
- Categorii: Acoperis
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Un acoperis verde este, fara doar si poate, un acoperis viu. Ideea de a reda naturii o parte din vegetatia distrusa prin construirea cladirii este salutara. Totusi, implicatiile unui astfel de acoperis pot complica proiectul, iar erorile de proiectare sau de executie pot distruge nu doar acoperisul in sine, ci intreaga cladire.
Pentru a evita astfel de situatii, va propunem un material complet, in urma caruia sa puteti planifica cu succes montarea unui acoperis ecologic. Printre altele, discutam despre:
- Cum se monteaza un acoperis vegetal;
- Care sunt avantajele acoperisului verde;
- Care sunt destinatiile principale ale unui acoperis natural.
Ce este un acoperis verde?
Un acoperis verde presupune acoperirea cladirii cu vegetatia si solul fara de care plantele nu ar putea rezista. Acest tip de acoperis imbunatateste considerabil calitatea aerului si poate ajuta la amenajarea unui spatiu natural, chiar in inima orasului.
Cu toate acestea, pentru ca vegetatia are nevoie de apa, dupa cum spuneam, montarea unui acoperis ecologic presupune mai multe interventii, relativ complexe.
Astfel, pentru a proteja cladirea de infiltratii, inainte de instalarea solului, acoperisul trebuie hidroizolat cu diferite solutii. De asemenea, in functie de proiect, se pot monta chiar sisteme de irigatii sau de drenare a apei.

De ce sa alegem un astfel de acoperis?
Montarea unui acoperis verde este, asa cum spuneam inca de la bun inceput, un gest salutar, benefic pentru mediul inconjurator. De asemenea, in special in zonele urbane (dar nu numai), acolo unde populatia este sufocata de poluare, un astfel de acoperis poate fi de real ajutor. Iata doar cateva dintre avantajele acoperisurilor verzi:
- Calitatea aerului: Nu este o noutate faptul ca, prin procesul de fotosinteza, plantele proceseaza dioxidul de carbon, transformandu-l in oxigen. Cu cat mai multi dezvoltatori imobiliari instaleaza acoperisuri verzi, cu atat mai curat va fi aerul respirat;
- Drenaj natural: In cazul acoperisurilor plate (ale blocurilor), din cauza ploilor se pot acumula cantitati mari de apa pe acoperis, care pot genera daune semnificative. Un acoperis vegetal va functiona ca un hidroizolant natural, absorbind apa acumulata;
- Reducerea temperaturii: Plantele au capacitatea de a absorbi razele. In proportie de 50%, razele sunt absorbite, 30% dintre acestea fiind reflectate. Astfel, nu doar temperatura de pe acoperis va fi mai scazuta, dar acest efect se va resimti, de asemenea, in interiorul casei;
- Zgomotul ambiental: Plantele si solul instalate pe acoperis vor actiona, de asemenea, ca o bariera pentru zgomotul din exterior. Asadar, montand un acoperis natural, ar trebui sa observati o reducere considerabila a zgomotului.

