Acoperis din lemn

acoperis din lemn

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Un acoperis din lemn reprezinta mai mult decat un element de constructie, care protejeaza intreg interiorul casei. Acesta poate juca un rol extrem de important in ceea ce priveste intregirea aspectului casei.

Totusi, desi reprezinta cea mai raspandita solutie de acoperire a casei, acoperisul din lemn este un proiect relativ complex. De aceea, inainte de a demara o astfel de investitie, este extrem de important sa planificati atent detaliile si sa faceti alegerile potrivite, in cunostinta de cauza.

Acestea fiind spuse, pentru a avea acces la informatia completa privind acoperisurile din lemn, iata ce vom discuta in cele ce urmeaza:

 • Ce cuprinde structura unui acoperis lemn;
 • Care sunt tipurile de invelitoare potrivite;
 • Cum puteti identifica un acoperis de calitate;
 • Care sunt etapele de montare ale unui astfel de acoperis.

Prezentare generala acoperis lemn

Pe scurt, un acoperis din lemn este format dintr-o structura de cherestea, care sustine solutia de invelire. Rolul principal al acestuia este acela de a proteja interiorul casei, insa poate ajuta, de asemenea, la amenajarea unui spatiu mai inalt, destinat diferitelor utilizari (de exemplu, mansarda).

Totusi, pentru a putea intelege pe deplin ce presupune o astfel de investitie, ar trebui sa cunoasteti toate elementele componente, dar si caracteristicile acestora.

acoperis lemn

Care sunt partile componente ale unui acoperis din lemn?

Am identificat, asadar, faptul ca un acoperis din lemn are doua elemente principale: structura din lemn si invelitoarea. Structura din cherestea (dulgheria), reprezinta, poate, cel mai important element, influentand nu doar rezistenta acoperisului, dar si unghiul de inclinare, distribuirea spatiului, etc. Aceasta va fi, daca putem spune astfel, scheletul acoperisului, constituit din:

 • Sarpanta: In termeni tehnici, structura din lemn se numeste sarpanta, iar rolul principal al acesteia este de a prelua presiunea acoperisului si a sustine elementele de invelire. Sarpantele sunt alcatuite din: astereala, capriori, pene, cosoroabe, popi, clesti, contrafise si scaun;
 • Astereala: Scandurile din lemn sau placile din OSB, fixate direct pe scheletul sarpantei, au rol de a sustine invelitoarea. In functie de destinatia investitiei (mansarda, garaj, anexa depozitare, etc.), scandurile sau placile de OSB pot avea sau nu un anumit spatiu intre ele;
 • Capriori: Se monteaza oblic, la o distanta de 70 – 110 cm unul de celalalt si sustin astereala. Acestia, impreuna cu astereala, formeaza versantii acoperisului;
 • Versant: Planuri inclinate ale acoperisului, denumit in termeni populari „ape”. Un acoperis poate avea unul sau mai multi versanti;
 • Pene: Sunt grinzi dispuse orizontal, paralel cu coama, la o distanta de 2,5 – 4 m una de cealalta si sunt cele care sustin capriorii. Penele de pe centura peretilor cladirii se numesc cosoroabe.
 • Popi: Stalpi de sustinere montati vertical (sau cu inclinare foarte mica), care au ca rol preluarea si repartizarea incarcaturii de pe acoperis, catre structura de rezistenta a cladirii;
 • Clesti: Cunoscuti si sub denumirea de moaze, sunt elemente orizontale de rigidizare a popilor si a capriorilor. Clestii sunt dispusi de-a lungul acoperisului, dar si transversal;
 • Contrafise: Se monteaza intre pene si popi, pentru a solidariza aceste elemente si a intari structura si rezistenta acoperisului in sens longitudinal.

Dupa cum observati, un acoperis lemn presupune foarte multe elemente si variabilele implicate intr-un astfel de proiect pot garanta succesul sau esecul investitiei. In principiu, pentru a face alegerile potrivite, este recomandat sa discutati intotdeauna cu o echipa de profesionisti. 

constructie acoperis din lemn

Ce fel de invelitoare putem alege?

