- Categorii: Acoperis
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Constructia unui acoperis in 4 ape poate reprezenta o provocare, chiar si pentru cei mai experimentati constructori. Asadar, daca planuiti un astfel de proiect, este de preferat sa va documentati din timp cu privire la ce presupune cu exactitate, care sunt costurile si, mai ales, pentru ce tip de cladiri este utilizat.
Vom discuta in materialul ce urmeaza despre solutiile de invelire potrivite pentru un astfel de acoperis, caracteristicile acestuia, modul de realizare, dar si alte detalii pe care le consideram importante de stiut.
Ce este un acoperis in 4 ape?
Un acoperis in patru ape are toate patru laturile inclinate spre interiorul casei, unite in partea de sus printr-o coama centrala. Acest model, impreuna cu acoperisul in doua ape, sunt cele mai des intalnite tipuri de acoperis din intreaga lume.
Popularitatea acestor doua tipuri se datoreaza, in general, usurintei de montare. Totusi, dupa cum veti vedea mai jos, acestea se remarca prin mult mai multe avantaje. Din acest motiv, acestea pot fi utilizate atat pentru acoperirea cladirilor rezidentiale, cat si a celor comerciale.
Mai mult decat atat, trebuie sa retineti ca modelul in 4 ape este ideal indiferent de zona sau mediul in care este amplasata constructia (ses, deal, munte, mare, etc.).
Ce tip de invelitoare sa aleg pentru un acoperis in patru ape?
Fiind o solutie extrem de versatila, un acoperis in 4 ape poate suporta aproape orice tip de invelitoare. Desigur, alegerea materialelor potrivite trebuie sa respecte anumite norme, printre care incadrarea intr-un buget, unghiul de inclinare, s.a.m.d.
Iata, totusi, care sunt cele mai recomandate materiale pentru invelirea unui astfel de acoperis:
Tigla ceramica
Tigla ceramica, desi poate fi mai scumpa din punct de vedere al costurilor de achizitie si manopera, reprezinta, poate, cea mai eficienta solutie. Aceasta se bucura de foarte bune proprietati termice si, pe langa faptul ca protejeaza interiorul casei de intemperii, aceasta va juca si rol de izolator al constructiei.
Adesea, investitorii care opteaza pentru un acoperis din tigla ceramica observa scaderi substantiale ale consumului de energie.
Tigla din beton
Tigla din beton se asemana cu cea ceramica din foarte multe puncte de vedere. Aceasta ajuta la izolarea casei, atat termic, cat si fonic, protejeaza impotriva infiltratiilor si rezista extrem de bine la impact.
In plus, veti putea beneficia de toate aceste avantaje, la un pret redus. Anumiti producatori comercializeaza tigla din beton la jumatatea pretului celei ceramice.
Tigla metalica
Tigla metalica se numara printre cele mai moderne solutii de invelire a unei constructii. Aceasta este modelata astfel incat sa imite tigla ceramica, oferind acoperisului un aspect clasic.
De asemenea, spre deosebire de tigla clasica, aceasta este mult mai usoara si nu aplica presiune pe structura de rezistenta a casei. Cu toate acestea, desi este foarte economica din punct de vedere al achizitiei si montarii, aceasta nu este eficienta din punct de vedere termic fiind necesara o izolare de pod eficienta.
Tabla faltuita
Tabla faltuita este extrem de populara printre constructori, in special datorita sistemului de prindere fara cuie. In plus, aceasta se poate fabrica direct din foi de tabla plana, costul de achizitie fiind extrem de redus, in comparatie cu materialele mentionate anterior.
Trebuie sa stiti, totusi, faptul ca foile de tabla faltuita sunt conectate intre ele, astfel ca eventualele reparatii ar putea fi mai dificil de executat. Cu toate acestea, datorita prinderii fara cuie, aceasta ar trebui sa fie ferita de rugina si sa reziste foarte bine in timp.
Constructie acoperis
Constructia unui acoperis in 4 ape este extrem de dificila si periculoasa. Munca la inaltime necesita nu doar cunostinte de specialitate, ci si echipamente speciale de siguranta.
De aceea, va sfatuim sa apelati doar la firme specializate in astfel de constructii si sa nu demarati un astfel de proiect singur fara a detine experienta in domeniu. In plus, va fi necesar ca acoperisul sa respecte anumite norme, astfel ca proiectarea este, de asemenea, importanta.
Pentru a va putea forma o idee, iata care sunt etapele de construire a unui acoperis:
Lucrari pregatitoare
Lucrarile premergatoare fazei de constructie a acoperisului se pot imparti in doua categorii, astfel:
- Acoperisuri noi: Atunci cand planuim constructia de la zero a unui acoperis in patru ape, dupa cum mentionam mai sus, vom incepe din faza de proiectare. Asadar, vom schita planul acoperisului, vom stabili cotele, unghiul de inclinatie si alte detalii. De asemenea, vom calcula necesarul de materiale pentru a putea achizitiona stocurile necesare.
