Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Domeniul rezidential sau afacerile private pot include si alte facilitati pe care terenul neconstruit le poate gazdui. Una dintre acestea este piscina din curtea casei, sau piscina aflata in interiorul cladirii.
Pentru ambele situatii, acest tip de constructie vine cu provocari in ceea ce priveste etansarea cuvei piscinei fata de mediul inconjurator sau de restul constructiei.
Rezolvarea este data de aplicarea unei metode profesionale de hidroizolatie piscina, care creaza o membrana eficienta impotriva infiltratiei apei spre si dinspre peretii bazinului.
Ce inseamna hidroizolatia piscinei?
Rolul acestei lucrari este dublu. In primul rand, se va crea o bariera intre apa din piscina si peretii care constituie cuva acesteia, lucrarea executandu-se pe partea interioara.
Pentru situatiile in care se constata necesitatea aplicarii aceleiasi metode pentru exteriorul bazinului piscinei, impermeabilizarea se va face si pe partea exterioara.
In ambele situatii, importanta lucrarii de hidroizolare piscina este semnificativa, deoarece beneficiile totale ale proiectului vor include:
- Pastrarea calitatii apei din piscina;
- Mentinerea in stare perfecta a finisajelor si accesoriilor din interiorul bazinului;
- Rezistenta la eroziunea cauzata de mediul inconjurator asupra partilor neacoperite permanent de apa;
- Stabilitate la modificarile de temperatura ale apei;
- Limitarea drastica a dezvoltarii de bacterii sau ciuperici pe peretii piscinei;
- Prezervarea structurii de rezistenta a bazinului in lipsa scugerilor de apa din interior sau infiltrarea apei din sol;
- Facilitatea folosirii de substante chimice pentru dezinfectarea piscinei, fara ca acestea sa afecteze structura.
Toata gama de beneficii prezentate se datoreaza efectului pe care solutiile actuale pentru hidroizolatii piscine le ofera. Masura, in sine, trebuie integrata in timpul construirii bazinului, deoarece, ulterior, costurile pot fi sensibil mai ridicate.
Avantaje impermeabilizare piscine
Analizand avantajele detinerii unui spatiu construit pentru piscina, orice proprietar ajunge la concluzia ca merita efortul financiar si relativul deranj ocazionat de lucrari.
In practica, orice piesa in cadrul unei constructii trebuie protejata de tot ce ar putea sa-i puna in pericol integritatea. Aceasta norma se aplica si pentru bazinul piscinei, acesta fiind format din fundatie, pereti si pardoseala, toate din beton.
Este insuficient ca aceste piese aflate in contact permanent cu apa sa fie acoperite doar cu straturi de finisaj, cum sunt placile ceramice si o vopsea rezistenta la apa.
In timp, microfisurile se vor adanci si apa va penetra spre zidurile si pardoseala bazinului. Rezolvand aceasta problema reala cu lucrari de hidroizolatie piscina, avantajele asteptate nu vor intarzia sa fie primite:
- Folosirea piscinei fara grija calitatii apei;
- Pastrarea calitatii solului aflat in jurul piscinei in cazul bazinelor exterioare;
- Conservarea structurii de rezistenta a cladirii in cazul bazinelor interioare;
- Mentinerea in buna stare a materialelor cu care este finisat bazinul piscinei;
- Posibilitatea alegerii de hidroizolatie piscina de tip mineral, ce faciliteaza folosirea finisajelor din vopsea si montarea unor decoratiuni;
- Eliminarea cheltuielilor premature pentru renovarea piscinei, dar si a pieselor de constructie care o inconjoara;
- Pastrarea functionalitatii piscinei orincand este posibil.
Punand in legatura toate aceste avantaje, reiese ca folosirea unor materiale si manopera calitative pentru hidroizolare piscina sunt masuri pe care trebuie sa le solicitati, pentru o lucrare de durata si realizata in mod optim.
Etape generale de impermeabilizare
Pasii de lucru pentru hidroizolatii piscine se refera, in principal, la folosirea adecvata a materialului, tinand cont si de recomandarile producatorului.