Etape montaj acoperis verde
Montarea unui acoperis vegetal presupune instalarea mai multor materiale, solutii si sisteme. Plecand de la exemplul unui proiect complet, iata care sunt straturile care urmeaza a fi montate, incepand de la interior spre straturile exterioare:
- Membrana hidroizolanta si strat de protectie pentru radacinile plantelor;
- Sistem de drenaj al apei;
- Material de separare sau de filtrare;
- Mediu de crestete (solul);
- Vegetatie.
Avand in vedere complexitatea interventiilor, se recomanda ca acestea sa fie efectuate numai de catre profesionisti si doar in urma unei evaluari complexe, realizate de experti. Acestea fiind spuse, iata care sunt etapele de montaj acoperis verde:
- Pasul #1: Expertiza cladirii: Solul, plantele si restul sistemelor pot aplica o greutate suplimentara pe structura de rezistenta a cladirii. In anumite cazuri, structura fragila nu va permite montarea acoperisului verde si s-ar putea cere consolidarea cladirii in prealabil. Asadar, in primul rand, chiar inainte de realizarea proiectului, apelati la un inginer care sa identifice caracteristicile constructiei si daca aceasta poate suporta o incarcatura.
- Pasul #2: Izolarea acoperisului: Daca ati stabilit ca puteti demara lucrarile in siguranta, veti incepe prin montarea sistemului de izolare. Acesta consta, in principiu, dintr-o membrana hidroizolanta, care va impiedica apa sa se infiltreze in cladire. Suplimentar, puteti opta pentru un strat de protectie impotriva radacinilor, care va preveni extinderea acestora catre substrat (placa acoperisului). Peste sistemul de hidroizolare, se recomanda montarea unui strat de protectie, care sa protejeze de eventualele deteriorari mecanice.
- Pasul #3: Drenajul si retinerea apei: Montati apoi sistemul de drenaj special destinat acestui tip de proiect. Acesta va ajuta la retinerea cantitatii optime de apa pentru dezvoltarea vegetatiei si la eliminarea surplusurilor.
- Pasul #4: Stratul de filtrare: Pentru a impiedica solul sa ajunga in sistemul de drenaj, montati un filtru geotextil ca strat de separare intre cele doua. Anumite sisteme de drenaj sunt preconcepute cu astfel de filtre, pentru a facilita o instalare usoara.
- Pasul #5: Substratul vegetatiei: Veti putea instala in siguranta mediul de crestere adecvat pentru tipul de vegetatie ales. De cele mai multe ori, solul nu este suficient pentru dezvoltarea plantelor in mediul urban. De aceea, este recomandat sa consultati opinia unui specialist in alegerea substratului.
- Pasul #6: Vegetatia: Mai aveti un singur pas pentru a finaliza proiectul – instalarea plantelor. Exista o paleta extinsa de plante si flori din care puteti opta, astfel ca posibilitatile sunt aproape nelimitate. Mai mult decat atat, puteti alege sa plantati mecanic sau sa puneti seminte si sa asteptati ca acestea sa creasca. Desigur, pentru rezultate rapide si sigure, se recomanda impamantarea mecanica.

Pentru ce tip de constructii se preteaza acoperisul vegetal?
Un acoperis verde se recomanda, in principiu, oricarui tip de constructie. Posibilitatile in amenajarea unui acoperis sunt, asa cum spuneam, aproape nelimitate. De asemenea, merita mentionat faptul ca aceasta solutie se poate monta si pe acoperisurile inclinate si nu doar pe cele plate. Dar iata cateva exemple concrete:
- Pentru case: Fie ca aveti o casa si planuiti renovarea acoperisului, fie ca ati finalizat o constructie si trebuie sa montati un acoperis nou, cel ecologic ar putea fi cea mai eficienta solutie. Dupa cum ati vazut mai sus, acoperisul verde are proprietati naturale de izolare, ceea ce inseamna ca acesta va eficientiza atat costurile de energie, dar va reduce, in egala masura, zgomotul ambiental;
- Pentru terase: Acoperirea teraselor sau a restaurantelor cu acoperisuri verzi poate reprezenta amenajarea unui spatiu natural pentru clienti sau utilizatori. Astfel, discutam atat despre recuperarea rapida a investitiei, cat si despre cresterea satisfactiei clientilor;
- Pentru hale: De cele mai multe ori, halele presupun activitati de productie, care pot genera cantitati mai mari de dioxid de carbon sau poluare. Plantele de pe acoperis vor actiona ca un filtru pentru natura, imbunatatind, asa cum ati vazut, calitatea aerului. Pe scurt, afacerea va putea fi considerata sustenabila, indiferent de activitatea pe care o desfasurati;
- Pentru mall-uri sau alte constructii: Expertii au identificat o legatura intre montarea unui acoperis verde si cresterea productivitatii si a satisfactiei. Astfel, pentru orice tip de cladire comerciala (mall, birouri, etc.), acoperisul verde va oferi utilizatorilor (clienti, angajati, etc.) o energie pozitiva.

Costuri acoperis verde
Dupa cum ati observat, montarea unui acoperis verde presupune diferite interventii, unele obligatorii, altele optionale. Asadar, costul de manopera este variabil in functie de proiect.
Pentru a obtine un pret acoperis verde, va recomandam sa contactati de la bun inceput o echipa de profesionisti. Acestia pot identifica particularitatile proiectului si va pot face o oferta concreta.
Un acoperis verde nu este doar un accesoriu estetic pentru cladire, acesta dovedindu-se mult mai eficient decat ne-am putea inchipui. De la imbunatatirea calitatii aerului si pana la cresterea productivitatii, o astfel de investitie este, cu siguranta, extrem de avantajoasa. Cu toate acestea, pentru a garanta succesul proiectului, alegeti doar materiale de foarte buna calitate si colaborati cu profesionisti in privinta montajului.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.