- Reconditionare acoperis: Daca discutam despre un proiect de renovare, in cazul acesta vom incepe prin demontarea vechiului acoperis. Dupa ce am indepartat materialele vechi, vom inspecta dulgheria, iar daca sunt depistate nereguli, le vom repara. De asemenea, vom efectua masuratori pentru a putea calcula materialele de care avem nevoie.
Structura si invelire acoperis
Etapele de constructie propriu-zisa pot fi diferite de la un caz la altul (in functie de material, forma, s.a.m.d), insa acestia sunt pasii general valabili, respectati de majoritatea constructorilor:
Pasul #1: Realizarea structurii de lemn
Atentie! Daca proiectul presupune restaurarea vechiului acoperis, vom incepe direct cu pasul #2.
Structura din lemn reprezinta, practic, scheletul intregului acoperis. Aceasta trebuie sa fie suficient de rigida pentru a putea suporta incarcatura materialelor, dar si puterea curentilor de aer.
Realizarea acesteia incepe prin montarea grinzilor pe tot conturul casei, urmata apoi de montarea popilor, a penelor si a coamei centrale. Vom continua, apoi, cu capriorii, iar la final, vom putea instala astereala, care poate fi realizata din placi OSB sau din scandura.
Sfat util: Popii si penele vor dicta panta si unghiul de inclinatie. Asigurati-va ca acestea corespund de o parte si de alta a casei!
Pasul #2: Instalarea foliei anti-condens
Desi folia anti-condens nu este un element obligatoriu, instalarea acesteia este o practica recomandata de majoritatea arhitectilor si constructorilor. Aceasta trebuie sa acopere toata suprafata acoperisului si poate fi prinsa cu ajutorul riglelor de lemn.
Pasul #3: Montarea sistemului pluvial
Inainte de a monta materialele invelitoare, vom monta si fixa sistemul de scurgere a apei.
Sfat util: Daca aveti posibilitatea, optati pentru scurgerea apei direct in sistemul de canalizare.
Pasul #4: Invelirea acoperisului
In final, vom putea proceda la montarea solutiei de invelire a acoperisului – tabla, tigla, sindrila bituminoasa, etc. Procedura de fixare a acestora poate fi diferita in functie de material, dar si in functie de producator. Vom respecta, asadar, instructiunile din fisa tehnica.
Caracteristici privind calitatea
Calitate unui acoperis in 4 ape poate fi determinata in functie de mai multi factori. Iata ce ar trebui sa aveti in vedere atunci cand planuiti un astfel de proiect:
- Gradul de izolare: Trebuie sa aveti in vedere faptul ca un acoperis de calitate poate reduce cheltuielile consumului de energie. Un sistem eficient va izola cladirea, atat termic, cat si fonic;
- Rezistenta: Materialele utilizate pentru constructia acoperisului ar trebui sa fie suficient de rezistente pentru a nu fi afectate de conditiile meteorologie. Aveti in vedere faptul ca nu doar ploaia sau vantul afecteaza acoperisurile, ci si grindina se numara printre inamicii principali ai acestora;
- Stabilitate: Forma acoperisului trebuie adaptata conditiilor climatice din zona in care se afla constructia. Astfel, nu doar materialele din care acesta este construit conteaza, ci si forma.
Avand in vedere faptul ca proiectantul trebuie sa ia in calcul mai multi factori de calitate, va recomandam sa colaborati doar cu profesionisti in realizarea investitiilor imobiliare de orice tip.
In plus, o calitate slaba nu va face altceva decat sa atraga costuri suplimentare de intretinere sau eventuale reparatii, iar pe termen lung, va poate costa mai mult decat daca ati fi optat pentru un acoperis de calitate de la bun inceput.
Care este pretul unui acoperis in 4 ape?
Retineti faptul ca calitatea este esentiala, nu trebuie sa va lasati influentati de pret, ci sa optati intotdeauna pentru calitate cand vine vorba de astfel de investitii.
Un tarif corect pentru realizarea unui acoperis in 4 ape se calculeaza in functie de materialele utilizate si dimensiuni, si variaza intre 15 si 70 de Lei pe metru patrat.
Totusi, pentru a obtine o oferta personalizata, nu ezitati sa contactati de la bun inceput o echipa de profesionisti.
De ce sa optam pentru aceasta forma de acoperis?
Realizarea unui acoperis in 4 ape are o serie de beneficii. Iata cateva dintre acestea:
- Stabilitate: Printre altele, acoperisurile in 4 ape adreseaza problema curentilor de aer neregulati, oferind stabilitate constructiei;
- Eficienta: In functie de materialele alese, veti identifica o scadere exponentiala a consumului de energie din casa. Asadar, desi investitia poate parea mare la inceput, veti putea face economii pe termen lung;
- Spatiu: Nu in ultimul rand, forma acestuia permite amenajarea unui spatiu locuibil in pod sau mansarda.
Acestea fiind spuse, dupa cum ati putut identifica in acest material, acoperisurile in 4 ape au mai degraba avantaje, decat dezavantaje, si se preteaza pentru orice tip de investitie imobiliara.
Pentru a asigura succesul proiectului dumneavoastra, apelati intotdeauna la echipe specializate in realizarea acoperisurilor si nu faceti rabat de la calitate.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.