De la caz la caz, materialul care se utilizeaza la impermeabilizarea piscinei trebuie preparat, sau doar aplicat direct pe suport. Oricare ar fi diferentele, punerea propriu-zisa in opera trebuie sa respecte si alte etape pe care le vom detalia in continuare:
- Pregatirea suportului – Pentru bazinele de piscina noi, curatarea suportului include eliminarea corpurilor straine, rezultate din constructie si indepartarea prafului. Cand se lucreaza la o piscina veche, se curata amanuntit peretii de nisip, pietris, impuritati de orice fel, sedimente depuse, etc. Este important ca inainte de aplicarea unei membrane de hidroizolatie pentru piscina, suportul sa fie cat mai curat;
- Pregatirea materialului – Materialul ales de constructor se pregateste conform cu explicatiile oferite de producator. Se amesteca, in cazul membranelor bicomponente, sau se omogenizeaza, in cazul celor gata de aplicare. Se va prepara atat material cat se estimeaza ca poate fi pus in opera. Este recomandat ca lucrarile sa fie realizate intr-o singura sesiune de aplicare;
- Aplicarea materialului – Sunt folosite scule de mana corespunzatoare cu tipul materialului. Este obligatoriu ca la imbinarea dintre peretii verticali si pardoseala piscinei sa se monteze benzi de etansare elastice. Lipsa acestora conduce, inevitabil, la aparitia fisurilor in membrana hidroizolanta. Dupa caz, aplicarea produsului se face intr-un strat, sau in doua straturi. Se respecta timpul de aplicare dupa prepararea materialului, dar si timpul de uscare inainte de punerea in opera a celui de-al doilea strat. Intre straturi se va folosi o plasa de armare din fibra de sticla. Toate lucrarile se realizeaza la o temperatura adecvata mediului, conform instructiunilor;
- Continuarea lucrarilor de finisare – Toate lucrarile de finisare se pun in aplicare dupa ce sistemul de hidroizolatie piscina este complet uscat.
Aceste etape generale privind impermeabilizarea cuvelor de piscina vor fi corect realizate de catre un specialist, experienta fiind determinanta in aceasta situatie.
Ce materiale folosim pentru hidroizolatii piscine?
Variantele de hidroizolatie piscina includ mai multe tipuri de materiale, fiecare avand propriile caracteristici de punere in opera. In principiu, atat timp cat aveti deja consultanta asigurata din partea constructorului, acesta trebuie sa va informeze asupra variantelor care se potrivesc cel mai bine cu lucrarea. Va prezentam trei materiale pentru hidroizolarea piscinelor:
- Hidroizolatie bicomponenta – Materialul este livrat de producator sub forma de pulbere in sac si un recipient cu partea lichida. Modul de preparare si, ulterior, cel de punere in opera pe suport sunt clasice, asemanatoare cu folosirea unui mortar obisnuit. In esenta, acest material este un mortar cu proprietati hidroizolante si elasticitate sporita. Nu trebuie sa existe tentatia de a folosi alt lichid, cum ar fi apa, in locul celui livrat de producator. Aplicarea, in sine, trebuie sa respecte etapele de lucru prezentate anterior;
- Hidroizolatie lichida – Aceasta solutie poate fi considerata una rapida, pentru ca produsul este gata de folosire. Este agreata, in special, pentru impermeabilizarea unor bazine cu suprafata mica si forma neregulata. Punerea in opera cu ajutorul trafaletului sau a unei pensule in zonele dificile creste productivitatea in comparatie cu alte materiale. Trebuie acordata atentie pregatirii suportului, in sensul curatarii lui perfecte;
- Hidroizolatie solida bituminoasa – Membrana bituminoasa este recomandata doar pentru partile exterioare ale bazinului ce sunt in contact direct cu solul. Asadar, pentru piscina ce are cuva ingropata in sol, aceasta este materialul potrivit. Metoda de lucru este clasica si va avea drept efect pastrarea uscata a peretilor exteriori ai piscinei.
Care este pretul de impermeabilizare al unei piscine?
Pretul depide de mai multi factori, fiecare dintre acestia putand sa aduca costuri suplimentare, insa si beneficii pe masura. Pentru a intelege aspectele pe care se bazeaza constructorii in momentul estimarii, va prezentam criteriile pe care acestia le urmaresc:
- Tipul piscinei – construita in exterior sau in interior;
- Suprafata in metri patrati a peretilor si pardoselei bazinului;
- Particularitati legate de forma piscinei si prezenta sau nu a accesoriilor in interiorul bazinului;
- Lucrarea se face la o piscina noua, sau se reconditioneaza una veche;
- Materialul folosit pentru hidroizolarea piscinei;
- Timpul de care dispune constructorul pentru predarea lucrarii.
Dupa cum puteti observa, sunt suficiente criterii care arata ca pretul este variabil. Pentru informatii suplimentare, va recomandam sa consultati un constructor profesionist in hidroizolatie piscina.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.