Cel de-al doilea element al unui acoperis din lemn este, dupa cum spuneam, invelitoarea. In acest sens, producatorii ofera o gama destul de variata de solutii – de la invelitori metalice, la cele ceramice si chiar din lemn. Alegerea invelitorilor potrivite ar trebui sa urmareasca, in principiu, doua caracteristici: rezistenta materialului la conditiile meteorologice si bugetul investitiei.

Acestea fiind spuse, iata care sunt principalele solutii de invelitoare pentru acoperisuri lemn, dar si cum se caracterizeaza acestea:

Tabla

Invelitorile metalice se bucura de o popularitate crescuta, in principiu, din doua motive: greutate si pret de achizitie scazute. La randul sau, tabla poate fi de mai multe tipuri:

 • Tigla metalica: In cazul tiglei metalice, tabla este modelata astfel incat sa imite aspectul traditional al tiglei ceramice. In plus, in procesul de fabricare, metalele sunt tratate cu diverse solutii, astfel ca devin mult mai rezistente impotriva coroziunii. Majoritatea producatorilor ofera o garantie de 50 de ani pentru acoperisurile din tigla metalica;
 • Tabla faltuita: Se fabrica din placi simple (plane) de tabla, modelata astfel incat marginile sa permita fixarea fara suruburi sau alte elemente de prindere. Din acest considerent, acoperisurile din tabla faltuita au un pret de cost mult mai mic, comparativ cu alte solutii. De asemenea, sistemul de fixare este considerat a fi unul dintre cele mai eficiente, oferind acoperisului atat rezistenta, cat si flexibilitate. 

Asadar, alegeti tabla ca solutie de invelire atunci cand nu doriti sa incarcati structura casei cu o greutate suplimentara, insa tineti cont de faptul ca veti avea nevoie de izolatie suplimentara, pentru a eficientiza consumul de energie.

acoperis cu invelitoare din tigla metalica

Tigla

Tigla este una dintre cele mai vechi si eficiente metode de invelire a acoperisului. In timp ce greutatea crescuta aplica presiune pe sarpanta, principalul avantaj al acestei solutii este termenul extins de garantie.

Intretinute in mod corespunzator, acoperisurile din tigla ar trebui sa reziste chiar si peste 100 de ani. Mai mult decat atat, tigla traditionala poate fi de doua tipuri:

 • Tigla ceramica: Se remarca prin faptul ca rezista in aproape orice climat si, mai mult decat atat, ajuta la izolarea termica si fonica a cladirii. Desi investitia initiala va fi mai mare, acoperisul din tigla ceramica va reduce costurile energetice, iar investitia se va amortiza intr-un timp extrem de scurt;
 • Tigla din beton: Reprezinta varianta moderna si imbunatatita a tiglei ceramice. Aceasta este mult mai rezistenta la impact si, in plus, in timpul procesului de fabricare se pot adauga diferiti pigmenti, pentru a obtine o paleta larga de culori. 

Acestea fiind spuse, tigla este o alegere ideala daca doriti sa faceti o investitie pe termen lung, de care vor beneficia, cu siguranta, mai multe generatii. Totusi, inainte de a alege tigla, asigurati-va ca structura din lemn a acoperisului poate suporta o astfel de greutate.

acoperis din tigla ceramica sau din beton

Alte solutii

Chiar daca solutiile mentionate anterior sunt mai populare, acest lucru nu inseamna ca ne vom limita doar la patru materiale pentru invelirea acoperisului. Iata ce alte materiale puteti folosi pentru invelirea unor acoperisuri din lemn:

 • Sindrila: Sindrila bituminoasa are o greutate extrem de scazuta si rezista chiar si in cele mai aspre conditii meteorologice. Desi nu va izola termic cladirea, aceasta este un bun hidroizolant, ce va impiedica cu succes infiltratiile de apa;
 • Ardezie: Este o piatra naturala cu excelente proprietati de modelare si izolare. Desi poate fi una dintre cele mai scumpe solutii, ardezia este preferata de arhitectii din intreaga lume, in special datorita aspectului sau unic;
 • Placi din lemn: Reprezinta, poate, cea mai veche si traditionala solutie de invelire a acoperisului. De asemenea, amintim ca, printre altele, lemnul este in mod natural rezistent la apa si la razele ultraviolete, fiind o solutie excelenta pentru a izola podul sau mansarda. 
acoperis cu placi din lemn

Caracteristici privind calitatea acoperisurilor din lemn

Calitatea unui acoperis din lemn influenteaza rezistenta acestuia in timp si, implicit, garanteaza siguranta locatarilor sau a utilizatorilor. Caracteristicile dupa care veti putea identifica un acoperis de calitate sunt:

 • Etansare: Toate elementele de izolare ale acoperisului trebuie sa fie perfect etanse, astfel incat sa nu permita infiltratiile de niciun fel;
 • Fixare: Acoperisul trebuie fixat, astfel incat sa nu existe miscare (sau „joc”). In caz contrar, rezistenta la vant scade si astfel se poate periclita siguranta locatarilor;
 • Ventilatie: Pentru a preveni aparitia mucegaiului (sau a altor probleme), acoperisul trebuie sa dispuna de un sistem eficient de ventilatie;
 • Lemn: In ceea ce priveste lemnul, acesta trebuie sa fie uscat – pentru a nu se deforma in timpsi tratat impotriva daunatorilor;
 • Izolare: Pentru a fi considerat complet si de calitate, acoperisul din lemn trebuie sa dispuna de un sistem de izolare termica si de hidroizolatie. 

De asemenea, urmariti ca stalpii si popii sa fie perfect verticali sau orizontali (in functie de destinatie). Orice eroare in acest sens poate compromite integritatea acoperisului, putand pune in pericol chiar si utilizatorii.

constructie acoperis

Etape constructie acoperis lemn

Constructia unui acoperis lemn presupune o serie de cunostinte specifice. De aceea, se recomanda efectuarea urmatoarelor etape de catre profesionisti si niciodata in regim personal. Totusi, pentru a putea fi informati, iata care sunt pasii de construire a acoperisurilor din lemn:

 1. Proiectarea: Identificati caracteristicile meteorologice (vant, ploaie, etc.) din zona si stabiliti forma, cotele si materialele potrivite pentru acoperis;
 2. Grinzile: Montati grinzile verticale pe intreg perimetrul casei, la o distanta de 30, 40 sau 60 cm una de cealalta, direct pe placa de beton (daca aceasta exista). Fixarea grinzilor se realizeaza cu ajutorul tijelor din fier beton;
 3. Popii si penele: Montati popii si penele verticale, fara a le fixa definitiv (intrucat este posibil sa fie nevoie sa ajustati pozitia acestora). Retineti faptul ca aceste elemente vor determina inclinatia acoperisului;
 4. Capriorii si coama: Montati coama peste popii centrali si continuati apoi cu capriorii, de o parte si de alta a coamei, pe fiecare versant;
 5. Astereala: In functie de solutia aleasa (scanduri sau OSB), montati astereala peste capriori. Aceasta se poate fixa in cuie, iar pentru a va usura munca, puteti opta pentru un ciocan pneumatic;
 6. Invelitoarea: Nu in cele din urma, avand completa structura acoperisului, puteti trece la montarea invelitoarei. In acest caz, procedurile de montare difera de la un material la altul, insa amintim faptul ca, indiferent de solutie, este important sa urmariti, de asemenea, montarea unei folii anticondens.

Care este pretul pentru acoperisurile din lemn?

