scazute);
- Daca plafonul camerei de sub pod este al unei camere locuibile.
Consultanta profesionala in acest domeniu poate schimba radical rezultatul pe care il obtineti de pe urma acestor lucrari de izolare pod.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.