Atunci cand stabiliti bugetul pentru realizarea unui acoperis din lemn, aveti in vedere faptul ca tarifele difera in functie de mai multi factori – materialele folosite, complexitatea proiectului, etc. Pentru a obtine o oferta concreta, recomandam sa apelati direct la o echipa de profesionisti. Pentru a putea estima, insa, iata care sunt preturile de referinta, practicate de catre constructorii de acoperisuri:

ServiciulPret manopera (aproximativ)U.M.
Antiseptizare10 RON m.p.
Aticuri Tabla Maro30 RON m.l.
Aticuri Tabla Zincata30 RON m.l.
Burete Etansare Dolii8 RON m.l.
Burlane10 RON m.l.
Burlane din Tabla Zincata Cositorite30 RON m.l. (orice dim.)
Carton Ondulat 20 RON m.p.
Consolidare Acoperis Vechi35 RON m.p.
Corniere Margine, Sorturi, Dolii, Coame15 RON m.l.
Cos de Fum Normal200 RON buc.
Dulgherie Astereala35 RON m.p.
Montaj Folie Anticondens8 RON m.p.
Montaj Hidroizolatie Lichida30 RON 
Jgheab Cupru100 RON pe /ml
Jgheaburi15 RON m.l.
Jgheaburi Tabla Zincata Cositorite30 RON m.l. (orice dim.)
Lambriu din Lemn50 RON m.p.
Lambriu Metalic50 RON m.l.
Montaj Fereastra Mansardade la 400 RONbuc.
Montaj Panouri Sandwich35 RON m.p.
Montaj Sindrila Bituminoasa30 RON m.p.
Montaj Tabla Cutata25 RON m.p.
Montaj Tabla Faltuita35 RON m.p.
Montaj Tigla Metalica25 RON m.p.
Opritoare Zapada (Parazapezi Tabla)15 RON m.l.
Parazapezi Tip Grilaj50 RON m.l.
Parazapezi Tubulare50 RON m.l.
Pazie Lemn15 RON m.l.
Pazie Tabla(Atipica)15 RON m.l.
Solzi Peste Tabla Zincata15 RON buc.
Sindrila Bituminoasa 30 RON m.p.
Sindrila Lemn (3 Randuri)80 RON m.p.
Sipca8 RON m.p.
Termoizolatie (Vata De Sticla)25 RON m.p.
Tigla Ceramica 30 RON m.p.
Tigla Metalica Cu Acoperire De Piatra Naturala40 RON m.p.
Tigla Solzi Ceramica30 RON m.p.
Tigla Tip “Bramac” Beton30 RON m.p.
Tigla Tip “Elpreco” Beton30 RON m.p.
Vopsire acoperis15 RON m.p. (2 straturi)

De ce sa apelati la un profesionist?

Asa cum am spus, montarea unui acoperis lemn reprezinta un proces complex, ce necesita cunostinte de specialitate. Mai mult decat atat, calitatea acoperisului poate influenta siguranta locatarilor.

De aceea, este intotdeauna indicat sa apelati la un profesionist in montarea acoperisului si sa evitati demararea lucrarilor in regim propriu. Iata cateva dintre avantajele colaborarii cu un profesionist:

 • Garantia calitatii: Un profesionist dispune de toate cunostintele necesare pentru a va garanta o lucrare de calitate, menita sa reziste foarte bine in timp;
 • Timp de executie: Un profesionist va preda lucrarea intr-un timp mult mai scurt, comparativ cu o persoana neavizata. Astfel, veti putea utiliza sau da in folosinta constructia mult mai repede,
 • Pret corect: Un profesionist va oferi un raport calitate – pret excelent. In plus, acesta va ajuta sa stabiliti atat costurile de manopera, cat si necesarul de materiale si, implicit costul de achizitie al acestora.

Acestea fiind spuse, speram ca am acoperit toate informatiile necesare pentru ca dumneavoastra sa puteti planifica cu succes realizarea unui acoperis din lemn. Retineti faptul ca, inainte de pret, trebuie sa optati pentru calitate si ca, pentru a garanta integritatea investitiei pe termen lung, este de preferat sa colaborati doar cu profesionisti.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.